ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 24 Окт 2017, 06:54 Разширено търсене

Търсенето върна 746 резултата

Return

Re: Параша Кедошим

Йолке, колко пъти да ти казвам, че християнството не е никакъв последен стадий на юдаизма, но е просто друга религия, друго поклонение, понеже терминът религия е обвързан с поклонението на Бога. Християнството е новозаветен начин за поклонение на Бога - с дух и истина в руслото на християнската любов, непозната за старозаветните юдеи, чиито основен религиозен мотив е бил страха от Бога. Така, че приемствеността от юдаизма е само вярата и признанието на Единия Бог, но не и поклонението - религията.
от stucyte
13 Май 2016, 17:15
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Параша Кедошим

Брат Никола, бъркаш приемствеността в Библейския канон/Старозаветен и Новозаветен/ с религия. Докато в канона на Библията действително има приемственост, защото това е Слово на Един и Същи Господ, юдейската вяра е предобраз, а не корен на християнската. Старият Завет и юдаизма с две съвсем различни и непокриващи се понятия! Първото е Свещено Писание, а второто е религия/религаре - поклонение, връзка между човека Бога/. Източникът, коренът, основата на християнската вяра, религия е сам Господ Иисус Христос - Създателят на Новозаветната Църква, което няма нищо общо с поклонението на онези, които Го разпнаха.
от stucyte
13 Май 2016, 17:50
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Тържество на Православието

Ееех брат Милко! :friends: Къде виждаш дух на гордост брат Милко? За какъв "дух на гордост" говориш тук? Кой да е горд? Кой е самохвалник? :scratch: Ти църковния клир ли визираш като горделивци и самохвалници? Смирението пред Христовия клир ли те отблъсна от Църквата Христова, та гордо заора в нивата на протестантизма? Верно! Там поне на книга, условно не се подчиняват на пасторското съсловие, уверявайки ни, че се подчиняват само на Бога/те и на Него толкова се подчиняват.../. Думи, многословни думи брате!!! Това точно е фарисейското, а не служението на православните клирици! Ако ти се чувстваш достоен защо ти лично не пое пътя на свещенството? Особено в годините на атеистически терор!!! :roll_eyes11: Онези ли, които са поели кръста на свещеничеството - със своите права, дадени директно от Бога и отговорности пак пред същия Бог ти наричаш фарисей, горделивци и самохвалници? Или онези, които не зачитат тази власт и най-вече поради това са се отцепили от тялото Христово, наричайки с какви ли не епитети Божите служители? Но такива хора не са ли онези, които незачитат властта на поставените в Църквата канонически клирици и се бунтуват срещу създадения в Църквата от Христос ред...? Кои в изброените случаи са горделивите? Освен това вероятно си даваш сметка, че в българския език има разлика между лично достойнство и горделивост. Първото е похвално качество. Човек има право да се гордее с онова, което е той, а не да се срамува от себе си и делата си. Не говори ли за това и свети апостол Павел: Римляни 5:11
"И не само това, но и се хвалим в Бога чрез нашия Господ Исус Христос, чрез Когото получихме сега това примирение." А на друго място същият апостол добавя: 2 Коринтяни 10:17 "А който се хвали, с Господа да се хвали." Та нима хвалбата като лично достойнство, гордост със себе си не е за подражание? Нима личното достойнство се осъжда? Второто понятие - горделивостта, която в болшинството случаи граничи с високоумието, а на едно място в Писанието е наречена "гордост житейска" обаче, е негативно качество, защото човекът се опитва да се представя пред останалите с онова, което той не е, с придобивки, които не са негови или качества, които той сам не притежава. И за него свети апостол Павел също ни поучава:
" И не се хвалим с това, което е вън от мярката ни, то ест, с чужди трудове , но имаме надежда, че с растенето на вярата ви, ние ще имаме по-голяма област за работа между вас, и то премного,16 така щото да проповядваме благовестието и от вас по-нататък, а не да се хвалим с готовото в чужда област ." /2 Коринтяни 10:15/. Православните свещеници са от Бога поставени човеци, които чрез тайнство свещенство са дарувани от Бога с определени харизматически дарове и качества, които действително са гордост за тях и за ония, които те представляват. Аз също се гордея с един горд и достолепен свещеник - добър християнин, почтен човек и отличен клирик. И зная, и съм убеден, че смирението ми пред сана е смирение пред Христос, послушанието пред църковния клир е послушание на Бога, което Той ще ми счете за правда. За това ни насърчава и самият апостол Павел:
"С това не препоръчваме себе си изново на вас, но ви даваме причини да се хвалите с нас, за да имате що да отговорите на ония, които се хвалят с това, което е на лице, а не с това, което е в сърцето."/2 Коринтяни 5:12/.
от stucyte
13 Май 2016, 20:45
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Любимият на цяла Русия марш „Прощаването на славянката“ и българският му произход

Наистина ти благодаря от сърце брат spravedliv! Поставил си на вниманието ни една колкото известна, толкова и човешка песен. Едва ли някой щеше да знае толкова неща за нея ако не беше така интересно и актуално поставена във форума. :friends: :thank_youthank_you: :good:
от stucyte
13 Май 2016, 00:06
 
Jump to forum
Jump to topic

Евровизия 2016

България – четвърта на “Евровизия”, победителят е Украйна


С много настроение и завладяваща усмивка Поли Генова изпя “If love was a crime” на големия финал на “Евровизия 2016″ и извоюва за България 4-то място. Големият победител е Украйна.

Поли се класира за финала с песента “If love was a crime” след брилянтно изпълнение на втория полуфинал на тазгодишния песенен конкурс в оспорвана конкуренция с представители на още 17 страни.

“Изключително съм щастлива. Успяхме да покажем, че с общи усилия всичко е възможно. Искам преди всичко да благодаря на екипа зад мен, който ме подкрепя и дава най-доброто от себе си. Сега ни предстои финал и искаме да се насладим на момента заедно с всички българи. Зад мен стоят милиони българи, отговорна съм пред тях” – заяви развълнуваната Поли Генова минути, след като беше обявено класирането.

Поли изпрати България на финал на Евровизия за втори път в историята на нашето участие в конкурса. Първият път, в който страната ни постигна този успех, беше през 2007 година, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов (Стунджи) ни класираха на 5-то място с песента “Вода”. Тя представя страната ни за втори път на Евровизия. Първото й участие в конкурса е през 2011 година когато конкурсът се провежда в Дюселдорф.

Общо 26 държави се състезаваха тази вечер. Първи място на финала си извоюваха Малта, Армения, Азербайджан, Русия, Холандия, Унгария, Хърватия, Австрия, Чехия и Кипър. Заедно с Поли във втория полуфинал за участие в голямата финална битка се пребориха и представителите на Латвия, Грузия, Австралия, Украйна, Сърбия, Полша, Израел, Литва и Белгия. Освен тях 6 държави автоматично получиха право за участие – Великобритания, Франция, Испания, Германия, Италия и страната-домакин Швеция. http://bnt.bg/predavanyia/sa-obshteniya/gledajte-poli-genova-na-finala-na-evroviziya-2016

Едно от мненията под статията:
Лилия май 15, 2016
България се представи много достойно на финала . Поли Генова изпя една наистина много готина песен и спечели публиката .Поздравления!
Но има неща в този финал , които бяха очевидни и които никак не ми харесаха , защото тази година конкурсът имаше по- скоро не музикални нотки , а политически. Вярно е ,че който плаща , той поръчва музиката , се казва в една българска поговорка , но още по- вярно е , че музикалните традиции и културата на Европа бяха пренебрегнати тази година за сметка на политическите казуси. В такъв случай не можем да говорим за запазване на европейските ценности , след като те очевидно бяха нарушени и се доказа , че и музиката се диктува от политиката. Това беше един срам , един позор за Европа!

В друг сайт прочетох: Митко Симеонов
"ЛИЦЕМЕРИЕТО И ПОЛИТИКАТА ,ДАЖЕ И НА МЯСТО КЪДЕТО ТЯ НЯМА НИКАКВО МЯСТО, ПОБЕДИХА И ТАЗИ ВЕЧЕР.ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ВИДЯХМЕ И ОТНОШЕНИЕТО НА ЕВРОПА КЪМ НАС.СИГУРНО СМЕ СИ ГО ЗАСЛУЖИЛИ" http://www.blitz.bg/news/article/412375

Също и:

панта
"Журито гласува според сценария. Зрителите според сърцето си. От тук нататък смятайте кой е истинският победител." http://www.blitz.bg/news/article/412375

А във връзка с разказваното от очевидци чудо над храм "Свети Александър Невски" по Възкресение Христово и вече появило се, и в интернет: http://sekirabg.com/българия-гръмна-исус-христос-се-появи/ ми се ще да си мисля, че нашият народ вече може и с Божия помощ да "е отлепил от дъното"! Дай Боже!
от stucyte
15 Май 2016, 11:07
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В неделя - на скамейката?

Абе сестра rain! Как ти идват на ума такива работи!!? Е като знаеш кое как е, ще се съобразяваш там където посещаваш събрание. Ни пастора, ни жена му, ни кучето му дори. Иначе - не ставаш да си християнка! :D :D :friends: :smileheart:
от stucyte
14 Май 2016, 19:03
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В Една Света Съборна и Апостолска Църква

Напълно съм съгласен с горе-написаното! Същите доктринални идеи съм излагал и аз в този форум! Проблемът е, че на мнозина те не им изнасят - било от чисто човешка гордост, било от невежество, било поради ожесточено сърце срещу Христос и създаденият от Него църковен ред/Църква/. Парадират за някакво идеално общество от светии, което обаче щяло да се състои в Небесното Царство, за някакъв неясен сбор от верни християни, които обаче само Бог знаел и какво ли още не, само и само, за да избегнат реалността на създадената от Христос и Неговите апостоли, учена и ръководена през вековете от Светия Дух земна Църква Христова, на Която сме задължени като християни в догматическо и съборно-каноническо отношение смирено да се повинуваме.Това според хора, съзнателно самоотлъчили се от Църквата било църковен диктат, в нашия форум беше сравнено с гордост, високоумие и фарисейство.... Иначе е ясно и не смятам, че въобще нито от страна на Писанието, нито от страна на Преданието подлежи на дискусия. Ако хората нямаха нужда от организирана християнска еклесия/църква/ Бог, Който най-добре познава човешките потребности, нямаше да я създаде Сам, нито пък щеше да оцелее през превратностите на изминалите хилядолетия, съхранявана и поучавана от Божия Дух... Не случайно в християнската апологетика оцеляването през времето на Христовата Църква се сочи като най-очевадното свидетелство за Божие чудо. Благодаря на брат spravedliv . :thank_youthank_you: :friends:
от stucyte
15 Май 2016, 13:19
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В Една Света Съборна и Апостолска Църква

Брат bolgaroliub, не наричай човека безумец! Неговото мислене е въпрос на църковна отхрана, която е била длъжна да гарантира Църквата. В резултат на лоша работа от "наемници" хора като брат Милко и много други са отпаднали от Църквата Христова и са повлияни от различни нецърковни учения. Като убеден православен християнин аз съжалявам такива хора, а не се ожесточавам когато ми говорят или пишат личните си религиозни разбирания. Така са научени и колкото, и за теб то да не е логично за тях тези явно небиблейски разбирания са логични!!!... Брат Милко обаче не отрича Бога, че да бъде наричан безумец. Той е част от форума и има право на мнение по всички повдигнати въпроси. Съобразявай се с изразите моля! Любов, християнска любов трябва да се излъчва от нас брат Българолюбе! Без нея сме като кимвал що дрънка и като мед що звънка!!! Контекстът на онова, което си написал не е за порицание, но е написано с неподходящ тон и език. Апостол Яков заявява: "езика никой човек не може да укроти; буйно зло е, пълен е със смъртоносна отрова." Яков 3:8 също и: "Ако някой счита себе си за благочестив, а не обуздава езика си, но мами сърцето си, неговото благочестие е суетно." Яков 1:26. Отнасяй се по-тактично с останалите си съфорумници. Щом никой с теб не се отнася грубо или с епитети ти също нямаш основание да се отнасяш по този начин с него.
Всеки вярващ може да е част от църквата според някои. Според Православното вероучение обаче не е така. И поне в тази част на форума тези неща трябва да се казват на всички в прав текст. Всеки има право да вземе отношение по тези доктрини и да докаже, че те не са библейски. Ако не е в състояние да направи това ...
от stucyte
15 Май 2016, 21:42
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Евровизия 2016

Благодарността на Поли при идването и на летище София към всички българи е достатъчна награда за тях. Нейната радост от сплотеността на народа ни, единството на народа поне по една народна кауза е много показателна. Това младо момиче се гордее от сърце, че е българка, че е част от този подкрепил я народ! Тя предварително е посветила евентуалния си успех на България, на всички нас! Бог да я благослови в певческата и кариера! :smileheart:
от stucyte
15 Май 2016, 22:34
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Почина Чичко Филипов

Бог да го прости! На няколко пъти преди много години съм го виждал на литургия в храм "Свети Седмочисленици". Вечна му памет!
от stucyte
17 Май 2016, 20:43
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: "ЗА ЕДНА ПОЛИТИКА НА РЪЦЕТЕ"

"Носталгия към миналото" - след десетоноемврийско клише, разгласявано и утвърждавано като религиозна догма от новите "пионерчета"! Преди повече от 50 години нямаше интернет. По телевизията и пресата обаче, се въртеше подобен на гореизписаните лозунг: "Социалистическа България за 25 години постигна онова, което капиталистическия свят направи за повече от 500 години!" Хмммм.... И тогава и сега лозунгите са едни, действителността е друга. Първите възхваляват силните на деня, за да упазят властта и добруването им, а реалния живот винаги е извън обхвата на лозунгите. Лозунгите въздигат високо полуистини или откровени лъжи, за да се натрапват на масите и да радват очите на облагодетелстваните/както се издигаха лозунги по социалистическите манифестации/, а истината обикновено се говори до камината, в местното магазинче или кафене - някак под сурдинка... И всеки от "малките", ако наистина познае истината е бъдещ потенциално свободен - по думите на Христос. А това вече не се възприема радушно от приемащите манифестациите с лозунгите/които и да са те/, защото на тях им е необходима маса от индивиди, а не свободни личности, чията свобода въжделее за Истината - "Аз съм пътят и истината, и живота!".
от stucyte
21 Май 2016, 18:41
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Учението на Петър Дънов: Част 2 - Сътворението

Давай Никола, добре си се захванал с тази тема. Рови колкото можеш и по на дълбоко! Българите имат толкова представа за Дънов и учението му, колкото и за Православието... за съжаление.
от stucyte
21 Май 2016, 22:21
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ЩЕ ПОВЯРВАМ, КОГАТО ГО ВИДЯ, или машинно зрение с вградени системи

Интересно. Машинно зрение! Не се бях замислял в тази насока..., но е много логично.
от stucyte
02 Юни 2016, 21:40
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Били Греъм: Второто пришествие е все по-близо

Аз пък вярвам че Били Греъм греши и веднага ще кажа защо.Едно време- 93 или 94 година в петдесятната църква в Казанлък гостуваха група американски пастори ,та един от тях се изцепи че до 10години Господ ще се завърне,ако ли не той щял да се върне в църквата и да си поиска прошка за това че ни е излъгал.
Е ,минаха доста години от тогава ама нито американеца се върна ,нито прошка си поиска.
Съжалявам че не помня името на тоя човек ,би било интересно да се проследи съдбата му.

Брате, аз за повече от половин век, още от дете колко съм ги слушал и виждал такива пророци - чужденци и българи, броят им не зная... Нахални, агресивно убедителни, не си скъпяха думите и обещанията, много хора им вярваха, но за жалост.... до тук! Някои от тях вече не стъпват и в Църква. Затова вече когато чуя лично пророчество от "голям и известен християнин" винаги си имам едно на ум! Без да отричам дарбите зная, че грамотният християнин трябва да изпитва духовете, защото не всеки дух е от Бога. Така е писано. Бог с теб брат Стефане! :friends:
от stucyte
03 Юни 2016, 20:56
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Отказ на БПЦ да участва в дълго подготвяния Всеправославен Събор

ВЪРТОЛОМЕЕВ ВСЕПРАВОСЛАВЕН АНТИСЪБОР НА ИКУМЕНИСТИТЕ! ;(
от stucyte
05 Юни 2016, 21:55
 
Jump to forum
Jump to topic

Отказ на БПЦ да участва в дълго подготвяния Всеправославен Събор

Българската църква проваля Всеправославния събор

На днешното си заседание св. Синод на БПЦ заявява, че няма БПЦ няма да участва във Всеправославния събор и настоява той да бъде отложен. Ето цялото решение на българските архиереи. Междувременно в гръцките светски медии изтече информация за писмо на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил до патриарх Вартоломей със сходни искания и ултимативно настояване тези искания да бъдат приети, в противен случай Московска патриаришия няма да участва в Събора (очаквайте текста на писмото на патриарх Кирил малко по-късно). Цялото решение на Св. Синод на БПЦ от днес гласи:

На днешното си заседание Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия в пълен състав, прот. №12 / 1.06.2016 г., проведе обстойни разисквания по въпросите, свързани със свикването на Велик и Свят Събор на Православната църква, 16 – 26 юни 2016 г., остров Крит.

Във връзка с Всеправославния събор Св. Синод реши да предложи неговото отлагане, както и да не участва в Събора, ако българските предложения за тематични и организационни промени не бъдат отчетени и уважени.

За своята позиция Св. Синод взе предвид следните съществени причини и обстоятелства:

1) липсата в дневния ред на Всеправославния събор на особено важни за св. Православие теми, които да имат актуално значение и да изискват своевременно всеправославно съборно решаване;
2) възникналите официално заявени от Поместни православни църкви несъгласия по някои от вече одобрените текстове за Събора;

3) невъзможността, според вече приетия регламент за провеждането на Великия и Свят Събор на Православната църква, да бъдат редактирани текстове в хода на работата на Събора;

4) предложеното разположение на Предстоятелите на Поместните православни църкви в залата, предвидена за провеждане на заседанията на Събора, което разположение нарушава принципа на равнопоставеност на Предстоятелите на Автокефалните Православни църкви;

5) неподходящото месторазположение на наблюдателите и гостите на Събора;

6) необходимостта от извършването на големи и необосновани финансови разходи в случай на участие на БПЦ-БП в Събора.

След проведеното гласуване Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

I. Настоява Великият и Свят Събор на Православната църква, 16 – 26 юни т.г., да бъде отложен, като подготовката за неговото провеждане да продължи;

II. В противен случай Св. Синод на БПЦ – БП категорично заявява решението си за неучастие в работата на насрочения за 16 – 26 юни т.г. Велик и Свят Събор на Православната църква

Препубликация от: http://dveri.bg/w6uac
от stucyte
05 Юни 2016, 20:13
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: 2 Коринтяни 5:21

2 Коринтяни 5:21
Който за нас направи грешен {Гръцки: Грях}* Онзи, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни {Гръцки: Правда}† пред Бога.

Туко-що прочетох следното във връзка с думата грешен (или ако трябва да е грях) в този стих - "NIV превода го е отбелязъл в полето / AMP също * На еврейски език думата шатат означава или „грях", или „принос за грях" и е преведена по единия или другия начин в Стария Завет, според контекста."

Това наистина ли е така и конкретно за този стих, еврейският ли е езикът, който трябва да се вземе под внимание при правенето на извода, какво точно значение има тази дума в този стих?

Ето ти оригиналния текст:
21. τὸν μὴ γνόν­τα ἁμαρτίαν ὑπὲρ ἡμῶν ἁμαρτίαν ἐποίησεν ἵνα ἡμεῖς γενώμεθα δικαιοσύνη θεοῦ ἐν αὐτῷ.

На теб специално брат Георги смятам да ти отговоря. Със своята неподправена християнщина ти наистина заслужаваш поне моето внимание. Посланието към Коринтяните е написано за хора, чиито майчин език е гръцкия. Особено в този случай аз не виждам никакъв смисъл да се търси смисъл в еврейския превод на стиха/думата. Оргиналния текст на този стих, който Бог е допуснал да влезе в канона на Библията е гръцкото койни наречие - библейския гръцки език. Нещо повече! За християнското богословие, за християнските тълкуватели дори гръцкия койни превод на 70-те еврейски тълковници на Стария Завет по някога има по-голямо значение от колкото самия еврейски оригинал.
Ето какви значения имат употребените в текста гръцки думи, за които ти се интересуваш:
ἁμαρτία - пропускане на целта, заблуда, погрешно разбиране, конкретен грях, прегрешение, нарушение на Божия закон, морален грях, греховност, грях като сбор от грехове, извършени от един или мнозина.
δικαιοσύνη - праведност/по благодат от Бога/, праведност като характеристика на онези, които са приети от Бога, правда, чистота в мисли, чувства, дела, справедливост, правосъдие, законност, праведност, която се изразява в милосърдни дела, благодеяния. :friends:
от stucyte
05 Юни 2016, 22:20
 
Jump to forum
Jump to topic

СИНЪТ НА ПАСТОРА

Това дъщеря ми го е получила като СМС на телефона си от нейна колежка в университета. От своя страна тя ми го показа на мен и установих, че то е публикувано в един от нашите сайтове ...от.... ЦЪРКВА.COM!


ЦЪРКВА.COMСинът на пастора.. Прочетете тази история, дори и да сте заети..

Всяка неделя след сутрешното Богослужение, пасторът и неговият 11-годишен син излизат в техния град и предлагат брошури за спасение. Този неделен следобед, когато дойде време да излязат на улиците отново, навън беше много студено и валеше проливен дъжд. Момчето, опаковано в своите топли и сухи дрехи, каза: „Готов съм, тате.” Баща му го попита: „Готов за какво?”
„Татко, време е да вземем брошурите и да излезем.” Бащата отговори: „Сине, навън е много студено и вали проливен дъжд.” Момчето изненадано погледна баща си и попита: „Но, татко, няма ли хора, които все още биха отишли в ада, въпреки че вали дъжд?” Бащата отговори: „Сине, не излизам никъде на това време.” Разочаровано, момчето попита: „Татко, аз мога ли да отида? Моля те!” След кратко колебание, баща му каза: „Да, можеш. Ето брошурите. И бъди внимателен, сине...” „Благодаря, татко!” След това той излезе в дъжда.


Това 11-годишно момче вървеше по улиците на града от врата на врата и предлагаше брошура на всеки, когото срещне. След двучасово обикаляне, целият премръзнал, мокър до кости, той държеше ПОСЛЕДНАТА БРОШУРА. Спря на един ъгъл и се огледа за някого, на когото да я даде, но улиците бяха напълно опустели. Тогава погледна към първата къща, която видя, насочи се по тротоара към входната врата и натисна звънеца. Никой не отговори. Позвъни отново, но все още нищо. Той почака, но нямаше отговор. Накрая, тъкмо 11-годишният боец се обърна да си ходи, и нещо го спря. Той се обърна отново към вратата, натисна звънеца и заблъска силно с юмрук. Нещо го задържа тук, на входната веранда!
След като позвъни отново, още по-настойчиво, и този път вратата бавно се отвори. Показа се една много зле изглеждаща възрастна жена. Тя тихо попита: „Какво мога да направя за теб, синко?” С лъчезарен поглед и усмивка, която озари нейния мрачен свят, малкото момче каза: „Госпожо, съжалявам, ако съм ви обезпокоил, но просто искам да ви кажа, че ИСУС НАИСТИНА ВИ ОБИЧА и дойдох да ви дам последната си брошура, която ще ви каже всичко за ИСУС и Неговата велика ЛЮБОВ.” С тези думи той й я подаде и се обърна, за да си върви... След като той си тръгна, тя извика след него: „Благодаря ти, синко! И Бог да те благослови!”
И така, на следващата неделя сутрин в църквата бащата беше зад амвона. След като Богослужението започна, той попита: „Има ли някой някакво свидетелсво или нещо, което иска да сподели?” Бавно, на последния ред на църквата, една възрастна жена се изправи на краката си. Когато тя започна да говори, лицето й прекрасно засия.
„Никой в тази църква не ме познава. Аз никога не съм идвала тук. Знаете ли, до миналата неделя не бях християнка. Моят съпруг почина преди известно време, като ме остави съвсем сама на този свят. Миналата неделя, когато беше особено студено и дъждовно, същото беше и в сърцето ми, така че стигнах до предела – нямах повече надежда и желание за живот. И така, аз взех въже и стол и се качих по стълбището на тавана в къщата ми. Вързах въжето здраво за една греда на покрива, след това се качих на стола и завързах другия край на въжето около врата си. Стоейки на стола, така самотна и с разбито сърце аз бях готова да скоча, когато внезапно силно позвъняване на входа ме сепна. Помислих си: „Ще изчакам една минута, и който и да е, ще си отиде.”
„Аз чаках и чаках, но звъненето явно ставаше по-силно и по-настойчиво, като накрая този, който звънеше, започна да чука енергично... Отново си помислих: „Кой ли на този свят може да е този? Никой никога не ми е звънял и не е идвал да ме види.” Аз разхлабих въжето от врата си и тръгнах към входата врата, докато звънецът звънеше все по-силно и по-силно. Когато отворих вратата и погледнах, едва повярвах на очите си – там, на входната веранда стоеше най-лъчезарното и ангелско малко момче, което някога съм виждла през живота си. Неговата УСМИВКА, о, никога не бих могла да ви я опиша!”
„Думите, които идваха от устата му, докоснаха отдавна замъртвялото ми сърце за СКОК КЪМ ЖИВОТ, когато възкликна с херувимски глас: „Госпожо, дошъл съм само да ви кажа, че ИСУС НАИСТИНА ВИ ОБИЧА.” След това той ми даде тази евангелска брошура, която сега държа в ръката си. След като малкият ангел изчезна обратно навън в студа и дъжда, аз затворих вратата и прочетох бавно всяка дума от тази евангелска брошура. След това отидох на тавана да взема въжето и стола. Те повече не ми трябваха. Виждате ли – сега съм щастливо дете на ЦАРСТВОТО. Тъй като адресът на вашата църква бе написан на гърба на тази евангелска брошура, трябваше да дойда тук и лично да ви кажа БЛАГОДАРЯ ВИ за божествения малък ангел, който дойде в най-критичния момент и така спаси душата ми от вечния ад...”
Нямаше сухо око в църквата. И след като викове на прослава и почит към ЦАРЯ прокънтяха до гредите на покрива на сградата, пасторът слезе от амвона до стола отпред, където бе седнал малкият ангел.... Той прегърна сина си и зарида неудържимо. Може би никоя църква не е имала по-славен момент и може би в тази вселена досега не е имало баща, който е бил повече изпълнен с любов и почит към своя син... С изключение на Един...
Благословени са очите ти, които четат това свидетелство. Прочети го отново и го предай на други. Небето е за Божиите хора! Помни, че Благата вест МОЖЕ да направи промяна в живота на хората. Моля те, сподели го и с други. Матей 10:32-33 казва: „Всеки, който изповяда Мене пред човеците, ще го изповядам и Аз пред Отца Си, Който е на небесата. Но всеки, който се отрече от Мене пред човеците, ще се отрека и Аз от него пред Отца Си, Който е на небесата.” Ако обичаш ИСУС, разпространявай Неговото Слово и споделяй Божията доброта и вярност – в служба на Него и за Негова слава.
Препубликувано от: http://curkva.com/player/56/2937.html
от stucyte
24 Яну 2016, 11:23
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Кви сте па вие, бе?!

Православната Църква не е поредна деноминация на християнска основа. Това е Единствената исторически основана от Христос Ортодоксална Църква, пазена и учена от Светия Дух, Която си има своя исторически развой, апостолат, епископат, презвитери и дякони - както е описано в Библията. Христовата Църква не е част от нещо си, но е тялото Христово, Невястата на Младоженеца. Жалко е ако още това някой не го е разбрал...
от stucyte
06 Юни 2016, 12:02
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Кви сте па вие, бе?!

Това човек не определя. Но Словото Божие казва ясно къде ще се излеят дарбите на Светия Дух. От тук-насетне всеки сам трябва да си вади правилното заключение, защото това е тайната на Христос и Църквата Му!
от stucyte
06 Юни 2016, 12:16
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: РАЯТ Е РЕАЛЕНОоо, Кольо, и за този стих е предвиден готов отговор. Чак сега ли трябваше от мен да научиш, че запетайката не е сложена на място? Правилното й поставяне е така:

Истина ти казвам днес, ще бъдеш с Мене в рая. :winking2:

Брат Неофите, не стряскай брат Кольо. В оргиналния текст на Новия Завет не само че не са поставени запетаи, но и буквите са написани слято - така наречения консунантен/слят/ текст. Запетаята всеки може да си я поставя там където си поиска. Светоотеческото богословие обаче още в 4-ти век я е поставило там, където се чете в днешните Библии, каквито четат и адвентистите. Тоест, това е тълкуванието на древните свети Отци, които са канонизирали Новия Завет по този текст. :friends:
от stucyte
27 Сеп 2015, 22:11
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Идва истинско Време Разделно – Шокиращ документ

Църквата няма свои учения. Това е "оригиналната" Православната Църква Христова, а не някое от безбройните деноминирани християнски събрания едно, от които е адвентизмът. Християнски църкви много, учения много - Христовата Църква е само една - Ортодоксалната, чиито неформални членове са хора като мен, Българолюб и други такива като нас/но не и отстъпници като патр. Вартоломей, като разни рождествени и великденски "християни".../. :good: Тя е създаденото, оцеляло през вековете по чуден начин и движимо през всички исторически периоди, а не само през историческото време на Христос и апостолите, от Светия Дух общество, което изповядва ония учения, които са Й предадени в свещеното Предание и свещеното Писание от Христос до наши дни, и които съборно е възприела като нравствено положителни и душеспасителни.

Какво има да чакаш? Това не е някаква тайна! Ето тук в мнение № 20 съм написал още през м. Декември миналата година съвсем ясно - на български език, къде в Писанието пише за Ортодоксалната Църква Христова: http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=101&t=6801&hilit=%D0%93%D0%B0%D0%BB.+2%3A14&start=10
от stucyte
21 Ное 2015, 15:12
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: С ЕВРОПА ИЛИ С ХРИСТА?

Писал съм го тук много преди да поства Анах тази тема. Ценностите на Запада са именно - властничеството/икономическа - власт на парите и политическа - кой точно да се добере до парите/ и рационалнализма. И двете Западни ценности са придобити на основата на Западната форма на християнството, а те са католизицъм и протестантизъм. Това е подмяна от страна на изпадналата в ереси католическа църква на истинската нравствена ценност, призната от Христос - християнската любов. За съжаление тези западни ценности сега след "демокрацията" западните и американските политически демагози се опитват да ни ги пробутват и на нас - източно европейските народи. Следствията от възприемането на западните ценности вече са видни за всички... Те са не само в религиозната област, но и в културния живот, икономиката, бита на населението и особено в социалните отношения. Като подценност на любовта в аксиологията на ценностната система западният рационализъм не устоя на превратностите на живота и световната секуляризацията преди всичко се разпространи и победи в християнския Запад. За мен днес Западът е като статуята, създадена от различни материали от съня на Новохудоносор. Сместа от християнски ценности и ислямско законничество в най-голямите Западни държави днес отново за мен е изпълнение на съня на вавилонския цар, и последен признак за настъпването на Второто Пришествие. Лошото обаче е, че ако ислямската цивилизация се възприеме като желязото от статуята/някъде Йолка го беше осъзнала това/, остатъците от днешната западна цивилизация в съня е оприличено с глина - кал. Даниил 2:41. "А понеже си видял нозете и пръстите отчасти от грънчарска кал и отчасти от желязо, това ще бъде едно разделено царство; но в него ще има нещо от силата на желязото, понеже си видял желязото смесено с глинена кал."
Източната цивилизация също е християнска, но тя е изградена върху друга ценност - мистиката, преживяването на невидимата връзката между човек и Бог на базата на християнската любов. Мистичният Изток умее да люби. Това е различен социален темперамент. Западът мисли, след което действа според показанията на съжденията, а Изтокът действа според чувствата на сърцето си. Изтокът "мисли" със сърцето си , защото чувствата на сърцето са дуализмът на омразата и любовта. А там където обществото "мисли със сърцето си" става въпрос за тайна - "мистерион", мистика. Затова сега в лицето на Източното, Православното християнство западните идеолози виждат най-големия враг на властта на Запада. Старата максима, че любов с пари и власт не се придобива, в днешната социална действителност се потвърди с безспорна категоричност... Рационалният западен стандарт, макар и по човешки престижен не е чак толкова непостижим, още по-малко може да се превърне в нравствен идеал, както са непостижими дълбоките и мистериозни отношения на обич, агапи между източния човек и неговия Бог, които по свой, макар и невидим начин са наложили отпечатък върху човешкото щастие. Макар и завладян от османския завоевател с противна на Изтока вяра, макар и преследван от атестическите власти Изтокът на базата на тази мистериозна християнска любов все пак устоя във вярата, и в любовта си към Бога. Секуляризацията не надделя на Изтока така, както тя завладя Запада. Така че абстрахирайки се от личността на автора на статията "С Европа или с Христа" - еп. Николай Велимирович, заглавният титул ми се струва много актуален - особено в тези последни времена. В тази посока може да се напише цял хабилитационен труд, затова аз ще се задоволя само с тези няколко изречения. :friends:
от stucyte
08 Юни 2016, 23:23
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Идва истинско Време Разделно – Шокиращ документ


Ей за този пост става дума.....аз в отговор дадох материал за спасяването на българските евреи от Православната Църква и Йоланта го е метнала в офтопика....да метне и този неин коментар там

Ами не е коректно. Темата все пак се намира в подфорум "Православна Църква", за който подфорум основно отговарям аз. А и не виждам нещо лошо или обидно за евреите да си написал. Цитирал си една статия предимно с историческа тематика от http://dveri.bg/xcr . Статията няма антиеврейска насоченост.
от stucyte
09 Юни 2016, 23:11
 
Jump to forum
Jump to topic

Отново само БПЦ се обяви официално против провеждането на "София прайд"!!!

"София прайд" и неговите противници ще шестват едновременно и по един същ маршрут (допълнена) - 15 юни
Общинарите от ВМРО и "Атака" призоваха Фандъкова да забрани "сборището "София прайд" - 09 юни
Поредният "София прайд" ще е на 18 юни, отново ще има филмова програма - 08 юни

Патриарх Неофит се обяви срещу провеждането на деветото издание на "София прайд" на 18 юни. Тогава Българската православна църква отбелязва Черешова задушница. "В централната част на столицата ни отново ще станем свидетели на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот", се казва в обръщение на главата на Българската православна църква, разпространено от Светия синод.

"Като се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ, решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание", се казва още в обръщението на патриарх Неофит.

Ето и пълния текст на обръщението на патриарх Неофит:

На 18 юни - Задушница, когато православните християни възпоменават паметта на своите починали близки и отправят молитви за упокоение на душите им, за девета поредна година в центъра на София ще се проведе "София прайд". В централната част на столицата ни отново ще станем свидетели на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот.

Живеем във времена, когато нравствените ценности, които векове наред са били верен ориентир за хората, крепило на морала и спойка за обществото, лекомислено и целенасочено се подлагат на подмяна и отхвърляне, а казано е: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто - зло, тъмнината считат за светлина и светлината - за тъмнина!" (Ис. 5:20).

От Бога, Който е сътворил човека като мъж и жена (Бит. 1:28) е даден и вложен нравствен закон: мъжът и жената да се свързват в свещения и благословен съюз на брака, мъжкото и женското начало да се съединяват и в това общение и единение в любовта да възрастват към съвършенство. Този модел на човешки взаимоотношения е фундаментален, а пренебрегването му води към духовна смърт – както за отделния човек като личност, така и за семейството и обществото.

Провъзгласяването на греха за норма и на пагубното - за добро, не е нещо ново за човечеството. В историята се наблюдават трагични повторения: във време на морална криза и упадък народите биват обхващани от користолюбие и греховни страсти, които изместват традиционните нравствени ценности и идеали, поразяват като с метастази здравето на обществото и неизбежно водят цивилизацията към нейния упадък.

Съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, в стремежа си да бъде толерантно и хуманно, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода и нарича хомосексуализма с нравствено-неутрални изрази като "сексуално малцинство" или "различна сексуална ориентация". Но да обичаш човека, да го цениш и уважаваш, не означава да бъдеш равнодушен към това по какъв път върви той: истинен или лъжовен, път към спасение или към погибел, към живот или смърт.

Като се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ, решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание.

Отправяме сърдечна молитва към всеблагия Бог, Който не иска смъртта на грешника, но да се отвърне от пътя си и да бъде жив (Йез. 33:11), да даде покаяние и вразумление на всички, да им прости съгрешенията и да ги спаси по Своята велика милост и човеколюбие. Амин!
Препубликация от: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/16/2778190_patriarh_neofit_se_obiavi_sreshtu_sofiia_praid/

В друго интервю патриарх Неофит казва: "Решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание."

Нито едно друго вероизповедание в България досега не е изказало официално своето неодобрение на това явно тържество в София на хомосексуалността и моралното падение... Това като че ли стана вече традиционно отношение за останалите, извън Православието - особено визирам християнските изповедания. То може би това е и една от причините на Запад тази морална низост да е вече де факто признавана за европейска етическа ценност, която влиза в общото - "права на човека". :roll_eyes11:
от stucyte
17 Юни 2016, 12:20
 
Jump to forum
Jump to topic
cron