ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 17 Авг 2017, 08:44 Разширено търсене

Търсенето върна 302 резултата

Return

Отец Силвестър: Говоренето срещу властта е много опасно, да живее мирът..

Изявление на отец Силвестър в неговия фейсбук профил:

http://www.hristiqni.com/images/forum/news/silve.jpg Напоследък камарата фалшиви профили във фейсбук, които мътят главите на хората започнаха да проповядват сваляне на властта и революции. Това е много опасно!
Аз не харесвам нито едно правителство от времето на прехода. А комунистите преди 1989 година - още по-малко. Но ценното,което ни е останало и което имаме все още е МИРЪТ. Да се живее в мирно време е най-голямата придобивка на човечеството. Не позволявайте на полуидиоти от западен и източен тип да ви увлекат както увлякоха хората в Сирия, Украйна, Египет и Либия!
Ако някой си мисли, че не съм прав нека да прегледа в интернет снимки от Либия, Египет, Украйна и Сирия преди и сега
от Венци Тоневски
12 Май 2016, 21:46
 
Jump to forum
Jump to topic

Църквата между петъка и петAка на Дионисий

ТРУД
http://cache1.trud.bg/Images/Cache/961/Image_5487961_407.jpg Дълъг е списъкът с греховете на скандалния архимандрит, за когото Светият синод ще се произнесе след седмица
Председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедралата „Св. Александър Невски” архимандрит Дионисий предизвика гнева на миряните, на Светия синод и на свещениците от храма със скандалната заря и гвардейците на Великден. Свещеници и миряни изпратиха петиция до Светия синод за низвержението на архимандрита и е напълно възможно на заседанието на синода на 18-19 май той да бъде разжалван до мирянин и пратен на послушание в манастир. Списъкът от греховете на Дионисий е доста дълъг.
Титлата
Дионисий се самотитулова като „избран, утвърден и наречен за епископ Стобийски”, въпреки че предвид волята на народа Божий бе взето решение на Синода на 9 декември 2014 г., с което бе оттеглено предложението за неговата хиротония.
Църковните награди
От името на Църквата дава църковни награди, които не са заслужени, а са връчени срещу пари. Освен това той търгува с измислени титли (архонт), каквито няма в православната йерархия.
Епископските одежди
Прецедент - облича се с епископски одежди с цел парична облага. Епископското одеяние е светиня, защото символизира апостолската власт, а Апостолите са възприемници на Светия дух, така че би могло да се каже, че действията му са вид хула срещу Светия дух. Той определено влиза в ролята на „велик майстор” на църковните прецеденти, на които едновременно и еднолично се явява сценарист, режисьор и пръв актьор. Такава небивала ситуация поставя българския Свети синод пред сериозно изпитание, като го подлага на висока степен на внимание към действията му първо пред клир и народ, второ пред света, а най-вече пред Господ Вседържител. Този служител досега беше публично признаван за виновен, но получаваше неведнъж архипастирска милост и прошка, бе му давана възможност за покаяние и изправление, макар често пъти съвсем несъвпадащи с общественото очакване и настроение.
Заради сериозността на случилото се множество хора са обезпокоени и силно смутени. Възмутеният народ Божий и клир с трепет очакват решението на Светия синод.
Незаконната такса
Събира по 5 лева от посетителите на „Св. Александър Невски”. Тази такса е наложена от него като председател на храма без знанието и позволението на Светия синод и Българската православна църква.
Скандално богослужение на Великден
На Великден архимандрит Дионисий изпълни негова си служба. Не е нито Яковова, нито Василиева, нито Йерусалимски типик. Той внедрява отдавна изоставена от Църквата практика, измисляйки нов чин на служение (”Дионисиева служба”), представляващ забъркана смесица от изопачени ритуали, чужди на църквата и свързани с еретически-католически практики. Поведението му, освен че противоречи на устава на БПЦ и общоприетата църковна практика в България, е и срещу каноните на православието. Кощунство е и присъствието на военни с оръжие сред храма, както и посрещането на благодатния огън на най-светлия празник Възкресение Христово. С тези действия не за първи път се вижда непознаване на протокола и етикета, което се случи и с приканването на президента да влиза заедно с патриарха в храм-паметника „Св. Александър Невски”, с което представители на държавните институции са въвлечени в един кощунствен акт поради спазване на сценария на Дионисий. Той демонстрира, че е подчинен на противоцърковни интереси и влияния, пред които отчита активност.
Целият този сбор от странни практики, които е въвел, веднъж са по еретически-католически обред, втори път са свързани с кощунство, осквернение и поругаване на светото тяло Христово, за които църквата повелява най-тежко наказание, ако стане случайно, а в случая не говорим за случайност, а за съвсем целенасочено действие, за което липсва каквото и да било чувство за грях и вина. Такова опозоряване на най-святото, което сме получили от Спасителя, е откровена гавра със светинята.
Непослушанието
Не почита чина и йерархията и няма послушание и смирение към свещеноначалието.
Ереста
Кани Ватикана да станем едно в причастието, отслужвано различно от православни и католици, от което се вижда неговият устрем към обновленчество и модернизъм, непознати за православната ни църква.
Сближава православната църква с еретически общности, Римокатолическата църква, което се изразява в неговите последователни действия чрез писма, служене и икуменическа проповед, срещу която икуменическа ерес Светият синод застана твърдо със становището си от 21 април 2016 г.
Църковното недостойнство
Съвкупността от всички изброени по-горе факти е една малка част от това, чрез което този човек се лишава сам от църковно достойнство. Такова поведение го поставя против решенията на Светите отци, каноните, уставите, повсеместни правила и традиции на православната църква.
*Авторката е дипломант по богословие в СУ “Св. Кл. Охридски”.
Архимандрит Евсевий (Дангалас):
Светата Василиева литургия може
да се служи единствено в олтара
Архимандрит Евсевий (Дангалас) е Божигробски-Светогробски клирик на Йерусалимската патриаршия. Служи в храма при Гроба Господен и в патриаршеския храм “Свети равноапостолни Константин и Елена”, официален преводач на Йерусалимската патриаршия. На 12-годишна възраст пристига в Йерусалим, където завършва духовна семинария. През 1979 г. Светият синод на Йерусалимската патриаршия го изпраща в Русия, където завършва Санктпетербургската (тогава Ленинградска) духовна академия.
- Ваше Високопреподобие, има ли практика в Йерусалимската църква да се служи Яковова Света литургия на Велика събота или на Велики четвъртък, а не както е положено - Света Василиева литургия?
- Не, никъде не се служи така. Нито при нас, нито в Гърция, нито в Константинопол. Яковова Света литургия не се отслужва през Страстната седмица, а се допуска само на празника на светията на 23 октомври, и то по строго определения за това начин.
- Вие чували ли сте Света Василиева литургия да се служи извън олтара, в случая в центъра на храма, в Йерусалимската или в която и да е друга православна църква?
- Не, Светата Василиева литургия може да се служи единствено в олтара.
- Има ли при вас такава практика - на Велика събота да се дават отделно светите тяло и кръв Господни, като светото тяло Христово да се дава в ръка, а светата кръв Христова да се приема направо от светия потир?
- Няма такава практика. Тялото Христово не се приема с ръце. Приемането на светата кръв Христова от светия потир е било практика в древността, когато се е служела Яковова Света литургия, но днес много рядко се прави така, защото хората не са свикнали и е много опасно причастяването направо от светия потир, опасно е много.
от Венци Тоневски
12 Май 2016, 21:49
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Петък 13-и

stucyte » 13 Май 2016, 16:07 написа:Да Йолке, и аз няколко път се бях сещал за брат КЛС от Китай... Защо ли не пише вече във форума!!? :roll_eyes11:


Забравили са ни нещо. Но пък винаги след дълго спиране на форума поради обновление, проблем или сървър посещаемостта нараства двойно. Вчера е имало над 4 000 посещения
от Венци Тоневски
13 Май 2016, 17:22
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: За Произхода, редукционизма и други проблемни полета в съвременните наука и философия

Здравейте.
Отварям тази тема, в която имам намерението да поставям материали (преводни и не само) по разнообразни теми, касаещи модерни научни и философски проблеми, като Произход на живото, еволюция, интелигентен дизайн, креационизъм и много други.

Да вкарам и аз една полезна връзка към категория 'креационизъм' в църква.ком: http://curkva.com/component/contushdvideoshare/category/44.html
от Венци Тоневски
13 Май 2016, 04:06
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В Една Света Съборна и Апостолска Църква

Болгаролюб си го знаем, че има пиперлив език, но е нашо момче. Не е лош човек.
от Венци Тоневски
16 Май 2016, 12:00
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: СВЕТСКА порно ДЕМАГОГИЯ

Ще ги направи толкова религиозни, че ще събудят в ада някой ден, заедно с филмовите си герои.
29. Ако дясното ти око те съблазнява, извади го и хвърли го; защото по-добре е за тебе да погине една от телесните ти части, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в пъкъла.
30. И ако дясната ти ръка те съблазнява, отсечи я и хвърли я; защото по-добре е за тебе да погине една от телесните ти части, а не цялото ти тяло да отиде в пъкъла.
от Венци Тоневски
16 Май 2016, 19:32
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Евровизия 2016

Интересна прическа имаше нашата певачка :) Тука има, тука нема...
от Венци Тоневски
16 Май 2016, 11:03
 
Jump to forum
Jump to topic

Бедните пред храма..

http://www.hristiqni.com/images/hrama.jpg

Искам да ви разкажа нещо. Това се случи наскоро пред една централна столична църква. Беше неделен ден, стоях пред входа. Наблизо стоеше просяк – окъсан човек с измъчено, изпито лице и гладни очи. Минеше ли някой, той протягаше срамежливо ръка. Беше доста студено и той трепереше в своите дрипи като болен от треска. В другия ъгъл се беше сгушила циганка с бебе в скута.
В този момент от храма излезе як широкоплещест младеж с бръсната глава.


– Пак ли вие?! Махайте се оттук! – извика той с изкривено от злоба лице и посегна да удари просяка. Онзи се сви като пребито куче и покри с ръце главата си. Бебето заплака. Младежът, както изглежда, беше охранител или нещо подобно.
Възмутих се от тази грозна сцена. Стана ми тежко.
– Какво правите? – застанах аз между просяците и младежа. Той ме изгледа мрачно.
– Ти пък кой си?
Представих се и казах, че познавам много добре отците от храма.
– Ще се оплача от вас на отец N (предстоятеля), господине. Не мисля, че ще запазите работата си.
Младежът се стресна от думите ми. Той явно не беше готов за такъв развой на нещата. Обърна се и се шмугна бързо вътре.
След малко той се появи отново. Този път с него беше някаква дебела лелка. Гушата ѝ се тресеше – навярно от раздразнение и гняв – и всичките тлъстини по тялото ѝ подскачаха.
– Тоя ли ти се прави на интересен? – изграчи високо лелката, щом ме видя.
Потвърдих, че, да, аз съм тоя, който се прави на интересен. И между нас се завърза следният любопитен разговор:
ЛЕЛКАТА: Какво искаш?
АЗ: Защо пъдите тези хора? Какво са ви сторили?
ЛЕЛКАТА: А те какво търсят тук? Да ходят да просят другаде!
АЗ: Ми къде другаде да отидат? Кой ще им помогне?
ЛЕЛКАТА: Да ходят където щат!
И тя хвърли свиреп поглед на жената с бебето.
ЛЕЛКАТА: Пак ли тая шматка! Махай се!
АЗ: Защо говорите така на една майка?
ЛЕЛКАТА: На тая циганка ли?
АЗ: Ми какво като е циганка? Тя не е ли човек? Христос не е ли умрял за нея?
ЛЕЛКАТА (презрително): Христос? За една циганка?
АЗ: Добре де, циганка, миганка… Христос е умрял за всички – негри, араби, цигани…
ЛЕЛКАТА (възмутено): Христос е бял…
АЗ: Христос е семит, азиатец…
ЛЕЛКАТА (непреклонно): …виж Го на иконата – рус, със сини очи!
АЗ: Добре де, и чист ариец да е – какво значение има?
ЛЕЛКАТА (важно): Има голямо значение.
АЗ: Не знаете ли какво пише в Евангелието?
ЛЕЛКАТА: Че какво пише в Евангелието?
АЗ (цитирам по памет): ”…Гладен бях, и не Ми дадохте да ям; жаден бях, и не Ме напоихте; странник бях, и не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте… Тогава и те ще Му отговорят и ще кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница, и не Ти послужихме?! А Той ще им отговори и ще каже: истина ви казвам: доколкото не сте сторили това на едного от тия, и Мене не сте го сторили” (Мат. 25:42-45).
ЛЕЛКАТА (без да ме слуша, категорично): Това са глупости. Какво правят тия отрепки пред храма? Да се махат оттук! Да ходят да просят другаде!!
Междувременно около нас се събра групичка енориаши, по-точно енориашки. Прясно изповядани и причастени, те ме гледаха втренчено като някаква зловеща твар, дошла да скверни техния храм. Очите им пламтяха с опасен блясък. Тези праведнички изглеждаха тъй, сякаш след миг ще грабнат камъни и ще ме пребият като някой нечестивец от Стария Завет. Не ми оставаше нищо друго освен да бягам оттам.
Днес, когато си мисля за този епизод, разбирам, че той не е бил случаен. Подобна сцена би могла да се разиграе пред всеки наш храм. Защо наистина мразим толкова силно онеправдания, отритнатия, клетника? Наистина ли го смятаме за враг?
Кой е той? Просяк? Значи е отрепка, аутсайдер! Не прави тлъсти пачки пари като нас! Емигрант, бежанец? Душманин, враг на Европа и България, на добри хорица като нас! Защото ние със сигурност никога няма да станем бежанци! А може би е циганин? Същество от низша раса! А може би дори не е християнин, не е православен? Значи изобщо не е човек!
Друг случай. Друга столична енория. Една жена, една млада майка, самотна, изоставена от мъжа си, без роднини, с две малки дечица, бедстваше и гладуваше. Добри хора я насочиха към храм, в който навярно можеха да ѝ помогнат и да я подкрепят – най-малкото поне щяха да ѝ дават остатъците от трапезите по сватби и кръщенета. Такава беше идеята на свещеника. И какво мислите, че стана? Тежко ми е да го казвам, но жената избяга като попарена оттам. В недрата на енорията – не знам как е станало това – се зароди идеята, че трябва да помогнат на тази жена, на тази нещастна майка да се отърве по един радикален начин от проблемите си.
– Тая не може да си гледа децата – заявиха няколко от най-ревностните енориашки. – Те трябва да ѝ се отнемат. Да напишем писмо (т.е. донос – А. Р.) до социалните служби. В детски дом ще им бъде по-добре.
”Тая не може да си гледа децата!” Интересно, как са се добрали до този извод? Та те я познаваха само от няколко дни. Наистина, какво блестящо решение! Да ѝ вземат децата! Да я отърват от мъките за тях! Да отърват децата от майката! Да отърват майката от децата! Мисъл, достойна за истински християни!
И така, вместо да ѝ помогнат или поне – ако не могат друго – да ѝ обърнат гръб и да я зарежат, те искаха да ѝ направят зло. Защо някои хора толкова обичат писането на доноси? Да не би да се чувстват жизнени и витални, правейки го? Жената, както казах, избяга като попарена. ”Повече никога няма да стъпя в православен храм”, каза тя.
Такива работи.
Не ми се ще да го казвам, но ми се струва, че в тези два случая се отразява нещичко от днешната ни същност. Виждаме в тях като в огледало лицето си – безсърдечното лице на фарисея. Къде останаха св. Йоан Милостиви и многото други като него? В миналото. Нямаме вече нищо общо с тях. Минали са времената на праведниците, на мъчениците и героите. Кръвта ни е зелена, жабешка… няма у нас ни порив, ни смелост, ни пламък, ни жажда за правда, ни религиозна жар и копнеж. Не сме нито студени, нито горещи, ни такива, ни онакива. ”Зная твоите дела: ти не си нито студен, нито горещ; о, да беше студен или горещ! Така, понеже си хладък, и нито студен, нито горещ, ще те изблювам из устата Си” (Откр. 3:15-16). Та чуйте само разговорите на нашите събратя, православните християни. Отидете в най-близкото кафене до храма след литургия. За какво си говорят тези хора малко след като са излезли от Божието присъствие? след като са стояли пред лицето на Господа? Може би за Духа? за Писанието? за правдата? за това как се търси тя? за това, че са готови да умрат за нея? Ами! Разправят си какво са яли и какво са пили, къде са пътували или пък обсъждат в коя чужда страна да изпратят децата си (истински патриоти!). Това не са разговори между духовни хора. Това дори не са разговори между душевни хора. Това са разговори между плътски хора. Това са разговори между езичници. Цигарки, кафенца и разговори за това какво са яли и какво са пили – на 50 метра от Кръста и димящата кръв на Богочовека!
Е, приятели, защо тогава сме недоволни? Какво не ни харесва в днешната БПЦ? Разбира се, че ще имаме такава църква, каквато заслужаваме. Каквито сме ние, такива ще са и нашите водачи. Господ ще ни изпрати истински монаси-нестежатели – с тежки кореми, разкошни раса, скъпи часовници и коли. Подходящи за нас клирици, алчни за пари, гладни и жадни – но не за правда. Подходящ владика – свеж като свещ и вещ като вещ. Пастири, които, след като са изклали и изяли цялото стадо, търсят и последната изгубена овца, за да я изядат и нея.
Гонейки с юмруци по-малките братя (Мат. 25:40) на Христос или пишейки доноси срещу тях – каква стойност мислим, че има фарисейското ни благочестие? това, че всяка неделя ходим на църква? Мислим ли, че така ще угодим на Бога? ”Кога дохождате да се явите пред лицето Ми, кой иска от вас да тъпчете дворите Ми? Не принасяйте вече суетни дарове: каденето е отвратително за Мене; новомесечия и празнични събрания не мога да търпя: беззаконие – и празнуване! Душата Ми мрази вашите празници: те са бреме за Мене; тежко Ми е да ги нося. И кога простирате ръце, Аз закривам от вас очите Си, и кога умножавате молбите си, Аз не слушам: ръцете ви са с кръв пълни” (Ис. 1:17-18).
И Господ, сърдит, си затуля ухото
за светата песен и херувикото!…
Ето, дава ни се възможност поне веднъж в живота си да направим някому нещо добро – а без това всичките ни пости, литургии, изповеди, поклони не струват нищо в Божиите очи. И ние, естествено, си правим оглушки! минаваме надменно покрай умоляващите очи и протегнатите ръце, обръщаме им студено гръб! Как ще излезем тогава на Страшния съд? Какво ще кажем на Праведния Съдия? Че сме мърморели цял живот молитви? удряли сме усърдно чела в земята?… ”Не ви познавам! Идете си от Мене в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели”.
Да, приятели! Остава да виси със страшна сила въпросът: какво търсят бедните пред храма?
Какво търси пред него Христос?
Православие.бг
от Венци Тоневски
18 Май 2016, 19:03
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Креационизъм

В църква.ком има един филм, в който се обяснява подробно как пръстените на големия каньон са в следсвие от чудовищен потоп. А не изградени в продължение на милиони години..
от Венци Тоневски
20 Май 2016, 18:13
 
Jump to forum
Jump to topic

Национализмът обяви държавен джихад на религиозната свобода

http://www.svobodazavseki.com/images/vmro_13597.jpg

Като в умилителни сцени от „Под игото“ страната отново е обхваната от патриотически възторг, чиято причина днес не е нашата свобода, която, както добре знаем от историята, е отдавна извоювана. Грижата днес е за нейното съхранение, опазването на святата ни и права вяра от попълзновенията на кървавия ислямизъм, но и на не по-малко опасните зарази на всичко чуждо, което настъпва коварно от Запад, а и на тази змия в пазвата ни, която сепаратистки се таи от векове под формата на мирен местен ислям, за да руши подмолно българщината и да я потурчи отново рано или късно.

След уникалните по своята правна неграмотност законопроекти на БСП за промяна на Закона за вероизповеданията и все по-яката братска прегръдка между „европейци“ и „патриоти“ във властта, замаяни от своя нов, неочаквано висок политически полет, ВМРО надигат за пореден път цунами от промени в общинските наредби за опазване на обществения ред, чиято всепомитаща вълна достигна вече и столицата. Святата цел, която обаче трябва да се позагърне в името на националната сигурност с малко политическа коректност, е, покрай бурки, шамии, пошове, чалми, разбойнически маски и противогази, да се удари отново всичко, което не бива да се тачи и милее като българско и родно. Мотивите на законопроекта на БСП за промяна на Закона за вероизповеданията изразяват съвсем откровено общата цел на леви и десни, малки и големи в политиката, обединени явно от увереността им в липсата на електорален потенциал сред вярващите, което впрочем ги движи единствено и при всички останали техни действия – да се предотврати една „груба намеса във вътрешния мир в страната“ от страна на всякакви религиозни заплахи и нечистотии.

„През последните няколко години в страната се наблюдават тенденции за навлизане на чужди вероизповедания и проповядването на религии и религиозни учения със съмнителен, дори агресивен характер. ... на определени места в страната се проповядва радикален Ислям и в страната навлизат чужди религии, които нямат регистрация в страната, а техните ритуали, обичаи и специфики, не само са чужди на българина, но съставляват груба намеса във вътрешния мир в страната и представляват заплаха за националната сигурност.“

Т.е. – на гърба на вярващите трябва да се разиграе поредният пошъл театър на загриженост за националната сигурност, да се отчете по социалистическому, че се вземат мерки срещу терора, но и да се даде воля на най-съкровения кеф за началника – да храни тълпата със зрелища и палавото дяволче, което живее у всеки духовен инвалид във властта – богомолците да целуват първо неговите ръце, после на своите светини. Ставаме свидетели на поредния тур за овации на неизживения комплекс на социален садизъм у парвенюшката ни власт към безпомощния, към малкия, незначителния, безопасния в тази поредна гладиаторска гавра с вярата му насред балканския ни Колизеум.

Трябва да отбележим, че под „вътрешен мир“ в този високопарен текст в дълбокопровинциален и логически залутан стил, повеян сигурно от първата читанка на автора, очевидно не се разбира мирът като състояние на невойна, а мирът като свят, т.е. става дума за комфорта на „българския свят“, който и да е той, но определено мистичен и известен само на малцина посветени патриоти, единен и неразбиваем комплекс от непреходни общи, български ценности, които не трябва да се пипат и оскверняват. Кои се те – ще видим по-нататък. Дай, сега да наложим забраната! Като се проследят предложенията и в закона, поднесени с езика на докладите на БКП, според който ограничетелните мерки се вземат, за да се осигури „икономическото развитие и благосъстоянието на населението“, и сега тези в Наредбата на СОС, се оказва, че физическата сигурност на хората е едно на ръка, но най-важен си остава българският мир и духовната му чистота. С една дума – националната чистота, така както може да я разбира един титан на нравите и мисълта като Каракачанов – агент Дончо, Иван, а може би Дядо Иван. Вижда се и с правно невъоръжено око, че жертвите на терора са само ключ за прашасалия скрин със старите плочи с патриотарски евъргрийн от всякакво естество и цели. Най-вече тясно политически, защото да говорим за други, истински цели, извън тях у нас, е просто несериозно.

Според тези всеспасителни пожарогасителни предложения националното духовно пространство тутакси трябва да се опразни откъм всякакви противоестествени за него елементи. Бурки, нинджи и кислородни маски трябва незабавно да отстъпят място на широките ведри лица на българското – румени, засмени, в еуфоричен възторг от победите на социа..., ъъ... родното във всички негови измерения. Но разбира се, наред с него – от злите образи на чуждото ще трябва да се очисти и цялото публично пространство, земя и небо, звяр и природа, като изрично се забранява „всякаква религиозна дейност на публична общинска собственост“, без това да е предварително разрешено по съответния ред. Така че, за да четете дори Йоан Златоуст в Столичната библиотека, ще ви се наложи да искате разрешение, ако се установи, че правите това поради религиозни подбуди. А все ще се намери кой да ви пита. Е, някой ще каже – покрай сухото, гори и мокрото. Пък и Св. Йоан със сигурност ще се съгласи да понесе всякакви себеотрицателни ограничения в името на верската чистота на българина и неговия мир, нищо, че той не е бил етнически българин, както впрочем и Исус – сега един от най-чистите образи на българщината. След Левски, разбира се!

Тази тотална живителна чистка ще прониже и ефира, без да е много ясно в каква степен е той общинска собственост. Тази горна част на българския мир ще се брани чрез опразването му откъм всякакви „чужди на българина“ звуци и картини, предавани от нещо друго освен натуралния човешки глас или от самата майка-природа, т.е. такива чужди за нас аудио-видео феномени, пораждани от усилватели, рупори, тонколони, стари грамофонни фунии, екрани, таблети, смартфони, плакати, транспаранти, веещи се стационарно или разнасяни мобилно от някой от трите национални хеликоптера, балони, надписи по елементите на градския транспорт, светлинни ефекти, включително и лазерни, морзови сигнали и картини от естествени и изкуствени насаждения и др., от които можем да бъдем заливани и облъчвани зловредно от гласовете и образите на мюезини или разпищолили се чуждоземни евангелисти, които гръмогласно хвалят Исус в някой кът наша родна общинска собственост с мощните си вносни уредби. Засега остава отворен само въпросът – ако сам Бог прогърми от небесата или сведе лик да погледа някой мач на националния стадион, кое от вероизповеданията ще отнесе глобата.

Ама, ето го и самия проект в цялото му интелектуално великолепие:

Цялата статия от тук: http://www.svobodazavseki.com/comments/433-natzionalizmat-obyavi-darzhaven-dzhihad-na-religioznata-svoboda.html
от Венци Тоневски
20 Май 2016, 19:01
 
Jump to forum
Jump to topic

Стотици хора се тълпят, за да оставят писма с желанията си. Чудеса, фокуси или просто бизнес?

Руската църква "Свети Николай Мирликийски" празнува 100 г.

Владиката прави чудеса, а след това писмата на миряните се изгарят

http://www.standartnews.com/files/articles2/263/263540/545c1d2e1876804dd783101f5eead87c_600x460.jpg

Днес се навършват 100 години от освещаването на софийския храм "Свети Николай Мирликийски". Първоначално построен като параклис към руското посолство, той е бил издигнат в рамките на голяма програма за строителство на храмове при руските мисии. След събитията от 1917 г. България се превръща в един от центровете на руската емиграция. Статистически по брой руснаци, намерили убежище, София става третият център на руската емиграция след Париж и Берлин. Благодарение на архиепископ Серафим, който от 1921 г. е настоятел на руската църква в София, а днес почива в криптата й, храмът се посещава не само от руснаци, а и от българи. Мнозина днес свързват храма с чудесата на дядо Серафим, на когото миряните пишат писма с молби за благословия и изцеление.

Без значение дали денят е делничен, дворът на руската църква в София не остава празен. В криптата, където е гробът на архиепископ Серафим, влизат хора с угрижени лица. След известно време излизат същите хора, но изглеждат сравнително спокойни. Така е всеки ден, споделят жените в храма.

"Идват много хора. Повечето благодарят или пък молят за изцеление. Молят да си намерят работа. Търсят помощ. Пишат писма с надеждата желанията им да се сбъднат", разказва една от жените в църквата.

В криптата има няколко маси, на които миряните могат да пишат писма до дядото, както го наричат всички. Всъщност писането на писма е негово желание. "Дядо владика приживе е казал, когато почине, хората да идват при него на гроба му. Дал е дума, че ще откликва на техните желания, но само ако са написани", казва развълнувано жената. "Хората идват при дядото, молят се и плачат. Търсят помощта му и той ги упътва. Дядото

никога не оставя човек, без да му е посочил пътя

Трябва обаче много вяра", добавя тя.

"Често идвам", отговаря с охота Елена Александрова, като уточнява, че в повечето случаи пали свещ за здраве, но когато има притеснения, също минава през храма. "Бях без работа две години, като по това време имах и здравословен проблем. Като почнах да търся, не ме приемаха никъде. Идвайки тук, написах на дядото, че търся работа, и веднага се намери. Това е сила, която действа. Това е сила, която ни помага. Може би хората трябва да вярват повече", убедена е Елена.

"От две години работя в църковния магазин, но като мирянин и богомолка съм от 48 години в храма", казва Сава Генчева. Жената казва, че не е писала до дядото, но с молитви той й е помагал неведнъж, особено като студентка. "Преди всеки изпит съм се молела и ми е помагал. Това не означава, че човек трябва да мързелува и да дойде да се моли. Трябва да се полага труд, а отвътре идва някаква сила, която опреснява ума", казва Сава. Баба й и майка й, които са живеели в Пловдив, познавали владиката и идвали преди всеки Великден при него на изповед. "Оттогава ние, аз и моите сестри, сме запознати с изискванията на владика Серафим за християнските ценности, които сме задължени да спазваме. Преди всичко обичта към ближния. Ние, хората, измъчихме, разпнахме Господа,

той възкръсна и пак ни прости

Прошката е в основата на нашата християнска религия и освен това трябва да се обичаме", добавя Сава. В студентските години нейна колежка изведнъж загубила гласа си. Със скептицизъм се съгласила да отиде в руската църква и да се помоли на владиката. "Дойдохме с нея, тъй като се притесняваше. Помолихме се и като излязохме оттук, дори не бяхме стигнали храма "Александър Невски", гласът й се върна. Никой не повярва. В годините тук са идвали почти сакати хора. Посещението на гроба и молитвата към дядото им е помагало", добавя тя.

"Молила съм се и съм писала, но е ставало това, което трябва. Било е по-добре. Понякога е по-добре, когато нещата не са такива, каквито сме искали да станат", казва от своя страна жена, докато пали свещ в криптата.

Писмата до дядо Серафим се изгарят. Владиката обаче чува молбите и благодарностите. Пожертвованията се събират за храма. Преди седмица пък в църквата открили направен приживе портрет на Серафим. "Откъде се появи, никой не знае", казва архимандрит Филип. "И това е чудо. Не се случва случайно, а и е добър знак", говорят всички в храма.

Канонизацията на дядото ще бъде благословение

Бил е необикновен човек, добър богослов и проповедник, казва настоятелят на храма архимандрит Филип

- Ваше Високопреподобие, тази седмица храмът празнува 100 години. Какво да очакваме?

- С благословията на московския патриарх Кирил и на българския Неофит на 29 и 30 ноември в София ще отбележим 100 години от освещаването на храма "Свети Николай Мирликийски". Всъщност точната дата на освещаването на храма е 24 ноември 1914 г., така че практически столетието на храма празнуваме днес. На 30 ноември обаче църквата отбелязва деня на Свети апостол Андрей Първозвани. За руснаците това e особено важен ден, защото смятаме този светец за небесен покровител на Руската православна църква. Той е много почитан и в България, както и на Балканите. И всъщност 30 ноември е близо като дата до историческото честване на събитието. Великото освещаване е началото на духовния живот в храма. Не е достатъчно само да построиш църква.

- По ирония на съдбата трагичните събития от руската история от онова време оказват благоприятно влияние върху руския храм в България. Така ли е?

- Определено, моментът и тази страница от живота на нашия храм е най-ярката. През 1921 г. в България пристига архиепископ Серафим, който по молба на руската общност става настоятел на храма. Този период от руската история е трагичен, защото много хора са били принудени да напуснат родината. В България около този храм се е създала общност, наброявала е няколко хиляди души. Духовен обединител на тези хора е бил владиката Серафим.

- Какъв човек е бил той?

- Необикновен. Той е бил добър богослов и проповедник. Владеел е изключително добре руския език и е проповядвал изключително красиво. Той е знаел много добре богословски и академични инструменти. Затова храмът е започнал да привлича и българи. Много духовни чеда на Българската православна църква са били духовници и епископи тук. Владиката е направил много за Българската православна църква, която по това време е била в схизма. Служил е с български духовници, с архиереи. Умира на 26 февруари 1950 г. в Деня на православието, което е знак на Божие благоволение.
- Говори се за канонизация на владиката. Знаете ли кога ще се състои?

- Канонизацията на владиката ще стане факт скоро време. Това ще бъде голям дар за България, защото владиката е почитан тук повече, отколкото в Русия. Ще бъде невероятно събитие, защото е важно какво се случва в духовен смисъл след канонизацията. Дядото го почитат и сега, всеки ден идват хора при него. След канонизацията в Божието царство този светец ще получи особено послушание за молитвено предстояване на хората, които се обръщат към него.

- Споделяли са миряни за негови чудеса?

- С благословията на Българската православна църква ние публикувахме обявление на сайта на синода, че търсим документирани доказателства за чудесата, станали с благодатната помощ на дядо Серафим. Получихме десетки, като някои от тях са придружени с медицински. Това са истински чудеса. Човек със страшна болест, което е доказано от лекарите, идва тук, моли се, след което отива на изследвания и лекарите му казват, че му няма нищо. Това доказва благодатна помощ. Няма лекарска намеса, само молитва. Помагал е на студенти, безплодни жени. Мисля, че за всички нас ще бъде божие благословение, ако владиката бъде канонизиран.

Излекува заекването ми с пеене на молитви

Той е духовният ми баща, който ме приюти под крилото си, спомня си 91-годишният Петко

Едно отдавна пораснало вече момче помни все още бащинското отношение на отец Серафим. Това е 91-годишният Петко Иванов, известен сред руската диаспора като Пьотр Иванович. "Когато се запознах с отеца, заеквах много", започва разказа си Петко, който по онова е бил 16-годишен ученик в белогвардейската гимназия. Започнал да заеква, след като видял да бият баща му 8 години по-рано. Нищо не помогнало на момчето да се избави от пелтеченето, напротив опитите водели само до влошаване на говора. "Мама веднъж дори ме води на баячка, която пусна пред мен една секира, и аз още повече се изплаших", добавя той.

Всяка неделя Петко и приятелите му ходели в руската църква. Отец Серафим ги посрещал и ги викал в олтара да му помагат. След службата пък ги водел в гостната, където ги черпел със сладкиши. "Аз заеквах, изчервявах се и ми идеше да плача", казва почти заеквайки Петко. Владиката обаче го успокоявал бащински. "Нищо, няма нищо, сине", казвал той. "Давай, Петенка. Да изпеем някоя молитва", приканвал го с усмивка дядото.

"Постепенно с Божията благодат престанах да заеквам. Той ми помогна със своето бащинско отношение да се справя със заекването. Стана незабелязано, а той винаги се обръщаше към мен със "Синочек", казва той.

Оттогава Петко е привързан към църквата. И до днес пее в църквата "Свети Пантелеймон", където е предстоятел на църковното настоятелство.

Че владиката прави чудеса, Петко е чувал от други хора. Племенникът му, който днес е на 64 години, се променил изцяло, след като е ходил на гроба на Серафим в криптата на руската църква. "Той беше хулиган и истински вагабонтин. Ходил няколко пъти на гроба на дядото и стана друг човек. Това го смятам за истинско чудо", казва Петко.

За разлика от останалите миряни Петко не пише писма на архиепископа. Убеден е, че е в душата му. Споделя, че застава на гроба му, вижда образа му, но няма необходимост да му пише, защото го е познавал. Според него владиката заслужава да бъде канонизиран от Руската православна църква заради това, че чува отправените молитви към него. Петко вече е присъствал на канонизацията на Серафим от българската старостилна църква "Успение Богородично", обявила го за светец още през 2002 г. "За мен лично Серафим е духовен баща, който ме беше приютил под своето крилце. Сега като говоря за него и започвам да заеквам. Не бих казал, че постоянно си спомням за него, но изпитвам духовна благодат като застана пред гроба му", казва с вълнение той.

Копирано от standartnews.com
от Венци Тоневски
21 Май 2016, 11:15
 
Jump to forum
Jump to topic

Господари на ефира с нови подигравки към евангелските християни

Изображение
'Господарите' на ефира не пропуснаха и този път да осмеят Бог. Вижте как в следния видео репортаж: http://www.hristiqni.com/novini-ot-balg ... hristiyani
от Венци Тоневски
21 Май 2016, 12:28
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ОТКРОВЕНИЕ ОТ ИСУС ХРИСТОС КЪМ ЦЪРКВАТА ВИЖТЕ СЪЛЗИТЕ МИ!

В момента работя върху плъгин, който автоматично да извлича thumbnail от ю туб клиповете
от Венци Тоневски
23 Май 2016, 10:44
 
Jump to forum
Jump to topic

Италия узакони еднополовите граждански съюзи

http://www.hristiqni.com/images/5329_large.jpg
С 372-ма депутати „за“, 51 — "против“ и 99 въздържали се, Долната камара на италианския парламент прие закона, разрешаващ сключването на граждански съюзи между хора от един и същи пол.

Цялата новина: http://www.hristiqni.com/novini-ot-sveta/3435-italiya-uzakoni-ednopolovite-grazhdanski-sayuzi
от Венци Тоневски
23 Май 2016, 11:36
 
Jump to forum
Jump to topic

ТОВА, КОЕТО НАШИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ НЕ ПОКАЗАХА – РУСИЯ ПРАЗНУВА ГРАНДИОЗНО 24 МАЙ!

https://slivensega.files.wordpress.com/2016/05/8p20150524-var_7850-1200-1024x592.jpg?w=705&h=408

В цяла Русия бяха организирани тържества по повод 24 май, честван в страната като Ден на славянската писменост и култура. Основното празненство по традиция бе в Москва – на Червения площад започна концерт и пее двехиляден сборен хор от професионални колективи, предадоха осведомителни агенции от федерацията.

Тържеството на Червения площад бе открито от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, посочва Руската служба за новини. Тази сутрин висшият православен духовник в Русия отслужи литургия в столичния храм „Христос Спасител“ заедно с предстоятеля на Българската православна църква Неофит и украинския митрополит Онуфрий, се казва в съобщението.

Русия празнува паметта на Св. св. Кирил и Методий, създали първата славянска азбука, напомня ТАСС. Първоначално този ден е бил честван в Русия главно от църквата, а на държавно равнище за пръв път е отбелязан през 1863 г., когато са се навършили 1000 години от създаването на славянската азбука. В Съветския съюз имаше опити празникът да бъде възроден, а от 1991 г. той има държавен статут в Русия, напомня агенцията.

Чрез конферентна връзка с други големи градове във федерацията московчани слушат на Червения площад и изпълнения на тамошни хорове. Двеста колектива образуваха трихиляден хор на Исаакиевския площад в Санкт Петербург, информират местни новинарски сайтове.

https://www.youtube.com/watch?v=HDFtvNqOPWg

„Този празник се провежда съвместно от държавата, Руската православна църква и широката общественост. Той протича във всички региони на Русия, в много чужди страни и помага на хората, особено на младите, да научат повече за собствената им история, да усетят колко здрави и отколешни връзки сплотяват славянските народи“, заявява в приветствие до участниците и гостите на празненствата руският премиер Дмитрий Медведев, публикувал текста на правителствения сайт.

На днешния ден руският патриарх Кирил, който има страница във Фейсбук, си направи и акаунт в популярната социална мрежа ВКонтакте. Това е символична стъпка – „делата на славянските учители Кирил и Методий по съдържание съвпадат със задачата“ за включване на патриарха в социалната мрежа – „да се донася словото Божие до нашите съвременници“, коментира за ТАСС Владимир Легойда, шеф на информационния отдел на Руската православна църква.

https://slivensega.wordpress.com/2016/05/24/%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0/
от Венци Тоневски
25 Май 2016, 07:25
 
Jump to forum
Jump to topic

Молитва

Благодаря Ти Господи, че умря за мен и пое греховете ми върху Себе Си. http://www.hristiqni.com/images/phocagallery/All/thumbs/phoca_thumb_l_hahlbohm-danny-power-of-prayer.jpg
Благодаря Ти, че стана проклет заради мен, и любовта Ти не секна, докато сърцето ми не се отвори за Теб.
Благодаря Ти, че чуваш молитвите ми и се грижиш за мен с любов и милосърдие, както бащата за сина.
Моля Те Господи да не ме лишаваш от присъствието Си, но да ми даваш мъдрост и откровения в сърцето как да Те опозная по добре и да Ти служа с цялата си душа.
Нека всеки, който чете тази молитва да бъде докоснат от Теб, защото ние идваме при http://www.hristiqni.com/images/phocagallery/All/thumbs/phoca_thumb_l_woman%20praying%20silhoutte.jpg Теб не за да искаме, а за да ти даваме любовта си.
Нека този, който чете да бъде разтоварен от всякакви ежедневни тревоги и битовизми. Всеки шум, който заглушава Гласът Ти и всяка картина, която заслепява човека да вижда истината да бъдат премахнати точно сега, в Името на Твоят Син Иисус Христос.
Амин!
от Венци Тоневски
11 Сеп 2011, 14:27
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Обрат на историята със Снежана, която събира пари за лечение

Мен ме намери във фейса на лични. Опита се с някакви заплахи да ми връзва ръцете, че да сваля статията от сайта :D Та щяла да ме намери къде живея да сме си говорели алабала глупости. Получи се идеален разговор за нова статия, която мога да препратя и към колегите от господари на ефира. Няма да е за първи път. Нагло поведение от измамна личност.
Споделих и намеренията си, писа ми след това 3-4 пъти, че не разрешавала да споделям разговора ни и до там беше. Изчезна...
от Венци Тоневски
26 Май 2016, 23:59
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Обрат на историята със Снежана, която събира пари за лечение

iolanta » 22 Май 2016, 13:12 написа:Няма ми палчето да ти благодаря !!

Да, сега ще я сложа по групите ,за да не си мисли повече никой че като сме християни , сме балъци.


Аз предупредих още в темата, че работата е съмнителна.
от Венци Тоневски
22 Май 2016, 14:13
 
Jump to forum
Jump to topic

Били Греъм: Второто пришествие е все по-близо

http://www.evangelskivestnik.net/uploads/images/items/6218/5120_large.jpg

Много християни се питат, колко трябва да се влоши състоянието на света, преди Второто пришествие на Исус Христос. „Като се има предвид днешното окаяно състояние на света, е ясно, че Неговото завръщане е все по-близо“, твърди известният евангелизатор Били Греъм.

В статия за изданието The Kansas City Star, Греъм пише, че Библията на няколко места ни предупреждава, че не може да се предскаже точното време на завръщането на Исус, но въпреки това е възможно да живеем в „последното време“. Ние не знаем кога Той ще дойде отново, но Греъм е убеден, че Неговото завръщане е скоро.

В подкрепа на своите думи, той цитира библейския стих от Посланието към римляните 13:12 "Нощта премина, а денят наближи“.

"Малко преди да се възнесе на Небето, Исус каза на Своите ученици, че един ден Той ще се върне, за да установи Своето царство. Но преди това да стане, Той каза, че ще се случат някои неща и ние виждаме много от тях да се изпълняват в наши дни", каза Греъм.

Едно от тях е, че Евангелието трябва да се проповядва по целия свят. Това може да е изглеждало невъзможно преди десетилетия, но съвременните технологии могат да достигнат до всяка точка от света. Евангелието сега се проповядва чрез радиото, телевизията и интернет.

Друг белег, който Исус ни даде, е че Сатана ще направи "последен опит да спре Божието дело, чрез масирана атака на злото", казва Греъм.

"Злото не е нещо ново за нашия свят. Сатана винаги се е опитвал да спре Божиите планове. Но Божиите врагове вече имат достъп до модерни оръжия за масово унищожение и никой не може да предвиди, какъв ще бъде резултата", каза Греъм. "Исус ни предупреждава: "И ще чуете за войни и военни слухове; но внимавайте да не се смущавате; понеже тези неща трябва да станат; но това още не е краят. Защото ще се повдигне народ против народ и царство против царство; и на разни места ще има глад и трусове. (Матей 24: 6-7)"

Били Греъм пише, че всеки трябва да може да си отговори на въпроса, дали е готов за завръщането на Христос. Ако не си, ти можеш да се обърнеш към Него и да поставиш цялата си вяра и упование в Него.

"Не приемайте лековато Неговите предупреждения, но още днес предайте живота си на Исус Христос", казва евангелизаторът.

Източник: kansascity.com
от Венци Тоневски
09 Яну 2016, 21:03
 
Jump to forum
Jump to topic

КЪДЕТО НЯМА БЛАГОСЛОВЕНИЕ ИМА ПРОКЛЯТИЕ

Изображение

Те имат нужда от освобождение, от покаяние, от изцеление, от спасение. затова те имат нужда от Християните.


Цялата статия: http://www.hristiqni.com/iskam-da-spode ... proklyatie
от Венци Тоневски
02 Юни 2016, 11:41
 
Jump to forum
Jump to topic

Популярно в църква.ком

ТОП видео материали в църква.ком през изминалата седмица.
http://www.hristiqni.com/media/com_acymailing/templates/newsletter-5/banner.jpg
*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Мюсюлманка заявява на Исус, че Му дава 1 седмица да докаже, че съществува. Вижте какво се случва след това!

Категория: Свидетелства
Мюсюлманка заявява на Исус, че Му дава 1 седмица да докаже, че съществува преди да сложи край на живота си, защото майка й е болна от нелечима болест. Господ още на следващата сутрин изцелява майка й и след преглед в болницата се установява, че тя е напълно здрава. Лекарите го определят като чудо. Исус променя животът на две мюсюлманки по невероятен начин. Днес те са част от гонената подземна църква в Иран и служат на Исус. Слава да бъде на Него. Гледайте видеото! :)
Продължава ->


ДУХЪТ НА САУЛ

Категория: Общи
Така говори Господ: Колко е силен духа на Саул в Моя народ! Това е силен дух, погубващ Моите деца! Но Моя народ е безгрижен и много отпуснат, както в мислите и думите си, така и в необмислените си постъпки!
Продължава ->


Заснеха на видео как ангелите отнасят душата на починал човек

Категория: Любопитно
Заснеха на видео как душата напуска тялото на починал човек, като я съпровождат ангели...
Продължава ->


Лесбийка среща Христос и живота и се обръща

Категория: Свидетелства
Емили Сатърфилд някога е живяла хомосексуален живот. По това време тя никога не е знаела кой е Исус Христос. Израснала е, като бунтовно дете. Един ден, леля й я поканила за изучаване на Библията и тя отишла. Там открила Божията милост и прошка за цялото човечество.
Продължава ->


Молитва за малкия Йонатан - Болен от рак!

Категория: Молитвени нужди
На това мило дете му се живее не по-малко от колкото на всички нас. Молете се за него и споделете призива, за да достигне до повече християни. Нека Божията ръка бъде над малкия Йонатан!
Продължава ->

ЖИВ СКОРПИОН ИЗЛИЗА ОТ ЧОВЕК ПО ВРЕМЕ НА ОСВОБОЖДЕНИЕ!


Категория: Свидетелства
Самият проповедник е в шок!

Продължава ->
от Венци Тоневски
06 Юни 2016, 08:57
 
Jump to forum
Jump to topic