ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 22 Сеп 2017, 01:54 Разширено търсене

Търсенето върна 281 резултата

Return

Re: Петък 13-и

Въобще не обръщам внимание на числа и дати; далеч съм от тези суеверия.
от Александър
15 Сеп 2013, 18:54
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Как четете електронни книги

spravedliv написа:Аз предпочитам да чета хартиени книги,


Също както и аз.
от Александър
30 Мар 2015, 19:19
 
Jump to forum
Jump to topic

Молитвена подкрепа

Братя и сестри, преживях тежка загуба - почина съпругата ми. Имам нужда от вашата молитвена подкрепа за синът ми, който трябва да преодолее душевната травма от загубата на своята майка; за нейните родители преживяли смъртта на дъщеря си, както и за моите родители.
Бог да ви благослови !
от Александър
25 Май 2015, 19:54
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Съмненията на Чарлз Дарвин

Има една много интересна книга - "Произходът" от Ървинг Стоун. Тя е в два тома и представлява романизирана биография на Чарлз Дарвин.
Авторът, който е известен със своите биографични романи, е изследвал подробно живота на Дарвин.
Чарз Дарвин произхожда от заможно семейство баща му е бил лекар, дядо му също. Още от дете се увлича от природата, събира насекоми и растения, чете научни книги по естествознание. Започва да учи медицина, но скоро напуска тази специалнос и се прехвърля богословие. Когато завършва, щастието му се отдава и той е включен като естествоизпитател в екипажа на кораби "Бигъл", който прави петгодишна обиколка на земното кълбо. През това време Дарвин усърдно събира материали и образци, наблюдава хора от различни раси. Така у него постепенно се оформя идеята, че днешните форми на живот са се получили в резултат на дълга еволюция. Завръщайки се в Англия, той се отдава на научна работа и създава своите трудове.
Интересното за Чарлз Дарвин е, че той никъде не работил на заплата. Цял живот прекарва като рентиер. Освен наследството от баща му, към семейното благосъстояние се прибавя и зестрата на жена му, която е дъщеря на фабрикат. Купува имение край Даун, където далеч от суетата на големият град работи на спокойствие.
Съпругата на Чарлз Дарвин е силно вярваща. Тя не споделя възгледите на своя съпруг. Самият Дарвин е бил доста колеблив. Приема съществуването на Бог, но счита, че светът не създаден за шест дена, а за милиони години еволюция. Всъщност счита еволюцията за инструмент в ръката на Господа. Страхувал се от публични диспути, поради, което не и присътвал на тях да защитава своята теория. Споделял е малтусиански и расистки възгледи. Според него, след като по-неприспособените организми загиват, редно е и по-непълноценните раси също да загинат. Тогава теорията за непълноценността на расите се е приемала за нормална. Считал е, че човек произлиза от маймуната, но сам е казвал, че липсват преходни форми, които да потвъртят това. ( Преходни форми не са намерени и до ден днешен ).
Но Дарвин не работи само върху еволюцията. Всъщност трудовете му по еволюция, са малка част от неговото научно творчество. Най-големи по обем, и почти непознати са работите му по геология. ( Като студент е участвал в геоложка експедиция заедно с един от светилата на тогавшаната геология Адам Седжуик ). Работи върху коралите, петрографията и утаечните пластове. Има големи заслуги върху изясняване на процесите на почвообразуване, и ролята на дъждовните червеи за плодородието. Пише студии върху селекцията на селскостопанските растения и животни. Може да се каже, че поставя началото на екологията - наука за взаимоотношенията на животните с околната среда, и етимологията - за поведението на организмите.
от Александър
15 Сеп 2015, 16:13
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Японски актьор прие Православието

Ochakvane написа:
Бил актьор, сега отново ще играе роля.


Нито ти, нито аз знаем дали играе роля или не. Щом някой е заявил, че приема Исус Христос за свой Господ и Спасител, приемам, че е вярващ. А само Бог знае истината.
от Александър
14 Дек 2015, 14:43
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Японски актьор прие Православието

Радвам се на такива новини !
Дано вярата му да е истинска, а не поредната екстравагантна приумица на холивудска звезда.
от Александър
14 Дек 2015, 14:36
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Фанатизъм сред Християните

Защо някои Християни изпадат във фанатизъм и изгубват любовта си?

Защото това е част от характера на някои хора, който се проявява във всяка една човешка дейност.
Не винаги обаче проявите на фанатизъм са имали отрицателни последици. Например Жан Калвин си е бил в известна степен фанатик, но тъкмо тази негова безкомпромисност превръща Женева в проспериращ град, който дори противниците на великия реформатор, наричали "Новият Ерусалим".
от Александър
07 Юли 2014, 19:29
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Идва истинско Време Разделно – Шокиращ документ

Този материал се въртеше из фейса, но до колко отговаря на истината, незнам. Но дори и да е вярно, то не засяга православието в България, нито в Русия, Румъния или Сърбия, а т. нар. “елинистични църкви“, за които отдавна се знае, че подържат икуменизма.
от Александър
19 Ное 2015, 14:41
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Идва истинско Време Разделно – Шокиращ документ


Не е нужно постоянно да показвам, че Православната църква не само не спазва Божиите заповеди, но си е въвела такива наредби, каквито не могат да се открият в Библията, като например хвърлянето на кръст на Йордановден; минаването под плащаницата на Великден и т.н.

Брат Очакване, не е необходимо литургичната практика на църквите да се основава на написаното в Библията. Важното е да няма противоречие с Божието Слово. Посочените от теб ритуали наистина ги няма в Библията. Но това не означава, че те противоречат на Библията. В Словото например е казано никой да не укорява другия за храната, защото не това, което влиза в човека го прави нечист. Но адвентистите упорито твърдите, че вегетарианството е едно от условията за спасение. Ето това е противоречие с Библията, а не минаване под масата на Разпети петък или хвърляне на кръста по Йордановден.
от Александър
21 Ное 2015, 13:32
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Свидетелството на Любимка Николова

iolanta написа:Много ясно даже го е написала жената:
прати ме врачката в православната църква ,да търся една специална икона ,тя ще ми намигне...


Един вид да разбираме така - Сатана ходи в православните църкви, а от евангелските бяга като дявол от тамян... 8-)
от Александър
29 Ное 2015, 22:31
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Касти Рей: 6 годишен проповедник стана сензация

Класически евангело-харизматичен циркаджилък... :clown:
от Александър
25 Дек 2015, 18:23
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Касти Рей: 6 годишен проповедник стана сензация

У нас доведоха някъ'ф ''брат'',дет знае наизуст Словото,ЦЯЛОТО-ама наистина.Цитираше без грешка.Бяха изумени всички християни-гости у дома.След време се разкри ,че това е дух ,който го е владеел.Прие Св.Дух,беше кръстен и всички цитати изчезнаха ведно с обладания му ум.

Това обяснява какъв дух владее тези мюсюлмани, които наизустяват Корана. 8-)
от Александър
26 Дек 2015, 13:01
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: БИБЛИЯТА ЗА АЛКОХОЛА

стоян2 написа:1Кор.6:10 нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство.


Точно така - ПИЯНИЦИТЕ !
от Александър
16 Фев 2015, 22:27
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: БИБЛИЯТА ЗА АЛКОХОЛА

,а в това що за навици обуславят характера в теб,който наричаш Христов,

Ами на Тайната вечеря нали пиеха вино. Нали на свадбата в Кана също пиеха вино. Някъде Христос да е забранил употребата на алкохол. Апостол Павел също е препоръчвал употребата на вино за болен стовах.
Разбирам адвентният уклон на изложението, но то не кореспондира с Божието Слово.
от Александър
16 Фев 2015, 21:01
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: СЕНЗАЦИЯ!!! 17-годишна бременна девственица изуми света!

Имам въпрос -това момиче от израелтянското племе Дан ли е?


Това въобще не може да се установи, тъй като днес не се знае кой е потомък на Дан, кой на Леви, кой на Юда. Казвам го не аз, а израелски историци.

Относно тази сензация съм доста скептичен. Христос по плът само веднъж се роди по този начин и никъде в Библията не е писано, че това ще се повтори. Чудото затова е чудо, защото се случва само веднъж.
Най-вероятно това момиче с някой неин връстник...по-добре прочете в медицинската литература как е станала работата, а пък тя е си е останала девствена. 8-)
от Александър
30 Май 2014, 18:48
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Ще стана да отида при баща си ...

За мен тази история е стълбът на християнството, защото ни показва, че е Бог е готов да ни прости и приеме , независимо от нашите прегрешения.
Казват, че подобна съществувала и при будизма. Само, че при нея синът, който се завърнал посрамен в родният си дом, е трябвало да изкупува вината с дългогодишен робски труд.
А тук прахосникът е посрещнат с радост, веселие и бащина любов ! :heart:
от Александър
07 Юли 2015, 19:43
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Честито Рождество Христово скъпи съфорумници, нека Божиите благословения бъдат над нас и през идващата година ! :)
от Александър
25 Дек 2014, 16:11
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Кръщелно свидетелство

Ето как става изваждането на кръщелно свидетелство в случай като моят.
Отива се при нотариус и се подписва клетвена декларация, с която декларираш, че си бил кръстен по православен обряд. След това в митрополията, към тази декларация се подава заявление с искането да ти бъде издадено кръщелно свидетелство. Това е всичко.
Смятам, че тази информация ще бъде полезна и на други, защото се оказа, че доста от домашните кръщения при социализма, не са били записвани в църковните регистри.
от Александър
19 Юли 2016, 19:33
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Кръщелно свидетелство

Не бях кръстникът. Самият аз им казах да помислят дали искат вдовец да бъде кръстник на дъщерята им. Не знам дали има пречки, но предцених, че не е много редно. Може и да не съм прав. Току що бе минала една година от смъртта на жена ми и панахидата бе предната седмица. Така, че беше друг, но аз бях поканен. Всичко мина много добре, кръщението се извърши в Драгалевския манастир.
от Александър
19 Юли 2016, 21:51
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Ужасите на западната содомия на държавно ниво, за които дори не подозирате.

Западният свят удивително заприличва на късната Римска империя.
от Александър
19 Юли 2016, 22:04
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Историята все още мълчи за Старозагорското клане преди 139 г. – най-големият геноцид в България

Всъщност историята не мълчи. Мълчи политическата ни олигархия, защото...така трябва. :(
от Александър
19 Юли 2016, 22:31
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Богомилството

800 години от Събора против богомилската ерес

Чалга историята и повърхностния мулти-културализъм често изтъкват факта, че България е огнище на богомилството, което се е разпространило през Западните Балкани в цяла Южна Европа до Италия и Франция и е дало тласък на мощни мистични течения на катари, албигойци, повлияло е Тамплиерския орден, масонството, чак до днешни парамасонски организации.

Да не говорим, че в това няма почти нищо вярно. Историческите извори сочат, че богомилството съвсем не било толкова широко разпространено в Средновековна България, колкото им се иска на някои. Едва ли има някаква връзка между въпросните еретически движения в Западна Европа и богомилстото. В тези страни те са съществували независимо от него. Няколко споменавания на българи в аналите, не са надежден доказателствен материал. Още повече, че тогава схизмата вече е факт. На Запад българите, и въобще православните народи, са били определяни като еретици. Така, че е възможно и да няма никаква връзка.
А най-профанските изцепки са тези, че богомилите били предшественици на Реформацията ! То бива простотия и невежество, ама чак толкова вече идват в повече.

P.S.
За най-голямо съжаление, един от големите съвремнни български писатели и патриоти, акад. Антон Дончев, е горещ последовател на богомилската ерес. Наистина твърде жалко.
от Александър
20 Юли 2016, 22:09
 
Jump to forum
Jump to topic

Въпрос за Светото Причастие

Размишлявам върху следния въпрос.
Взимането на хляб и вино, при всички хора ли се преосъществява в действителни тяло и кръв Христови ? Тук не визирам онези протестантски църкви, за които Причастието е символ. При тях въпросът не стои - те реално не взимат Причастие, или Господна трапеза. При католиците, тъй като миряните не се причестяват с вино, въпросът е решен по същия начин - и при тях няма Евхаристия. ( Тежко и горко на клириците ! )
Имам впредвид Причастието в Православната църква и онези протестанти, за които то действително е тайнство. Причастието има ли "избирателно действие" ( извинявам се науместната дума ) към всеки вярващ ? С една дума, дава ли се според вярата ?
Друг въпрос. Ако Евхаристията зависи от апостолската приемсвеност, то реално само в Православната църква Причастието е истинско. Но прието с дълбока вяра при неправославни, не може ли да се каже, че където двама или трима са събрани в Неговото име, там е Той. Тъй като без невидимото действие на Святия Дух, имаме само обикновен хяб и вино. А тъм, където е Сина, там е и Отца и Духа.
от Александър
20 Юли 2016, 15:17
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ТАЙНСТВОТО ЕВХАРИСТИЯ - ОРТОДОКСИЯ И ОРТОПРАКСИЯ

Брат Стуци, много благодаря за статията и изчерпателният отговор ! :thank_youthank_you:
от Александър
21 Юли 2016, 19:39
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Калвинистките корени на банковата тайна и съвременния кредит

Статията е наистина много интересна, но най-силното впечатление ми направи, че е писана от православен автор.
от Александър
21 Юли 2016, 21:48
 
Jump to forum
Jump to topic