Християнски Форуми (F)  >> Общи (F)  >> Новини от България и света (F)
Към пълната версия "334 години по-късно: Богохулството е разрешено в Дания"

spravedliv: 334 години по-късно: Богохулството е разрешено в Дания (03 Юни 2017, 15:03)

Датският парламент премахна наказание, което бе в сила от над три века

https://fakti.bg/img/news/56/240956/52f65a6cb16596f0bfe2dbea9a6a87cd_big.jpg


Дания декриминализира богохулството, което бе забранено в скандинавската страна през последните 334 години. До този момент то бе наказуемо с до четири месеца лишаване от свобода, припомня „Гардиън“.

От 2015 година насам Дания се превърна в петата страна, която декриминализира богохулството. Датският парламент обяви на официалния си сайт, че не трябва да има ограничения за свободата на изразяване.

Вносителите на законопроекта обявиха, че религията не трябва да диктува какво е позволено и забранено да се говори публично. Макар в закона да се предвиждаше наказание до четири месеца, повечето нарушители се отърваваха само с парична глоба.

Това означава, че от този момент публичните религиозни обиди, включително и изгарянето на книги, няма да бъдат наказуеми в скандинавската страна.

В датския парламент се стигна до размяна на аргументи за и против декриминализиране на богохулството. Депутатите сметнаха, че свободата на изразяване трябва да е на първо място. Те решиха също така, че декриминализирането няма да увеличи риска от тероризъм.

https://fakti.bg/world/240956-334-godini-po-kasno-bogohulstvoto-e-razresheno-v-dania