ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 25 Сеп 2017, 18:07 Разширено търсене

Търсенето върна повече от 1833 резултата

Return

Отец Силвестър: Говоренето срещу властта е много опасно, да живее мирът..

Изявление на отец Силвестър в неговия фейсбук профил:

http://www.hristiqni.com/images/forum/news/silve.jpg Напоследък камарата фалшиви профили във фейсбук, които мътят главите на хората започнаха да проповядват сваляне на властта и революции. Това е много опасно!
Аз не харесвам нито едно правителство от времето на прехода. А комунистите преди 1989 година - още по-малко. Но ценното,което ни е останало и което имаме все още е МИРЪТ. Да се живее в мирно време е най-голямата придобивка на човечеството. Не позволявайте на полуидиоти от западен и източен тип да ви увлекат както увлякоха хората в Сирия, Украйна, Египет и Либия!
Ако някой си мисли, че не съм прав нека да прегледа в интернет снимки от Либия, Египет, Украйна и Сирия преди и сега
от Венци Тоневски
12 Май 2016, 21:46
 
Jump to forum
Jump to topic

Църквата между петъка и петAка на Дионисий

ТРУД
http://cache1.trud.bg/Images/Cache/961/Image_5487961_407.jpg Дълъг е списъкът с греховете на скандалния архимандрит, за когото Светият синод ще се произнесе след седмица
Председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедралата „Св. Александър Невски” архимандрит Дионисий предизвика гнева на миряните, на Светия синод и на свещениците от храма със скандалната заря и гвардейците на Великден. Свещеници и миряни изпратиха петиция до Светия синод за низвержението на архимандрита и е напълно възможно на заседанието на синода на 18-19 май той да бъде разжалван до мирянин и пратен на послушание в манастир. Списъкът от греховете на Дионисий е доста дълъг.
Титлата
Дионисий се самотитулова като „избран, утвърден и наречен за епископ Стобийски”, въпреки че предвид волята на народа Божий бе взето решение на Синода на 9 декември 2014 г., с което бе оттеглено предложението за неговата хиротония.
Църковните награди
От името на Църквата дава църковни награди, които не са заслужени, а са връчени срещу пари. Освен това той търгува с измислени титли (архонт), каквито няма в православната йерархия.
Епископските одежди
Прецедент - облича се с епископски одежди с цел парична облага. Епископското одеяние е светиня, защото символизира апостолската власт, а Апостолите са възприемници на Светия дух, така че би могло да се каже, че действията му са вид хула срещу Светия дух. Той определено влиза в ролята на „велик майстор” на църковните прецеденти, на които едновременно и еднолично се явява сценарист, режисьор и пръв актьор. Такава небивала ситуация поставя българския Свети синод пред сериозно изпитание, като го подлага на висока степен на внимание към действията му първо пред клир и народ, второ пред света, а най-вече пред Господ Вседържител. Този служител досега беше публично признаван за виновен, но получаваше неведнъж архипастирска милост и прошка, бе му давана възможност за покаяние и изправление, макар често пъти съвсем несъвпадащи с общественото очакване и настроение.
Заради сериозността на случилото се множество хора са обезпокоени и силно смутени. Възмутеният народ Божий и клир с трепет очакват решението на Светия синод.
Незаконната такса
Събира по 5 лева от посетителите на „Св. Александър Невски”. Тази такса е наложена от него като председател на храма без знанието и позволението на Светия синод и Българската православна църква.
Скандално богослужение на Великден
На Великден архимандрит Дионисий изпълни негова си служба. Не е нито Яковова, нито Василиева, нито Йерусалимски типик. Той внедрява отдавна изоставена от Църквата практика, измисляйки нов чин на служение (”Дионисиева служба”), представляващ забъркана смесица от изопачени ритуали, чужди на църквата и свързани с еретически-католически практики. Поведението му, освен че противоречи на устава на БПЦ и общоприетата църковна практика в България, е и срещу каноните на православието. Кощунство е и присъствието на военни с оръжие сред храма, както и посрещането на благодатния огън на най-светлия празник Възкресение Христово. С тези действия не за първи път се вижда непознаване на протокола и етикета, което се случи и с приканването на президента да влиза заедно с патриарха в храм-паметника „Св. Александър Невски”, с което представители на държавните институции са въвлечени в един кощунствен акт поради спазване на сценария на Дионисий. Той демонстрира, че е подчинен на противоцърковни интереси и влияния, пред които отчита активност.
Целият този сбор от странни практики, които е въвел, веднъж са по еретически-католически обред, втори път са свързани с кощунство, осквернение и поругаване на светото тяло Христово, за които църквата повелява най-тежко наказание, ако стане случайно, а в случая не говорим за случайност, а за съвсем целенасочено действие, за което липсва каквото и да било чувство за грях и вина. Такова опозоряване на най-святото, което сме получили от Спасителя, е откровена гавра със светинята.
Непослушанието
Не почита чина и йерархията и няма послушание и смирение към свещеноначалието.
Ереста
Кани Ватикана да станем едно в причастието, отслужвано различно от православни и католици, от което се вижда неговият устрем към обновленчество и модернизъм, непознати за православната ни църква.
Сближава православната църква с еретически общности, Римокатолическата църква, което се изразява в неговите последователни действия чрез писма, служене и икуменическа проповед, срещу която икуменическа ерес Светият синод застана твърдо със становището си от 21 април 2016 г.
Църковното недостойнство
Съвкупността от всички изброени по-горе факти е една малка част от това, чрез което този човек се лишава сам от църковно достойнство. Такова поведение го поставя против решенията на Светите отци, каноните, уставите, повсеместни правила и традиции на православната църква.
*Авторката е дипломант по богословие в СУ “Св. Кл. Охридски”.
Архимандрит Евсевий (Дангалас):
Светата Василиева литургия може
да се служи единствено в олтара
Архимандрит Евсевий (Дангалас) е Божигробски-Светогробски клирик на Йерусалимската патриаршия. Служи в храма при Гроба Господен и в патриаршеския храм “Свети равноапостолни Константин и Елена”, официален преводач на Йерусалимската патриаршия. На 12-годишна възраст пристига в Йерусалим, където завършва духовна семинария. През 1979 г. Светият синод на Йерусалимската патриаршия го изпраща в Русия, където завършва Санктпетербургската (тогава Ленинградска) духовна академия.
- Ваше Високопреподобие, има ли практика в Йерусалимската църква да се служи Яковова Света литургия на Велика събота или на Велики четвъртък, а не както е положено - Света Василиева литургия?
- Не, никъде не се служи така. Нито при нас, нито в Гърция, нито в Константинопол. Яковова Света литургия не се отслужва през Страстната седмица, а се допуска само на празника на светията на 23 октомври, и то по строго определения за това начин.
- Вие чували ли сте Света Василиева литургия да се служи извън олтара, в случая в центъра на храма, в Йерусалимската или в която и да е друга православна църква?
- Не, Светата Василиева литургия може да се служи единствено в олтара.
- Има ли при вас такава практика - на Велика събота да се дават отделно светите тяло и кръв Господни, като светото тяло Христово да се дава в ръка, а светата кръв Христова да се приема направо от светия потир?
- Няма такава практика. Тялото Христово не се приема с ръце. Приемането на светата кръв Христова от светия потир е било практика в древността, когато се е служела Яковова Света литургия, но днес много рядко се прави така, защото хората не са свикнали и е много опасно причастяването направо от светия потир, опасно е много.
от Венци Тоневски
12 Май 2016, 21:49
 
Jump to forum
Jump to topic

В неделя - на скамейката?

Искам да попитам, в кой период от църковната история се е появил модела, който и до днес се следва по църквите - да си ходиш кротичко в неделя, да си седнеш удобно и да слушаш попа/свещенника/пастора как говори. Това не е модела показан в Библията. Там всички са участвали, всеки е имал нещо да каже - пророчество, тълкувание, сън, изобличение и т.н. Та питам - кога е станала тази промяна?
от NikolaV
14 Май 2016, 00:57
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В неделя - на скамейката?

То арменската литургия си е обикновената православна "златоустова" литургия.

Същото изглежда да е.

Иначе, в началото, гледаш другите какво правят и ти правиш същото. Дори по усет на моменти започваш да го правиш, без да наблюдаваш околните си. Но пък да си говорят и въртят чак..., за това ли са отишли... :) Дразнещо е когато не си изключват звука на телефоните, това си е до съобразителност, възпитание и др.

Аз на Томина неделя си стоях три часа права, не седнах нито за секунда, но не усетих как мина времето - все едно за час. Дори ми казаха познати, че като ме гледали, се чудели как не съм припаднала от това стоене и аромат на тамян, нехапнала нищо до момента и т.н.

Но какво му е лошото и да се седи... Когато трябва да се става, се става. Всички го правят.
от Theodora V
14 Май 2016, 12:13
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В неделя - на скамейката?

Понеже се е коментирало вече как е в православната и протестантската църква, да допълня. В арменската апостолическа църква в началото и края на богослужението се стои прав, през останалото време - временно седнал. Литургията се води, като в определени моменти се става, има подсказка на пейките за това - кога е този момент и на български и на арменски език, т.е. да няма извинение за неуважение. Винаги, когато "Отеца" се обърне към миряните и се прекръсти и миряните трябва да се прекръстят. Има песнопение, а после по някое време разяснение на арменски език. Някой от жените са с кърпи на главите - шалове. Накрая на литургията се завършва обикновено с причастие. По празници се раздават козунаци, яйца, събира се голямо множество от хора. Децата в ученическа възраст от край време ги организират в скаутска организация, те присъстват по време на празници облечени с униформи на първите редове, като момичета и момчета са разделени на две групи, дето се вика път на младежта. Ако нещо съм объркал моля за извинение понеже не всичко ми е ясно, като страничен наблюдател.
Снимка в русенската църква на клира
http://www.armenianchurch-russe.com/img/News/1962395_10203284926993536_1565485192_o.jpg
Снимка на арменски скаути
http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/1024x682/Apr2015/2110409169.jpg

http://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/1024x682/Apr2015/2110409169.jpg
от hans
14 Май 2016, 08:39
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В неделя - на скамейката?

То арменската литургия си е обикновената православна "златоустова" литургия. Да там е въведен ред за подканяне на незнаещите, които за пръв път или по-рядко посещават богослужението. То и в нашите църкви редовните вярващи знаят къде се стои и къде може да се седне, но... повечето случайно попаднали на службата на знаят това и са много объркани в поведението си. Уж за всички е ясно, че при четенето на части от Стария Завет или при четенето на Светото Евангелие от свещеника, или при казването на Верую, Господната молитва - "Отче наш"е редно човек или да се изправи или да падне на колене в молитва, но... на практика се оказва, че не всички присъстващи знаят това. От амвона им се чете Евангелието, а те се въртят, говорят си, занимават се с различни неща - само и само да не чуят какво им се говори. Това си е вече чисто българска управия!!!
от stucyte
14 Май 2016, 10:18
 
Jump to forum
Jump to topic

Жител от етиопско село възкръсва два пъти

http://idi.bg/gallery/users/528/blogs/839/Image/Blue_Nile_Falls_Ethiopia.jpg Жителка на Етиопия боледуващ от СПИН, възкръсва два пъти.
На 21 септември жената е починала от сърдечна недостатъчност. След което тамошните членове започнали да се подготвят за погребението, а ръководителите на църквата - да се молят за мъртвата сестра. Два часа след смъртта - тя оживява. Повече от 60 души са станали свидетели на нейното възкресение.

Нейни свидетели говорят:
"Знам, че е мъртва в продължение на няколко часа," - казва Ameche.
"Когато сестра ми почина - Аз вярвах (вярвам във възкресението), тъй като преди много години Господ ми говори и ми каза, че мъртвите ще бъдат възкресени, и че поради Неговото свидетелство, което се признава в целия свят, вярата на много хора ще расте. Чакам този момент. И аз много се радвам." - казва Адора Ayele, член на църквата.

На 24 септември сърцето на Amarech Ameche отново спира. Този път тя е мъртва 4 часа, след което оживява.

Amarech Ameche каза след това свидетелство към селяните, "Господ добавя дни към моя живот ... Знаех, че никой не може да ми помогне, но Бог е едно чудо. Молете се, че съм живяла живот, който е приятен за Господ и че Той ме снабдява с храна."

Адора отбелязва, че това чудо е доказателство за невярващи, и много от тях са заявили, че ще последват Бог, понеже Той дава живот.
Тя каза още, че селяните са много бедни в Omo. И водата не е чиста. Районът страда от суша, така че има проблеми с храната. Кварталът е с население от 200 000, като има само един медицински център и няколко по-малки клиники. Много умират преди да стигнат до здравни заведения.
"Ние сме само с една линейка, а в селото има стотици сираци, които се нуждаят от помощ в областта на образованието и просто живот." - Добавя Адора.

http://www.invictory.org/public/images/portal/header/logo.jpg
от soul
11 Ное 2011, 23:56
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Жител от етиопско село възкръсва два пъти

СЛАВА НА НАШИЯ ЧУДЕСЕН, ПРЕКРАСЕН, ВСЕМОГЪЩ ТАТКО!
БЛАГОДАРИМ ТИ, ГОСПОДИ ИСУСЕ, БЪДИ БЛАГОСЛОВЕН! :good: :smileheart: (hug)
от kalataable
12 Ное 2011, 14:05
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В неделя - на скамейката?

Всички знаем защо и кога ставаме неудобни в църквата.Не може да изобличиш пастОра,нито жена му,ни животните му,ни дома му,ни приближените му..:( Не може да кажеш видение ,или откровение,щото не е важно дали са от Бога,важно е,че МОЖЕЛО да са от сатана.Не даваш десятък-вън,мръсен еретик!Не ходиш само в една църква-отстъпник си.Не ти се слуша гръмко хваление стил ''хилсонг''-ти не си помазан...Ей такива рабУти!:д
от cool
14 Май 2016, 16:42
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В неделя - на скамейката?

Видение, пророчество, тълкувание - това всичкото само пастора и от него избраните хора може да го правят
от NikolaV
14 Май 2016, 16:46
 
Jump to forum
Jump to topic

Разсъждение

ИЗ "ОХРИДСКИ ПРОЛОГ" - 2 СЕПТЕМВРИ

Разсъждение

Православната църква от опит знае безброй примери, когато всемогъщият Бог проявява Своята мощ посредством малки и неодушевени вещи - особено чрез тези, които служат като символи на въплъщението, живота и страданието на нашия Господ Иисус Христос, каквито са кръстът, иконите на Богородица и светиите, светената вода, елея, мирото и др. Такова е било и чудото от иконата на Пресветата Божия Майка през 1748 година в дома на помещика Хитрово, близо до град Калуга, Русия. Един ден две слугини на дворянина, подреждайки стари вещи на тавана на къщата, открили навито платно, на което бил изобразен дивен женски лик. От този лик се излъчвали святост и благочестие. Едната от слугините била скромна и мълчалива, а другата – суетна и бъбрива. Първата, поглеждайки Изобразената на платното, я нарекла „игумения”. А Евдокия – така се казвала лекомислената бъбрица - не признавала това и се подигравала на смирената си другарка. За да придаде още по-голяма сила на дръзките си приказки, тя плюла върху картината.

В този миг Евдокия паднала на земята, почнала да се гърчи, ослепяла, онемяла и изпускала пяна от устата си. Същата нощ света Богородица се явила на родителите на окаяната девойка, разказала им какво е станало с тяхната дъщеря и им заръчала да повикат свещеник, за да се помоли пред намерения образ и да поръси със светена вода девойката – и тя ще се изцери. Когато това било направено, Евдокия оздравяла и оттогава променила нрава си и станала тиха и сдържана. Така се разбрало, че картината е чудотворен образ на Пресвета Богородица. Иконата била пренесена в една църква на град Калуга, където се намира и днес, и продължава да върши чудеса.


БЕСЕДА за Словото Божие – Творец на света

То беше в начало у Бога. Всичко чрез Него стана. (Иоан. 1:2-3)

Евангелистът говори, братя, за чудесното Слово Божие, за словесната, разумна Реч, за вечната Премъдрост Божия, за съвечния Син Божий. Това чудесно Слово е единосъщно с Отца и Светия Дух, а се различава ипостасно и от Отца, и от Духа, понеже се ражда от неродения Отец. Беше, е, и ще бъде. Кога беше То у Бога? В начало, казва Евангелистът. Но какво означава това: в начало? Същото като: първо и преди всичко друго.

И така, Словото Божие бе у Бога, вечно единосъщно с Отца и ипостасно като Син, но още невъплътено. По-късно Словото Божие се въплътило и в тяло се явило на човешкия род. Докато е било невъплътеното Слово у Бога, всичко чрез Него стана. Небето и земята, духовният свят и земният свят – всичко стана чрез Него, чрез това Божие Слово, докато То било още невъплътено у Бога. Без Словото Божие не станало нито едно от онова, което е станало. То бе животът и светлината, и светлината в мрака свети и мракът я не обзе. Мрак представляват най-вече смъртта и грехът. Този мрак не обзе Сина Божий.

Ала и целият сътворен свят, сравнен с Бога, е като мрак, а светлината в мрака е Словото Божие, словесната, всепокоряваща, царствена Божия Премъдрост. Всяко творение би било мрак, ако не го огряваше тайнствената сияйна светлина на Сина Божий, чрез Когото е станало всичко, което е станало. То било в началото у Бога. А какво е станало с Него след това? И Словото стана плът. До този момент била историята на сътворяването на света, а оттогава започва историята на спасението на човешкия род. Но ставайки плът, Словото Божие не се отделило от Бога Отца и Духа Светаго, понеже божествената Троица е неразделна, но само се облякло в тяло и приело човешка душа, за да може чрез завесата на плътта Слънцето над всички слънца, да се приближи до човеците и да спаси човеците.

О, братя мои, колко умилителна и неописуемо дивна е тайната на Божието въплъщение! Ако в сърцата си приемем с любов тази тайна, по-достъпна ще стане тя и за нашия разум. О, Господи, благий Спасителю, слава на Отца и радост на Светия Дух, помилуй и спаси нас ! На Тебе слава и хвала вовеки! Амин.

Автор- св. Николай, еп. Жички и Охридски
от Theodora V
13 Май 2016, 02:16
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ИКОНА - ЦЪРКВАТА В КОРАБА НА СПАСЕНИЕТО

Това изображение не ми се отваря.... Не зная, може причината да е в моя комп.
от stucyte
15 Май 2016, 12:56
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Манастир Благовещение - Историята на брат Огнян

Много интересно сравнение на манастирите с пречиствателните станции... Никога не ми е минавало през ума.
от stucyte
14 Май 2016, 15:17
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Християните извън църквата

За сега Здравко е най близо до истината.
Църквата Е събранието на повярвалите в Христос негови ученици и последователи а не сградата в която се събират за молитва, хваление или богослужения.
Местната църковна организация или деноминацията към която се е причислил някой, и ходи от време на време (да се черкува), съвсем не го прави част от Църквата (невястата за която ще дойде Христос).
Наистина християнина трябва да чете библията, да посещава богослужения да общува с вярващи и да живее богоугоден живот за да расте духовно. От духовно бебе (като новоповярвал) да стане ученик а после и учител, наставник на новоповярвалите, благовестител , проповедник, пророк, хвалител или да върши нещо в полза на човеците и за божия слава, според дарбите които е получил от Бога.
От такива се състои живата Църква на Христос а не от тези които лъскат пейките в молитвения дом веднъж месечно и се правят на много набожни.
Тялото на Христос (Църквата) не се състой от бездейни (мъртви) части, а всяка част има определена (различна от другите части)функция. Всяка част работи за здравето и живота на тялото. Ако има мъртви (бездейни) части тялото или е болно или е мъртво.
Матей 28:19
Идете, прочее, научете всичките народиѝ (правете ученици), и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух,
1 Коринтяни 12:28
И Бог е поставил някои в църквата да бъдат: първо апостоли, второ пророци, трето учители, други да правят чудеса, някои имат изцелителни дарби, други с дарби на помагания, на управлявания, на говорене разни езици.
Ефесяни 4:11
И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,

Евреи 5:12
Понеже докато вие трябваше до сега, според изтеклото време, и учители да станете, имате нужда да ви учи някой изново най-елементарните начала на Божиите словеса, и достигнахте да имате нужда от мляко, а не от твърда храна.
1 Коринтяни 12:27
А вие сте Христово тяло, и по отделно части от Него.
2 Коринтяни 5:10
Защото всички трябва да застанем открити пред Христовото съдилище, за да получи всеки според КАКВОТО Е ПРАВИЛ В ТЯЛОТО, било добро или зло. :heart:
от Милко
15 Май 2016, 01:26
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ИКОНА - ЦЪРКВАТА В КОРАБА НА СПАСЕНИЕТО

Да много е забележителен направо... - "инославните" са поставени на същото ниво както демоните, мюсюлманите, новия световен ред и т.н. Бъдете така добри сами да си изтриете публикацията, иначе аз ще я изтрия.

Брате, това е догматическото учение на Православната Църква от векове и при това е поместено в "православния форум"! Друг е въпросът ако е поместен в някой друг форумен раздел..., където можем да коментираме присъствието му. Иконописта, църковната музика и въобще църковното изкуство са част от Преданието, което не може да бъде обида за никого. Ако пък някой се чувства обиден или презрян, никой не го гони - да заповяда в Църквата Христова! След като продължава при тези обяснения - логически и нагледни, да стои там, където си е избрал, значи той се гордее със своя избор и подобни иконографски прояви не са обидни за него. Форумът е общо християнски и е съвсем естествено в него да се поместят материали, които са част от догматическите учения на отделните християнски конфесии, в предвид на което те не може да са обидни за останалите християни. :friends:
от stucyte
15 Май 2016, 17:29
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Евреи 9 и защо не съм православен

안녕하세요!! ^^

Искам да отговоря тук на Иван Иванов, защото нещо не стана с fb профила.

Btw, Йоли здравей!!! ^^ :smileheart: Stucyte, здравей!!! :thank_youthank_you: :yess:

@Иван Иванов: "Христос каза че Божието царство във вас е. Това че се гордееш и стоиш под името Православнна църква не те ползва с никаква привилегия и награда пред
Бог, пред имена като Евангалисти и други. Бог не гледа на лице а на сърце, тоест по дух, защото Той е дух.Църквата, това са всички които са с новороден дух, кръстени в Святият Дух изграждащи се по образа на Христа.
И Неговите последователи ще му се покланят с Дух и Истина." - Нали това казах и аз. И не се "гордея", че съм Православна, а обичам, пазя и защитавам вярата си в Христос. Гордея се само с Христос и с нищо друго. Мога да се хваля само с това, че Той даде живота си за мен (и всички нас) без да го заслужаваме. Просто защото ни обича. :heart: ^^
"Какви са плодовете на тъй наречената Православна църква? Изцеляват ли се болни хора, има ли радост сред поклонниците?" - Да. "Говорят ли се небесни езици?" - Не. Защото, тези езици, които хората започват да говорят много напомнят на състоянието на транс в което изпадат шаманите, врачките, врачоците и т.н. Вие ги наричате "Небесни", но може и да са демонски. Плюс това църквата не е някакво шоу, което да удивлява хората.. А свято място на мир, където да срещнеш единственият Спасител на душата си - Господ Иисус Христос. Място където обитава Святият Божи Дух и където подобава човек да бъде тих и смирен и да говори с Бога вътре в сърцето си.
Ето за тези стихове си мисля: „Внимавайте и не позволявайте на никого да ви заблуди! 6 Ще дойдат много хора, които ще използват името ми, ще се представят за мен и ще измамят мнозина.7", "Ако тогава някой ви каже: «Вижте! Тук е Месията!» или «Вижте! Ето го там!», не му вярвайте. 22 Ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще извършат знамения и чудеса, за да измамят, ако е възможно, дори и избраните." ..ще извършат знамения (!) и чудеса (!), за да измамят, ако е възможно, дори и избраните. На мен лично тази работа с езиците ми напомня на тези стихове. Не трябва да се хвалите със знамения и чудеса. Православната църква съществува много по-отдавна и изведнъж се появяват секти и деноминации, които демонстрират чудеса облягайки се (уж) на Божието Слово. Значи Бог не е бил с хората допреди да дойдат Петдесятниците и Адвентистите? Каква е ползата от говоренето на неразбираеми езици със съмнителен произход, които никой не разбира? Дори хората, които ги говорят не разбират какво говорят! Ами и шаманите и врачките правят това! :scratch:
Цитирам пак уважаемият г-н Иванов: "Времето е близо и избраните израстват духовно и се движат все по-мощно в любовта като градят Царството на Христос в сърцата си," Точно това правя и аз, всеки ден. Малко е нагло обаче да заявявате така гордо и самоуверено, че точно вие сте избраните. Нима вие сте този, който може да отсъди кои Християни са "избрани" и кои не? Аз ще ви кажа кои са избрани според Божието Слово- тези, които обичат Бога и Го познават. Може да са Католици, може да са Адвентисти, Православни или просто Християни. Да "Бог не гледа на лице а на сърце, тоест по дух, защото Той е дух." - Именно! Бог не се интересува дали се наричаш Евангелист, Католик, Адвентист или Православен. Това са само имена за пред хората. Бог добре вижда в сърцето ти и те познава- знае кой истински Го търси и обича, познава всяка твоя мисъл и цялата ти душа. Истинският Християнин и Бог са приятели и вървят заедно през този живот, докато не дойде времето да се срещнат. "..а не както ти каза да стоиш в утвърдилата се Православна църква, и ДА тя наистина много добре се е утвърдила че чак е спряла и втърдила." Не говори така за Христовата църква. Може да е пасивна, но и по времето на Турското робство, точно Православната църква е запазила вярата, традициите и България. Издържала е 500 години робство при мюсюлмани и дори атеистичния комунизъм за който дядо ми ми разказва не е успял да я разруши.. И не се е поклатила, останала е. Защото Бог не е позволил да се разруши. И изведнъж никнат разни новоизлюпени секти и деноминации наготово, без да са претърпяли нито ислямско иго, нито гонения, нито опожаряване на манастири (тези деноминации нямат манастири всъщност..), нито нищо.. И ти казват "Ние сме избраните, елате да ви отворим очите и да ви покажем истината! Ние изцеляваме и говорим езици!"
Добре поне, че не левитирате, защото тогава нещата съвсем щяха да заприличат на някой култ. Може би съм малко рязка (моля Бог да ми прости ако е така и ако греша..) но просто това как яростно нападате Православната църква не изглежда никак добре. Сигурна съм, че и измежду вас има много истински Християни, които ще бъдат спасени, но това няма да е благодарение на деноминацията, а на Бог и Божието Слово, на Христа. И на решението на самия човек да следва Христа.
"Дано Господа Исуса ти отвори очите, та да познаеш истината защото тя ще ни направи свободни. Алелуя" Значи твърдиш, че за да следвам Христос трябва да се откажа от Православната вяра и да дойда във вашата деноминация? Защото там е истината? Другите грешат? Така казват всички секти! Господ Иисус Христос отдавна ми е отворил очите и го прави всеки ден, всеки ден ме учи на нещо. От малка съм познала Истината и тя ме е направила свободна. Истината, че Иисус Христос е моят Бог и Спасител, който проля кръвта си, за да плати за греховете ми и да ме откупи, Който умря вместо мен, за да имам вечен живот. Който ме учи да не следвам света, а само и единствено Него. Да намразя греха и да върша само Богоугодни дела като се противя на дявола. Това е Истината. Тя не е само във вашата деноминация. Когато дойде Новото Небе и Новата Земя ще има спасени Християни от всички деноминации, Християни, без определена деноминация, всякакви хора с чисти сърца, кръстени с Дух и Истина, умити в Христовата кръв. Може да са Католици или Протестанти, Православни, Адвентисти, Евангелисти, да, Петдесятници- всякакви! Затова аз нямам никакъв проблем да присъствам на събрание на Евангелисти, да вляза в Католическа църква и да се наричам Православна Християнка, каквато съм от бебе. Аз с радост ще присъствам навсякъде където се говори за моят Бог Иисус Христос и където Святия Дух обитава! ^^ <3 Но хора, които твърдят, че са единствените избрани и ми казват "тук е Христос!", "там е Христос!", "не е при вас!".. На тях ли да вярвам или на Христос, Който е с мен през целият ми живот? Когото познавам и Който ме познава? Аз обичам всичките си братя и сестри в Христа, независимо от деноминацията! Вас също! Но моля ви, спрете да клеветите Православната църква, която е дом на Святия Дух и която дявола всячески се опитва да омаскари и очерни.
от cherryblossomangel
01 Сеп 2014, 17:48
 
Jump to forum
Jump to topic

Евровизия 2016

България – четвърта на “Евровизия”, победителят е Украйна


С много настроение и завладяваща усмивка Поли Генова изпя “If love was a crime” на големия финал на “Евровизия 2016″ и извоюва за България 4-то място. Големият победител е Украйна.

Поли се класира за финала с песента “If love was a crime” след брилянтно изпълнение на втория полуфинал на тазгодишния песенен конкурс в оспорвана конкуренция с представители на още 17 страни.

“Изключително съм щастлива. Успяхме да покажем, че с общи усилия всичко е възможно. Искам преди всичко да благодаря на екипа зад мен, който ме подкрепя и дава най-доброто от себе си. Сега ни предстои финал и искаме да се насладим на момента заедно с всички българи. Зад мен стоят милиони българи, отговорна съм пред тях” – заяви развълнуваната Поли Генова минути, след като беше обявено класирането.

Поли изпрати България на финал на Евровизия за втори път в историята на нашето участие в конкурса. Първият път, в който страната ни постигна този успех, беше през 2007 година, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов (Стунджи) ни класираха на 5-то място с песента “Вода”. Тя представя страната ни за втори път на Евровизия. Първото й участие в конкурса е през 2011 година когато конкурсът се провежда в Дюселдорф.

Общо 26 държави се състезаваха тази вечер. Първи място на финала си извоюваха Малта, Армения, Азербайджан, Русия, Холандия, Унгария, Хърватия, Австрия, Чехия и Кипър. Заедно с Поли във втория полуфинал за участие в голямата финална битка се пребориха и представителите на Латвия, Грузия, Австралия, Украйна, Сърбия, Полша, Израел, Литва и Белгия. Освен тях 6 държави автоматично получиха право за участие – Великобритания, Франция, Испания, Германия, Италия и страната-домакин Швеция. http://bnt.bg/predavanyia/sa-obshteniya/gledajte-poli-genova-na-finala-na-evroviziya-2016

Едно от мненията под статията:
Лилия май 15, 2016
България се представи много достойно на финала . Поли Генова изпя една наистина много готина песен и спечели публиката .Поздравления!
Но има неща в този финал , които бяха очевидни и които никак не ми харесаха , защото тази година конкурсът имаше по- скоро не музикални нотки , а политически. Вярно е ,че който плаща , той поръчва музиката , се казва в една българска поговорка , но още по- вярно е , че музикалните традиции и културата на Европа бяха пренебрегнати тази година за сметка на политическите казуси. В такъв случай не можем да говорим за запазване на европейските ценности , след като те очевидно бяха нарушени и се доказа , че и музиката се диктува от политиката. Това беше един срам , един позор за Европа!

В друг сайт прочетох: Митко Симеонов
"ЛИЦЕМЕРИЕТО И ПОЛИТИКАТА ,ДАЖЕ И НА МЯСТО КЪДЕТО ТЯ НЯМА НИКАКВО МЯСТО, ПОБЕДИХА И ТАЗИ ВЕЧЕР.ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ВИДЯХМЕ И ОТНОШЕНИЕТО НА ЕВРОПА КЪМ НАС.СИГУРНО СМЕ СИ ГО ЗАСЛУЖИЛИ" http://www.blitz.bg/news/article/412375

Също и:

панта
"Журито гласува според сценария. Зрителите според сърцето си. От тук нататък смятайте кой е истинският победител." http://www.blitz.bg/news/article/412375

А във връзка с разказваното от очевидци чудо над храм "Свети Александър Невски" по Възкресение Христово и вече появило се, и в интернет: http://sekirabg.com/българия-гръмна-исус-христос-се-появи/ ми се ще да си мисля, че нашият народ вече може и с Божия помощ да "е отлепил от дъното"! Дай Боже!
от stucyte
15 Май 2016, 11:07
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Относно това за къде сме изнасяли през комунизма...макар че то не е било баш комунизъм като ученик а по късно и като почнах работа ни водиха в един завод в моя град за производство на електроника и електронни печатни платки за различни машини и техники. Завода беше супер модерен и обурудван с машини последна дума на техниката и продукцията му над 90% беше за износ за Западна Германия...така беше и с много други заводи...при демокрацията тоя завод го купи един чужденец на безценица и наскоро го обяви във фалит....имам съзнателен живот от така наречения комунизъм и честно да ти кажа нямам лоши спомени точно напротив. Да подчертая че никога не съм симпатизирал на болшевишката идиология на циониста Маркс и Троцки
от bolgaroliub
15 Май 2016, 21:51
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Аз съм богослов, а не политик и затова избягвам да се включвам в подобни дискусии. Наистина аз нямам мнение точно по вашите дискусии, защото моята информация по тази материя е много повърхностна, но като ви чета, като моралист се чудя, дали някои от вас правят разлика между "частна" и "лична" собственост..! Съзнавате ли частната собственост какво ражда? :roll_eyes11: Някога наистина като фикс идеи ни прокарваха в главите "истините" за "етапа на развития социализъм" и за "настъпващия вече комунизъм" където материалните блага щели да се разпределят на всекиго според потребностите, а не както било през социализма - "на всекиго според способностите"... И много заблудени вярваха в тези мантри и бяха несломимо упорити ако човек се опиташе да ги разубеди. Същата тази матрица, психозараза, сега се сее в душите на народа с новите мантри: "Като двигател на производителността частната собственост е гарант на общественото благоденствие!", "Капитализмът не е добър строй, но по-добър от него още не е измислен!", "Демокрацията е гарант за равенството!" и други подобни... И много хора възприемат всичко това по инерцията на миналото - безкритично, така както искат да им го насадят в съзнанието заинтересованите от това... :friends:
от stucyte
15 Май 2016, 22:19
 
Jump to forum
Jump to topic

Относно вечната тема за остарялата образователна система

http://www.img-share.eu/f/images/106/knigia9nffmS.jpg Тази година в клюкарското фейсбук пространство има голяма активност по повод началото на новата учебна година и прочетох какви ли не коментари и съвети към ученици, учители и образователна система. Небивала активност, малко позабравена будност през последните две десетилетия.
Най-интересни бяха коментарите свързани с ползата от ученето и вечната тема за остарялата образователна система, как на нищо не се научавало в училище и колко много примери за успели хора има по света, които не изкласили гимназията. Как училището убивало талантите в децата, как те излизали духовно осакатени от него.
Всички тези негативни отзиви могат да произтичат от мисловната парадигма, в която се е поставил човек. Когато възприемаш образованието като нещо, което държавната институция те задължава (както е по закона за задължително и безплатно образование до определена възраст) да правиш, когато възприемаш това действие единствено като средство да придобиеш документ, който би ти помогнал да намериш просто някаква работа в бъдеще и нищо повече от това, когато възприемаш успеха единствено материалистично (натрупване на пари по банкови сметки, къщи, коли, удоволствия от всякакъв тип, известност, бляскавост и светска суета), то няма как да ти доставя удоволствие такова едно задължение, при тези съществуващи примери около нас. Още повече, това изисква усилие, самоконтрол и дисциплина, които възпитават духа, а не тялото. Когато си на срещуположната парадигма, която изисква саморазвитие на личността, тогава лошото образование е средство да усъвършенстваш дори самото него, защото можеш да разбереш, че всъщност училището и университетът не са те научили на всичко нужно за живота. Дори не е необходимо. Но без тях прозорецът остава затворен, видимостта е скъсена, хоризонтът е неясен.
От Средновековието до днес висшите училища (днес университети) са истински домове на научния прогрес, на идейния прогрес, на духовното развитие (извън и освен религията), тези които могат и развиват знанието и променят образованието. Без тях нищо нямаше да е същото. Те постоянно и макар невинаги видимо променят и образователната система, пишейки и усъвършенствайки учебниците, подготвяйки самите учители, които трябва да обучават и възпитават. От гледна точка на положеното усилие не е никога излишно да се образоваш, след което можеш да оцениш дали си е заслужавало. Но след време. Преди всичко ние трябва да си дадем дефиниция на успеха, който така силно желаем. Какво е за нас той? Какви са неговите измерения и в какво се изразява? Ако успехът се ограничава до материалните блага, тогава може би университета е излишен, може би и гимназията е излишна. Ако успехът е преди всичко умение за разбиране на стойностите, на важните неща, на отношенията между тях, на оценките на околните за нас и на нашите самооценки и оценки за другите, поставяне на проблеми, идеи и въпроси, решаването им, разширяването им, поглед в неясното бъдеще, поставянето на критерии и т.н., то образованието, макар институционално, е механизмът за насърчаване на развитие на личността, не за осакатяване. Въпреки огромните усилия и неразбирането, заслужава си.

Автор: Венелин Альошев
от Theodora V
19 Сеп 2015, 23:43
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Как четете електронни книги

Чел съм електронни книги на електронен четец, лаптоп и таблет, така че смея да твърдя мога да направя доста добро сравнение.
Първо трябва да отбележа, че хартиеният вариант на една книга е за предпочитане. Електронните книги имат някои предимства, но крайният резултат лично за мен винаги ще е в полза на хартията.

Най-много съм чел ел.книги на букридъри: Kindle и Nook (двата най-популярни в САЩ). Kindle имат предимството на по-голяма онлайн библиотека и като разработка са съвсем малко по-напред от Nook, но пък големият им недостатък е затвореният код (не четат .epub) което причинява неудобството да трябва да конвертираш някои книги с помощта на компютърен софтуер.
В момента ползвам Nook Simple Touch който има предимството на отворения код, но билблиотеката на Barnes & Noble е доста по-скромна от тази на Amazon, почти нямат безплатни и имат много малко евтини книги (под 3$). От Barnes & Noble не съм купувал нищо, от Amazon съм купувал няколко книги на обща ст-ст сигурно не повече от 10$ (+ още десетина безплатни).
Предимството на електронните четци пред всички останали варианти за четене на ел. книга са преносимост, сравнително дълъг живот на батерията (почна по-бързо да свършва, като чета повече и с остаряването на четеца), със сигурност ще ви изкара поне седмица с нормално четене и не на последно място щадящия очите екран с технологията на Adobe - E-ink.

На таблет не съм чел особено много, но е подходящ за книги, които имат приложения (android) за четене. Например много са подходящи любимите ми от едно време книги-игри. Ако книгата има подходящо приложение е къде къде по-голямо удоволствие да я четеш на таблет и да оставиш всички сметки на софтуера. Четенето на таблет е сравнимо с това на телефон, но с по-голям екран.

На компютър чета предимно в интернет-сайтовете. Дали ще четеш книга, интернет-сайт или форум - голяма разлика няма. Предимството е че се поддържат много формати, недостатък е преносимостта (дори и да ползваш лаптоп). Четенето на компютър не изключва четенето на книги под други форми. Естествено недостатък е и взирането в самия екран, което със сигурност уврежда очите.

Ами това е от мен за ел.книги, надявам се да съм бил полезен.
от garich
28 Авг 2015, 15:28
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Как четете електронни книги

Аз съм чел доста малко книги в живота си. Но ако мога да дам мнение, на мен също четенето на книга хваната в ръка, на хартия, е много по-приятно и хубаво от колкото човек да гледа в лаптоп/компютър. Не знам дали съм прав, но мисля и че е по-безвредно за очите четенето от хартия. Колкото за кое е по-удобно, според мен зависи. Например човек ако има Библията, може да си легне и да я чете легнал без никакъв проблем, но ако трябва да я чете от лаптоп/компютър това при много голяма вероятност би означавало, че трябва да чете седнал на стол, взиращ се в компютъра/лаптопа си. И като цяло някак си четенето на книга в хартиен вариант ми изглежда много по-истинско, от колкото четенето на книга от компютър/лаптоп - и това при положение, че почти цял ден и нощ не ставам от лаптопа ми.
от Георги Георгиев
27 Авг 2015, 22:02
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Как четете електронни книги

Йоланта, с всичко това, което изтъкваш като предимства на електронната книга, аз съм напълно съгласна. Както смятам, че и всеки ще се съгласи. Да, хартиените книги са тежки, заемат място, че дори и се "изхабяват", ако се предават от ръка на ръка. И т.н., и т.н.
Има и друго - в такъв случай ти си един от хората, на които четенето на екран не им пречи /за което аз най-благородно ти завиждам.../. Знаеш ли какъв проблем ми е на мен напр., както не съм особено добре с очите и ВЕЧНО имам проблеми - зачервяване, сълзене и какво ли още не, да чете от екран... Много е неприятно. Да не говорим, че понякога и глава ме е боляла след като съм се взирала в екрана часове наред.
Да, електронните четци имат екстри, не предразполагат към подобни неща. Аз също си купих Киндъл четец в 2011 г. с надеждата да ми замести хартиената книга. Четох известно време, но... не знам... Не ми е същото. Може и да се дължи на някаква закостенялост от моя страна, знам ли. Но просто не чувствам четенето /като ритуал да кажем/ по същия начин. Иначе да - по-практично е, разбира се, да се чете е-книга. В смисъл "по-спретнато" e, ако мога така да се изразя.
Аз обаче не и не. :) Все и все хартиени издания купувам. Явно е въпрос на вкус, да кажем... Иначе какво лошо да има - и в двата случая - няма какво. Може би някои хора по-бързо се приспособяват. При други не е така... Различно е просто. Така си мисля на основата на моя личен опит поне. :)
от Theodora V
27 Авг 2015, 21:52
 
Jump to forum
Jump to topic