ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 22 Сеп 2017, 01:51 Разширено търсене

Търсенето върна 118 резултата

Return

Re: Как четете електронни книги

Чел съм електронни книги на електронен четец, лаптоп и таблет, така че смея да твърдя мога да направя доста добро сравнение.
Първо трябва да отбележа, че хартиеният вариант на една книга е за предпочитане. Електронните книги имат някои предимства, но крайният резултат лично за мен винаги ще е в полза на хартията.

Най-много съм чел ел.книги на букридъри: Kindle и Nook (двата най-популярни в САЩ). Kindle имат предимството на по-голяма онлайн библиотека и като разработка са съвсем малко по-напред от Nook, но пък големият им недостатък е затвореният код (не четат .epub) което причинява неудобството да трябва да конвертираш някои книги с помощта на компютърен софтуер.
В момента ползвам Nook Simple Touch който има предимството на отворения код, но билблиотеката на Barnes & Noble е доста по-скромна от тази на Amazon, почти нямат безплатни и имат много малко евтини книги (под 3$). От Barnes & Noble не съм купувал нищо, от Amazon съм купувал няколко книги на обща ст-ст сигурно не повече от 10$ (+ още десетина безплатни).
Предимството на електронните четци пред всички останали варианти за четене на ел. книга са преносимост, сравнително дълъг живот на батерията (почна по-бързо да свършва, като чета повече и с остаряването на четеца), със сигурност ще ви изкара поне седмица с нормално четене и не на последно място щадящия очите екран с технологията на Adobe - E-ink.

На таблет не съм чел особено много, но е подходящ за книги, които имат приложения (android) за четене. Например много са подходящи любимите ми от едно време книги-игри. Ако книгата има подходящо приложение е къде къде по-голямо удоволствие да я четеш на таблет и да оставиш всички сметки на софтуера. Четенето на таблет е сравнимо с това на телефон, но с по-голям екран.

На компютър чета предимно в интернет-сайтовете. Дали ще четеш книга, интернет-сайт или форум - голяма разлика няма. Предимството е че се поддържат много формати, недостатък е преносимостта (дори и да ползваш лаптоп). Четенето на компютър не изключва четенето на книги под други форми. Естествено недостатък е и взирането в самия екран, което със сигурност уврежда очите.

Ами това е от мен за ел.книги, надявам се да съм бил полезен.
от garich
28 Авг 2015, 15:28
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Сайтовете, от които не трябва да споделяте!

Към администраторите - предлагам да не споделяте и от bradva.bg ;)
от garich
23 Яну 2016, 19:25
 
Jump to topic

Re: Възможно ли е вярващ в Христос да бъде отхвърлен от Него ?

Доста дълбок дебат може да се заформи около темата за предопределението.

Ето един мой актуален коментар :)
Ако Бойко Борисов предузнае, че посочения от него кандидат ще стане президент (така твърдят социологическите проучвания) и предопредели Цецка Цачева, но Цецка направи всичко възможно за да не стане президент и накрая не стане. Това възможен сценарий ли е? Възможен е. Кой е виновен, че Цецка не е президент - Бойко или самата Цецка?
от garich
24 Окт 2016, 17:02
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Западните медии отразиха протеста срещу мигрантите в София, за разлика от родните ни телевизии!

Бежанец = човек, който бяга от нещо (някой) който заплашва живота и/или здравето му
Имигрант = човек, който избира да се премести в чужда държава

Ако човек е истински бежанец, България трябва да му се струва рай. А не да прави бунтове, че е тук и мизерства.
от garich
24 Окт 2016, 16:55
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Редно ли е християни да цитират корана?

Правил съм опити да чета Корана (на английски) - още съм до никъде. Що се отнася до цитирането - дали е редно или не, зависи от смисъла на цитата. В конкретния случай Йоланта е сложила усмивка и може би го казва в шеговит тон. Иначе не бих приел буквално мнението й че онзи който не спазва Шабата е маймуна.
от garich
24 Окт 2016, 17:09
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Кой би могъл да е този ?

Дали е ставало дума за хора или ангели? Защо да не говори за хората, които тепърва ще населят земята. Пък и е имало най-малко други двама души на земята по това време: Адам и Ева.
от garich
26 Окт 2016, 20:17
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: 7 отблъскващи български черти

А дали са само български тези черти, ами не са и склонност на други народи?

Защо генерализираме с думата "български" и какво говори това за самочувствието на българина? Залитаме от едната крайност "ние сме най-интелигентните" в другата "Българите са много прости".
от garich
12 Ное 2016, 11:41
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Съжителство без брак

Съжителство без брак е едно, секс без брак друго :)
Може би правилния въпрос е: "След като повярвах - по същия начин ли трябва да се държа с приятеля си?"

Определено ако решиш да не правите секс - защото това си е блудство - пред приятеля ти остават 2 възможности:
- или все пак да сключите брак
- или да те напусне, защото желанието за секс ще надделее
от garich
18 Ное 2016, 02:45
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Няма институция ”Първа дама”

Аз не знаех как се казва съпругата на Плевнелиев досега :)
А между другото чета че май ще се развеждат: настоящия президент и съпругата му.

Възниква въпроса: може ли да управляваш държава, ако не можеш да управляваш собственото си семейство?

Това важи и за бъдещия президент, който е женен за настоящата г-жа Радева от ... август тази година, а преди две години е минал през развод.
от garich
20 Ное 2016, 18:53
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Следват ли християните Христос?

Пропусна обрязването :)
А проповядването от врата на врата освен Христос, го правят и някои нехристияни.

Спазване на законите (600 и колко) в Тора, на практика заключава в себе си по-голямата част от нещата в списъка, така че останалите са само повторение.
от garich
24 Ное 2016, 01:26
 
Jump to forum
Jump to topic

Празнувате ли Деня на Благодарността?

Ами заглавието на темата е ясно :) празнувате ли този празник?
Навремето мислех, че този празник е изцяло американски, но откакто посещавам моята църква забелязвам, че се празнува и при нас, т.е. малко се колебая доколко е християнски празника.

Празнува ли се от православните, празнува ли се от католиците, празнува ли се от другите евангелски деноминации? Какво мислите вие за този празник?

Забелязвам, че американците го празнуват през последния четвъртък на Ноември, а ние - последната неделя на Октомври. Ако вие го празнувате, то кога?
от garich
20 Окт 2015, 11:07
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Празнувате ли Деня на Благодарността?

В нашата църква, в следата на октомври, се отбелязва ( празнуване не е точната дума ) благодарствен ден. Този месец вече мина, беше на 18. Няма нищо общо с американския ден на благодарността, така, че заглавието не е точно.
В този ден специално благодарим на Бог за всичко, което е направил за нас. Темата на богослужението е в същия дух. Сутрин носим в църквата по нещо. Обикновено е плод, защото тогава свършва активния земеделски сезон. Донесеното след това се раздава на нуждаещите се. Тази традиция води началото си от старият български обчай за принасяне на плодове в храма и думи на благодарение към Господа.

В нашата църква отбелязването е същото както го описваш и ти. Че няма общо с американския ден на благодарността - не се знае ;)
Ето описанието на американския Ден на Благодарността в Уикипедия:
"Thanksgiving Day is a national holiday celebrated primarily in Canada and the United States as a day of giving thanks for the blessing of the harvest and of the preceding year" - т.е. те също благодарят за аграрната реколта през изминалата година.
В Канада го празнуват втория понеделник на Октомври, в САЩ - четвъртият четвъртък на Ноември - т.е. всеки по различно време - явно свързано с това в коя страна кога прибират основната част от реколтата.
Корените на празника са от началото на Реформацията.
от garich
20 Окт 2015, 17:15
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Грабването

Наскоро с интерес научих, че Грабването е доктрина, която навлиза в употреба в началото на 18-ти век и според догматиката на моята деноминация, такова нещо като Грабване няма. Или не във вида, в който съм си го представял. Гледал съм не малко християнски филми използващи Грабването за сюжет, включително чета книгата "Оставените".
от garich
11 Дек 2016, 00:02
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: КУРС ПО ПРАВОСЛАВНО ВЕРОУЧЕНИЕ

Кой е "Кесаря" във форума? :)

След първото мнение в темата, останалите комай са излишни.
от garich
11 Дек 2016, 00:21
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: "Най-голямата грешка в историята на човечеството"

Доколкото схванах с тази книга, авторите се опитват да "оправдаят" Библията от еволюционна гледна точка и да я използват едва ли не като доказателствен материал за своята теория.

Интересни са ми и коментарите под статията в сайта на 24 часа :)

Като цяло не бих прочел книгата, макар и да има допирни точки с Библяита.
от garich
11 Дек 2016, 00:13
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Каква е историята на християнството?

Историята се пише от силните на деня и никога не показва всички гледни точки. Така че за мен историята не винаги, да не кажа почти никога, не показва нещата такива каквито са.
от garich
12 Дек 2016, 00:56
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Каква е историята на християнството?

Един историк пишел нещо на бюрото си когато навън чул свистене на спирачки и след това страшен сблъсък. Излязъл навън и видял катастрофа. Започнал да разпитва очевидци какво точно се е случил. Един му разказал едно, втори друго, трети нещо съвсем различно. Прибрал се историкът в офиса и се замислил: "Аз не мога да сглобя факти, които са се случили преди 5 минути, а съм седнал да пиша за неща случили се преди хиляди години".

Това разбира се е измислена и преувеличена случка, но показва до каква степен сме неспособни да съдим за миналото от оскъдните сведения с които разполагаме. Историята, като много други науки предполагам, също се развива и може да се променя. Измислят се нови технологични методи за датиране, откриват се нови археологически разкопки и някои неща, които си си ги представял по един начин може да изглеждат по съвсем друг.

Историята на християнството ми е интересна, доколкото това ми помага да черпя вдъхновение и мотивация за днешния си живот. Примерите на достойни мъже и жени християни трябва да ни мотивират да живеем до колкото е възможно като тях.
от garich
13 Дек 2016, 12:50
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ЗАЩО АСТРОЛОГИЯТА НЕ Е НАУКА И НЕ ТРЯБВА ДА И ВЯРВАМЕ!

Леле, и тука каква дискусия се е завъдила около това шарлатанство Астрологията.
Ако трябва да съм искрен и аз едно време съм чел хороскопи и съм им вярвал. До такава степен, че да си търся партньор отговарящ ми на зодиакалния знак. Както и да е - това беше преди да стана новоповярвал християнин, т.е. преди години.
Макар, че още се хващам да свързвам рожденна дата и зодия.

Често се случва да ме питат: Кога е родена дъщеря ти? Като им отговоря - 1-ви август, казват: "Ааа, лъв значи". Като им кажа "Не вярвам в зодии" ме гледат едно странно. Вероятно почти всеки един разговор в който се спомене за рожденната дата на един човек, следващата асоциация ще бъде със зодията му. До такава степен ни е обвила Астрологията в пипалата си. А като чета статията по-горе, явно не само българите но и други народи.
от garich
17 Дек 2016, 00:39
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: ПЕНСИОНЕР ОТ РАДНЕВО ЩЕ ПРЕКАРА В ЗАТВОРА 2,5 ГОДИНИ ЗА КРАЖБА НА 1,5 КГ ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ

Какви престъпления срещу държавата нищят родните прокурори. Ако мога да си позволя малко черен хумор: поне дядото ще стои нахранен 2.5 години с нашите данъци в затвора.
от garich
17 Дек 2016, 00:43
 
Jump to forum
Jump to topic

Мъж строи сам църква в с. Тополи, Варненско

Наскоро чух едно интервю по радио Варна за мъж, който със собствени средства и сили строи църква в с. Тополи, близо до Варна. Обещал е за 5 години да вдигне църквата сам-самичък. Разтършувах се из интернет и попаднах на негово клипче в Ютюб от преди няколко месеца.

От две години председателят на партията на българските мъже Росен Марков строи със собствени средства църква на гробището край село Тополи /Варненско/, а днес (11.05.2016) той успя да се пребори на сесия на общинския съвет във Варна да се вземе решение да се махне магазина, който за сега е в параклиса на Централните варненски гробища. От 1-ви юни параклиса става само църква и изцяло се връща на Варненската и Великопреславска митрополия.

Повече подробности от самия него в клипчето:

https://www.youtube.com/watch?v=TaloEmS3g6Y
от garich
21 Дек 2016, 11:48
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Нова година

За многая лета на всички съфорумници! (първи пост за 2017 година)
от garich
01 Яну 2017, 01:16
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Премеждия навръх нова година :)

Интересни премеждия. Ако се гледа от хубавата страна сте прекарали едно запомнящо се посрещане на новата година. Вероятно и работата е можела да почака.
от garich
02 Яну 2017, 14:57
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Можеше ли Юда да откаже да предаде Исус?

Докато четях един стих днес се сетих за темата:
"Следователно Бог дарява с милост когото иска и прави коравосърдечен когото иска." Римляни 9:18
Както закорави сърцето на фараона, така Бог закорави и Юда, до степен че дори да не се разкая за онова, което е извършил. Т.е. той се разкая че е погубил невинен, но не призна че Иисус е Месията.

А гледам накрая сте обърнали дискусията в друга от Калвинистките доктрини - Ограниченото изкупление.
от garich
02 Яну 2017, 23:52
 
Jump to forum
Jump to topic

Да правиш разлика в храните ... Римляни 14:23

"И ако някой прави разлика в храните, но яде всичко, той е осъден, защото не го върши от вяра; а всичко, което не е от вяра, е грях."

Как тълкувате този стих, за какво правене на разлика става въпрос?
Как да прилагаме това в днешни дни?
от garich
06 Яну 2017, 01:39
 
Jump to forum
Jump to topic
cron