ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 22 Сеп 2017, 02:14 Разширено търсене

Търсенето върна 915 резултата

Return

Психология на обидата

Написана от Архиеп. Йоан Сан-Франциски (Шаховской)

Несъвършенството на човешката душа се проявява в това, че забравя важното и помни суетното; че забравя това, което би трябвало да помни, и помни оновa, което би трябвало да забрави. Поради това можем да запитаме всеки: “Кажи ми какво забравяш и какво помниш, и аз ще ти кажа кой си”.

Всички знаем какво значи обида, защото са ни обиждали и сме се обиждали. Без да съзнава, всеки, който обижда, и всеки, който се обижда, наранява себе си, защото се лишава сам от слънцето на любовта. Обиждащият наранява не само душата, но и тялото си: злите чувства пораждат болезнено телесно напрежение, което се отразява на цялостното физическо състояние и дори на обмяната на веществата. Но и обиждащият се не постъпва разумно, като се наранява сам. Би трябвало да се закрием със светлия щит на правдата от обидите и да не им обръщаме внимание.


Обидата бива понякога несъзнавана. Нанасянето на обида произтича от самата гордост, от желанието да унизиш, от отмъстителността и злобата, от славолюбието, завистта и егоизма или просто от душевна нечувствителност и нравствено безчувствие. Обикновено най-безочливо обижда хората работодателят (индивидуален или колективен: организация, институция, държава), експлоатирайки ги не само икономически, но и нравствено. Експлоатацията може и да не е свързана с някакви чувства на неприязън, тя може да бъде просто нравствено безчувствие, приемане на другия като средство. Такъв подход понякога се оправдава с най-възвишени мотиви. Например, съвременните бездушни социални планирания, които въобще не забелязват живия човек, се кичат с хуманни фрази. Смъртно обиден за човека е и самият утилитарен материалистически подход към безсмъртната човешка душа (както свързваната със самоцелни наслади представа за щастие е обидна за човешката свобода). Откритие на съвременността са и опитите да се обижда и самия Бог и вярата (като се изписва святото име с малка буква или годината на рождението Му се обявява за анонимно начало на “нова ера”, започваща неизвестно от какво). Но Бога, приел цялото човешко естество без да приеме греха, човек може да обиди още по-малко, отколкото съзвездието Орион или Лебед. Бог страда като човек, но не се обижда като човек. Хулителите нанасят обида само на живота си.

Чувство за справедливост и състрадание обаче може да има и материалистът, въпреки неговите материалистически теории. Като човек, невярващият може да притежава изострено нравствено чувство. А се случва и обратното: сърцето на вярващия в Бога да се изпълни (срещу духа на тази вяра ) с алчност и безсърдечие. Както “неверието” на невярващия може да се окаже само на върха на езика му, така и “вярата в Бога” се оказва понякога на върха на езика на вярващия. Вярата в Бога не е теоретическа декларация. Човек обижда човека със своята зла (или не достатъчно добра) воля. И всички тези безчислени “молекулярни” обиди, цялото наше лично и обществено зло, пораждат в света онези буреносни облаци на конфликтите, войните и душевни осакатявания, от които се гърчи цялото човечество и поради които може би, ще бъде изтребено.

В предишни времена в името на вярата в Бога царе и народни водачи са обиждали невярващите (или вярващи не като тях самите). Сега в много страни на света невярващите обиждат вярващите. На човека обаче е казано: Знаеш заповедите: не прелюбодействай, не убивай, на кради; не лъжесвидетелствай; не обиждай… (срв. Марк 10: 19). Но ако злото е станало и обидата е пусната на свобода - трябва да й се противопоставят търпение и внимание - “необидчивост”. В преодоляването на злото влиза и преодоляването на обидчивостта.

Ние, хората, твърде лесно се обиждаме един друг. И още по-лесно се обиждаме. Обиждаме се дори ако никой не ни обижда. Понякога просто ни се иска да се почувстваме обидени и в това се проявява порочната човешка инфантилност и нашето участие в това зло. Детето понякога иска да се разплаче не защото майка му го е обидила, а просто защото внезапно сладко му се е приискало да се почувства (и най-вече да се покаже) обидено. Това е просто душевна незрялост. Ако се поддава на такива желания, човек може да остане такъв през целия си живот.

Активният егоист обижда, пасивният - се обижда. Обидите на активните и обидчивостта на пасивните егоисти много объркват живота ни. Изходът от тези състояния е само един - към духовната свобода: да не обиждаме никого и да не се обиждаме никому.

Превод: Михаил Шиндаров

http://dveri.bg/6c
от spravedliv
12 Май 2016, 19:38
 
Jump to forum
Jump to topic

Накратко [Но важно за всички] с Пол Уошър


Накратко [Но важно за всички] с Пол Уошър
Изображение
от spravedliv
12 Май 2016, 21:08
 
Jump to forum
Jump to topic

Войната срещу Православието

АКО ТАЗИ ТЕМА БЪДЕ ОПОРОЧЕНА ПО НЯКАКЪВ НАЧИН, БАННАТА ИЛИ СКРИТА ОТ ВЪНШНИ ХОРА, АЗ ПРЕКРАТЯВАМ УЧАСТИЕТО СИ ВЪВ ФОРУМА!!!

За уточнение:
аз не съм въцърковен в Православната Църква, но ме боли като виждам как войнстващи хора от други малки църкви я хапят, хулят и очернят, а не виждат какво се е случвало или случва в техните собствени!

в-к "Дума"

Как анонимни чиновници от МОН откраднаха българската самоличност

Велислава Дърева

4. Февруари 2016 , брой: 28

http://www.hristiqni.com/images/forum/news/prav.jpg 1.
Православието изчезна от учебната програма за VІ клас! Ах, каква нелепа грешка, казах си!
Тц! Не е грешка.
Вместо "православие" - "християнска религия". Вместо "покръстване" - "християнизация". Въобще - изобщо. В предишната програма пишеше "православен свят". Сега православният свят и православната цивилизация са натирени, където им е мястото - на майната си. И само възпалени националисти твърдят, че Православието ни било спасило през блажения 5-вековен рахатлък. Не се шегувам. Една покойна българска историчка (и писателка) ни осветли, че "за българите тия 500 години били време на голям рахатлък", и запя в хорчето, което апелираше да бъдем толерантни и да турим паметник на Сюлейман паша в подножието на Шипка. За благодарност. Не се шегувам.
Няма го Православието, но пък от шестокласника се изисква: да "описва разпространението и утвърждаването на християнството и исляма"; да "познава основни елементи на християнството и исляма"; да "посочва ценности, общи за християнството и исляма".
Така тихомълком, по терлици, някакви анонимни писачи на учебни програми ("има тука едни пари") ревизираха Конституцията, според която "традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание", а Българската православна църква се ползва със специален статут. Анонимните писачи изхвърлиха Православието за велика радост на други писачи, неанонимни, които 25 години ни обясняват преизобилно, че Православието е "мрачен, нереформиран, изостанал, вехт, средновековен, тоталитарен, схизматичен, кървав пустинен култ към смъртта и страданието, източник на омраза, жестокост, сталинизъм и безмозъчно русофилство".
Това не е грешка.
Война е.
И тази война не е спряла.

2.
И сто министри на образованието (и на к`вото и да е) да отгърмят, все тая. Работата не е само в министрите, а във философията. Четвърт век - безмозъчно, самоубийствено, покорно, без никакво чувство за самосъхранение и самоуважение, старателно и всеотдайно - политическите мегленки следват тази "философия". Една унищожителна доктрина, зле прикрита под мантията на митичните евроатлантически ценности, мантри, заклинания и прочее празнословия. Изпод тая мантия издайнически надничат рогата, копитата и опашката на чужди, алчни интереси. В сравнение с тях Мефисто е рицар най-благороден.
Тази доктрина се побира в едно изречение:
Раздържавяване на държавата и разбългаряване на българите.
Толкоз. За да бъдем приведени във вид, удобен за натикване в сутерена на "общия европейски дом".
Раздържавяването приключи успешно. За радост на брюкселския зеленчук и неговите задокеански ментори.
Казаха, че не ни трябва индустрия, ни ядрена енергетика (щото, според инструкциите, затрихме индустрията), ни селско стопанство, ни армия (щото НАТО ще ни пази, пък "ако има опасност, Турция ще ни предупреди"), ни разузнаване (щото сме обкръжени от братя по оръжие), ни "Южен поток" (щото е руски, ерго - антиевроатлантически, ерго - ние трябва по спешност да се диверсифицираме и дерусифицираме).
И главно:
Казаха (императивно!), че трябва да си диверсифицираме и дерусифицираме не само АЕЦ-ите и потоците, но преди всичко историята. И настана истерично прочистване и преформатиране на българската душа, памет, същност, самоличност и генетичен код. Прочистването започна с войната срещу Православието и кирилицата.

3.
"След падането на комунизма на Изток единственият наш враг остана Православието", постанови Бжежински през 1989 г.
Вдъхновени от това пътеводно послание, предводителите на О Бозе почившия СДС инспирираха, вдъхновиха, покровителстваха, финансираха и ръководеха разкола срещу Светата ни Българска православна църква.
Войната започна на 25.05.1992 г., когато един правителствен чиновник "уволни" патриарх Максим, както днес анонимни чиновници "уволняват" Православието.
Боголюбиви биячи, въоръжени с бухалки и боксове, подкрепяни от полиция и спецчасти по заповед на главния прокурор Татарчев, щурмуваха и окупираха Синодалната палата и две години вилняха там; щурмуваха и превзеха 93 църкви, 8 манастира и 5 митрополитски дома; щурмуваха и не превзеха Светата Софийска Митрополия; влачеха и биеха български архиереи; уволняваха, анатемосваха и отлъчваха дядо Максим, разкъсаха патриаршеското було, блокираха банковите сметки на БПЦ, откраднаха печата на БПЦ, присвоиха си нейната самоличност, закичиха се с нейния авторитет. Не от любов към Бога, а ради най-грозни политически цели, кристална алчност и чужди интереси.
Филип Димитров (имаше такъв премиер) твърдеше, че "единната църква не е ценност за държавата" и обяви разколниците за избавители на БПЦ от "руското имперско православие". Петър Стоянов (имаше такъв президент) се закле пред един лъжепатриарх, и го нацелува, и забрани на БНТ да излъчи пряко Великденската литургия от патриаршеската катедрала. ВАС "намери" някаква друга БПЦ, а Българският хелзинкски комитет искаше да има "десетина синода", ей тъй, за разкош. Гаче ли Църквата е партия, а Патриархът - партиен лидер, които могат да бъдат обзаведени с отровни двойници.
И когато най-сетне бидоха позорно изхвърлени, разколниците тръгнаха да съдят държавата в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. И поискаха държавата да им "върне" заграбените от тях църкви и манастири; и списъче на своя грабеж бяха приложили, и бакалски сметки за "стойността" в пари (!) на Роженския манастир и ротондата "Св. Георги", на "Св. София" и "Св. Петка Самарджийска", на "Св. Георги Победоносец" в Пловдив и "Св. Троица" в Банско... С "30% отстъпка поради овехтяване"! И още поискаха държавата да им плати 700 млн. евро (1 млрд. и 400 млн. лева!) - като компенсация за "понесените материални щети" и "претърпените морални страдания". "Понесени" и "претърпени" от тях! Не от Светата ни Църква, не от православния български народ, не от държавата! От тях! Морални терзания мъчат крадеца, когато му отнемат откраднатото, ограбен се чувства. Все пак "усилие" е положил, "потрудил" се е. То си е напрежение - да атакуваш, да превземеш, да завладееш, да окупираш, да оплячкосаш, да позориш, да унижиш.
Разколниците искаха ЕСПЧ да бъде техният инструмент. И наистина - първоначалното решение на съда беше изцяло "евроатлантическо" - в услуга на разкола. Благодарение на Симеон Втори, Станишев и Първанов, на патриарх Максим, Св. Синод и шепа упорити юристи и журналисти, окончателното решение на ЕСПЧ от 2010 г. преряза разколниците през алчното око.
18 години Светата ни църква беше разпъвана от злонамерени чиновници, амбициозни разколници, послушни магистрати и недалновидни политици, които не зачитаха ни канон, ни закон, ни памет. За тях БПЦ е заплаха, нейната святост - препятствие, нейната роля за опазването на държавата и нацията - достатъчен мотив, за да я разтерзават. За да запустее Светото Православие, разделено против себе си. За да погине българската държава, лишена от своето основно градиво, от своята закрила и упование, от своите светци, апостоли и първоучители. И да стане лесна плячка за всеки, който възжелае да я владее.
Затова ви върнах в историята. Защото войната срещу Православието не е свършила.

4.
"След падането на комунизма на Изток единственият наш враг остана Православието", постанови Бжежински през 1989 г.
"Православието е главната заплаха за западната цивилизация, заплаха, по-страшна от исляма", постановява днес шведският външен министър Карл Билд. И защо? Защото "Путин демонстрира привързаност не към световните, а към православните ценности". Ерго - има някакви неправилни, зловредни, антиевропейски, антицивилизационни православни ценности, които ние, православните българи (о, ужас!) изповядваме. И има едни правилни "световни ценности", зад които клечат интересите на глобалния капитал и великият американски възмут от въздигането на Русия.
"Европейската цивилизация свършва там, където започват православните църкви", проповядваше бившият шеф на Европейския съвет Херман ван Ромпой. За радост на брюкселските невежества, които са убедени, че там, където свършват католическите катедрали, започва една дива, тъмна, варварска, православна, кирилска и най-паче - русофилска пустош.
(В дневника си Богдан Филов разказва как през 1941 г., в Залцбург, Хайнрих Химлер, шефът на SS, главният палач на Райха, рекъл поучително на цар Борис ІІІ, че "трябва да сменим нашата славянска азбука, за да намалим руското влияние". А Царят, хладнокръвно и на перфектен немски, обяснил на кретена Химлер, че нямаме нищо за сменяне, понеже ние сме я дали тази азбука на руснаците, а не те на нас, и че азбуката е "закрепила нашето народно самосъзнание"...
Като гледам - от 1941-ва насам компанията е все тъй "цивилизована": Химлер, Бжежински, Билд, Ромпой. Но това не е пълният списък.)
Ебола, Русия, ИДИЛ - така Обама градира заплахите за световния мир.
Путин, "халифът" на ИДИЛ, президентът на Иран и Ким Чен Ун - така оня ден пред bTV Джеймс Улси, бивш шеф на ЦРУ, очерта зловещия образ на "съвременния Дарт Вейдър".

5.
Кой е Дарт Вейдър - ясно. Путин. Другите са за камуфлаж. От кумово безсрамие. Но как изглеждат "световните ценности" и техните самоотвержени рицари?
Ей така:
Сакралната фраза на Бжежински от 1989-а има пред-история и след-история.
10 години по-рано, през 1979 г. в Афганистан, същият Бжежински изобрети "Ал Кайда" по формулата "няколко разбунени ислямисти", възложи им историческата мисия - "падането на Съветската империя и освобождението на Централна Европа", позира дружески с Осама бин Ладен и дръпна прочувствена реч пред "разбунените ислямисти": "Ние знаем вашата дълбока вяра и ние сме уверени, че вие ще победите. Тази земя на север (СССР) е ваша земя и вие ще я завоювате! Аллах акбар!"
10 години по-късно, през 1999 г., НАТО започна бомбардировките срещу Белград. С циничен надпис върху ракетите с обеднен уран "Честит православен Великден!" Храбрите атлантици надовлякоха от Афганистан в Косово една накървавена сган "разбунени ислямисти", които заедно с НАТО и АОК оскверниха, сринаха и опожариха 530 православни църкви и манастири, повечето строени и зографисани от средновековни български майстори. После в Прищина щръкна кичозен паметник на Бил Клинтън, най-луксозният магазин за дамска мода се нарича "Хилъри", най-големият булевард - "Джордж Буш-младши". И насадиха в сърцето на Европа една измислена и никога не съществувала ислямска държава - Косово.
А Джон Маккейн, Ястреба, преди да кацне на Майдана и да позира пред портрета на Бандера с неонацистите Тягнибок и Яценюк, прехвърча до Сирия - на чаепитие с Абу Бакр ал Багдади, "халифът" на ИДИЛ, предводителят на главорезите, които покрусиха света, но - очевидно - изповядват правилните "световни ценности".
(Като казах Бандера, та се сетих. Анте Павелич, "Касапина на Балканите", фюрер на Усташите, създава през април 1941 г. нацистката Nezavisna Drjava Hrvatska. И първата му работа е да забрани кирилицата и Православието; да закичи евреите с буквата "J" ( "Jidov", "Жид"), а сърбите - с буквата "P" ("Pravoslavni", "Православен"), да ги натика по концлагерите (70 на брой!), и над милион от тях да избие, воден от своята касапска доктрина: "Една част от православните ще унищожим, друга ще изселим, останалите ще превърнем в католици и хървати. Така те ще изчезнат безследно и от тях ще остане само лош спомен".
После "първият демократичен президент" Туджман върна усташката символика, реабилитира нацистките престъпници, портретите на Павелич изгряха по улици и площади, неговите духовни наследници оскверниха гробовете и паметниците на загиналите антифашисти. Усташите, бандеровците се вписва хармонично в "световните ценности".)
Сред най-ярките защитници на "световните ценности" са Pussy Riot, тез боркини за свобода, демокрация и порно, вдъхновили "цивилизования Запад" със своите гениални творби "Мочи Путина перед обедом" и "Пиздец сексистам ебаным путинистам!", и особено - с изпълнението на "Срань, срань, срань Господня!" в храма "Христос Спасител". Заради този подвиг "цивилизованият Запад" ги прогласи за "носители на ново политическо съзнание", "класика в дисидентството" и "единосъщна антипутинистка Света троица". А гадните путинисти бяха изобличени, че "строят църкви, вместо да ги взривяват" (!) и така (!) "водят жестока битка против християнството", и "грубо посягат на нашите духовни устои и корени", което е "доказателство за коварството на комунистите"... Не се шегувам, цитирам "Frankfurter Rundschau", "The Guardian", "Forbs", "Le Monde", "Sueddeutsche Zeitung", "L`Exptess", Deutsche Welle, BBC, CNN...
Ами това са те, пазителите на "световните ценности" - неонацистите, ислямистите и милинките пусинца... Едните горят живи хора, другите режат глави, техните американски ментори разпарчетосват света, а пуситата...
А бе, Pax Americana!

6.
Русия. Това е врагът.
Страшното зло. Чудовището. Православно, варварско, антиевроатлантическо, антицивилизационно, анти-каквото-ви-хрумне. Затова е войната срещу Православието. Защото България и Русия имат общ цивилизационен код - Православието и Кирилицата. И този код трябва да бъде разбит.
Затова чужди емисари 25 години ни назидават, че "цивилизованият Запад" бил имал предразсъдъци и предубеждения относно Православието и Кирилицата като към "нещо чуждо, нещо руско, неразривно свързано с представите за соцлагера, руския комунизъм и източния жизнен стандарт", "нещо като граница, която разделя Европа на цивилизована и варварска"; че "православието е боклук, а православните славяни са духовно нищи роби"; и че ние, "духовно нищите роби", трябва да бъдем толерантни, и да разбираме, и да съчувстваме, и да се съобразяваме с предразсъдъците и предубежденията на миличкия "цивилизован Запад", и да му влизаме в положението, и да не внасяме дисонанс в този предразсъдъчен уют...
И най-добре е да вземем да се отречем от Православието, от душата си, от своята памет, същност, смисъл, цивилизация, ген, код и самоличност; да се дерусифицираме, декирилизираме и диверсифицираме; за да станем достойни за "световните ценности", белким ни преместят от сутерена на "общия европейски дом" в слугинската стая. И да не съдим анонимните чиновници от МОН, нито политическите мегленки, а да им целуваме патъците.
За да изпълним докрай, без остатък и без жал, повелята на великоценностната доктрина:
Раздържавяване на държавата и разбългаряване на българите.
от spravedliv
12 Май 2016, 22:32
 
Jump to forum
Jump to topic

Манастир Благовещение - Историята на брат Огнян

http://www.youtube.com/watch?v=-EHzwIXmwGQ

Нов манастир на пустееща земя сред полето. Но що е манастир и кому е нужен той? Манастир е общество от хора, които сe борят със себе си, както пише в овехтелите книги. Съвременният човек, обаче, гледа с пренебрежение на това архаично определение. Но дали се замисля, че в модерния свят той се бори за власт, за слава, за богатство и за …. какво ли не, което е извън него. Тази война става все по-жестока и кръвопролитна. Краят й не се вижда. И тя не довежда до нищо добро. Модерният човек, уморен от тази война, става все по-нещастен.
„Имах всичко, и всичко загубих, няма щастие, щастие няма“, казва поета. Но друг ни подтиква:
„О человек, чье имя свято,
подняв глаза с молбою ввысь,
среди распада и разврата
остановись, остановись!“
Евгений Евтушенко
Явно целите ни и посоката са променени и трябва да водим войната не навън от себе си, а да я започнем със… себе си. Станем ли ние добри, целия свят ще стане добър. И какво се получи, че ако се съберат хора, които се борят със себе си, светът ще стане прекрасен. Излиза, че манастирът е общество от хора, което прави света прекрасен, ако те са високо духовни и нравствени хора.
Друг би казал: „каква е ползата от манастира?“ Но ако погледнем в близката история на Оптинския манастир в Русия, в който са ходили цяла плеяда световно известни личности като Достоевски, Гогол и мн. др., разбираме, че това не са били обикновени калугери, а духоносни отци, от които хиляди, дори милиони са черпели духовна мъдрост.
Ако в наше време се строят причиствателни станции за запазване на природата, то колко по-нужна е пречиствателна станция за душите ни, за да бъдем наистина хора, т. е. без манастири света не може.

http://blagoveshtenie.bg/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/
от spravedliv
14 Май 2016, 14:22
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В неделя - на скамейката?

NikolaV » Днес, , 01:20 написа:Чудесно. А мен вече ме... отблъснаха... от църква - така да кажем - защото си позволих да изобличавам някои типично протестански практики :)


Ако не си попадал на тази книга и намериш време може да я видиш:

viewtopic.php?f=11&t=646&p=71848#p71848
от spravedliv
14 Май 2016, 16:03
 
Jump to forum
Jump to topic

Има начин да се възкресят мъртвите, твърди лекар

http://megavselena.bg/wp-content/uploads/2013/04/reanimatsiya.jpg

Американски лекар твърди, че човек може да възкръсне няколко часа след смъртта.

„Има случаи, когато хора възкръсвали 3, 4 и дори 5 часа след настъпването на смъртта, и са продължили да живеят хубав живот”, обяснява д-р Сам Парния, директор на центъра по реанимация в университета „Стоуни Брук” в Ню Йорк.

Мнозина смятат, че спирането на сърцето е равнозначно на смърт, но това още не е финалната черта. Лекарите дълго са смятали, че ако отсъства сърцебиене повече от 20 минути, мозъкът страда от непоправими увреждания. Но както твърди д-р Парния, това може да се избегне с помощта на грамотна реанимация и грижи.

Той обяснява, че е важно да се провежда масаж на сърцето с правилната честота и сила, за да не се стига до хипервентилация на пациента. Реанимацията може да се продължи с помощта на апарати.

Д-р Парния обяснява, че след като мозъкът престане да получава постоянно подаване на кислород чрез кръвообращението, той не умира веднага, а изпада в нещо като спящ режим, предотвратявайки собствения си процес на разпад.

Процесът на „пробуждане” на спящия мозък е рискован, тъй като на този стадий кислородът може да бъде потенциално токсичен. Това може да се сравни с цунами след земетресение. Най-добре в такава ситуация е да се охлади пациентът до 32 градуса, което забавя разпада на мозъчните клетки.

Мнозина са свикнали да смятат, че смъртта е внезапно събитие, но на клетъчно ниво процесът преминава през известен период от време.

Парния твърди, че около 10% от пациентите преживяват клинична смърт. Някои специалисти смятат, че тя се предизвиква от неврологичната активност. Както обяснява британският психолог Каролин Уот, специализирана в паранормални случаи, около половината от всички пациенти споделят за предсмъртен опит, когато не са били близо до смъртта. Те го изпитват по време на травматични преживявания, например по време на раждане. Но каквито и да са били усещанията, те може да не се явяват запознанство с отвъдния живот.

„Хората от цял свят описват едни и същи състояния, но тяхната интерпретация зависи от убежденията им”, разказва Парния. Най-често се описват силна ярка светлина, извънтелесни преживявания (летене над хирурзите в операционната), друга реалност или измерение, различни срещи (с ангели или мъртви роднини), тунел, чуване на глас, който съобщава, че още не е време, равносметка на изминалия живот.

Много хора, преживели клинична смърт, твърдят, че са станали по-уверени в себе си и по-открити след преживяване на предсмъртен опит. Мнозина от тях променят отношението си към живота, започват да го ценят повече, да съпреживяват, стават по-търпеливи и разбиращи.

http://megavselena.bg/ima-nachin-da-se-vyzkresyat-myrtvite-tvyrdi-lekar/
от spravedliv
14 Май 2016, 14:03
 
Jump to forum
Jump to topic

Нима е възможно да възкръснеш?

http://megavselena.bg/wp-content/uploads/2014/07/001358.jpg

Наистина ли замяната на кръвта на пациента с охладен физиологичен разтвор е способна да върне към живот човек, намиращ се в клинична смърт?

„Ако температурата на тялото ви е 10°C, мозъкът не подава признаци на активност, сърцето е спряло, а в организма няма кръв, то едва ли някой ще оспори, че сте мъртви – казва научният сътрудник на Аризонския университет Питър Ри. – Но ние можем да ви върнем към живот.“

Питър Ри не преувеличава. Експериментите, които той провежда заедно с колегата си от Мерилендския университет Самюел Тишерман, са доказали, че организмът с часове може да се поддържа в състояние на анабиоза. Техният метод, засега изпитан само върху животни, е един от най-смелите в медицината.

В хода на тази процедура от организма на пациента се извежда цялата кръв, а тялото се охлажда с повече от 20 градуса. След операцията кръвта отново се влива в организма и тялото бавно се нагрява.

„Щом кръвта се влее в организма, кожата веднага порозовява, а при определена температура сърцето се включва спонтанно – разказва Питър Ри. – Това е доста любопитно – при температура 30°C сърцето започва да бие самò. След това, когато тялото стане още по-топло, то самостоятелно възстановява нормалния си ритъм.“

Поразителното е, че животните, върху които е провеждан този експеримент, след връщането към живота показват много малко признаци на някакви странични ефекти. „Известно време те не стоят много здраво на краката си, но още на следващия ден се държат абсолютно нормално“, казва Самюел Тишерман.

Тишерман стана известен, след като заяви, че е готов да приложи този метод върху пациенти на болницата в Питсбърг. Според нето това трябва да са пациенти, получили огнестрелни рани и намиращи се в критично състояние, когато сърцето вече е спряло. За такива хора предложената от Тишерман методика е последна надежда.

„Да излъжеш смъртта с анабиоза“, така съобщила за идеята тв CNN. Вестник New York Times поставил още по-язвително заглавие: „Да убиеш пациент, за да му спасиш живота“.

Ненужна сензация

Толкова сензационно осветяване на експериментите му понякога засяга Самюел Тишерман. В разговор той прави впечатление на човек мислещ, уравновесен и нямащ за цел да поднесе изследванията си в сензационна светлина.

Ученият е особено предпазлив в употребата на термина „анабиоза“.

„Не ме притеснява това, че мога да допусна неточност. Но когато хората слушат този термин, те си представят Хан Соло от „Междузвездни войни“ или космически пътешественици, които може да се замразят и изпратят на Юпитер, където да оживеят“, казва той.

„Това изкривява смисъла на моите изследвания. Важно е да се разбере, че това не е научна фантастика. Тази теория е основана на експериментална робата и се изпитва в строго съответствие с научната методика, преди с нейна помощ да започнат да се спасяват хора от смърт“, твърди Тишерман.

Партньорът му по изследвания Питър Ри е придобил широка известност след лечението на американския конгресмен Габриела Гифърдс. През 2011 година върху нея беше извършено покушение, тя получи тежка рана в главата, но лекарите успяха да я спасят.

Питър Ри има по-смели планове от Тишерман за използването на „физиологичната анабиоза“. Той не изключва възможността за поддържане на организма в такова състояние дълго време. Макар по думите му това да е в далечното бъдеще. „Това, което правим сега, е само началният стадий на експеримента“, казва той.

Самюел Тишерман е започнал да изучава проблемите на реанимацията още в медицинското училище, където негов наставник е бил Питър Сафар. През 60-те години Сафар бил пионер в кардиопулмоналната реанимация (КПР). Сега непрекият масаж на сърцето или компресията на гръдната клетка е известна на всички процедура – с ритмичен натиск върху гърдите се прави опит да се накара сърцето отново за заработи.

Работата на Питър Сафар е изменила нашите представи за смъртта като едномоментно явление. „Свикнали сме да смятаме, че смъртта настъпва мигновено и когато умираме, няма път назад“, казва Сам Парния от Нюйоркския университет в Стоуни Брук.

„Преди така и беше. Но с появата на КПР ние разбрахме, че клетките в нашето тяло не умират още няколко часа след като се окажем в състояние на клинична смърт. Така че дори след като сте станали труп, може да ви върнат към живот“, обяснява Парния.

Смъртта – момент или процес

Тишерман смята смъртта за момент (очевидно субективен), когато лекарите прекратяват кардиопулмоналната реанимация, виждайки, че тя вече няма да помогне. Но според него и след това някои хора могат да се върнат към живот.

През декември вниманието на много лекари привлякла научна статия в сп. Resuscitation, твърдяща, че половината от запитаните лекари в бързата помощ поне веднъж са били свидетели на така наречения феномен Лазар (авторесусцитация), когато сърцето на пациента спонтанно започва да бие, след като лекарите вече са загубили всяка надежда.

Но да се върне сърцето към работа, е само една от задачите, стоящи пред реаниматорите. Недостигът на кислород в резултат на спирането на сърцето може да предизвика сериозни увреждания на важни вътрешни органи и преди всичко – на мозъка. „Всяка минута, когато към тези органи не постъпва кислород, протича процес на умиране“, казва Тишерман.

Бившият му учител Питър Сафар е предлагал за решаването на този проблем да се използва терапевтична хипотермия – охлаждане на организма до около 33°C. За тази цел пациентът например можело да се обтрие с лед. При понижена температура жизнената дейност на клетките се забавя, снижава се техният метаболизъм, а следователно – и исхемичното увреждане на тъканите, до което води недостигът на кислород.

Прилагането на препарати, поддържащи изкуствената циркулация на кръвта и снабдяващи я с кислород, е помагало да се продължи времето между спирането на сърцето и смъртта на мозъка. Една от тексаските клиники наскоро съобщила, че 40-годишен мъж е оцелял без каквито и да било последствия за мозъка след три часа и половина КПР.

Направили му сърдечния масаж, като се сменяли лекари, медицински сестри и дори студенти, озовали се наблизо. „Всеки, който можеше да помогне, беше помолен да вземе участие“, спомня си д-р Скот Тейлър Басет.

Но такива случаи са редки. Басет казва, че лекарите са продължили реанимацията само защото пациентът по време на процедурите дошъл на себе си, независимо че сърцето му не работело.

„По време на реанимацията той разговаряше с нас и ние разбрахме, че още не е получил неврологични увреждания – разказва д-р Басет. – Такова нещо никога не съм виждал – нито преди, нито след този случай. Именно благодарение на това ние взехме решение да продължим.“

Времето решава всичко

Толкова дълга кардиопулмонална реанимация сега е невъзможна за тези, при които спирането на сърцето е станало в резултат на тежка огнестрелна рана или травма – например получена в автомобилна катастрофа.

Сега за хирурга в такава ситуация най-добрият вариант е да блокира артериите, водещи в долната част на тялото, след което да отвори гърдите и да масажира сърцето, за да снабди с малко количество кръв мозъка, докато се обработват и зашиват раните. Но за съжаление в такива случаи оцелява само един от десет случая.

Именно по тази причина Самюел Тишерман иска да охлажда тялото до 10-15°C. Това може да даде на лекарите повече от два часа за операция. Подобно охлаждане понякога се прилага при операции на сърцето, но методиката на Тишерман е първият пример за съживяване на пациент, намиращ се в клинична смърт.

Вероятно най-удивителното в тази процедура е това, че лекарите трябва да източат цялата кръв от организма на пациента и да я заместят с охладен физиологичен разтвор. Тъй като метаболизмът в организма е прекратен, на него не му е необходима кръв за поддържане на жизнената дейност на клетките, и физиологичният разтвор е най-оперативният начин за охлаждане на пациента, твърди Тишерман.

Самюел Тишерман в продължение на две десетилетия заедно с Питър Ри и други колеги е събирал база данни, потвърждаващи, че тази процедура е безопасна и ефективна. Доказателство за това са многобройни експерименти със свине, получили травми, практически несъвместими с живота.

В хода на такива операции лекарите видели, че животните се намирали вече далеч зад границата между живота и смъртта и все пак успявали да ги спасят.

„Свинята побеляваше, доколкото това е възможно – разказва Питър Ри. – Тя се превръщаше в бледо охладено месо.“ Но ако животните били охлаждани достатъчно бързо – с около два градуса по Целзий в минута – почти 90% от тях оцелявали, когато кръвта се влеела отново в техния организъм. Дори след като са лежали бездиханни няколко часа.

„За присъстващите това беше удивително зрелище – да видят как сърцето на животното отново започва да бие“, казва Ри.

След като свинете се върнели към обичайното си състояние, изследователите провеждали редица тестове, за да разберат увреден ли е мозъкът им. За тази цел преди процедурата те тренирали животните да откриват контейнер с определен цвят, в който била скрита ябълка.

След своето оцеляване повечето животни помнели къде да търсят лакомството. Други свине, които не били обучавани, се учили да правят това след операцията. Те схващали задачата също толкова бързо, колкото и другите. Това позволява да се предположи, че процедурата не е оказала негативен ефект върху тяхната памет.

Ясно е, че получаването на разрешение за такъв експеримент с хора е било много трудно. В началото на тази година Тишерман най-сетне получил позволение да прилага своята методика в тестови изпитания върху пациенти, получили огнестрелни рани.

За операция в болницата на Питсбърг всеки месец постъпва един или двама такива пациенти. Това позволява да се смята, че за изминалите месеци върху някои от тях вече е изпробвана методиката на Тишерман. Макар че самият той още не иска да споделя резултатите. Тишерман възнамерява да проведе подобни изпитания в Балтимор и ако всичко премине гладко, Питър Ри ще започне същата работа в травматологичния център в Тусон, щата Аризона.

Както и с хората от други медицински изследвания, пренасянето на тези изпитания от животни върху хора е свързано с някои трудности. Например животните в края на експеримента получават своята собствена кръв, докато хората ще имат нужда от донорска, която седмици се е намирала в хранилището. Животните в хода на операцията са били под анестезия, но на хората ще се наложи да минат без нея.

Всичко това може да повлияе на реакцията на организма. Но Тишерман остава оптимист: „Смята се, че кучетата и свинете реагират на кръвотечението по същия начин, както и хората“, казва той.

Лекарите наблюдават тези експерименти с голям интерес. „Това е много смело – казва Сам Парния. – Много от нас са съгласни с това, че за съхранение на мозъка е необходимо да се охлади тялото много повече, отколкото се прави сега. Но не се решаваме на тази крачка.“

Ако изпитанията минат по план, Тишерман възнамерява да прилага своя метод и за лечение на други типове травми. Пациентите с огнестрелни рани били избрани за първите изпитания, защото в такива случаи е по-лесно да се локализира мястото на кръвотечението.

Но той се надява, че в крайна сметка така ще могат да се лекуват и случаи на вътрешни кръвоизливи – например в резултат на катастрофи. Възможно е някой ден тази методика да се използва за лечение на пациенти, преживели инфаркт на миокарда и страдащи от редица други болести.

Успехът на изпитанията може да отвори пътя към изследването и на други форми на анабиоза. Някои учени искат да проверят може ли набор медикаменти, добавени към физиологичния разтвор, още повече да забави метаболизма и да предотврати поражението на тъканите на организма.

Един от многообещаващите кандидати за тази роля е сероводородът – химично съединение, придаващо неприятния мирис на развалените яйца. Установено е, че той също снижава метаболизма при някои животни. Но засега има малко доказателства, че сероводородът, който е отровен, е способен да повиши шансовете за оцеляване при спиране на сърцето.

Тишерман смята, че вместо това е по-добре да се намерят мощни антиоксиданти, способни да унищожат химичните елементи, поразяващи клетките.

Питър Ри е убеден, че методиката на „физиологичната анабиоза“ може да се изпита и внедри колкото се може по-бързо.

http://megavselena.bg/nima-e-vyzmozhno-da-vyzkrysnesh/
от spravedliv
14 Май 2016, 14:01
 
Jump to forum
Jump to topic

В Една Света Съборна и Апостолска Църква

http://budiveren.com/images/stories/stories280314/220116.jpg

Пътници, ето ви и кораб! Когато станал потопът Ной се спасявал на надежден кораб. Потопът на безумието и греха трае безкрайно. Затова Човеколюбецът е създал кораб на спасението. Разпитайте къде е този кораб и бързо влизайте в него.

Нека не ви привличат погледа множеството шарени кораби, нагиздени и украсени отвън. Поинтересувайте се за мощността на мотора и изкусността на капитана. Христовият кораб е с най-мощен двигател и най-изкусен кормчия. Този кормчия е Сам Светият Дух, Всевиждащият и Всесилният.

Не се мамете по онези, които ви канят в своите малки и нови гемии и по онези, които ви предлагат лодка точно за вас. Пътят е дълъг, а бурите опасни.

Не се мамете и по онези, които казват, че от другата страна на морето няма друга земя, че няма друг свят и че не е нужно да се предприема дълго плаване. Канят ви на риболов на плиткото близо до брега. Дотам са техните опит и познания. Наистина те са тръгнали към пропаст и към пропастта зоват и вас.

Не се поддавайте на измамата, а питайте за Неговия кораб. Нищо че той не хваща окото от пръв поглед, само че е як и сигурен. Ако на него няма множество шарени знаменца, а само знамението на Кръста, знайте, че на него вашият живот е в безопасност. А при морското пътешествие първото и главно условие е сигурността на живота на пътниците.

Щом вярвате в Спасителя Христос, христоносци, вие вярвате и в Неговото дело. А Негово дело е Църквата, корабът на спасението. На него пътува армията на спасените и спасяващите се. Това Свое дело Господ е основал на вярата, яка като камък. Както Той е рекъл и предрекъл: „На тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18). И наистина досега не са й надделели, няма да й надделеят и занапред.

Църквата се нарича тяло Христово. „Вие сте тяло Христово” (1 Кор. 12:27; Рим. 12:5). Затова Църквата е една единствена, защото не може да има две тела под една глава. А Христос е наречен и глава на Църквата (Кол. 1:18). Оттук – един Христос, една глава, едно тяло – една Църква.

Ако и да има отпадания и ереси, защо вас това ви смущава? Всичко това е предвидено и предсказано, защото изкусният кормчия предвижда и съобщава на пътниците за предстоящи бури и несгоди. „Трябва и ереси да има сред вас, казва апостолът, за да бъдат явени изкусните от вас” (1 Кор. 11:19 – слав.). Ако една група от пътниците си направи корито и се спусне в морето, за да плава отделно, съжалете такива. И толкоз. Техният пример, отчаян, като безумно хвърляне в погибелта, нека да утвърди вашата вяра в кораба на спасението, в единствения кораб.

Църквата се нарича свята. Ясно ви е защо се нарича свята. Първо, защото е основана от Най-Светия от светиите. Второ, защото Господ я е придобил, изкупил, очистил и укрепил със Своята свята и пречиста кръв. Трето, защото още от начало тя бива ръководена, вдъхновявана и оживявана от Светия Дух Божий. Четвърто, защото всички нейни членове са призовани да бъдат свети, да бъдат отделени от всичко несвято в този свят, в който растат и сред който преминава техният път. Пето, защото светите небеса са предназначени за нейно вечно обиталище. Шесто, защото в нея са всички богодадени средства, с които хората се освещават и се готвят да станат небесни граждани. Затова Църквата се нарича свята.

Църквата още се нарича и съборна. Защо? Първо, защото събира живеещите в Бога чеда от всички земи, от всички племена и от всички народи. Тя не е ограничена в рамките на една раса, на едно племе или на една държава. Като човек, който стои на кръстопът и призовава всички пътници на царска трапеза (Мат. 22:9), така е и църквата. Така и светата съборна Църква призовава и събира всички свои синове и дъщери човешки за спасение. И тя не отхвърля никого, освен онези, които отхвърлят нея, отхвърляйки по този начин самите себе си. Това е разликата между новозаветната всеобхватна църква и старозаветната подготвителна църква, ограничена в рамките само на един народ.

Църквата се нарича съборна още и защото не е ограничена във времето. Тя включва в себе си не само всички верни от времето на Христа насам, но и всички онези свети и праведни души от Адам до Иоан Кръстител, заради които Господ слезе в ада.

Църквата се нарича съборна още и защото включва в себе си всички живи и починали. Починалите в Господа са нейни точно като че и сега са живи на земята. Те са пътници, които корабът на спасението е превозил до новата земя, до безсмъртното царство, както и онези, които превозва днес, които ще превозва утре, всички те са членове на едната света съборна Църква.

И тъй, Църквата се нарича съборна, защото не е ограничена нито от раса, нито от език, нито от място, нито от времето, нито от смъртта. Поради всичко това Църквата е съборна и по своето учение, и по своето устройство.

Светата Църква се нарича апостолска. Така се нарича Църквата първо защото Христовите апостоли са били нейните първи членове, първите преки свидетели на чудесните живот и действия на Сина Божий на земята и първи Негови последователи. Второ, защото апостолите са я устроили и са я разпространили по света. Трето, защото светите апостоли първи след Господа са пролели кръвта си в нейните основи. Четвърто, защото нейното апостолство и до ден днешен не е прекъснато. Апостолството на Църквата днес се вижда в две направления: нейната апостолска мисия в света и апостолското приемство на нейната йерархия. И по своето служение в света, както и поради своите служители, Църквата е истинна, православна и непрестанно носи върху себе си печата на апостолството.

Църквата като Божествено установление не е замислена да властва, а да служи. Да служи на Божия народ до мъченичество по примера на Христа Господа. Да освещава човешките души, да ръководи духовно-нравствения живот на хората, да дава светлина. Да не заробва, а да освобождава. Защото всички хора са призвани от Христос към свобода – свободата на синове Божии. Както е писано: „Затова не си вече роб, а син” (Гал. 4:7). И пак: „Стойте твърдо в свободата, която Христос ни дарува” (5:1). Като кораб на спасението Божията Църква превозва не роби, а свободни деца, царски деца към безсмъртното небесно царство. Няма по-драгоценен товар, няма по-радостно пристанище!

Това е вярата на мъжествените и дружелюбните. Нея трудно я приемат страхливите и саможивите. Мъжествени са онези, които имат храбростта да се опълчат срещу езическото устроение на своята душа и да въведат евангелски порядък в нея. Дружелюбни са онези, които желаят да пътуват дружно със своите ближни и които виждат своите спътници във виделината на вечната светлина. И се радват на своите спътници като на свои братя, както сами на себе си, както на тази вечна светлина, която освещава всички тях, ласкае ги и ги привлича.

Мъжествените и дружелюбните ценят реда у себе си и около себе си. Те ценят чуждата помощ и не отказват своята. Предпочитат да стеснят себе си, за да дадат място на другите. Подобно на Бог те горят от желание да се спасят всички хора и да достигнат до познание на истината. Признавайки величието на живия Бог, себе си те не смятат за нещо велико. На себе си те гледат като на малки членове на тялото на Църквата, чиято глава е Христос.

Те не се натискат и не се домогват до първенство. Не се боят от този живот и не се страхуват от смъртта, похваляват добрите дела на своите спътници, а своите утаяват. И така в хармония, ред и радост пътуват като птиче ято към топлите страни, към царството на Божествената светлина и родителската топлина.

Това е вашата вяра, христоносци, вярата на мъжествените и дружелюбните ваши предци. Нека тя бъде и вяра на вашите деца от поколение на поколение, чак до края на пътуването до пристана в тихото пристанище. Тази вяра е непосрамваща, православна и спасителна. Наистина, това е вярата на образованите хора, тези, които носят в себе си образа Божий. В Деня на Въздаянието, във великия Ден на Божията Правда, когато Христос ще съди по правда, те ще се нарекат благословени.

Потоп. Кораб. Спасение.


Свети Николаj Жички, „Вера образованих људи”, Тумачење Символа вере.

Превод: прот. Божидар Главев

БЪДИ ВЕРЕН
от spravedliv
12 Май 2016, 22:58
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В неделя - на скамейката?

Ще я видя, благодаря

Тази тема си я виждал, но дали си гледал предложените филм и видео уроци, мисля си, че ще ти бъде интересно, има и една книга на руски, но сигурно може да се намери и на английски:

http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=76&t=9796&p=71120#p71120

http://curkva.com/player/5/3202.html

https://www.youtube.com/playlist?list=PL8FrvssuKOm0qu3p3-rZby8HNN6xsbyq6
от spravedliv
14 Май 2016, 17:04
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Самоубийствената спирала на ПутинНа различни мнения сме по... политическата тематика, да кажа. Коренно противоположни.

Може би е така, макар че съм имал същото мнение като твоето, но за съжаление изминалите години показаха друго.
В едни години имаше четири западни радиостанции излъчващи на български език на къси радиовълни, чиито предавания чакахме за да научим истината.Това бяха "Свободна Европа", "Гласът на Америка", "Би Би Си" и "Дойче Веле".Те формираха, така да се каже, до някаква степен мирогледа на мнозина и много очаквахме, че след падането на комунизма ще се живее по-добре, че ще има истинска свобода на словото, че всеки ще изповядва религията си без да бъде притесняван.Уви, това се случва донякъде, но се появиха други проблеми.Политика и икономика вървят заедно, така че като примери: завода за електроди в Ихтиман бе купен от американци които патентоваха производството като свое, затвориха завода и нямат конкуренция Американци "затриха и изнесоха" успешен български завод , завода за автобуси Чавдар в Ботевград Заводът “Чавдар” - разруха и печал , Германец се разплаква пред руините на завода за автобуси „Чавдар” в Ботевград ...десетки хиляди работещи предприятия закрити, не били конкуретноспособни, нямали иновации, защо десетки чужди фирми ползват евтино труда и знанията на хиляди специалисти в много градове в България сега, това ли са им инвестициите...отклоних се от темата за Путин, но е толкова свързано всичко.
от spravedliv
15 Май 2016, 20:33
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Евровизия 2016

вестник ТРУД:Говорителят на руската дипломация Мария Захарова саркастично за Евровизия

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира конкурса „Евровизия“, в който спечели украинската певица Джамала с песен, посветена на депортацията на кримските татари от Сталин, пише "Интерфакс".

„Казвам ви, на следващия конкурс трябва да се пее против Асад. Давам ви припев: Асад е кървав, Асад е най-лошият, дайте ми награда, така че да сме домакини“, пише тя в социална мрежа фейсбук.

Русия завърши на трето място след Украйна и Австралия на конкурса.
от spravedliv
15 Май 2016, 21:13
 
Jump to forum
Jump to topic

Майка Гаврилия - Това, което говорим, остава във вечността

http://dveri.bg/images/stories1/Zlati1/monaxi4.jpg
Всяко място може да стане място на Възкресение. Стига да живееш смирено като Христос.

Има хора, които се грижат за други хора, а има и такива, които се грижат за всички.

Не знание, което научаваш, а знание, което изстрадваш. Това е православната Духовност.

Не искай много неща - нито тези, които са далеч, нито тези, които са близо. Старай се малкото, което имаш, да го Осветиш.

Едно е образованието: да се научим как да обичаме Бога.


Няма нищо по-евтино от парите.

По-добре ад тук, отколкото в Отвъдния Свят.

Не е важно това какво говорим, а това какво преживяваме. Не е важно това, което правим, а това, което представляваме.

Облякох Расото, и вече не говоря, ако не ме попитат. Расото говори.

Който обича, не го чувства. Така както не чувства, че диша.

Когато са отворени вратите на Небето, са отворени и вратите на земята.

Когато умът не се грижи за светските неща и е единен с Бога, тогава дори нашето "добър ден" става като че благословия.

Пред иконата и подобието на другия, нас не трябва да ни има.

Бог много пъти не иска постъпката, а желанието. Стига му да те види предразположен да изпълниш заповедта му.

Иисус Христос даде златното сечение: и Сам, и заедно с другите.

Бог когато ни направи, ни даде Живота и ни вдъхна Духа Си. Този дух е Любовта. Когато Любовта ни напусне, тогава ставаме трупове. Вече сме мъртви.

Християнинът трябва да уважава Тайнството на Съществуването във всеки и във всичко.

За да стигнеш до "не съществувам", обичаш, обичаш и изцяло се отъждествяваш с другия, с всеки друг, и тогава на края на деня се питаш: Искам ли нещо? Не. Желая ли нещо? Не. Липсва ли ми нещо? Не ... Това е!

Никога не искай нищо, освен Неговата Воля и приемай с любов лошите неща, които ти се случват.

Никога не сравнявай човека с лошото му поведение. Да виждаш в сърцето му Христос.

Един мъдрец беше казал: Ако трябваше да живееш за себе си, по-добре да не се бе раждал.

Ахилесовата пета на хората се намира в многото приказки и разговори.
Да си смирен е равносилно на това, да не искаш никога да имаш угризения на съвестта.

Когато размишляваш осъждайки другите, да молиш Бога да те откъсне от тези размисли в този час, за да можеш да заобичаш този човек както го обича Онзи. Тогава, Бог ще ти помогне и ще видиш твоите прегрешения. Ако Христос беше видим, щеше ли да можеш да осъждаш?

Ако някой не ти харесва, помисли, че в него виждаш Христос. Тогава няма да посмееш дори да кажеш осъдителна дума.
Трябва да обичаме хората и да ги прегръщаме, така както ни ги води Бог. Така повелява Самият Господ и Православната Традиция.

Това, което говорим, остава във вечността.

Из книгата: "Аскеза на любовта"

ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО
от spravedliv
15 Май 2016, 21:57
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Християните извън църквата


Защо не сте споменали преводача на тази книга на български? Не е коректно спрямо хората, които са се трудили толкова много, имате ли представа колко време и труд се изисква за превода на една такава книга?


Преводача се вижда на първата страница на книгата, за което благодаря и Бог да благослови Ивет Кънчева и други които са участвали в превода, и всички четящи книгата.
Четете я с разбиране и вяра, а не с предубеждения:

Този превод и публикацията на материала на посочената страница е направен с
изричното съгласие на автора.
Превод: Ивет Кънчева, 2005 г.

А ако става въпрос за някакво заплащане и права, пуснете я в електронен магазин, като този например Електронни книги от Православие.БГ от който аз съм си купувал книги, а пък ако я има като печатна книга ще бъде още по-добре.
от spravedliv
15 Май 2016, 20:51
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Относно вечната тема за остарялата образователна система


как на нищо не се научавало в училище ...Как училището убивало талантите в децата, как те излизали духовно осакатени от него.


Автор: Венелин Альошев

Не че не се научава, някои не искат да се учат.Има хиляди среднисти и висшисти, чиито дипломи са просто парче хартия...

А тормозът между учениците, и на учениците към учителите е ненаказуем.

Това е от преди две седмици, а колко много такива има: Ирина Тенчева: Как спрях сина си от училище

Ирина Тенчева спряла сина си Спас от училище. Телевизионната водеща сподели с приятелите си във фейсбук майчините си тревоги и притеснения около трудния избор да спре детето си от училище, защото е било насилвано от съучениците си.
от spravedliv
16 Май 2016, 21:38
 
Jump to forum
Jump to topic

Новото неолиберално робство на книжните пари

Публикуван на 17.08.2013 г.

Немски анимационен филм преведен на български ,в който се разобличават финансови игри на американския неолиберализъм, показващ нагледно новото ИКОНОМИЧЕСКО РОБСТВО на парите и специално с "печатането на пари на поразия".Печатането на еврото и отделните национални валути вън от еврозоната, означава да попаднат в все по-голяма икономическа, финансова и дългова зависимост от големите американски олигархически корпорации и банки "'Голдмън Сакс'', Джордж Сорос и други, които ще изкупят веднага на по-слабо икономически развитите страни националните облигации и ще ги обременят с огромни външни дългове и налагане на ново колониално американско робство. В такава американска колония и пълен сателит е превърната България, БНБ е превърната в придатък на СБ и МВФ и Америка прибира парите и националните богатства на българския народ.
Но американците не успяха да убедят развитите европейски демокрации от западна Европа в еврозоната да печатат пари. Печатането на еврото значи развитите икономики като Германия, Холандия, Австрия, всички скандинавски страни да плащат дълговете на неразвитите като Гърция, Испания, Португалия, Италия.

http://www.youtube.com/watch?v=w4DdRRLX0FU
от spravedliv
16 Май 2016, 18:24
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Как четете електронни книги


Да, електронните четци имат екстри, не предразполагат към подобни неща. Аз също си купих Киндъл четец в 2011 г. с надеждата да ми замести хартиената книга. Четох известно време, но... не знам... Не ми е същото. Може и да се дължи на някаква закостенялост от моя страна, знам ли. Но просто не чувствам четенето /като ритуал да кажем/ по същия начин. Иначе да - по-практично е, разбира се, да се чете е-книга. В смисъл "по-спретнато" e, ако мога така да се изразя.
Аз обаче не и не. :) Все и все хартиени издания купувам. Явно е въпрос на вкус, да кажем... Иначе какво лошо да има - и в двата случая - няма какво. Може би някои хора по-бързо се приспособяват. При други не е така... Различно е просто. Така си мисля на основата на моя личен опит поне. :)

:good:

Все още не съм си взел четец, но определено със телефон, таблет или компютър четенето на Библия и намиране на Книга и Стих от Библията става по-бързо и удобно, особено ако се ползва приложението YourVersion и могат да бъдат четени няколко превода.
Но и аз така, сякаш не чувствам четенето и не "участвам" в това което чета.Но ми се щеше с електронния четец да е по-бързо и удобно, точно както се отварят epub книги на телефон, но светлината от телефона е убийствена просто, само в по-сив фон и допълнителни настройки става за четене.
от spravedliv
16 Май 2016, 22:01
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Пребиха свещеник посред бял ден в Стара Загора

БТВ уточнява ли дали са мургавки?

Ще се разбере, засега от тук са добавили още малко информация:

FBR.bg

Пребитият Цветан Иванов каза, че няма идея кои са нападателите му и че не смята с действията си е провокирал такава агресия спрямо него. Според мъжа той е объркан и биячите са имали друга мишена.

Днес свещенодяконът се прибрал до дома си да обядва и когато тръгнал да се връща на работа се разиграва трагичният инцидент. Застигнат е от трима души. Единият от тях му е нанесъл удар с твърд предмет в гръб. Той е помислим в първия момент, че някои негов приятел го поздравява, но след като с е обърнал видял че в този момент замахват и го удрят още веднъж, паднал на земята, прикрил е лицето си с ръце. Биячите са продължили да го ритат и да го удрят. Започнал да вика за помощ и в този момент се обърнал към тях и им казал” „момчета бъркате ме с някой”. Тогава нападателите видели лицето му и го оставили на мира, дори телефонът и портфейлът му, които са изпаднали на земята, ги подритнали близо до него. Това, според пострадалия означава със сигурност, че не става дума за грабеж.

Свещенодяконът казва, че християнската религията учи на добродетел и на любов и затова той прощава на нападателите си. Единствено нещо, което иска, е да се срещне с тях, за да разбере каква е била истинската причина, заради която е нападнат и да им каже в очите, че им прощава, защото е православен християни.
от spravedliv
16 Май 2016, 22:11
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Не мога да повярвам,че в християнски сайт се пише подобна лъжа. Това по своята същност статията е една либерална мантра ( извинявам се за думата,но друга просто не мога да намеря), която може да се прочете и в светските вестници. Защо автора не каже,че Русия при Путин остана една от малкото държави в света, където не се толерира и хомосексуализма , няма гонение на християните , Словото може да се проповядва свободно, християнските ценности- брак,деца,уважение към по- възрастните са на почит, правителството не подтиска собствената си нация за сметка на емигрантите от бившите съветски републики или бежанците от арабските държави,а всички имат равни права пред закона.Защо не се говори за гоненията на християните в Турция и в Западна Европа.В Русия Бог работи,затова врага няма как да е доволен от това.

Има истина в това което пишете, само не знам за отношението на властта, на Православието и на обикновените хора към евангелските християни.
А темата е пусната в подфорум Политика и дори да отразява виждането на автора на темата, което може да е в противоречие с дадено друго виждане, тя не би трябвало да повлияе на някого който знае кое е важно и каква е истината:

35Какво ще ни отлъчи от Божията любов: скръб ли, притеснение или гонение, глад ли или голотия, опасност ли или меч?
36Както е писано: „Заради Тебе всеки ден ни умъртвяват; гледат на нас като на овце за клане.“
37Но над всичко това тържествуваме с победа чрез Онзи, Който ни обикна.
38Защото аз съм уверен, че нито смърт, нито живот, нито ангели, нито началства, нито сили, нито настояще, нито бъдеще,
39нито висините, нито дълбините, нито друго някакво творение ще може да ни отлъчи от Божията любов, която се прояви чрез Иисус Христос, нашия Господ.
от spravedliv
17 Май 2016, 17:59
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Евровизия 2016

Европейци събират подписи срещу „Евровизия“

Граждани на различни европейски страни изразяват възмущението си от начина, по който се реши кой да спечели първото място на тазгодишния конкурс ”Евровизия 2016”. Петиция с искане да се преразгледат резултатите от международния конкурс за песен ”Евровизия - 2016” се появи на сайта Change.org, съобщава РИА ”Новости”.

За момента обръщението към организаторите на "Евровизия" е подписано вече от повече от 29 000 души от необходимите 35 000. За автор на петицията се сочи жителя на Ереван Артур Оганесян, но тя е подкрепена от граждани на Великобритания, Франция, Германия, Испания, Австралия, Сърбия, Швеция, Русия, Украйна и други страни.

"Ние разбираме, че гласуването на жури и аудитория - това е тежък и емоционален процес, но броят на подписалите се по тази петиция показва, че мнозина са убедени в това, че победител тази година в конкурса стана не този, който трябваше да спечели”, казва авторът на обръщението.

Испанецът Кристиан Гаридо от Мадрид също направи своя петиция в сайта Change.org, в която призовава Испания да се откаже от участие в "Евровизия - 2017". По думите му, тази година финалът на конкурса в Стокхолм е бил "подигравка" и на половин Европа е станало ясно, че резултатите се определят от "политически интереси". "Доволни ли сте от резултатите от "Евровизия - 2016", пита той, цитиран от БГНЕС.

"Испания не трябва да участва през 2017, за да видят и разберат всички колко сме възмутени, пише още авторът на обръщението.

Германски потребители на портала "OpenPetition" призовават страната си да се откаже от участие в "Евровизия". По думите на автора на една от петициите, "това състезание се провежда не на художествено ниво, а отразява само политическите ветрове". Французите също започнаха подписка за уволнение на водещата, която коментираше финала на "Евровизия" по канал "France 2". Авторът на обръщението на сайта "Avaaz" пише, че водещата Мариан Джеймс си е позволила в пряк ефир да прави обидни изказвания за Русия и така е уронила имиджа на Франция.
FROGNEWS


Милена Фучеджиева: Поли, сключи брак с транссексуална жена от Сирия!
Това е свят на студена война и на подмяна, написа във Фейсбук профила си писателката

Писателката Милена Фучеджиева взриви интернет с реакцията си за конкурса "Евровизия”. На личната си сраница във Фейсбук тя се обърна към Поли Генова, която спечели за България престижното четвърто място, с призив да се замисли дали да не смени сексуалната си ориентация.

Ето и целия текст:

"Единствената причина току-що да изгледам победилата песен на Евровизия беше участието на Поли Генова. Някога имаше един фестивал "Ален мак”, нямам нито време, нито желание да обяснявам, младите ще намерят в интернет какво представляваше. Евровизия прилича на него. Тя е политически фестивал.

Украинката Джамала... И все пак ако беше и полу-мъж, щеше да е съвършена. Певица лишена от чар, посредствен глас, посредствена песен. Но пък хем украинска, хем с ислямски мотиви, новите "европейци" в Европа явно са гласували за "европейското" звучене. Две в едно, браво, украински комсомолци, добре се справихте.

Затова, мила Поли Генова, не търси причината за загубата си в нищо друго освен в отново безкрайно тъпия и несвободен свят в който живеем - свят на студена война и на подмяна. Загубата ти няма нищо общо с качествата ти и представянето ти. И ако си достатъчно наивна и друг път да се явиш на този тъп цирк, моля те, преди това стани лесбийка, или поне си пусни брада.

Всъщност имам блестяща идея - сключи брак с транссексуална жена от Сирия. Само така България ще спечели. Помисли, Поли, не се отказвай да направиш България известна”.

iNEWS
от spravedliv
17 Май 2016, 19:48
 
Jump to forum
Jump to topic

Библията

https://lh3.ggpht.com/ZklYmiXBCaVHLe5AA5DddRWE6ed6UB6ZhUOu1cftAUru-mw-wtvQB6dLEZ438PA6hA=w300

На повече от 200 милиона устройства по целия свят, хората четат, слушат и споделят Библията с помощта на това приложение напълно безплатно. Стотици библейски версии, стотици планове за четене на десетки езици:


https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sirma.mobile.bible.android

https://itunes.apple.com/us/app/bible/id282935706?mt=8

версията за Windows Phone не дава информация за наличие на български език:
https://www.microsoft.com/en-us/store/apps/bible/9wzdncrfj1h8

Може да се ползва и с компютър:

https://www.bible.com/bg/versions

Български език | Bulgarian (6)

Цариградски (BG1871)
Ревизиран (BG1940)
Новият завет: съвременен превод (SPB)
Верен (VBG)
Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (НП)
Ревизирано издание Bible (РИ ББД)
За четене на планове и за сваляне на преводи на Библията се иска регистрация.

Примерни планове:

Тематични:
https://www.bible.com/bg/reading-plans?category=topical&page=1
https://www.bible.com/bg/reading-plans?category=topical&page=2

Взаимоотношения:
https://www.bible.com/bg/reading-plans?category=topical.relationships&page=1

Младежки:
https://www.bible.com/bg/reading-plans?category=topical.youth&page=1

Примерен план за четене "По-доброто":

https://www.bible.com/bg/reading-plans/229-the-better-reading-plan
от spravedliv
17 Май 2016, 21:15
 
Jump to forum
Jump to topic

Почина Чичко Филипов

Легендарното лице на БНТ Никола Филипов си отиде днес на 86 години. Той е първият телевизионен говорител в България, когото много хора помнят като Чичко Филипов.

Никола Филипов отдава 32 години от живота си на малкия екран, съобщи БНТ. Чел е новини пред поколения българи и ги е приспивал с куклата Педя човек, лакът брада.

Обичаше често да казва, че "винаги съм имал много добро чувство към хората, винаги съм ги е уважавал и на всичките си ученици съм казвал едно и също: запомнете, зрителят за вас е като Бог."

Той е човекът, който прочита първите новини в телевизионния ефир зад малка маса, принадлежала преди това на цар Борис III. След това чете новините в "По света и у нас" в продължение на 32 години.

Никола Филипов е и този, който съобщава за събитията от 10 ноември 1989 година и оставката на Тодор Живков.

Децата го наричат Чичко Филипов заради участието му в детското предаване "Педя човек лакът брада" заедно със Славка Рачева.

http://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Pochina-Chichko-Filipov-641315
от spravedliv
17 Май 2016, 19:41
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Кой точно извърши Баташкото клане и защо се стигна до него


Да, клането в Батак е неоспорим факт. Спомням си като дете с какъв трепет и страх влизах в малката църква. Следите от кръв стояха. Както и дупките в пръстения под, които жените са дълбали с нокти, за да търсят вода за обезумелите от жажда деца. Жестокостта е безгранична , още повече, че е проявена на свято място. Точния брой на жертвите никой не знае. Но като се имат предвид оцелелите – под 2000, загиналите в Батак са между 3 и 5 хиляди. В случая могат да се правят всякакви сметки, колкото и кощунствено да е това. Може да се твърди, че жертвите в църквата не са хиляди, а стотици, като се има предвид ограничената площ на сградата и двора. По- малкия им брой в никакъв случай обаче не обезценява величината на престъплението и съпътстващата го отговорност. Защото става дума за беззащитни жени, деца, старци и духовници, потърсили спасение в храма. Все пак оставена е вратичка за спасение – приемане на исляма , което всички с цената на собствения си живот отхвърлят.


За този текст от статията: "Все пак оставена е вратичка за спасение – приемане на исляма" пише брат bolgaroliub .

Значи предаваш вярата си Християнска, Православна и приемаш исляма...това ли е спасението или предпочиташ да дълбаеш с нокти търсейки вода за децата...докато предадеш Богу дух...
от spravedliv
17 Май 2016, 22:28
 
Jump to forum
Jump to topic

Тайната на човешката мисъл

http://85.14.28.164/d/images/photos/0155/0000155549-article.jpg

Как на публично място успяваме да разговаряме с един човек и едновременно с това да подслушваме друг, по-интересен разговор, който се води наблизо? И защо хората толкова често са сигурни, че са прави, когато изказват мнение по дадена тема, като в действителност не са? За да си отговорим на тези въпроси, можем да се обърнем към когнитивните психолози, които изучават как хората възприемат, учат, помнят и мислят. Един от тях е Робърт Стърнбърг и в своята книга „Когнитивна психология” той се занимава обстойно и задълбочено с възприятието на паметта, човешкото внимание и съзнание, основавайки се на дисциплини, като невронауката, лингвистиката, компютърната наука, антропологията и философията.

„Когнитивна психология” разглежда темата за човешкото познание и как то се е развивало през годините като средство за адаптиране към съответната среда. Авторът подчертава как съвременните идеи са се развили от миналите и как тези идеи адресират ключовите въпроси, на които когнитивните психолози са се опитвали да отговорят в изследванията си. Подход от типа „от лабораторията към живота” уместно представя теорията и лабораторните и полеви изследвания, като същевременно непрекъснато подчертава приложенията на когнитивната психология във всекидневието. Основните цели на изданието са както ясно представяне на големите въпроси на когнитивната психология и уважение към важните детайли на областта, така и признаване едновременно на традиционните и на иновативните тенденции в областта чрез комбиниране на четливост и интегритет. Д-р Робърт Стърнбърг нивелира усвояването на предметната материя и мисленето за нея. Показва също базисното единство на когнитивната психология и вещо презентира различните форми на учене и преподаване.

„Когнитивна психология” е луксозно, първо за българския книжен пазар издание, което е превод на петото и ревизирано американско издание. В своите над 600 страници Стърнбърг представя перфектен баланс между изследователски трудове, практически приложения и същевременно достъпен за по-широката аудитория стил на писане, в който през цялото време е вплетена биологията. Книгата е не просто учебник и помагало, а фундаментален труд с енциклопедично съдържание, запознаващ ни из основи с един от най-сложните научни ресори.

Стърнбърг е ректор, старши вицепрезидент и професор по психология в Щатския университет на Оклахома. Бил е декан на Училището по изкуства и науки и преподавател в университета „Тафтс”, както и IBM професор по психология и педагогика в Катедрата по психология в Йейлския университет. Също така Стърнбърг е и бивш президент на Американската психологическа асоциация, а днес е президент на Федерацията на асоциациите за мозъчни и поведенчески науки.

http://www.dnes.bg/knigi/2012/04/03/tainata-na-choveshkata-misyl.155549

http://iztok-zapad.eu/books/book/899
от spravedliv
19 Май 2016, 00:09
 
Jump to forum
Jump to topic

По какъв начин се съчетават психологията и библейското съветване?

Въпрос: По какъв начин се съчетават психологията и библейското съветване?

Отговор: Светската психология, основана предимно върху ученията на Зигмунд Фройд, Карл Юнг и Карл Роджърс, няма място в библейското съветване. Нито пък част от това, което се нарича „християнско съветване”, защото част от него често има за своя основа светската психология, а не Библията. Това не означава, че някой, който се нарича християнски съветник не е също библейски съветник, но твърде често християнските съветници са християни, които използват светска психология като свой начин на работа.

Психологията е академична дисциплина, която включва научното изучаване на психичните процеси и поведение и прилагането на това знание към различните сфери на човешката дейност. Психологията е хуманистична по естество. Хуманизмът утвърждава стойността и достойнството на всички хора, въз основа на тяхната способност да разграничават доброто от злото чрез позоваването на универсални човешки качества, особено рационалността. Хуманизмът отхвърля вярата, която не се основава на разума, свръхестественото и Библията. По тази причина психологията е човешкият начин да се опита да разбере и поправи духовната страна на човека без да признава, нито да споменава за духовното. Библията обявява, че човечеството има начало, което е различно от това на всяко друго живо създание. Човекът е направен по образа на Бога и когато Бог вдъхна в човека дъха на живота, той стана жива душа (Битие 1:26, 2:7). В самата си същност Библията се занимава с духовността на човека, като започва с неговото грехопадение и последствията от това, особено във връзка с отношенията на човека с Бога. Грехопадението – грехът – ни отделя от Бога и изисква Изкупител, който да възстанови тази връзка.

От своя страна светската психология се основава на идеята, че човек е изначално добър и отговорът на неговите проблеми лежи вътре в него. С помощта на психотерапевт – и понякога на християнски съветник – пациентът се потапя в лабиринта на собствения си ум и „преглежда” емоциите си, за да открие причината за собствените си трудности. Библията, обаче, изобразява много различна картина на човешкото състояние. Човек е „мъртъв в престъпления и грехове” (Ефесяни 2:1) и сърцето му е „измамливо и твърде болно” (Еремия 17:9). Той е жертва на „пълна поквареност” (Римляни 3:10-23). Да се потопим в такъв ум в търсене на психическо здраве е упражнение по безсмислие, което прилича много на опита да се намери роза, която да цъфти на дъното на помийна яма.

Човек е бил създаден невинен, но той не се покорява на Бог; неговият грях промени първия човек, Адам и всички, които дойдоха след него, като доведе до физическа и духовна смърт (Битие 2:17; 5:5; Римляни 5:12; Ефесяни 2:1). Отговорът на духовните проблеми на човека е да се новороди – да бъде съживен в духовно отношение (Йоан 3:3, 6-7; 1 Петрово 1:23). Човек се ражда отново като уповава на Исус Христос. Да уповаваме на Исус означава да разбираме, че Той е въплътен Бог, Бог в човешка форма (Йоан 3:16; Йоан 1:1-3). Това означава да разбираме и да вярваме, че Исус плаща за нашите грехове, когато умира на кръста, и че Бог показва, че приема жертвата на Христос, като Го възкресява от мъртвите (Римляни 4:24-25).

В противовес на психотерапевтите и на някои християнски съветници, библейските съветници виждат единствено Библията като източник на цялостен и подробен подход към съветването (2 Тимотей 3:15-17; 2 Петрово 1:4). Библейското съветване се състои в това да оставим Бог да говори за Себе си чрез Своето слово и да излагаме правилно Словото на истината (2 Тимотей 2:15). Библейското съветване следва Библията и се стреми да послужи с любов и истина и с живия Бог – любов, която се справя с греха и произвежда покорство.

Психотерапията и някои форми на християнско съветване се основават върху потребности. Нуждата от самочувствие, любов, приемане и значение обикновено доминират. Вярва се, че ако тези нужди бъдат посрещнати, хората ще бъдат щастливи, любезни и морални; ако техните нужди не бъдат задоволени, хората ще бъдат нещастни, омразни и неморални. Писанието ни учи, че Бог е Този, който променя нашите желания, и че истинското щастие може да се намери единствено в желанието за Бога и благочестието. Хората, които се стремят да имат самочувствие, любов и значимост може да са щастливи, ако ги получат, но те ще останат фокусирани върху себе си. От друга страна, хората, които желаят Бога, богоугодната мъдрост и Божията слава, ще бъдат задоволени, радостни, покорни и полезни слуги на Бога.

Макар светските психотерапевти да се опитват да помагат на пациентите си да намерят сили да задоволяват собствените си нужди сами, повечето християнски съветници виждат Исус Христос като изцелителя на психиката. Пациентът е увещаван да осъзнае колко много е обичан от Бог, а кръстът се представя като доказателство за това, колко сме ценни за Бога. По тази причина кръстът съществува, за да напомпва самочувствието на пациента и да задоволява неговата нужда от любов. Но в Библията Исус Христос е Божият Агнец, който беше разпнат вместо грешниците. Любовта на Бога в действителност унищожава самочувствието и прави ненужно нашето непрестанно търсене на такова. Божията любов произвежда вместо това голяма и благодарна почит за Исус Христос, който ни обикна и даде живота си за нас – Божият Агнец, който е единственият достоен. Любовта на Бог не задоволява нашето желание да бъдем обичани такива каквито сме – по-скоро Бог ни обича въпреки това, което сме, и ни учи да обичаме Бог и ближния (1 Йоаново 4:7-5:3).

Когато един греховен човек отиде при светски психолог или при християнски съветник, за да задоволи нуждата си или да придобие щастие, самочувствие и задоволство, той неизбежно ще си тръгне от това съветване неудовлетворен. Исус каза, че трябва да умрем и да се родим отново. Когато отиваме при Него, това трябва да бъде с намерението да оставим старото си естество – а не да го поправяме – и да се облечем в новото естество, това, което живее за Христос и се стреми да служи на Него от любов към това, което Той е направил. Истинските библейски съветници се стремят да помагат на своите клиенти да правят точно това, като следват Библията и гледат на съветването като на пасторска дейност, при която целта не е самочувствие, но освещение – растеж в благочестие и Христоподобие.

http://www.gotquestions.org/Bulgarian/Bulgarian-psychology-counseling.html
от spravedliv
19 Май 2016, 20:02
 
Jump to forum
Jump to topic
cron