ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 25 Сеп 2017, 18:06 Разширено търсене

Търсенето върна 57 резултата

Return

Re: ДОКОЛКО СА НЕОБХОДИМИ ВЪНШНИТЕ ЦЪРКОВНИ ЧИНОВЕ И ОБРЕДИ

Братя, ако внимателно четете Библията, което е явно, че не правите, ще забележите, че там има две главни заповеди: Обичай Бога и ближния както себе си. Там няма да намерите нито храмове, нито свещеници в одежди от 13 век, но ще намерите хора, които се боят от Бога и се грижат един за друг, което вие не правите. Следователно не се покорявате на Бога и на неговия Помазаник - Исус. Оттам нататък колкото и къщи на Бога да построите, колкото и картини да му нарисувате, колкото и проповеди да проповядвате, докато не започнете да обичате, не можете да угодите на Бога.
от Edi
20 Дек 2016, 20:00
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Как да се отнасяме към науките?

Абсолютно не ни спасяват. Спасява ни Исус от Назарет и неговата смърт и възкресение по волята на неговия и наш Бог и баща, на когото слава завинаги. амин.
от Edi
20 Дек 2016, 21:50
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Буквално не четем Библията буквално

Да се върши добро е от Бога, също и да се обича ближния, та дори когато е наш враг. Пише го от Битие до Откровение.
от Edi
20 Дек 2016, 21:47
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Как да четем отците на църквата

Да защото не са разбрали, че всички ние сме братя и че църквата е тялото на Исус, което вече съществува и че ние сме храм на живия Бог и Божият Дух живее в нас. Не можеш да добавиш нищо на това. Остава само да се грижим един за друг и да помагаме на тези, които са от вярата. И също да свидетелстваме на външните истината на благовестието. А сега ресурсите на християните отиват за суети.
от Edi
20 Дек 2016, 21:53
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Как да се отнасяме към науките?

Отричането на физиката и химията е безсмислено, както и на агрономията. Самият факт, че темата е на електронен форум говори, че се ползват всички облаги на съвременната наука, за да се отрича науката - и това е безсмислено. Има обаче нещо порочно във съвременното философско разбиране за това, що е наука: днес хората на науката намират за разумно да отричат Бога и това вече няма нищо общо с науката. Следователно аз си ползвам компа и благодаря на Бога, че имам връзка с хора по цялата планета за добро. Не бъдете фанатици. От науката трябва да бъдат обрязани невежеството, арогантността, атеизма и безумието, но науката е полезна. Иначе и до днес 95 процента от населението щеше да е на полето да вади картофи за една малка група хора.
от Edi
20 Дек 2016, 20:31
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ДОКОЛКО СА НЕОБХОДИМИ ВЪНШНИТЕ ЦЪРКОВНИ ЧИНОВЕ И ОБРЕДИ

Не виждам външни църковни обреди в Деяния на апостолите..................... , а вие си говорите за православие......... , а то има само вяра и любов, грижа, търпение и подобни. Интересно колко бързо се отмества фокусът към страничните неща............. Затова светът не иска да има нищо общо с църквите ви.................... Не е ли истина? А колко ли би било добре да се покаете и да започнете делата на апостолите да вършите..........
от Edi
20 Дек 2016, 22:31
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Въведение в богословието

Теология или богословие означава просто наука за бог/вете. Будистите или мюсюлманите също имат своя теология. Отделните християнски конфесии имат различно определение на някои "факти" от богословието. Например протестантите не признават претенциите на ортодоксалните богослови за мястото на Мария спрямо Бога. Католиците пък стигат още по-далеч в обожествяването ѝ, като я наричат небесна царица и т.н.

От друга страна всяка конфесия, абсолютно всяка, претендира да е единствено правилната. Много е интересно, понеже всеки претендира да е научен от Святия Дух, а накрая разбиранията се различават и то толкова много понякога, че са се водили религиозни войни, в които "братя" са убивали братя и сестри на Исус в името на Бога. Следователно теологията е много особена дисциплина - тя води хората или към живот, или към смърт, ако някой вярва неправилни неща.

Как да се уверим, че нашата теология е правилната, и че тя е наистина теологията, която е угодна на Бога? - това е въпрос от първостепенна важност. Затова не бива никой да утвърждава неща, които не е разбрал от небето, ако и това да е много трудно за повечето християни. Истинската теология би се изразила в един свят и чист живот в пълно благочестие и честност. А благочестието е преди всичко грижа за немощните и опазване от света. Следователно, ако твоята теология е правилната, то грехът няма да те владее и ти ще живееш свободен от него. Също така ще показваш милост дори към враговете си и ще ги обичаш, ще им помагаш, ще ги храниш и т.н.

Следователно православието, католицизма и протестантството нямат правилна теология, понеже са са избивали един друг, а може би и днес не са се спрели и покаяли. Следователно, който търси правилната теология, да следи много внимателно плодовете на хората, които позволява да го учат на теология -- по плодовете им ще ги познаете, казва Исус Божият Син в евангелието от Матей. Внимавайте да не ви заблуди някой, ни съветва писанието!
от Edi
23 Дек 2016, 14:43
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: статийка относно Ийсус Христос

Винаги се чудя, когато хора, които не познават Бога, само от това, което си представят, че им изглежда, че е Бога, говорят, правят си изводи и накрая ги оборват, като че ли с това доказват, че Бог е именно такъв, какъвто те казват и след това могат да го помолят да ги остави "на мира".

Законите, които Бог дал на човека всъщност са толкова човеколюбиви, че досега никой не е измислил нищо по-добро, нито може да измисли. Първоначално Бог дал откровение, че иска вяра в него. Само един човек го послушал - Авраам, така станал наш баща. После Бог се открил на неговото потомство със серия от закони, които защитавали човека от неговия ближен: не кради, не лъжи, не пожелавай нищо, което е на ближния ти и т.н. Също им открил, че ще им трябва спасител, поради злото, което живее в сърцата им. След това им се откривал чрез пророците. Но те отхвърлили пророците и ги убивали с камъни, понеже пророците свидетелствали, че сърцата на тези хора са зли. Въпреки това Бог продължавал да им се открива и да ги учи, че най-голяма е любовта. Те обаче били слепи. Затова били отведени в плен във Вавилон за 70 години. След това започнали да чакат своето спасение.

Минали 400 години и когато то дошло малцина го разпознали. Когато Исус им казал божията истина, те били толкова гневни, че постоянно правели заговори, как да го убият. И то защото им казал, че най-голяма е любовта: както към Бога, така и към ближния. Накрая успели да го убият, според както било писано за него в пророците. Но Бог го възкресил от мъртвите и му дал да се явява на своите си в продължение на 40 дена. След това се възнесъл на небето и седнал отдясно на Бога, където ще бъде докато всички негови врагове бъдат подложени под краката му. Последният негов а и наш враг е смъртта и тя ще бъде победена, и вече беше победена чрез възкресението на Исус Христос от мъртвите! И той заповядал на неговите ученици да отидат по целия свят и да съобщят тези новини, които сега четеш, на всеки човек и че всеки, който ги повярва и се отрече от злите си дела и от всички злини, които е мислил и направил, и помоли Бог за прошка, ще му бъде простено, заради Исус, и ще получи в наследство вечен живот с Исус Божият Син. Условието е човек да намрази злото и да обикне доброто.
от Edi
23 Дек 2016, 21:19
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Война срещу Рождество Христово

Брат Недко , сигурна съм че и Венци ще ти отговори .Обаче и аз искам да кажа нещо.
Тук с тоя материал не е целта да се каже и покаже ,че Рождество не е празник ,заповядан за празнуване от Бога .Нито ,че всъщност не е рождението на Исус ,а на друг... Тук се казва нещо много важно.Че всъщност се появява една забрана ,в много случаи прикрита - забрана да се изявяват ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ....
[ Изображение ]
Всъщност какво са християнските ценности? Дали елхата, подаръците, постните ястия, украсата, пазаруването и подаряването на подаръци и т.н. са християнски ценности? Не беше ли да обичаме ближния си, врага си, да помагаме на немощните и нямащите. Християнската символика дори когато говорим за храмове, катедрали, базилики и подобни не са част от заповедите на Бога и на Исус, но са човешки заповеди и предания.
Когато християните не си забраняват сами тези човешки заповеди, може да се окаже полезно правителствата да ги забранят -- така може в даден момент вярващите да се върнат към простичките истини на благовестието: любов, милост, истина, страх от Бога, помагане, и още повече към духовните дарове, които са толкова много забравени днес, за да започнем да си служим едн на друг, както е писано. Защото днешният християнски живот е едно суетно лицемерие за повечето християни --- правене на нищо, освен консумиране на нови и нови проповеди, книги и "християнски" забавления. Често се изкушавам да си мисля, че ако съвсем забранят събиранията, както са правели комунистите, ще бъде полезно и ще посъбуди поне някои хора. Защото е явно че днешното християнство спи.
от Edi
24 Дек 2016, 11:59
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Зловещо предсказание на семейство Симпсън за Коледа

Така става, когато християните отказват да слушат думите на пророците - започват да слушат Симпсънс.
от Edi
24 Дек 2016, 13:43
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Война срещу Рождество Христово

Не знаете ли че сте храм на живия Бог и Божият Дух живее във вас? Това са думите на апостол Павел. Той винаги е утвърждавал, че ние сме мястото където обитава Бога. На друго място писанието казва, че Бог, на когото небето му е престол, а земята е подножие на краката му, не обитава в ръкотворни храмове. Следователно християнин, който не спи, ще знае, че църквата на Бога и на Исус сме ние самите, а не религиозната организация и сградата, в която тя се помещава. И не само ще го знае, но ще живее според това откровение. Тогава той няма да е спящ християнин, а буден. По същия начин със всичко останало.
от Edi
24 Дек 2016, 13:22
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Можеше ли Юда да откаже да предаде Исус?

Човек е напълно свободен да върши каквото си иска - доказателствата са седем милиарда точно в момента. Някои хора избират да се откажат да вършат своеволия и започват да живеят с вяра в Бога и далеч от греха, така както го описва Библията. Въпреки това дори сред тях малцина се посвещават на доброто дори до смърт - повечето християни живеят живот, който много малко прилича на живота на учениците в Новия Завет. Това също е доказателство, че всеки е свободен да върши каквото си иска. Причината е, че Бог така го е направил --- той ни е дал тази свобода и то с цел.

Не е възможно да има заповед "обичай!", ако нямаш свободата да не го правиш! Шест милиарда доказателства, които всеки ден не обичат Бога! Затова Юда определено е имал същата заповед да обича Бога, точно както всички ние. Не е възможно Бог да му е дал заповед да мрази Бога -- това е нелепо твърдение на хора, които си мислят, че разбират, но не знаят нищо. Бог има само и единствено тази заповед: Обичай Бога и ближния си. И никога няма за ги замени, нито ги е заменял. Другото е заблуда.
от Edi
24 Дек 2016, 12:21
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Можеше ли Юда да откаже да предаде Исус?

Предполагам, че с не по-малко любов Бог е създал и Сатана. Но хайде да не гадаем как би постъпил ГОСПОД. Само ще кажа, че захаросаните приказки за любов, безкрайно опрощение и всякакви подобни лакардии, които се леят от амвоните, въвеждат хората в заблуждение, представяйки им ГОСПОД като един безобиден наивник, Който никога не би се разгневил, и винаги е готов да прощава, в един момент може да се окаже по-опасни от атеизма на марксистката идеология.
Александър, нещата, които говориш са много далеч от това, което казва Бог за себе си в Библията. Ето ти един пример, как Бог обяснява прошката и наказанието, ако някой откаже прошката му:

"4. И така, Моисей издяла две каменни плочи, като първите; и на утринта, като стана рано, изкачи се на Синайската планина, както му заповяда Господ, и взе в ръцете си двете каменни плочи. 5. И Господ слезе в облака, застана там до него, и прогласи господното име. 6. Господ замина пред него и прогласи:
Господ, Господ, Бог жалостив и милосърд, дълготърпелив, Който изобилва с милост и с вярност, 7. Който пази милост за хиляди поколения, прощава беззаконие, престъпление и грях, но никак не обезвинява виновния, въздава беззаконието на бащите върху чадата и върху внуците им, до третото и до четвъртото поколение.
8. Тогава Моисей бързо се наведе до земята и се поклони; "

Така че не богохулствай моля те, за твое добро! Бог наистина прощава грехове, но само и единствено на тези, които намразват греха и се отдалечават от него. А на тези, които им харесва да си вършат греховете, за тях има гняв и наказание. Всичко това може да се види на кръста на Исус - Бог понеже го е поставил в жертва вместо нас за нашите престъпление, той бил убит без вина, за нас. Следователно гневът на Бога против греха се вижда в тази присъда над греха. А прошката му се вижда в това, че вместо да накаже всички нас за нашите престъпления пред него, той в милостта си изпратил своя единствен син за да умре вместо нас, и на третия ден го възкресил от мъртвите. Така че Господ не е безобиден наивник, а справедлив съдия и господар на всичко и на всички. В неговия ден всеки от нас ще има да даде отговор за всичко каквото е вършил и казал, било то добро, било зло. Но заплатата за греха е смърт, затова ние ако трябва да я платим ще загинем с вечна гибел от неговото лице. Добре би било за всеки от нас да не се окаже в онзи ден пред този престол! А това става само и единствено чрез кръвта на Исус.
от Edi
25 Дек 2016, 16:09
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Да благославяме или да проклинаме

В историята на църквата са произнесени много проклятия с повод и без повод. Много деноминации са били проклинани от други такива. Отлъчвания, папски були, православни анатемосвания, и каквото ви хрумни, или не ви хрумва. Тези практики не са спрели дори до ден днешен.

Имам един познат например, който ми разказваше, че молитвените събрания в неговата църква протичали, като част от времето отивало да се проклинат всички останали църкви. Той знаеше това от първа ръка, тъй като ги е водел именно той. Мисля, че се беше покаял от тези злини, когато говорехме за тях. В последствие тази църква преживя много катаклизми и накрая се разпадна. Тези, които били проклинани и досега съществуват.

Всъщност проклятие не може да те достигне без отворена врата. Случвало ми се е някои хора в глупостта си да ме заплашват, че ще ме прокълнат, ако не правя това, което те искат. Аз им се смея, защото без Бога, техните проклятия нямат никаква стойност. Бог има специална защита за децата на Авраам: Който те кълне, ще бъде проклет и който те благославя, ще бъде благословен. Така че да не го превръщаме в някаква фобия, просто да стоим близо при Бога и при Божия Син, и това ни дава защита от което и да е проклятие.
от Edi
26 Дек 2016, 22:52
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Можеше ли Юда да откаже да предаде Исус?

Всъщност свобода ли е да се върши зло или е робство? Според писанията това е робство. Но темата е дали Юда е имал право на избор. Така че тук използваме думата свобода като синоним на право на избор, а не абсолютното право на свобода, което е достъпно само за праведните. И отговорът е еднозначно, че Юда е имал право на избор.
от Edi
26 Дек 2016, 22:14
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Преди да станеш светец…

Според мене святостта и тамянът така или иначе нямат нищо общо. Тамянът е "сянка на това, което има да дойде" - а то вече е дошло. Тамянът е молитвата на светиите. Днес Бог не иска тамян от свещениците, а молитва от всички нас! Не е лошо да се посмееш със съседа, но може би да му разкажеш благовестието ще бъде по-ефикасно за него. Разбира се ако вече си направил всичко за душата му, то може и да се посмееш с него. У дома пак молитвата заедно е нещо, което изгражда много повече от кафето заедно. И .н. . Тоест святостта трябва да се възприема не според църковността, а според каквото е писано. Тогава не мирише на тамян, но ни приближава към Бога всеки ден.
от Edi
27 Дек 2016, 13:36
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Моля, помогнете на сърцето ми

Братя, защо не кажете на човека, че в Библията няма нито евангелисти, нито православни, нито католици - там има ученици на Исус Христос, които имат и друго име - християни. А християнин е всеки човек, който е повярвал от цялото си сърце, че Исус Христос е Божият Син, и че е бил убит/повесен на дърво, бил е три дена в гроба и на третия ден е възкръснал от мъртвите. После се е явил на апостолите, после на повече от петстотин братя наведнъж.

Човек трябва да се новороди от вода и Дух. Иначе не може да влезе в Божието царство. И това, което стуците каза в началото на темата е, че Валери не е все още новороден, тоест ученик на Исус. Това е, което мене ме притеснява, когато виждам отговорите му. Така че Валери, време е според мене да погледнеш по-сериозно да следваш божието учение и път.
от Edi
30 Дек 2016, 20:31
 
Jump to forum
Jump to topic

Християнското лицемерие е омразно на Бога

http://www.hristiqni.com/forum/gallery/image.php?album_id=41&image_id=424

Има една болест, която е много трудна за обяснение, защото се е разпространила като чума и това е лицемерието или двуличието.
Хората в света - тези, които не познават Бога - могат да бъдат лицемери и са, но те не могат да нанесат такава вреда на останалите, както могат християните. А сред християните, тези, които са лидери, могат да нанесат неимоверно повече вреда на другите, защото са поставени или са се поставили за пример за това какво е вяра и благочестие. Затова съветвам всеки човек, който е на лидерска позиция в която и да е организация да се замисли над това, което сега казвам, понеже вярвам, че това е Божие слово, което се изпраща днес на християните и техните лидери.
Първо всеки от нас, които сме повярвали, че Исус е Божият Син, че умря за нашите грехове и възкръсна на третия ден, сме новородени, направени праведни пред Бога все едно, че никога не сме били извършили нищо лошо, зло или нередно. Очистените сме от всичките лоши думи, които сме казали против Бога и против нашите ближни. Амин.

После обаче започва нашият християнски живот и растеж. В началото сме бебета, дечица, които малко или много не разбират почти нищо от духовния живот или животът с Бога. След това малко по малко ние започваме да се променяме от Божието слово, което е живо слово, което носи живот в сърцата ни. Тук за съжаление започват и проблемите ни, защото християните са приели да вършат много неща, които Бога никога не им е заповядвал, нито са му идвали на ум. Всяка деноминация си има традиции и част от тези традиции са почти безобидни, но някои са изключително порочни. Християните, които приемат да следват учението на дадена деноминация могат да израснат в кариера в самата деноминация ставайки лидери и получавайки облаги от нея. За тази цел обаче те трябва стриктно да следват дадените традиции и да не се опитват да ги променят, дори когато те са зли и порочни, защото иначе биват или отделени или дори отритнати, изгонени или отлъчени от останалите лидери. Така имаме лидери, които са принудени да следват писанията, но и традициите. Затова има и различни деноминации, понеже ако всички християни следваха само Библията, би имало само един "вид" християни.

Затова ние имаме лицемерието заложено вече в традициите , които задължително се следват под страх от отлъчване. Какво означава това? Да вземе например събирането на дарения. Всички конфесии събират дарения и то обичат да го правят, правят го постоянно и често напомнят на хората да са щедри в даването на дарения. И оттук нататък следват едни и същи лицемерни извращения на словото, ако и облечени в различна черупка, според специфичния религиозен жаргон на дадената деноминация. Защо са извращения, ще обясня сега. Вие събирате дарение в името на Бога. В Библията обаче даренията са само и единствено за конкретни неща и не е позволено да се добавя или отмахва от словото на Бога, затова и целите на даренията не могат да се променят. А те са както следва: За сирачетата, вдовиците, бедните и служителите и са на всекиго според нуждата му!!! Всичко останало е абсолютно забранено.

Лидерите обаче трябва да покрият определени очаквания - от тях се иска да събират даренията не според словото, а според нуждите на организацията в която са. А тя не се интересува от бедните ама изобщо! Затова събраните дарения не отиват за нуждите на нуждаещите се, а отиват за всякакви други незаповядани от Бога неща! Удивителното е, колко са единни иначе постоянно несъгласните едни с други лидери на различните конфесии в това да събират дарения не според истината. Така те всички изпадат в лицемерито да твърдят, че Бог е с тях в това, което правят и за това имат право от Бога да събират дарения за това, когато това на практика е лъжа и те нямат никакво право да събират пари за строежи на "храмове", "божии домове", "молитвени домове" и каквото още. Като резултат бедните хора биват посрамени и от това са хулли Божието име, защото Божието слово ни казва, че истинското благочестие е да се грижим за сираците и вдовиците в неволята им и да се пазим неопетнени от света.

И това е само един пример за неблагочестие и самоо един пример за лоши плодове. А е писано, че човек бива разпознат по плодовете, които дава. Не се бере грозде о тръни, нито смокини от репеи. Всяко добро дърво дава добри плодове и всяко лошо дърво дава лоши плодове. И ако един лидер ден след ден, година след година събира даренията по начин, който се противи на словото на Бога, на когото твърдят, че служат, тези хора не само че стават лицемери, но също така превръщат цели събрания в лицемери, хора, които не се грижат за никого, нито помагат на нуждаещите се братя и сестри.

За финал искам да кажа, че в дена на Бога, Божият Син ще седне на славния си престол и ще съди според своя праведен съд:


31. А кога дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети ангели с Него, тогава ще седне на престола на славата Си,
32. и ще се съберат пред Него всички народи; и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози;
33. и ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата.
34. Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира;
35. защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте;
36. гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.
37. Тогава праведниците ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и нахранихме, или жаден, и напоихме?
38. Кога Те видяхме странник, и прибрахме, или гол, и облякохме?
39. Кога Те видяхме болен, или в тъмница, и Те споходихме?
40. А Царят ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили.
41. Тогава ще каже и на ония, които са от лява страна: идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели;
42. защото гладен бях, и не Ми дадохте да ям; жаден бях, и не Ме напоихте;
43. странник бях, и не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте.
44. Тогава и те ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница, и не Ти послужихме?
45. Тогава ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, и Мене не сте го сторили.
46. И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците - в живот вечен.


Обърнете внимание , че ние няма да отговаряме според това колко пъти сме ходили на църква да палим свещи, да целуваме икони, или колко проповеди сме чули, или колко дарения сме дали на попа, респективно на пастора. Нито колко песни сме изпели на Бога, нито нищо подобно. Ще бъдем съдени колко и как сме се погрижили за най-малките негови братя и сестри. А те са тези, които са в най-голяма нужда. Омръзнало ми е да слушам мантрата: Ела на църква! докато сме заедно и всеки може да извърши толкова полезни неща. Но не иска - и за това те кани на безличното и безотговорно: Ела на служба!

Синодален (1992)
Матей 23
2. и рече: на Моисеевото седалище седнаха книжниците и фарисеите,
3. затова всичко, що ви кажат да пазите, пазете и вършете; а според делата им не постъпвайте, защото те говорят, а не вършат:
4. връзват бремена тежки и мъчни за носене и ги турят върху плещите на човеците, а сами не искат и с пръст да ги помръднат;
5. и всичките си работи вършат, за да ги видят човеците; разширяват своите хранилища {Превръзки на челото и ръцете с думи от закона.}* и правят големи полите на дрехите си;
6. обичат първо място по гощавките и предни седалища в синагогите,
7. и поздрави по тържищата, и - да им казват човеците: учителю, учителю!
8. А вие недейте се нарича учители; защото един е вашият Учител - Христос, а всички вие сте братя;
9. и никого на земята недейте нарича свой отец, защото един е вашият Отец, Който е на небесата;
10. и наставници недейте се нарича; защото един е вашият Наставник - Христос.
11. Но по-големият между вас да ви бъде слуга;
12. защото, който превъзнесе себе си, ще бъде унизен; а който се смири, ще бъде въздигнат.
13. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето затваряте царството небесно пред човеците; защото нито вие влизате, нито влизащите пускате да влязат.
14. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето изпояждате домовете на вдовиците и лицемерно дълго се молите; затова ще получите по-голямо осъждане.
15. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето обикаляте море и суша, за да добиете един последовател; и кога сполучите това, правите го син на геената дваж по-достоен от вас.
16. Горко вам, водачи слепи, които казвате: ако някой се закълне в храма, не е нищо; но ако някой се закълне в златото на храма, задължава се.
17. Безумни и слепи, кое, наистина, стои по-горе: златото, или храмът, който освещава златото?
18. Също казвате: ако някой се закълне в жертвеника, не е нищо; но ако някой се закълне в дара, който е върху него, задължава се.
19. Безумни и слепи, кое, наистина, стои по-горе: дарът ли, или жертвеникът, който освещава дара?
20. И тъй, който се закълне в жертвеника, кълне се в него и във всичко, що е върху него;
21. и който се закълне в храма, кълне се в него и в Онзи, Който го обитава;
22. и който се закълне в небето, кълне се в Божия престол, и в Онзи, Който седи на него.
23. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето давате десятък от гьозум, копър и кимион, а сте оставили най-важното в закона: правосъдие, милост и вяра; това трябваше да правите, и онова да не оставяте.
24. Водачи слепи, които комара прецеждате, а камилата поглъщате!
25. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето чистите отвън чашата и блюдото, когато вътре те са пълни с грабеж и неправда.
26. Слепи фарисеино, очисти първом извътре чашата и блюдото, за да станат чисти и отвън.
27. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето се оприличавате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а вътре са пълни с мъртвешки кости и с всяка нечистота;
28. тъй и вие отвън се показвате на човеците праведни, а извътре сте пълни с лицемерие и беззаконие.
29. Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето зидате гробници за пророците, украсявате паметниците на праведните
30. и казвате: да бяхме в дните на нашите бащи, не щяхме да станем техни съучастници в проливане кръвта на пророците;
31. с това сами против себе си свидетелствувате, че сте синове на ония, които са избили пророците;
32. допълнете, прочее, и вие мярата на бащите си!
33. Змии, рожби ехиднини, как ще избегнете осъждането за в геената?
34. Затова, ето, Аз пращам при вас пророци, и мъдреци, и книжници; и едни ще убиете и разпнете, а други ще бичувате в синагогите си и ще изгонвате от град в град,
35. за да падне върху ви всичката кръв праведна, проляна на земята, от кръвта на праведния Авел до кръвта на Захария, син Варахиин, когото убихте между храма и жертвеника.
36. Истина ви казвам: всичко това ще падне върху тоя род.

Днешните не са по-различни от тогавашните. Който има уши да слуша, нека да слуша.
от Edi
31 Дек 2016, 22:02
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Нова година

Божиите сезони са много различни от човешките. Бог не променя нещата в живота на човека, защото идва някакъв цикъл във въртенето на земята около слънцето. Затова никой не бива да очаква, че новата година ще му донесе нещо ново, само защото е минал от декември в януари. Това си е суеверие, човек да води живота си от разни календарни събития. Затова, който иска да празнува, нека да си празнува, но да не влага нещо духовно в най-обикновено празнуване.
от Edi
31 Дек 2016, 22:20
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

В Библията няма монаси нито манастири, нито храмове, тъй като ние сме храмът на Бога според Библията.

1 Коринтяни 3:16. Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че Божият Дух живее във вас?

1 Коринтяни 6:19. Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си,

Освен това Исус изпрати учениците си в света, а не по манастири. Това си е небиблейска практика, следователно форма на заблуда.

1 Коринтяни 5
6. Хвалбата ви не е добра. Не знаете ли, че малко квас заквасва цялото тесто?
7. Очистете стария квас, за да бъдете ново тесто, - тъй като сте безквасни; защото и нашата пасха, Христос, биде заклан [за нас].
8. Затова нека празнуваме, не със стар квас, нито с квас от злоба и нечестие, а с безквасни хлябове от искреност и истина.
9. Писах ви в посланието си да се не сношавате с блудници,
10. не че съм искал да кажа за блудниците на тоя свят, или за сребролюбците и грабителите, или за идолопоклонците, понеже тогава би трябвало да излезете от света, -
11. но в действителност ви писах да се не сношавате с някого, който се нарича брат ако е блудник, или сребролюбец, или идолопоклонник, или грабител; с такъв, нито да ядете заедно.
12. Защото, каква работа имам да съдя вънкашните човеци? Не съдите ли вие вътрешните,
13. докато вънкашните Бог съди? Отлъчете нечестивия човек изпомежду си.


Йоан 15
14. Вие сте Ми приятели, ако вършите онова, което ви заповядвам.
15. Не ви наричам вече слуги, защото слугата не знае що върши Господарят му; а вас наричам приятели, защото ви явявам всичко що съм чул от Отца Си.
16. Вие не избрахте Мене, но Аз избрах вас, и ви определих да излезете в света и да принасяте плод и плодът ви да бъде траен; та каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде.
17. Това ви заповядвам да се любите един друг.
18. Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил.
19. Ако бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази.
20. Помнете думата, която ви казах, слугата не е по-горен от господаря си. Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако са опазили Моето учение, и вашето ще пазят.
21. Но всичко това ще ви сторят поради Моето име, защото не познават Онзи, Който Ме е пратил.
22. Ако не бях дошъл и не бях им говорил, грях не биха имали; сега, обаче, нямат извинение за греха си.
23. Който мрази Мене, мрази и Отца Ми.
24. Ако не бях сторил между тях делата, които никой друг не е сторил, грях не биха имали; но сега видяха и намразиха и Мене и Отца Ми.
25. Но това става и да се изпълни писаното в закона им слово, "Намразиха Ме без причина".
26. А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, който изхожда от Отца, той ще свидетелствува за Мене.
27. Но и вие свидетелствувате, защото сте били с Мене отначало.
от Edi
02 Яну 2017, 22:56
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ДОКОЛКО СА НЕОБХОДИМИ ВЪНШНИТЕ ЦЪРКОВНИ ЧИНОВЕ И ОБРЕДИ

Светия е човек, който е очистен с кръвта на Исус, а не е човек, който върши, или респективно е вършел подвизи за Бога. Святостта е подарък, а не заслуга. Затова в Библията всички вярващи са наречени светии/святи. Затова да наричаме някой починал християнин светия и да го различаваме от останалите християни е заблуда. Всички ние се спасяваме и освещаваме по един и същи начин - чрез смъртта на Божият Син и Божий Помазаник Исус от Назарет нашият Господар. Следователно не можем да наречем Йоан от Кронщад светия, ако не наречем който и да е друг християнин светия. Така ни учи Библията. Ето някои места:

1 Коринтяни 6 гл.
9. Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Недейте се лъга. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито малакийците, нито мъжеложниците, 10. нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство.
11. И такива бяха някои от вас; но вие измихте себе си от такива неща, но се осветихте, но се оправдахте в името на Господа Исуса Христа и в Духа на нашия Бог.

Виждаме, че освещаването е подарък и следователно е за всеки повярвал.

2 Corinthians 1
1 Павел, с Божията воля апостол Исус Христов, и брат Тимотей, до Божията църква, която е в Коринт, и до всичките светии, които са по цяла Ахаия:..
Ephesians 1
1 Павел, с Божията воля апостол Исус Христов, до светиите и верните в Христа Исуса, които са в Ефес:...
Римляни 1 гл.
7 до всички в Рим, които са възлюбени от Бога, призвани да бъдат светии: Благодат и мир да бъдат с вас от Бога, нашия Отец, и Господа Исуса Христа.

Така можем да видим, че светии са всички вярващи. Разбира се ако искаме да го видим. Защо обаче това често не се вижда в реалността. Има няколко възможни отговора. Един от тях е, че дадения човек, когото наблюдаваме не е изобщо християнин, а просто религиозен човек, който има някакво религиозно чувство. А такива хора има много, както има много богове на земята и много господари. Друга възможност е, че дадения човек все още не е победил греха в живота си и се бори с някакви грехове, които са видими за останалите. Защото има и грехове, които не се виждат. Трета възможност е даден човек да е лицемер/двуличник, който само на думи претендира да е християнин, но в действителност да няма никакво отношение към вярата и такива за съжаление има също не малко. Затова, когато Библията казва че вярващите са светии, тя ни казва, какво е нашето наследство в Бога и че то е реално и достъпно за всеки един от нас чрез вярата в Бога и неговия Син. Но някои хора все още ще кретат и някои ще кретат дълги години, а някои ще са отстъпници след време, но Бог обича всички нас.

Думата църква означава събрание или народно събрание. Думата е εκκλησια. Тя се използва за най-различни събрания и дори в Новия Завет се използва да обозначи една тълпа, която се покланя на Артемида (Деяния 19 глава). Следователно, когато казваме църква, ние трябва да имаме предвид само и единствено вярващите на дадено място, и нищо друго. А сред вярващите според същата тази Библия има само две групи хора -- млади във вярата и старейшини. Или както апостол Йоан ги нарича: бащи, деца и младежи - тук са три. Думите старейшина и презвитер са една и съща дума в оригиналния текст и тя е използвана като синоним на епископ в Новия Завет. Следователно старейшините са апостолите, пророците, учителите и останалите дарове, които са достигнали до зрялост в Бога, познавайки го, докато младите във вярата или децата във вярата не го познават все още добре, те са плътски, душевни и мислят не по Божия Дух, а по човешки. Затова за тях е много важно да се покоряват на старейшините и да са послушни., за да се научат на правилното учение и да го пазят. Дали е правилното учение ще се разбере по тяхната бъдеща обхода - дали прилича на обходата на Божия Син или на някой друг - например на фарисеите от Новия Завет.

Също така всеки вярващ, всеки светия, който е очистен с кръвта на Исус Христос, е задължен според посланието към евреите да гледа добре кого следва! Първо гледаш животът на тези, които претендират, че са учители, и само ако тяхното благочестие е истинско и техния живот и обхода са като на Исус, тогава и само тогава следваш тяхното учение. В тази връзка не виждам Исус никога да кади на икони....

1 John 2

1 Дечица мои, това ви пиша, за да не съгрешите; но ако съгреши някой, имаме ходатай при Отца, Исуса Христа праведния.
2 Той е умилостивение за нашите грехове, и не само за нашите, но и за греховете на целия свят.
3 И по това сме уверени, че Го познаваме, ако пазим заповедите Му.
4 Който казва: Познавам Го, а заповедите Му не пази, лъжец е, и истината не е в него.
5 Но ако някой пази словото Му, неговата любов към Бога е наистина съвършена. По това знаем, че сме в Него.
6 Който казва, че пребъдва в Него, сам е длъжен да ходи, както той е ходил.
от Edi
02 Яну 2017, 22:24
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ИИСУС (ЙЕШУА) ни заповяда да изцеляваме болни!

Когато аз повярвах болните се изцеляваха буквално на всеки ъгъл, на улиците и където и да е. После православните "братя" се разбунтуваха и започнаха да вълнуват народа и да наричат всички останали сектанти. Толкова много клевети се изляха тогава... Как ще отговарят тези хора в деня на съда? Така оскърбиха Святия Дух и Той се оттегли. Сега да внимават да не се хванат на същата уловка пак, защото сатана само това чака...
от Edi
02 Яну 2017, 18:27
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ИИСУС (ЙЕШУА) ни заповяда да изцеляваме болни!

Аз изобщо нямах предвид разните "изцелители", ама изобщо. Ние обикновените вярващи се молехме. Нито бяхме църковни служители, нито нищо. С протестантите бях прекалено малко време, но изобщо не харесвам тяхната религия - те са точно толкова религиозни, колкото и останалите. Тогава ние нямахме съзнание за църковна принадлежност - тя беше втълпена по късно!
от Edi
03 Яну 2017, 10:08
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ЖИТИЕ НА СВЕЩЕНОМЪЧЕНИК ИГНАТИЙ БОГОНОСЕЦ

Хайде сега, аз само анализирам дадената статия и то главно по време. Каква подготовка, какви пет лева, казват хората. Освен това ти няма как да знаеш каква е моята подготовка, след като не се познаваме. Но от самото житие произлизат такива изводи. Не е моя вината за това. Но пък ми хареса идеята. Факт е също така, че по това време хората си нямат никаква идея, че един ще има храмове, икони, раса, килимявки или амвони, костюми и каквото още.

Не е ли по-лесно просто да кажеш "да, така е", отколкото да обясняваш, че нямам подготовка. Разбирам, че не ти харесва, когато има противоречия, но нека всеки да разсъждава. Ти имаш право на твоите разсъждения, аз на моите. Аз намирам доказателства в Библията, че много пъти религиозните организации бъркат и не искат да се покаят, когато им го кажеш. Следователно аз осъзнавам, че най-лесният начин за тях е да накарат опонентите да млъкнат. Най-често с някакви фалшиви обвинения. Сега например си говорим за моята подготовка, а не за това, че по времето на апостолите и тези, които са след тях няма никакви храмове! И причината е, че ги няма в Новия Завет! И аз просто считам, че ние не сме по-умни от апостолите, та да им поправяме учението. Затова и моето желание, а вярвам и Божието, да бъдат поставени на светлината различните мотиви, които водят една или друга група в това или онова действие.

Според мене точно така ще бъде "общохристиянски", като всички ние признаем словото на Бога за наша пътеводна светлина. Това не носи разкол, разделения или ереси, а братоюбие и единство във вярата. Разбира се не всеки иска единството на вярата - за много хора единството не е много удобно. За мене обаче е, за това и се чувствам свободен да говоря какво учи Библията, без да очаквам на всекиго да се хареса. Така че моята цел по никакъв начин не е лоша и не цели да отклонява хората от вярата, напротив, да ги сближава чрез познаване на Бога и на неговото слово. Защо намираш за необразовано да кажа, че не е имало храмове в Библията. Просто не е имало и просто не са заповядани от Бога. Това не е лошо, а е добро и полезно за всеки малък или голям форум, било на живо, било в мрежата. Нито е форма на неуважение към когото и да било, освен за тези, които не искат да признаят, че истината е по-голяма от всеки от нас и от всички нас взети заедно.
от Edi
03 Яну 2017, 16:52
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Християнското лицемерие е омразно на Бога

Ние ставаме християни, когато повярваме в Божия Син Исус. Нито по-рано, нито по-късно. Чрез вяра приемаме Святия Дух и чрез вяра се кръщаваме във вода. Чрез вяра чрез кръвта на Исус биваме осветени и очистени. Чрез същата тази вяра ние ставаме храм на Бога и Божият Дух, който е Святия Дух, заживява в нас. Така ставаме част от църквата, тоест от събранието на Бога. Не може да се добави нищо на делото на Бога. От нас се очаква да ходим във вяра и любов към всички братя и към всички хора. Лицемерието е нежеланието на някой да се промени и желанието му да изглежда праведен пред хората. Затова са и всички тези деноминации - хора, които не искат да се променят биват измамени и демони им пробутват ученията си и те ги приемат, понеже нямат чиста съвест, за да различат истината от лъжата.


Цариградски (1914)
1 Тимотей 4
1. А Духът ясно казва че в последните времена некои ще отстъпят от верата, и ще слушат прелъстителни духове и учения бесовски,
2. чрез лицемерието на тези които говорят лъжа, и имат съвестта си пригорела,
3. и запрещават жененето, и заповедват въздържане от ястия които Бог създаде да ги употребяват с благодарение верните и тези които са познали истината.
4. Защото всеко създание Божие е добро, и нищо не е за отхвърляне когато се приима с благодарение;
5. понеже се осветява със словото Божие и с молитва.

Днес има много отстъпление прикрито в благи думи.


Цариградски (1914)
2 Петър 2
1. Но имало е и лъжливи пророци между народа, както и между вас ще има лъжливи учители които ще въведат скрито губителни ереси, и ще се отричат и от Господаря си който ги е купил, та ще навлекат на себе си скорошна погибел.
2. И мнозина ще последват техните развращения, поради които пътът на истината ще се похули.
3. И от любостяжание ще ви употребяват като търговия с престорени думи: техното осъждане отколе приготвено не се забавя, и техната погибел не дреме.

Днес да се търгува с вярата си е як бизнес за някои хора. Разбирате ли, не всеки, който учи е учител от Бога, а само този, чиито живот е като този на Учителя Исус е от Бога? Останалите са измамници. Затова има толкова много учения по различните църкви. Инче би било само едно учение, а ко всеки се смиряваше да се учи само от Бога и от откровението, което той ни дава. А то се намира в Библията. Няма как "тълкувайки" Библията да "изтълкуваме" Исус да ни заповядва да правим организации, защото словото е вече завършено и ннищо не може да се добави. Исус не се променя. Следователно няма как той да добавя нови учения. Някой друг го прави.
от Edi
03 Яну 2017, 20:15
 
Jump to forum
Jump to topic