ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 24 Сеп 2017, 16:58 Разширено търсене

Търсенето върна 69 резултата

Return

Re: Покривалото вьв молитва

Мат. 26:26 И когато ядяха, Исус взе хляб, благослови, и го разчупи и като го даваше на учениците, рече: Вземете яжте; това Е Моето тяло.
27 Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички!
28 Защото това Е Моята кръв на [новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете.

Брат Милко, това в преносен смисъл ли е написано или има символично значение? Предложеният на Тайната вечеря хляб Е ли тялото Христово или НЕ Е ? Предложената на Тайната вечеря вино Е ли кръвта Христова или НЕ Е ? Как е точно записано в Библията? Ако ли не е къде пише, че не е? Не питам дали причастието трябва да се отслужва за възспоминание - трябва, а дали според Библията това СА тялото и кръвта Христови или НЕ СА . Ако СА смятам за съвсем естествено, пък и праведно, непокаяни хора с гузна съвест, неподготвени било с облекло или с друга нечистота да не се допускат до съприкосновение с най-големите светини - тялото и кръвта Христови. Каква ще е тази молила се и постила християнка, която ще си позволи да се яви на Господната вечеря гологлава и с неприлично облекло? Какъв ще е този покаян християнин, който ще си позволи да се яви на Господната вечеря било пиян, било с къси панталони? И как такива ще очакват Божието благословение вследствие на причастието? Напротив! Може да ги сполети Божието наказание.
Темата за светата Евхаристия е съвсем периферна на настоящата и повече тук аз нея не смятам да я засягам. Ето тук обаче, съм дал подробно обяснение и за християнския пост и за същността на тайнството "Евхаристия": http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=90&t=2515#p12949
от stucyte
05 Фев 2017, 10:55
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Музикални инструменти в ранната цьрква?!!

Ако някой изобличава ходещите в "пътя на неправдата" според традициите на деноминацията си, и съдят другомислещите , това съдене ли е?

Яков 5

19Братя мои, ако някой от вас заблуди от истината, и един го обърне,
20 нека знае, че който е обърнал грешния от заблудения му път ще спаси душа от смърт и ще покрие много грехове. :heart:
от Милко
25 Фев 2017, 03:30
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Простих си, а вие ще си простите ли?

Това, което искам да коментирам, може би има връзка с темата.
Чувството за вина.
Според мен е важно да съзнаваме, че сме грешни, защото "няма праведен ни един" и
1 Йоаново 1 глава
"8 Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си, и истината не е в нас."
Но Господ Иисус Христос плати цената за греховете ни с кръстната жертва на Голгота, проливайки своята безценна кръв за нас. Но след като сме Го приели за свой личен Господ и Спасител и сме познали истината, трябва да се пазим от греха. Защото жертвата за греховете ни вече е принесена веднъж
Евреи 9
"24 Защото Христос влезе не в ръкотворено светилище, образ на истинското, но в самите небеса, да се яви вече пред Божието лице за нас;
25 и не за да принася Себе Си много пъти, както първосвещеникът влиза в светилището всяка година с чужда кръв,
26 (иначе Той трябва да е страдал много пъти от създанието на света); а на дело в края на вековете се яви веднъж да отмахне греха, като принесе Себе Си в жертва.
Евреи 10
"26 Защото, ако съгрешаваме самоволно, след като сме познали истината, не остава вече жертва за грехове,
27 но едно страшно очакване на съд и едно огнено негодуване, което ще изпояде противниците.
28 Някой, който е престъпил Моисеевия закон, умира безпощадно при думата на двама или трима свидетели;
29 тогава колко по-тежко наказание, мислите, ще заслужи оня, който е потъпкал Божия Син, и е счел за просто нещо проляната при завета кръв, с която е осветен, и е оскърбил Духа на благодатта?"
Но друг стих казва:
"9 Ако изповядваме греховете си , Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда. "
В Притчи още пише:
"Притчи 28:13
Който крие престъпленията си няма да успее, А който ги изповяда и оставя ще намери милост ."
Божии обещания.
Но ако постоянно се самообвиняваш за някакви грехове, колкото и тежки да са, при условие, че си ги изповядал и си се молил на Бога за прошка(още повече и ако си се причастил), то това е гордост. "Как можах да сторя това"? Или с други думи - "Как аз, изключителният, паднах на това ниво? Как можах, аз, големият, да извърша такава низост?" "Ауу, какъв срам за мене, благочестивия". Ами направил си го вече. Наистина, може да имаш някакъв много тежък грях да речем върху твой близък. Но, смятам, че трябва да се каеш и да гледаш напред.
Трябва да молим Бог да ни прости греховете, да се каем и да се пазим от грях с Божия помощ. И да не се връщаме назад.
Притчи 24:16
"Защото праведният ако седем пъти пада, пак става, Докато нечестивите се препъват в злото."
Освен това дяволът може да припомня и стари грехове, които вече си изповядал, за да поддържа чувство за вина у теб и да те води към отчаяние.
А на преп. Силуан Атонски му е казано, докато се е молил(мисля, че в отговор на въпрос за смиряването): "Дръж ума си в ада и не се отчайвай!"
Което аз разбирам така - да знаем, че ще отидем в ада ако не се покаем и продължаваме да водим греховен живот и да се пазим от греха, поддържайки будна съвест, но и да не се отчайваме(и то точно в смисъла на самообвинението).
Един свещеник го слушах по радиото, че каза нещо от този род: Не е нужно постоянно да говорим колко сме грешни и без това живеем в тежки времена.
Ето и една статия в подкрепа на коментара ми:
Смирение или гордост – въпрос на личен избор
Лидия Сидельова
pravoslavie.bg
https://www.pravoslavie.bg/%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5/
от for_the_truth
28 Фев 2017, 00:16
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ГОСПОДНА ВЕЧЕРЯ И ПЬРВИЯТ ДЕН НА СЕДМИЦАТА

Лошо е брат Тодоре, когато един човек се възвеличи, загуби истинска представа за себе си и се заслепи от всезнайство! Тук не става дума нито за православие, нито за протестантизъм, нито за католицизъм. За хора като Еди става дума, каквито вече на няколко пъти се регистрират във форума. Еди, който дори не владее библейския гръцки език, за иврит пък сигурно хептен, се перчи наляво и надясно, че бил "изследвал цялата Библия от А до Я." Всеки непредубеден човек, познаващ относително добре Библията/на общобогословско ниво/ веднага забелязва, че думите на Еди/а те са много нравоучителни :dance: / са едно грандоманско "изхвърляне" и това естествено дразни околните, които в действителност той подценява. Еди има рехаво познание дори по библейския текст, да не говорим за някакво сериозно екзегетическо изследване... Той обаче не осъзнава това, но авторитетно продължава да поучава като своето лично мнение нарича библейско - както и в случая. :friends:
от stucyte
02 Мар 2017, 12:31
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Музикални инструменти в ранната цьрква?!!

Драги съфорумци,
тъй като според мен, а и не само, изобщо не е безобидно това проникване в църквите на светска музика(и особено рок), но някои сякаш пренебрегват този факт и под различни предлози се отнасят равнодушно към този проблем или даже открито подкрепят това влияние, се чувствам длъжен да ви представя статия и изследване за такъв тип музика. За да не пускам отделна тема(а и по принцип написаното не е никак малко), прикачвам линк към книгата на Петър Велев "Големите заблуди". Моля, обърнете внимание на написаните статии на 220 стр. - "Сатанизъм и рок музика" и на 227 стр. изследване на журналист по този въпрос - "Безопасна ли е рок музиката?". Темата за музиката в църквите явно е била дискутирана нееднократно тук и тази книга, доколкото знам, е била предложена вече веднъж, но може да не и е обърнато достатъчно внимание. Бих ви я препоръчал, защото има някои неща от описаните и извън конкретната тема, които и сред много християни ги има поради неинформираност или друга причина. Свободни сте дали да приемете написаното. Но аз съм длъжен да го представя и да съм чист от кръвта ви. Призовавам ви към безпристрастен прочит. Защото в книгата има много изобличаващи факти и послания, които на много хора няма да се харесат. Аз също бях фен на тази музика. Само ви моля да се въздържате от коментари към личността на автора, както и за описаните в книгата духовни проявления, свързани с него, защото за мен този човек е употребяван от Бога и това се е доказало в живота ми чрез различни случки и събития, за които просто няма рационално обяснение. И по принцип, който хули човек, употребяван от Бога, хули Духът Му, който е върху него. Но, моля, концентрирайте се върху написаното. Обърнете внимание на фактите и се опитайте да се абстрахирате от собствените си виждания и интереси поне докато четете и се замислете!
Защо не може да се качват файлове с .pdf разширения?
от for_the_truth
23 Фев 2017, 10:21
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Музикални инструменти в ранната цьрква?!!

Милко, моля, прочети цитираните статии от книгата, която съм предложил в предишен пост и се замисли. Достатъчно основания има да се твърди, че такава музика(говорим за ритъма, мелодията, стила)не е богоугодна.
И нека тия, които квалифицират несъгласните с и различните от техните(макар и не винаги правилни) възгледи и мнения с разни епитети и обобщения, да си преговорят Римляни 2 глава.
А колкото до танците... ами би трябвало да стоим с благоговение и трепет пред всемогъщия Бог и като го хвалим и възпяваме.
Припомнете си как трябваше да влизат свещениците в скинията, с каква подготовка, как Мойсей разговаряше с Бога и какво ставаше с израилтяните в тия моменти. Не можем да си представим за каква слава и какво величие говорим. Бог е същият и днес.
Нека не се опитваме да нагласяме Неговата воля според нашата. Да бъде и ще бъде Неговата воля!
от for_the_truth
25 Фев 2017, 00:32
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Музикални инструменти в ранната цьрква?!!

2 И цар Давид се изправи на нозете си та рече: Чуйте ме, братя мои и люде мои. Аз имах в сърцето си желание да построя успокоителен дом за ковчега на Господния завет и за подножието на нашия Бог; и бях направил приготовление за построяването.
3 Но Бог ми каза: Ти няма да построиш дом на името Ми, защото си войнствен мъж и си пролял много кръв.


16 А като влизаше Господният ковчег в Давидовия град, Михала, Сауловата дъщеря, погледна от прозореца, и като видя, че цар Давид скачаше и играеше пред Господа, презря го в сърцето си.

21 А Давид каза на Михала: пред Господа, Който предпочете мене пред баща ти и пред целия негов дом, за да ме постави вожд над Господните люде, над Израиля, да! пред Господа играх.
22 И ще се унижа още повече, и ще се смиря пред собствените си очи; а от слугините, за които ти говори, от тях ще бъда почитан.
23 Затова Михала Сауловата дъщеря остана бездетна до деня на смъртта си.

Когато Давид съгрешаваше„ Бог го изобличаваше и наказваше. макар че беше човек по сърцето Му.

Никъде не виждаме той да е бил изобличен или наказан за това че е танцувал в радостта си пред Господа. Даже напротив, тази която го презря и му се подигра за това че е танцувал пред Господния ковчег и се е изложил пред слугите си, беше наказана и остана бездетна поради този си грях.

Не е лошо да си помислите вместо да фарисействате презирайки Божиите деца, които изразяват радостта си пред Бога с танц, да не ви последва участта на Михала. Саулова. :heart:
Ясно е,че танца на Давид бе нещо,което го постави в унизителна позиция спрямо останалите.Дали е така с тези ''артисти'' ,които виждаме по сцените и дансингите?!Какви са техните мотиви?Мотивите на Давид бяха да се сниши,бяха радост от победата с Бога.А какви са мотивите на нашите танцьори и хвалители??Само не казвай ,че са да хвалят Бог.Мотивите им са ''жаден съм за лесна слава и сценична изява''!
от cool
26 Фев 2017, 00:51
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Покривалото вьв молитва

Здравей, Тодоре :friends:
Добре си дошъл в нашия форум и ти желая ползотворно участие в него.
Относно въпроса ти нека разгледаме два от стиховете в тази глава:

5. и всяка жена, която се моли или пророкува гологлава, засрамя главата си, защото все едно е, като да е обръсната;

т.е. съвсем ясно е написано, че както е срамно жената да си бръсне главата, по същия начин е срамно и да не се покрива когато се моли или пророкува.

Няма ли опасност това да се превърне в символ на лицемерие, ако жена си сложи 16 кърпи на главата когато е на църква а в къщи се разпорежда като господар спрямо мъжъ си.

Милко, лицемерие би било жената да не се свени да не се покрива и в същото време да се срамува да си стриже главата. Това много ясно е написано в следващия 6 стих:

6. ако жена не иска да се покрива, нека се стриже; ако пък е срамотно за жена да се стриже или бръсне, нека се покрива.

Дългата коса е покривало на жената през останалото време, когато не е на молитва или не пророкува

14. Нали и самата природа ви учи , че е безчестие за мъж, ако си оставя коса?
15. Но, ако жена си оставя коса, то е чест за нея, понеже косата й е дадена вместо покривало.

Иначе защо св. ап. Павел щеше да говори за допълнително покривало по време на молитва, което да го сравнява с дългата коса, вместо направо да каже за жените нито да се стрижат, нито да се бръснат?

- Не е ли по-добре да е само с дълги коси (Божието покривало) а на всяко място да е искрено покорна на съпруга си както и на Бога.?

Както видяхме тя може да се срамува да се стриже и пак да е лицемерна.

10. Затова жената трябва да има на главата си знак на мъжова власт над нея - заради Ангелите.

Бог е установил следната йерархия: глава на жената е мъжа, глава на мъжа е Христос, а глава на Христос е Бог. Следователно искрено покорната съпруга е покорна и на Бога. Не може да считаш за искрено покорна на Бога жена, която не се покрива, след като счита косата си вместо покривало и по този начин безчести главата си, която е мъжът и. Ето това се нарича лицемерие.

И последно, искам още веднъж да спомена в този форум, понеже и преди съм го казвал. Познавам лично жена, която в момента е православна, но преди това, още докато е била евангелска християнка, сам Бог ѝ е показал, че трябва да се покрива. Освен това съм чувал от втора и трета ръка и за много други такива жени протестантки.
от Пламен79
03 Фев 2017, 20:34
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Покривалото вьв молитва

По принцип е редно да бъде така. В много църкви това се спазва.
от Александър
03 Фев 2017, 23:26
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Покривалото вьв молитва

Тук подробно е обяснено за покриване на жените, за мен обаче си остава загадка защо заради ангелите трябва да си покриват главите жените?
http://c-dikovski.blogspot.bg/2009/10/blog-post.html

Ами много хубава статия, която заслужава да бъде прочетена от повече християни. Съвпада напълно с предишното ми мнение, че в България всичко е възможно. Страна на чудесата!!! То остави само забрадките. Миналата година на Бачковския манастир, независимо, че на входната църковна врата е написано да не се влиза с неприлично облекло в храма, още повече на служба, дори беше поставен един кош с дълги шалове за покриване, имаше някои - и жени, и мъже с фланелки тип потници, по къси пантолони... Най-лошото е, че вече и на монасите не им прави впечатление, или може би им е омръзнало да им правят забележки. Все едно, че това е хан... Всичко може! :heat:

Ами преди "демокрацията" в събрание на Божия Църква/тинчевистите/ не се виждаше жена без забрадка. Пасторите Павел Игнатов и Тома Спасов правеха забележка за това. Често се проповядваше от амвона по въпросите на облеклото на християните. Имаше такива "модерно-прогресивни" жени в събранията на Петдесятния съюз, Баптисткия съюз и останалите официални християнски деноминации. Сега и Божия Църква тръгва по "прогресивния път"... :)
от stucyte
04 Фев 2017, 11:33
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Покривалото вьв молитва

Ами аз ще се опитам да поразсъждавам на глас. Може да е погрешно това, което ще напиша, или пък само да се доближа до истината без да уцеля същността, но така или иначе ще дам поне посока на размисъл или пък идея за по-задълбочено разглеждане на въпроса върху основата, която ще поставя.

Например в Изх.4:24 се казва, че Господ е срещнал Мойсей, за да го умъртви, задето не е обрязал сина си. Всъщност Господ не е срещнал Мойсей, а ангел е изпълнявал заповедта на Бога необрязания да се изтреби (Бит.17:14). Ангелите упражняват съдебната власт, като прилагат закона на практика. Както споменахме Бог е установил следната йерархия: глава на жената е мъжа, глава на мъжа е Христос, а глава на Христос е Бог. Не може жената да нарушава йерархията като прескача мъжа (безчести главата си, не зачита мъжа) и се опитва да отива с молитва директно при Бога. Покривайки главата си, тя показва на ангелите, че не е прескочила инстанцията на мъжовата власт (дали бащина, дали съпружеска) и ангелите няма да приложат закона. Според мен не случайно 1Кор.11 глава продължава така:

30. Затова между вас има много немощни и болни, а и умират доста.
31. Защото, ако бихме изпитвали сами себе си, нямаше да бъдем съдени;

И сега тук ми се иска някой друг да продължи, като се опита да обясни какво според предния 29 стих означава да не различаваш тялото Господне. Със сигурност едното, което е свързано с темата, трябва да е незачитане на йерархията. Хубаво е жените да осъзнават в колко изгодна позиция се намират да се подчиняват на мъжете си, защото ако го правят, отговорността за действията им ще пада върху мъжете :smileheart:
от Пламен79
04 Фев 2017, 14:46
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Покривалото вьв молитва

Брат Милко, не те попитах нито за "студена", нито за "топла" религия. Е ли хляба и виното по време на причастие истинска плът и кръв Христови или не е?! Това беше съществения ми въпрос! Ако Е, значи не може формално да се причастяваме - "по бели гащи". Ако една жена не спазва външното благоприличие как да се очаква от нея да бъде на високо духовно-нравствено ниво? То вътрешното състояние на човека "избива" върху лицето му - външния му вид. Аз това всеки ден го повтарям на жена ми и дъщеря ми. Аз пък за разлика от теб затова съм православен християнин защото смятам, че евхаристийните хляб и вино са преосъществена реална плът и кръв Христови, а без да се приемат тези свети дарове вече съвсем не формално, но реално не е възможно човешкото спасение. :friends:
от stucyte
05 Фев 2017, 13:23
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Покривалото вьв молитва

Милко , тези 2 случая, които дадох като пример в предния си коментар, не съм си ги измислил, за да "плаша гаргите". Ти ако искаш вярвай.
Но Бог държи на авторитета на Словото Си. И ти напомням, че Святият Дух е говорил и чрез светите апостоли и пророци.
Освен това, аз не само вярвам, а знам , че
евхаристийните хляб и вино са преосъществена реална плът и кръв Христови , както и в някои евангелски църкви, където се молят за това преосъществяване(с това не искам да поставям началото на богословски и деноминационни спорове и моля да не бъде коментирано. Не е това целта на постинга).
Не може да си нагласяваме Словото Божие както си искаме заради нашата си доктрина. И да си го тълкуваме както ни изнася на нас или на съответната църковна доктрина. Съжалявам, че трябва да го кажа, но това, което ти изразяваш като позиция и по отношение на покривалото, е отстъпление. И ако наистина си "смирен", като какъвто си се обозначил в профила, ще приемеш тези факти. Няколко човека ти казват по един или друг начин, че е важно покриването на главите на жените и са се обосновали. Има и библейска обосновка. Тук не става въпрос за налагане на виждания и традиции, защото знам, че и протестантки си покриват главите на богослужение. Тук става въпрос за думи на свети апостол Павел, който е бил ръководен и употребяван от Святия Дух.
Римляни 15
"18 Защото не бих се осмелил да говоря за нещо освен онова, което Христос е извършил чрез мене за привеждане езичниците в покорност на вярата чрез моето слово и дело,
19 със силата на знамения и чудеса, със силата на Светия Дух [Божий], така щото от Ерусалим и околностите му дори до Илирик напълно съм проповядвал Христовото благовестие."
1 Коринтяни 1
"17 Защото Христос не ме е пратил да кръщавам, но да проповядвам благовестието; не с мъдри думи, да не се лиши Христовия кръст от значението си."

1 Коринтяни 2
"1 И аз, братя, когато дойдох при вас, не дойдох с превъзходно говорене или мъдрост да ви известя Божията тайна;
2 защото бях решил да не зная между вас нищо друго, освен Исуса Христа, и то Христа разпнат.
3 Аз бях немощен между вас, страхувах се и много треперех.
4 И говоренето ми, и проповядването ми не ставаха с убедителните думи на мъдростта, но с доказателство от Дух и от сила ;
5 за да бъде вярването ви основано не на човешка мъдрост, а на Божията сила."
По-надолу:
"12 А ние получихме не духа на света, но Духа, който е от Бога, за да познаем това, което Бог е благоволил да ни подари;
13 което и възвестяваме, не с думи научени от човешка мъдрост, но с думи научени от Духа , като поясняваме духовните неща на духовните човеци."
Освен това има и други заповеди за поведение в църква като описаните в глава 14 от първото послание на Коринтяни. "33 Защото Бог не е Бог на безредие, а на мир, както и поучавам по всичките църкви на светиите." (от същата глава).
Stucyte по-горе ти е цитирал какво е казал сам Господ. Аз бих допълнил:
Йоан 6 глава
"53 Затова Исус им рече: Истина, истина ви казвам, ако не ядете плътта на Човешкия Син, и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си.
54 Който се храни с плътта Ми и пие кръвта Ми, има вечен живот; и Аз ще го възкреся в последния ден.
55 Защото Моята плът е истинска храна, и Моята кръв е истинско питие.
56 Който се храни с Моята плът и пие Моята кръв, той пребъдва в Мене, и Аз в него."
Това са думи на Господ Иисус Христос!

Освен това, аз знам, че дяволът се страхува от Причастие/Господна вечеря. Какво ли не е правил, за да не се докопам до Тялото и Кръвта Христови или за да ме изкара от равновесие преди да се причастя и то не един път. Вярвам, че не е само при мен.

А по отношение и на покриването на главите на жените, при молитва и пророкуване, да припомня:
Матей 5
"19 И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство ; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство."
от for_the_truth
05 Фев 2017, 15:07
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Покривалото вьв молитва

.... Всъщност в църквата, която посещавам няма нито една жена , която да е с покривало на главата по време на молитва и си мисля, че когато си сложа там може и да ме изгледат странно. :heart:

Ето това явление вече е опасно. Преди 20-тина години в протестантските събрания бяха единици ония жени, които носеха Христос "истински в сърцата си", а на богослужението, молейки се публично без забрадки, демонстрираха "нелицемерната" си вяра. А дали ставаше и тогава въпрос за "нелицемерна вяра" или за човешка гордост и суета?!!.. Тази женска философия доведе до това, че сега в богослужението не може да се види една жена със забрадка. Старото поколение вместо да предаде благочестието си, изразено във вяра и дела на младото, се предаде. Мъжете - за да не се разправят излишно с жените и дъщерите си, а жените - за да не дразнят младите!!! То бива някоя жена, идвайки си от работа или от друго място да не си носи забрадка и в последния момент да реши да дойде на църква. Никой няма да я изгони от събранието, но да се знае, че това е изключение, а то.... това се превърна в повсеместна църковна практика. И покрай забрадките - символи на "нелицемерната вяра" започнаха да се прокрадват и по-късичките и вталени поли, и по-дълбочките деколтета, и ... До това води компромиса с Божието Слово. А всички знаят, че женската суета е безкрайна... А покрай това "външното" лека по лека изби "нелицемерната вяра", изразена в какви ли не женски "добродетели"...
Тук наистина ще подчертая, че в българското православно богослужение все още тази мода не се е настанила повсеместно. Поне ония, които са си редовни посетителки на литургията знаят, че там се присъства със забрадки. Такива, които случайно влизат са гологлави, но редовните знаят. Верно е, че службите повече се посещават от не толкова млади жени, но... важното е, че все още се отличават правилното от грешното, на черното не се вика бяло. В другите православни страни дори случайно попадналите "външни" жени спазват установения от Църквата ред. В Гърция жена ми реши да влезе да разгледа в Солун катедралата св. Димитър без покривало на главата си и още на входа клисарката я спря и като й предложи забрадка съвсем смирено, на български/македонски/ език обясни, че това тук е християнски храм, където хората се молят на Бога, а не исторически музей.
от stucyte
09 Фев 2017, 12:07
 
Jump to forum
Jump to topic

Честит Тодоровден!

Честит Тодоровден на всички съфорумци, които празнуват! Бог да е с вас! heart_roses

-----
Тодоровден, Конски Великден

04 Март / Имен ден: Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка

Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или „копито", на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете.

Много от пролетните ни празници са запазили елементи от по-стари езически вярвания. Християнската религия се е приспособила към тези стародавни практики, като е наложила върху тях патронажа на някой християнски светец. Характерен пример за това е Тодоровден, който се празнува за здраве на конете и същевременно като ден на св. Тодор.

В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, носещи името Тодор, което означава „Божи дар", въпреки че в народното съзнание липсва ясно разграничение. Двама от тях се воини-великомъченици - св. Теодор Тирон и св. Тодор Стратилат, чиито жития показват много общи моменти. Те са били римски войници, канонизирани заради мъченическата си смърт в името на Христовата вяра. Култът към тези двама воини-светии е особено разпространен в българските земи и е намерил отражение в някои паметници на нашата художествена култура. Така най-старата запазена до днес българска икона е прочутото изображение на св. Тодор Стратилат от Преслав върху глазирани керамични плочки (9-10 в.). А в уникалната живопис на Боянския майстор от 1259 г. в Боянската църква са запазени образите на трима светии с името Тодор: св. Теодор Тирон и св. Тодор Стратилат в редицата на светците-воини, както и това на св. Тодор Студит, в житието на когото се споменава, че за известно време е бил на заточение в Аполония (Созопол). Последният заедно с преподобните св. Тодор Сикеот, св. Тодор Освеще-ни и св. Тодор Трихина са канонизирани заради техните монашески подвизи.

Интересно е, че народният празник Тодоровден, който няма точно фиксирана дата, а зависи от началото на великденския пост, не съвпада с църковния празник на нито един от шестимата светии.

Също така обичаят на Тодоровден да се раздава варена царевица се свързва от православната църква с почитането на паметта на св. Теодор Тирон. Неговото житие разказва, че около 50 години след смъртта на Тодор византийският император Юлиан Отстъпник, който мразел християните, решил да им се подиграе. Знаейки, че през първата седмица на Четиридесетница те пазят строг пост, той заповядал да се поръсят с кръв от идолски жертви всички неща за ядене, продавани на цариградския пазар. Тогава св. Тодор се явил на архиепископа и го предупредил за това деяния, като поръчал на тези, които нямат храна у дома си, да си правят коливо, т.е. да варят пшеница с мед. В продължение на цяла седмица християните се хранели с коливо. За благодарност към св. Теодор Тирон църквата запазила досега обичая - в първата събота от Великия пост чрез коливо да го почита.

http://www.imenata.com/h-93-todorovden-konski-velikden.html
от Theodora V
04 Мар 2017, 00:24
 
Jump to forum
Jump to topic

Вие не можете да четете този форум
от AwarriorofChrist
04 Мар 2017, 12:58
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Покривалото вьв молитва

Има в нета много клипове с литургии от руски храмове. Вгледайте се и потърсете жена без забрадка там. В руските храмове и светски настроените жени, щом като са влязли в храма знаят, че са длъжни да се забраждат. Тия рускини нямат ли си дълги коси, които да им служат за покривало, та през време на литургия се забраждат?!! И в Сърбия е така, и в Гърция е така, за Румъния не зная как е. У нас обаче всичко е побългарено и всичко може - включително и в БПЦ. Сигурно ще е от страх някой да не го изобличат или за да не бъде "насметен"... Че не си използва косата вместо покривало... :heat:
от stucyte
04 Фев 2017, 00:13
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Покривалото вьв молитва

Брат Милко, ти вярваш ли на думите Христови или не? Христос казва, че това Е Неговата кръв.
τοῦτο - това
γάρ - защото
ἐστιν - "Е" /спомагателния глагол "съм" в трето лице единствено число. Означава не само "съм, но и "съществувам". Тоест, Христос съществува, пребивава в хляба и виното. Това е един от библейските текстови доводи на Лутер да признава транссубстанцията, епиклезата. Още по-ясно е употребен в смисъл на съществувам спомагателния глагол "съм" в Йоан. 14:10 Аз Съм/съществувам/ в Отца и Отец Е/пребивава/ в Мен/, от където категорично е потвърдено единство на лицата в Светата Троица/
τὸ αἷμά - кръвта
μου - ми
от stucyte
05 Фев 2017, 16:46
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Покривалото вьв молитва

Цвета на забрадките могат да бъдат местна църковна традиция. Нещо като униформа, която по която се отличават вярващите. В това няма нищо лошо, напротив! Говори за някакъв установен вече църковен ред и дисциплина, което винаги се отразява във всяко едно отношение в такива църкви.
от stucyte
07 Фев 2017, 12:31
 
Jump to forum
Jump to topic

ДАР

„Защото по благодат сте спасени, чрез вяра, и то не от самите вас; това е дар от Бога; не чрез дела, за да не се похвали никой.“ (Ефес. 2:8-9)

За прочит: Яков 2:14-26

Баща ми искаше да ми подари много скъп подарък за 40-ят ми рожден ден. Аз се притеснявах от цената, но той ми каза: „Ти правиш толкова много за мен. Искам да ти благодаря.“ Аз му обясних, че каквото и да правя за него, не го правя, за да получа отплата, а защото го обичам и искам да му помогна.
Докато изричах тези думи, си спомних за няколко заповеди от Библията, които ми се струваха противоречиви. На някои места ни се казва да вършим добри дела (Яков 2:14-16), а на други, че добрите ни дела са безполезни (Гал. 2:16). Сега, благодарение на подаръка на татко, вече разбирам идеята. Аз го обичам, затова му помагам; той ме обича, затова ми подарява подарък. Аз правя добри дела, за да покажа своята любов, а не защото очаквам нещо в замяна.
И земният, и небесният ми Баща се радват на това, кото правя, защото в него виждат моята любов към тях. Те ми првят подаръци не защото ми се отплащат, а защото съм тяхно дете. Ние получаваме вечен живот, защото сме Божии деца чрез вяра в Христос. Вършим добри дела, защото оценяваме всичко, което Бог ни е дал и искаме и останалите да бъдат благословени.

Молитва: Боже, благодарим Ти за Твоя дар на вечен живот, дар, който получаваме чрез жертвата на Исус. Молим се в Неговото име. Амин.

Мисъл на деня: Как показах на Бог любовта си към Него?

Автор: Даун Адамс (Масачузетс)

http://rozasaronova888.blog.bg/drugi/2017/03/08/dar.1514079
от anah_su_namun
08 Мар 2017, 07:06
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Можеше ли Юда да откаже да предаде Исус?

Не съм съгласен с автора! Юда макар и да беше тежко съгрешил спрямо Иисус, ако се беше покаял, дали нямаше да му бъде простено? И това ли не е въпрос на неговата свободна воля - да се смири, да се покае и да си потърси прошка от Онзи, Комуто тежко съгреши и Го предаде? Не е ли съвсем нормално съгрешилия да си потърси прошка и със сълзи да се покае за извършената неправда? Не говори ли това, че Юда беше човек с извратена съвест, който не мислеше по естествен начин за една предназначена от Бога към духовно-нравствено битие твар? Този човек се беше самоопределил към злото, към бунт срещу Създателя. Това беше неговия избор, а не Божието предопределение. Изборът на Бога беше Неговото предузнание за духовно-нравствената същност на този човек - крадец, мошеник ламтящ за пари. Да Божият план е определен. Чрез някой грешник планът щеше да бъде осъществен - независимо дали той щеше да се казва Юда, Яков или друг. Последствията от този план бяха неизменни единствено за Божия Страдалец. Разпятието на дървения кръст действително беше Негова съдба, тъждествена на Неговия избор, който от своя страна беше резултат от смиреното Му послушание на Отца. За предателя, ако той получеше подтик в сърцето си след предателството да се покае, нямаше да има никакви лоши последствия. Но.... свободна воля. Там вече Бог не се бърка. Оставя периметъра свободен за човека. Кой каквото си търси.... Крадецът, мошеникът, коравосърдечния егоист докато не потърси Бога с цялото си сърце и не се покае, за да получи прошка и вечен живот те няма как насила да му бъдат дадени, защото и в Небесното Царство мошеникът си остава такъв.
Яков 1:13
Никой, който се изкушава, да не казва: Бог ме изкушава, защото Бог се не изкушава от зло, и Той никого не изкушава.
Яков 1:14
А който се изкушава, се завлича и подлъгва от собствената си страст;
от stucyte
12 Апр 2016, 23:43
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Можеше ли Юда да откаже да предаде Исус?

Според мене, така както винаги съм разбирал този въпрос е, че Бог просто знае всичко, което има да се случи: от началото знае края на нещата, както казва Библията за него. Той описва всичко това не за да ни научи, че Юда е определен за ролята на предател в Божия театър, а за да ни покаже, че той знае за това бъдещо предателство от най-близък приятел, но въпреки това не отменя своя план. Юда определено е можел да не става предател, но тогава в Библията щеше да пише другия начин по който Исус ще бъде убит, какъвто и да е той. От това вече не може да се избяга по никакъв начин - словото на Бога има в себе си цялата сила да се изпълни. Исус е бил определен за Божие агне, още преди създаването на света и той щял да бъде принесен в жертва за нашите грехове така или иначе и то от ръцете на първосвещениците, но това е защото те били зли и отстъпници. Ако те щели да бъдат добри и пълни с вяра, то и в Библията щеше да бъде описан този друг начин, по който щял да бъде убит Господ.
от Edi
23 Дек 2016, 21:31
 
Jump to forum
Jump to topic

Ариведерчи, отец Паоло!

http://images.webcafe.bg/2015/03/08/23569256429/618x413.jpg

Ива Михайлова
10.03.2017

В живота не е като в приказките и историите не винаги завършват с щастлив край. Така е на път да приключи и случаят с отец Паоло Кортези, католическият свещеник от Белене, който реши да приюти семейство сирийци.

След като семейството бе принудено да напусне града, отец Паоло си заминава от България по заповед на началниците си от Ордена на пасионистите.

Един италианец, който обичаше родината ни, наравно със своята, беше по-голям патриот от много българи и направи толкова много за Белене, си тръгва огорчен, че българската действителност не подлежи на промяна.

Паоло Кортези пристига у нас през 2010 година и попада в Белене - един от градовете с най-голяма католическа общност в страната. Но Белене е известно и с друго - местните жители са прогонили няколко католически свещеници, а един епископ за малко да умре, защото му отказват лекарска помощ.

Но отец Паоло е твърдоглав и не се предава. Той вярва, че беленчани са най-добрите българи, а Белене - едно прекрасно място на брега на Дунава. Така представя новата си родина на всички свои приятели в Европа. Довежда стотици чужденци - именно там - в Белене, на брега на Дунава. Дестинация, която иначе не е сред най-посещаваните места от туристите.

Белене е малък град с висока безработица. Мнозина са отишли на гурбет. Много къщи са празни. На отец Паоло му се иска да направи нещо за това място, на което са останали само бабите и децата. Със скромните си възможности открива пицария, която се отварят няколко работни места. Не спира дотук - открива и фурна, за правене на пресен хляб с машини, докарани от чужбина.

В руините на прашните рафтове свещеникът намира стари писма - неиздавана кореспонденция между папа Йоан XXIII и католическия свещеник от Велико Търново отец Карло Раев. Отец Паоло издава писмата в Италия и книгата се превръща в хит на италианския религиозен пазар.

На метри от католическата църква в Белене е затворът - там свещеникът помага на лишените от свобода. Но Белене е и мястото, където хиляди невинни са намерили смъртта си, защото по една или друга причина са се оказали неудобни на комунистическия режим в страната. Място, което до скоро тънеше в треволяк и трънаци, а само враните идваха да отдадат почит на загиналите.

Отец Паоло не може да разбере как целият свят се покланя пред жертвите на тоталитарните режими, а в България стои въпросът имало ли е жертви или не, кой е виновен и трябват ли ни паметници за жертвите на комунизма.

Съвестта му не му дава мира. Пред очите му е образът на Евгени Босилков, който също като него е от ордена на пасионистите, но бива убит от режима заради отказа му да се подчини на комунистите. Името на Босилков, когото папа Йоан Павел II обяви за блажен през 1998 година, не му позволява да стои безучастен.

Така се ражда идеята за построяването на мемориален парк на остров Персин и музей в град Белене, посветени на жертвите на тоталитаризмите през XX век. Желанието е Белене да се превърне в град на паметта, посетителски и образователен център.

Отец Паоло основава фондация, която започва да набира средства за целта, обикаля институциите в България и търси дарители в Европа за осъществяването на проекта.

Боклуците и треволяка от бившите килии на политически затворници са махнати. Там вече има кой да носи цветя. Лека-полека от прахоляка излизат снимки, документи. "Всичко това, което може да помогне да не забравяме, защото народ без памет, е народ без бъдеще" - казва отец Паоло.

Той е убеден, че "страданията и смъртта на тези хора са безценен дар, който трябва да бъде съхранен и предаден на бъдещите поколения". Иска да влезе в контакт с различни фондации, асоциации, паметници, изследователски центрове, музеи в Европа и по целия свят, посветени на културата на паметта за невинните жертви.

Следват изложби, книги, филми... инициативите нямат край.

Отец Паоло докарва в Белене президента Росен Плевнелиев не за поредната първа копка на неосъществената АЕЦ "Белене", а да участва в конференция в памет на жертвите на тоталитаризма. В края на 2016-а Плевнелиев му връчи почетния знак на президента за „заслугите му към развитието на гражданското общество, за значимия му принос за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим".

Но малкото крайдунавско градче се оказа не за него. Не за първи път човешката злоба и завист, плюенето по добрите и способните, надделяват над добрите хора. Това българите най-добре го можем.

И не казвайте, че не всички сме такива, защото докато има хора, готови да слязат на площада, за да замерят другите с камъни, ние не можем да сме нация, а само мърша.

Отец Паоло си отиде. Сигурно ще се върне в любимата Италия, в родното Бергамо, където да си добър и честен, да спазваш закона, не е престъпление. И няма да те изгонят за това. Или в някоя енория в Милано, където хората ще могат да оценят свещеника.

А ние? Къде да отидем? Толкова много хора ги е срам от случилото се в Белене, от прогонването на сирийското семейство и от стъпканото с гумени ботуши на площада достойнство на отец Паоло Кортези.

Той си тръгва, след като направи за България много повече от стотици ура-патриоти, взети заедно. Ако те са силни на приказки и на площада, като опрем до делата, никакви ги няма.

Трябва да ни е мъчно за нас. Защото един италианец дойде да ни покаже, че в собствената ни държава честните и свободни хора нямат място. Побеждават тези, които обсебват телевизора и крещят "Смърт на предателите".

След гумите на колата, с която замина свещеника, остава мъглата над Белене. Тя се простира далеч надолу, чак до турската граница. Чака българите да се събудят и да разберат, че нито Европа, нито Русия ще оправят тази територия, наричаща се държава, ако те самите не го направят. За да не изгоним всички добри хора, останали по нашите ширини. Завинаги.

http://www.webcafe.bg/id_65331901_Arivederchi_otets_Paolo
от spravedliv
10 Мар 2017, 19:23
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Ариведерчи, отец Паоло!

мнение на един българин в друг форум:

"Кръстен съм в православието от родителите си в ония мътни времена , когато за кръщаване на дете те уволняваха от работа. Възпитан съм във вяра в Бог и уважение към църквата и служителите и.За първи път се разочаровах, когато през 1990 година в глада , моята църква /която е много богата / не правеше нищо за нас, а едни католически монахини в една църква зад дома на Българо- съветската дружба в София раздаваха всяка сряда пакети със сухо мляко, сухари и ориз на всички дошли.Не ни питаха дали сме католици, просто даваха на всеки дошъл.Взимах тези пакети, защото имах малко дете , а млякото дарено от Европа , тариката Спас Русев/ тогава шеф на Агенцията за приватизация/ го изнасяше за долари и си ги прибираше.Тези жени – монахините говореха български и виждаха , че някои идваха за пакети по два , три пъти, но не ги гонеха .Казваха:Сигурно имат нужда!Тогава разбрах, че има голяма разлика между моята църква и католическата. Тя поставя в центъра ЧОВЕКА и се грижи за него по законите на Бог.
Не се учудвам, че този свещенник е напуснал България.Защото МОЯТА църква също не го харесва.Тя е заета със себе си и своите служители, но не и с нас- нейните чада.Ако можех бих напуснал България също и то веднага.Не мога , защото детето ми още учи тук.
Срам ме е от моята църква и от моят народ, който мълчи , търпи и мрази всички различни.Църквата също мълчи гузно.А ние се наричаме европейци?СРАМ!"
от garich
11 Мар 2017, 14:40
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Ариведерчи, отец Паоло!

Всеки си мисли, че знае онова което Сатаната му прошепва като "истина". Да се правиш на християнин пред компютъра или на дивана обграден от семейство и приятели е лесно, комфортът които ни предоставя сегашният свят ни създава фалшиво чувство за идеали и вяра. Много е лесно да критикуваш националистите които милеят за страната си, докато си на сигурно място у дома. Но ако за това дали един човек е християнин или не ще се разбере в денят в които тази ислямска измет нахлуе в държавата ни и започни да ни изтребва. Сигурен съм, че повечето християни веднага ще приемат исляма само и само да си запазят уюта и спокойствието в което са свикнали да живеят не желаейки да рискуват живота си за идеали в които не вярват. Както казва нашият пастор: "Да си християнин пред телевизора е лесно, да живееш на място във времена на войни, болести и глад е значително по - трудно за вярващите".
от AwarriorofChrist
11 Мар 2017, 18:50
 
Jump to forum
Jump to topic