Християнски Форуми (F)  >> БОГ (F)  >> Църква (F)  >> Православна църква (F)
Към пълната версия "Защо Православната църква приема друго кръщение ?"

Александър: Защо Православната църква приема друго кръщение ? (03 Юни 2017, 17:31)

Съгласно решенията на Вселенските събори, кръщението извършено от еретик е невалидно. Тогава защо Православната църква, която счита другите конфесии и деноминации за ереси, приема тяхното кръщение ? Имам впредвид следното, че ако човек от друга деноминация, пожелае да стане православен, той не се кръщава, а само се миропомазва ? Не нарушава ли това решението на Вселенските събори ?

Теодор77: Re: Защо Православната църква приема друго кръщение ? (03 Юни 2017, 18:27)

От ''икономия''. И аз зададох същия уместен въпрос преди време, както и показах несъответствията в реалността:
http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?p=80309#p80309
Това е отговорът на Стуците:
http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?p=80310#p80310
От самото начало не могат да се разберат различните отци кои християни (от стотиците секти) да кръщават и кои не - (пр. Киприян от Картаген, Поликарп и десетки други* да се прекръщават всички еретици срещу решенията на съборите да не кръщават).

''Правило 7
Ония, които от еретици се присъединяват към православието и към броя на спасяваните, приемаме по следния начин и обичай: ариани, македониани, саватиани, новатиани, именуващи себе си чисти и най-добри, четиринадесетдневници или тетрадити, и аполинариани, след като заявят писмено и прокълнат всяка ерес, която учи не така, както учи светата Божия вселенска и апостолска църква, приемаме чрез запечатване, т.е. като помазваме със свето миро отначало челото, после очите, ноздрите, устата и ушите и помазвайки ги, произнасяме: “печат на дара на Духа Свети”. Евномиани пък, които чрез еднократно потапяне се кръщават, монтанисти, именувани тук фриги, и савелиани, които проповядват сино-отечество и вършат и други нетърпимости, и всички други еретици (защото тук има много такива, които най-вече изхождат от Галатската област) - всички, които от тях желаят да се присъединят към православието, приемаме като езичници: в първия ден ги приемаме като християни, във втория - оглашени, после в третия ги заклиняме с трикратно духване в лицето и ушите, и по такъв начин ги оглашаваме и ги караме да остават в църквата и да слушат светото Писание; и след това вече ги кръщаваме.''
* - http://www.newadvent.org/fathers/0508.htm
Знам, че старостилците и светогорците задължително прекръщават.

1, 2 и 3 имат много общо. Най-безсмислените спорове и скандали в историята.