ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 25 Сеп 2017, 10:55 Разширено търсене

Търсенето върна 840 резултата

Return

Re: Параша Кедошим

Йолке, колко пъти да ти казвам, че християнството не е никакъв последен стадий на юдаизма, но е просто друга религия, друго поклонение, понеже терминът религия е обвързан с поклонението на Бога. Християнството е новозаветен начин за поклонение на Бога - с дух и истина в руслото на християнската любов, непозната за старозаветните юдеи, чиито основен религиозен мотив е бил страха от Бога. Така, че приемствеността от юдаизма е само вярата и признанието на Единия Бог, но не и поклонението - религията.
от stucyte
13 Май 2016, 17:15
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Параша Кедошим

Брат Никола, бъркаш приемствеността в Библейския канон/Старозаветен и Новозаветен/ с религия. Докато в канона на Библията действително има приемственост, защото това е Слово на Един и Същи Господ, юдейската вяра е предобраз, а не корен на християнската. Старият Завет и юдаизма с две съвсем различни и непокриващи се понятия! Първото е Свещено Писание, а второто е религия/религаре - поклонение, връзка между човека Бога/. Източникът, коренът, основата на християнската вяра, религия е сам Господ Иисус Христос - Създателят на Новозаветната Църква, което няма нищо общо с поклонението на онези, които Го разпнаха.
от stucyte
13 Май 2016, 17:50
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Тържество на Православието

Ееех брат Милко! :friends: Къде виждаш дух на гордост брат Милко? За какъв "дух на гордост" говориш тук? Кой да е горд? Кой е самохвалник? :scratch: Ти църковния клир ли визираш като горделивци и самохвалници? Смирението пред Христовия клир ли те отблъсна от Църквата Христова, та гордо заора в нивата на протестантизма? Верно! Там поне на книга, условно не се подчиняват на пасторското съсловие, уверявайки ни, че се подчиняват само на Бога/те и на Него толкова се подчиняват.../. Думи, многословни думи брате!!! Това точно е фарисейското, а не служението на православните клирици! Ако ти се чувстваш достоен защо ти лично не пое пътя на свещенството? Особено в годините на атеистически терор!!! :roll_eyes11: Онези ли, които са поели кръста на свещеничеството - със своите права, дадени директно от Бога и отговорности пак пред същия Бог ти наричаш фарисей, горделивци и самохвалници? Или онези, които не зачитат тази власт и най-вече поради това са се отцепили от тялото Христово, наричайки с какви ли не епитети Божите служители? Но такива хора не са ли онези, които незачитат властта на поставените в Църквата канонически клирици и се бунтуват срещу създадения в Църквата от Христос ред...? Кои в изброените случаи са горделивите? Освен това вероятно си даваш сметка, че в българския език има разлика между лично достойнство и горделивост. Първото е похвално качество. Човек има право да се гордее с онова, което е той, а не да се срамува от себе си и делата си. Не говори ли за това и свети апостол Павел: Римляни 5:11
"И не само това, но и се хвалим в Бога чрез нашия Господ Исус Христос, чрез Когото получихме сега това примирение." А на друго място същият апостол добавя: 2 Коринтяни 10:17 "А който се хвали, с Господа да се хвали." Та нима хвалбата като лично достойнство, гордост със себе си не е за подражание? Нима личното достойнство се осъжда? Второто понятие - горделивостта, която в болшинството случаи граничи с високоумието, а на едно място в Писанието е наречена "гордост житейска" обаче, е негативно качество, защото човекът се опитва да се представя пред останалите с онова, което той не е, с придобивки, които не са негови или качества, които той сам не притежава. И за него свети апостол Павел също ни поучава:
" И не се хвалим с това, което е вън от мярката ни, то ест, с чужди трудове , но имаме надежда, че с растенето на вярата ви, ние ще имаме по-голяма област за работа между вас, и то премного,16 така щото да проповядваме благовестието и от вас по-нататък, а не да се хвалим с готовото в чужда област ." /2 Коринтяни 10:15/. Православните свещеници са от Бога поставени човеци, които чрез тайнство свещенство са дарувани от Бога с определени харизматически дарове и качества, които действително са гордост за тях и за ония, които те представляват. Аз също се гордея с един горд и достолепен свещеник - добър християнин, почтен човек и отличен клирик. И зная, и съм убеден, че смирението ми пред сана е смирение пред Христос, послушанието пред църковния клир е послушание на Бога, което Той ще ми счете за правда. За това ни насърчава и самият апостол Павел:
"С това не препоръчваме себе си изново на вас, но ви даваме причини да се хвалите с нас, за да имате що да отговорите на ония, които се хвалят с това, което е на лице, а не с това, което е в сърцето."/2 Коринтяни 5:12/.
от stucyte
13 Май 2016, 20:45
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Любимият на цяла Русия марш „Прощаването на славянката“ и българският му произход

Наистина ти благодаря от сърце брат spravedliv! Поставил си на вниманието ни една колкото известна, толкова и човешка песен. Едва ли някой щеше да знае толкова неща за нея ако не беше така интересно и актуално поставена във форума. :friends: :thank_youthank_you: :good:
от stucyte
13 Май 2016, 00:06
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В неделя - на скамейката?

То арменската литургия си е обикновената православна "златоустова" литургия. Да там е въведен ред за подканяне на незнаещите, които за пръв път или по-рядко посещават богослужението. То и в нашите църкви редовните вярващи знаят къде се стои и къде може да се седне, но... повечето случайно попаднали на службата на знаят това и са много объркани в поведението си. Уж за всички е ясно, че при четенето на части от Стария Завет или при четенето на Светото Евангелие от свещеника, или при казването на Верую, Господната молитва - "Отче наш"е редно човек или да се изправи или да падне на колене в молитва, но... на практика се оказва, че не всички присъстващи знаят това. От амвона им се чете Евангелието, а те се въртят, говорят си, занимават се с различни неща - само и само да не чуят какво им се говори. Това си е вече чисто българска управия!!!
от stucyte
14 Май 2016, 10:18
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ИКОНА - ЦЪРКВАТА В КОРАБА НА СПАСЕНИЕТО

Това изображение не ми се отваря.... Не зная, може причината да е в моя комп.
от stucyte
15 Май 2016, 12:56
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Манастир Благовещение - Историята на брат Огнян

Много интересно сравнение на манастирите с пречиствателните станции... Никога не ми е минавало през ума.
от stucyte
14 Май 2016, 15:17
 
Jump to forum
Jump to topic

Евровизия 2016

България – четвърта на “Евровизия”, победителят е Украйна


С много настроение и завладяваща усмивка Поли Генова изпя “If love was a crime” на големия финал на “Евровизия 2016″ и извоюва за България 4-то място. Големият победител е Украйна.

Поли се класира за финала с песента “If love was a crime” след брилянтно изпълнение на втория полуфинал на тазгодишния песенен конкурс в оспорвана конкуренция с представители на още 17 страни.

“Изключително съм щастлива. Успяхме да покажем, че с общи усилия всичко е възможно. Искам преди всичко да благодаря на екипа зад мен, който ме подкрепя и дава най-доброто от себе си. Сега ни предстои финал и искаме да се насладим на момента заедно с всички българи. Зад мен стоят милиони българи, отговорна съм пред тях” – заяви развълнуваната Поли Генова минути, след като беше обявено класирането.

Поли изпрати България на финал на Евровизия за втори път в историята на нашето участие в конкурса. Първият път, в който страната ни постигна този успех, беше през 2007 година, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов (Стунджи) ни класираха на 5-то място с песента “Вода”. Тя представя страната ни за втори път на Евровизия. Първото й участие в конкурса е през 2011 година когато конкурсът се провежда в Дюселдорф.

Общо 26 държави се състезаваха тази вечер. Първи място на финала си извоюваха Малта, Армения, Азербайджан, Русия, Холандия, Унгария, Хърватия, Австрия, Чехия и Кипър. Заедно с Поли във втория полуфинал за участие в голямата финална битка се пребориха и представителите на Латвия, Грузия, Австралия, Украйна, Сърбия, Полша, Израел, Литва и Белгия. Освен тях 6 държави автоматично получиха право за участие – Великобритания, Франция, Испания, Германия, Италия и страната-домакин Швеция. http://bnt.bg/predavanyia/sa-obshteniya/gledajte-poli-genova-na-finala-na-evroviziya-2016

Едно от мненията под статията:
Лилия май 15, 2016
България се представи много достойно на финала . Поли Генова изпя една наистина много готина песен и спечели публиката .Поздравления!
Но има неща в този финал , които бяха очевидни и които никак не ми харесаха , защото тази година конкурсът имаше по- скоро не музикални нотки , а политически. Вярно е ,че който плаща , той поръчва музиката , се казва в една българска поговорка , но още по- вярно е , че музикалните традиции и културата на Европа бяха пренебрегнати тази година за сметка на политическите казуси. В такъв случай не можем да говорим за запазване на европейските ценности , след като те очевидно бяха нарушени и се доказа , че и музиката се диктува от политиката. Това беше един срам , един позор за Европа!

В друг сайт прочетох: Митко Симеонов
"ЛИЦЕМЕРИЕТО И ПОЛИТИКАТА ,ДАЖЕ И НА МЯСТО КЪДЕТО ТЯ НЯМА НИКАКВО МЯСТО, ПОБЕДИХА И ТАЗИ ВЕЧЕР.ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ВИДЯХМЕ И ОТНОШЕНИЕТО НА ЕВРОПА КЪМ НАС.СИГУРНО СМЕ СИ ГО ЗАСЛУЖИЛИ" http://www.blitz.bg/news/article/412375

Също и:

панта
"Журито гласува според сценария. Зрителите според сърцето си. От тук нататък смятайте кой е истинският победител." http://www.blitz.bg/news/article/412375

А във връзка с разказваното от очевидци чудо над храм "Свети Александър Невски" по Възкресение Христово и вече появило се, и в интернет: http://sekirabg.com/българия-гръмна-исус-христос-се-появи/ ми се ще да си мисля, че нашият народ вече може и с Божия помощ да "е отлепил от дъното"! Дай Боже!
от stucyte
15 Май 2016, 11:07
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ИКОНА - ЦЪРКВАТА В КОРАБА НА СПАСЕНИЕТО

Да много е забележителен направо... - "инославните" са поставени на същото ниво както демоните, мюсюлманите, новия световен ред и т.н. Бъдете така добри сами да си изтриете публикацията, иначе аз ще я изтрия.

Брате, това е догматическото учение на Православната Църква от векове и при това е поместено в "православния форум"! Друг е въпросът ако е поместен в някой друг форумен раздел..., където можем да коментираме присъствието му. Иконописта, църковната музика и въобще църковното изкуство са част от Преданието, което не може да бъде обида за никого. Ако пък някой се чувства обиден или презрян, никой не го гони - да заповяда в Църквата Христова! След като продължава при тези обяснения - логически и нагледни, да стои там, където си е избрал, значи той се гордее със своя избор и подобни иконографски прояви не са обидни за него. Форумът е общо християнски и е съвсем естествено в него да се поместят материали, които са част от догматическите учения на отделните християнски конфесии, в предвид на което те не може да са обидни за останалите християни. :friends:
от stucyte
15 Май 2016, 17:29
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В неделя - на скамейката?

Абе сестра rain! Как ти идват на ума такива работи!!? Е като знаеш кое как е, ще се съобразяваш там където посещаваш събрание. Ни пастора, ни жена му, ни кучето му дори. Иначе - не ставаш да си християнка! :D :D :friends: :smileheart:
от stucyte
14 Май 2016, 19:03
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В Една Света Съборна и Апостолска Църква

Напълно съм съгласен с горе-написаното! Същите доктринални идеи съм излагал и аз в този форум! Проблемът е, че на мнозина те не им изнасят - било от чисто човешка гордост, било от невежество, било поради ожесточено сърце срещу Христос и създаденият от Него църковен ред/Църква/. Парадират за някакво идеално общество от светии, което обаче щяло да се състои в Небесното Царство, за някакъв неясен сбор от верни християни, които обаче само Бог знаел и какво ли още не, само и само, за да избегнат реалността на създадената от Христос и Неговите апостоли, учена и ръководена през вековете от Светия Дух земна Църква Христова, на Която сме задължени като християни в догматическо и съборно-каноническо отношение смирено да се повинуваме.Това според хора, съзнателно самоотлъчили се от Църквата било църковен диктат, в нашия форум беше сравнено с гордост, високоумие и фарисейство.... Иначе е ясно и не смятам, че въобще нито от страна на Писанието, нито от страна на Преданието подлежи на дискусия. Ако хората нямаха нужда от организирана християнска еклесия/църква/ Бог, Който най-добре познава човешките потребности, нямаше да я създаде Сам, нито пък щеше да оцелее през превратностите на изминалите хилядолетия, съхранявана и поучавана от Божия Дух... Не случайно в християнската апологетика оцеляването през времето на Христовата Църква се сочи като най-очевадното свидетелство за Божие чудо. Благодаря на брат spravedliv . :thank_youthank_you: :friends:
от stucyte
15 Май 2016, 13:19
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Аз съм богослов, а не политик и затова избягвам да се включвам в подобни дискусии. Наистина аз нямам мнение точно по вашите дискусии, защото моята информация по тази материя е много повърхностна, но като ви чета, като моралист се чудя, дали някои от вас правят разлика между "частна" и "лична" собственост..! Съзнавате ли частната собственост какво ражда? :roll_eyes11: Някога наистина като фикс идеи ни прокарваха в главите "истините" за "етапа на развития социализъм" и за "настъпващия вече комунизъм" където материалните блага щели да се разпределят на всекиго според потребностите, а не както било през социализма - "на всекиго според способностите"... И много заблудени вярваха в тези мантри и бяха несломимо упорити ако човек се опиташе да ги разубеди. Същата тази матрица, психозараза, сега се сее в душите на народа с новите мантри: "Като двигател на производителността частната собственост е гарант на общественото благоденствие!", "Капитализмът не е добър строй, но по-добър от него още не е измислен!", "Демокрацията е гарант за равенството!" и други подобни... И много хора възприемат всичко това по инерцията на миналото - безкритично, така както искат да им го насадят в съзнанието заинтересованите от това... :friends:
от stucyte
15 Май 2016, 22:19
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В Една Света Съборна и Апостолска Църква

Брат bolgaroliub, не наричай човека безумец! Неговото мислене е въпрос на църковна отхрана, която е била длъжна да гарантира Църквата. В резултат на лоша работа от "наемници" хора като брат Милко и много други са отпаднали от Църквата Христова и са повлияни от различни нецърковни учения. Като убеден православен християнин аз съжалявам такива хора, а не се ожесточавам когато ми говорят или пишат личните си религиозни разбирания. Така са научени и колкото, и за теб то да не е логично за тях тези явно небиблейски разбирания са логични!!!... Брат Милко обаче не отрича Бога, че да бъде наричан безумец. Той е част от форума и има право на мнение по всички повдигнати въпроси. Съобразявай се с изразите моля! Любов, християнска любов трябва да се излъчва от нас брат Българолюбе! Без нея сме като кимвал що дрънка и като мед що звънка!!! Контекстът на онова, което си написал не е за порицание, но е написано с неподходящ тон и език. Апостол Яков заявява: "езика никой човек не може да укроти; буйно зло е, пълен е със смъртоносна отрова." Яков 3:8 също и: "Ако някой счита себе си за благочестив, а не обуздава езика си, но мами сърцето си, неговото благочестие е суетно." Яков 1:26. Отнасяй се по-тактично с останалите си съфорумници. Щом никой с теб не се отнася грубо или с епитети ти също нямаш основание да се отнасяш по този начин с него.
Всеки вярващ може да е част от църквата според някои. Според Православното вероучение обаче не е така. И поне в тази част на форума тези неща трябва да се казват на всички в прав текст. Всеки има право да вземе отношение по тези доктрини и да докаже, че те не са библейски. Ако не е в състояние да направи това ...
от stucyte
15 Май 2016, 21:42
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Как четете електронни книги

Аз ползвам електронен четец Киндъл. Много съм доволен, особено за пдф форматите, но чете и много други. Най-важното е, че не уморява очите, защото има възможност да се чете без подсветка. Иначе може да се освети екрана, за да се ползва и на тъмно. Единственото, което му липсва е, че няма възможност да му се добави карта памет. Разполагам с 2 гигабайта памет. Също и не може да се ползва за слушане на музика. Но за четене е "трепач". Все едно е книга. Дори забравяш, че не е книга!
от stucyte
29 Мар 2015, 21:02
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Как четете електронни книги

Няма отблясъци. Екранът е матов. Като хартия. Дори в един миг забравяш, че не е книга. Аз предпочитам вместо с подсветка, когато имам повече за четене да чета на лампа. Абе все едно книга. Удобно е. Разбира се, че е по-добре по-голям екран.
от stucyte
29 Мар 2015, 21:34
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Как четете електронни книги

Моя е 7 инча. Да, като прелистваш страниците има леко затъмняване, но се свиква. Шрифта можеш да го увеличиш колкото ти е необходимо. Обаче колкото е по-голям, толкова повече режеш от страницата. Аз обаче така или иначе чета с очила - дори обикновена книга. На компютъра е осезателно по-изморително. Особено когато имаш повече за четене. Светещият екран при по-продължително ползване ти вади очите.
от stucyte
29 Мар 2015, 21:23
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Евровизия 2016

Благодарността на Поли при идването и на летище София към всички българи е достатъчна награда за тях. Нейната радост от сплотеността на народа ни, единството на народа поне по една народна кауза е много показателна. Това младо момиче се гордее от сърце, че е българка, че е част от този подкрепил я народ! Тя предварително е посветила евентуалния си успех на България, на всички нас! Бог да я благослови в певческата и кариера! :smileheart:
от stucyte
15 Май 2016, 22:34
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Почина Чичко Филипов

Бог да го прости! На няколко пъти преди много години съм го виждал на литургия в храм "Свети Седмочисленици". Вечна му памет!
от stucyte
17 Май 2016, 20:43
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Защо мнозина не успяват по пътя към обожението?

Брат Никола, червен текст или не - въпросът е до лична преценка на модератора. Ако всичко, което аз смятам сложа под запрещенията на 4, 7 и т.н точки на богословските дискусиите във форума трябва да бъде сложен край. Помисли си върху това. Когато в този форум бях направен модератор и се поинтересувах от смисъла на тази дума в един друг форум, един друг известен администратор "Чими", беше написал нещо в следния подтекст: "Форумът е широк и интересен доколкова, доколкото е широтата, богословската дълбина и интереси на администраторите". Тясно скроени администратори, тясно скроен форум. Знаеш ли млади братко, под формулата на християнската любов и "братско обединение" колко много поразии са ставали под небето? Дай да не ставаме за резил, че за това никога не е късно! :friends:
от stucyte
18 Май 2016, 22:16
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В неделя - на скамейката?

Събрания просто, неформални, където да се взима Господна вечеря всеки път, например; където да се разисква Словото; където да не се потулява Духа, а напротив, ако има някой с пророчество или език или тълкувание или нещо друго, да може да прояви дарбата за всеобщо добро; където Христос да е в центъра; където хората се подкрепят и се обичат; където да излизат по улиците и да изцеляват; където се говори ПЪЛНОТО евангелие, а не половинчато; където има растеж, хората се уповават на Бог и се увеличава вярата и познанията им по Словото.

Така си представям аз една истинска църква.

Ти много хубаво си мечтаеш, в което естествено няма нищо осъдително. Само че аз съм израстнал в приблизително подобно на твоите въжделения събрание и зная от опит до какво може да се изроди то... и с пророчествата, и с езиците, и с изцеленията и чудесата и с "пълното според някого си евангелие"... В случая е в сила поговорката "не питай старило, а питай патило". :friends:
от stucyte
21 Май 2016, 12:48
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: "ЗА ЕДНА ПОЛИТИКА НА РЪЦЕТЕ"

"Носталгия към миналото" - след десетоноемврийско клише, разгласявано и утвърждавано като религиозна догма от новите "пионерчета"! Преди повече от 50 години нямаше интернет. По телевизията и пресата обаче, се въртеше подобен на гореизписаните лозунг: "Социалистическа България за 25 години постигна онова, което капиталистическия свят направи за повече от 500 години!" Хмммм.... И тогава и сега лозунгите са едни, действителността е друга. Първите възхваляват силните на деня, за да упазят властта и добруването им, а реалния живот винаги е извън обхвата на лозунгите. Лозунгите въздигат високо полуистини или откровени лъжи, за да се натрапват на масите и да радват очите на облагодетелстваните/както се издигаха лозунги по социалистическите манифестации/, а истината обикновено се говори до камината, в местното магазинче или кафене - някак под сурдинка... И всеки от "малките", ако наистина познае истината е бъдещ потенциално свободен - по думите на Христос. А това вече не се възприема радушно от приемащите манифестациите с лозунгите/които и да са те/, защото на тях им е необходима маса от индивиди, а не свободни личности, чията свобода въжделее за Истината - "Аз съм пътят и истината, и живота!".
от stucyte
21 Май 2016, 18:41
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Учението на Петър Дънов: Част 2 - Сътворението

Давай Никола, добре си се захванал с тази тема. Рови колкото можеш и по на дълбоко! Българите имат толкова представа за Дънов и учението му, колкото и за Православието... за съжаление.
от stucyte
21 Май 2016, 22:21
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ЩЕ ПОВЯРВАМ, КОГАТО ГО ВИДЯ, или машинно зрение с вградени системи

Интересно. Машинно зрение! Не се бях замислял в тази насока..., но е много логично.
от stucyte
02 Юни 2016, 21:40
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Били Греъм: Второто пришествие е все по-близо

Аз пък вярвам че Били Греъм греши и веднага ще кажа защо.Едно време- 93 или 94 година в петдесятната църква в Казанлък гостуваха група американски пастори ,та един от тях се изцепи че до 10години Господ ще се завърне,ако ли не той щял да се върне в църквата и да си поиска прошка за това че ни е излъгал.
Е ,минаха доста години от тогава ама нито американеца се върна ,нито прошка си поиска.
Съжалявам че не помня името на тоя човек ,би било интересно да се проследи съдбата му.

Брате, аз за повече от половин век, още от дете колко съм ги слушал и виждал такива пророци - чужденци и българи, броят им не зная... Нахални, агресивно убедителни, не си скъпяха думите и обещанията, много хора им вярваха, но за жалост.... до тук! Някои от тях вече не стъпват и в Църква. Затова вече когато чуя лично пророчество от "голям и известен християнин" винаги си имам едно на ум! Без да отричам дарбите зная, че грамотният християнин трябва да изпитва духовете, защото не всеки дух е от Бога. Така е писано. Бог с теб брат Стефане! :friends:
от stucyte
03 Юни 2016, 20:56
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Отказ на БПЦ да участва в дълго подготвяния Всеправославен Събор

ВЪРТОЛОМЕЕВ ВСЕПРАВОСЛАВЕН АНТИСЪБОР НА ИКУМЕНИСТИТЕ! ;(
от stucyte
05 Юни 2016, 21:55
 
Jump to forum
Jump to topic