ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 24 Окт 2017, 06:46 Разширено търсене

Търсенето върна 21 резултата

Return

Re: Да помогнем на сестра Снежана Стойчева

Аз мога да помогна с безплатна адвокатска помощ , стига наистина тя да е потърсила своевременно и с необходимите доказателства , помощ от правозащитните власти. Блудство много трудно се доказва , но ако наистина и е нанесен побой и е била принудена към такива действия ,има как да бъде осъден блудникът.
от yasna
21 Май 2016, 16:13
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Да помогнем на сестра Снежана СтойчеваБитки водим всички, къде светски, къде духовни, къде и двете.. Разпространих статията в социалната мрежа и отзивите не са от най-позитивните. Мятат се банкови сметки без някакво информативно съдържание и обяснение - кой, какво.. Ясно е, че има за цел да предизвика съчуствие, но нека тази жена даде повече информация.
E, аз мога да помогна с труд , Йоли ми е изпратила инфо ,ще го проверя и ще действам , ако вътрешното ми убеждение говори,че има пострадало лице. Иначе и аз не се връзвам на банкови сметки. Когато става дума за морал , никакви пари не могат да удовлетворят една опустошена потреба.
от yasna
21 Май 2016, 18:15
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Обрат на историята със Снежана, която събира пари за лечение

Има развитие на нещата :

Сложих темата в една голяма християнска група , където сложих вчера моята тема. Админите са сестра Кунка Ангелова и брат Боби Борисов-и двамата имат профили тука. ОКАЗА СЕ ,че преди време от ЦАСД са ходили две сестри при Снежана , говорили са с нея и са започнали да и събират помощи както и да помагат с каквото могат.
След нашата сегашна публикация , се вземат веднага мерки да бъде настанена ,ако желае в техен център за здраве тази жена ,а не да се събират постоянно помощи.
Щом има и близки , могат да сезират прокуратурата или някой център по психично здраве , за да я настанят на задължително лечение по Закона за здравето. Вероятно жената е спряла да приема медикаментите , в такива случаи се обострят психичните разстройства. А и е възможно назначеното и до този момент лечение да не дава вече резултат. Един прием в психиатрична клиника за определен период , ще спомогне за правилното и наблюдение и адекватно лечение за в бъдеще.
от yasna
26 Май 2016, 13:35
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Съжителство без брак

Гражданският брак се въвежда с Наредба -закон през 1945 година:
"Опитите за пълно отнемане на правомощията на Църквата по отношение на брака продължават и през 1911 и 1919 г.[15] Сериозен конфликт между държавната и църковната власт по този въпрос възниква и през 1936 г., когато тогавашният министър на правосъдието Димитър Пешев изготвя проект за въвеждането на граждански брак като задължителен.[16] Във връзка с въпроса под чие ведомство да остане брачното право е проведена преписка между Св. Синод и правителството. В крайна сметка то остава под юрисдикцията на Църквата[17] до 1945 г., когато се приема Наредба-закон, с която се въвежда задължителният граждански брак."
https://dveri.bg/x9wf
от yasna
17 Ное 2016, 23:04
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Съжителство без брак

spravedliv » Вчера, , 20:35 "][/quote]

Материалът , който съм предложила , наистина може да бъде коментиран в посока поне да споделим идеи как да бъде засилена ролята на църквата , за да спре безразборното разтрогване на бракове по не дотам сериозни причини.
Факт е , че в българското законодателство , не беше последователно нормативно регламентирано фактическото съжителство , което създава голям хаос. При това фактическо съжителство има последици , свързани с други закони / например Закон за защита от домашно насилие/ , но не и в други сфери /наследяване , прекратяване на отношения , последици за децата , за които съдът да следи служебно и т.н./.
От този материал става ясно ,че църковният брак е в пряка зависимост от гражданския брак. Не виждам кой знае каква разлика в прилаганите документи за сключване на брак , изисквани от църквата и от служителя в общината по гражданското състояние. Би могло да се помисли , ако двама партньори искат да сключат църковен брак , със Свидетелството за венчание, да се впише това обстоятелство в гражданския регистър, и бракът да се счита валиден. Много ми харесва и идеята , в случай на църковен брак , при стартиране на бракоразводна процедура , да има условие да бъде сезирана задължително църквата , преди съда , за да изиграе ролята на медиатор и да се опита да предотврати развода. Считам , че ако двамата съпрузи , са вярващи и притежават християнските добродетели , ще се замислят над причините да се развеждат. И сериозните последици от това.
Споделям тук само свое мнение , не зная защо църквата е толкова дистанцирана от тези процеси понастоящем. Вярвам , че трябва да се дава повече гласност и аргументи в тази посока. Защото понастоящем църковният брак за много миряни е по-скоро пищен ритуал , отколкото съдба и осъзнат избор. Това , по мое мнение , трябва да се промени.
от yasna
19 Ное 2016, 10:56
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Моля, помогнете на сърцето ми

Петьо , здравей и от мен !
Чета историята ти и съм съпричастна. От мен можеш да получиш само "светски" съвети , но нека да ги споделя. Първо- след като написа , че момичето е на 18 години , това промени съществено историята. Ами малка е още . Несамостоятелна , зависива от родителите си. Не очертавай толкова бързо "вражески кръг" в този случай, нито бъди толкова краен за мотивите. Пламен хубаво ти го е обяснил. Тук има безкрайно ценни и добронамерени хора, които наистина ще ти покажат пътя. В тях не включвам лица като последния коментатор с изрази като "евалата" , многото удивителни , споменаването на "леката женица" по този скандален начин. Не вземай под внимание постовете на хора , които си намериха мъже и жени в този форум и за три месеца сключиха брак помежду си. Те не са критерий за християнски добродетели и пример за подражание. Успех от мен !
от yasna
04 Яну 2017, 02:00
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Мая Манолова: Забраняваме колекторските фирми да съдят граждани, те извършват системни злоупотре

Тука предполагам става въпрос за частните съдия изпълнители.

Не , те участват в тези схеми на финала. Колекторските фирми са едни организации от хора , които изземват дългове на граждани за малки суми от топлофикация , от фирмите за бързи кредити , от енергоразпределителните дружества , от доставчиците на интернет и мобилните оператори и от тяхно име започват съвсем законен рекет срещу длъжника -с покана за доброволно изпълнение. Ако не си платиш доброволно , пристъпват към дела в тези арбитражни съдилища , като за дълг 100 лева с таксите и адвокатските хонорари / които сами си определят/ , сумата вече набъбва около 800 лева. Примерно. След което с изпълнителния лист се пристъпва към частните съдебни изпълнители / в този случай те не са виновни / , защото работят с легален изпълнителен лист. При тях , вече с нов адвокатски хонорар , таксите на ЧСИ и лихвите,хонорари на вещо лице, съдебни удостоверения , сумата може да стигне до 3000 лева. И така идва поканата от ЧСИ при длъжника.За дълг от 100 лева , вече дължиш 3000 и те грози запор върху заплата /обикновено вече е направена/ ,запор върху имот , или лек автомобил. И тази сума е формирана по този начин , и няма как да се спаси длъжникът от нея./Дала съм само пример , не съм точна в сумите , но ориентировъчно са такива/ Най-лошото е , че досега , тази процедура беше / и все още е/, съвсем легална и законна.
от yasna
10 Яну 2017, 20:45
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Мая Манолова: Забраняваме колекторските фирми да съдят граждани, те извършват системни злоупотре

Венци , много добре , че си дал нагледнен пример. Точно така се действа , докато не влезеш в омагьосания кръг. С тях шега и не бива-в смисъл , да не им отговаряш, защото ще те осъдят , а после става късно. Не е безнадеждно , но разправията е голяма. Своевременно и аргументирано- отпор с любезен тон. :no1:
от yasna
10 Яну 2017, 21:46
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Нравствено-поучителен аспект на православната икона

yasna , логореята продължава, защото по темата вече аз съм дал ясен и стегнат отговор в "Богословие на иконата": http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?t=3895&f=90#p22806
Явно обаче, че тук преобладават хора, които търсят не толкова нещо да научат, а повече да си чешат езиците. Радвам се, че ти проявяваш интерес към християнската тематика и макар и с въпрос взимаш участие. :friends:
благодаря , ще го изчета ,наистина не съм попадалана тази тема.
от yasna
15 Яну 2017, 20:30
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Св. преподобни Антоний Велики

Йоли , няма никакво основание да се иска отнемането на модераторските ти права. Модерирането е едно , а мненията по темите-съвсем друго. Прави ми впечатление , че много безсмислена агресия спрямо теб има тук , за това ,че си си изказала мнението по тема. Без теб този форум не е интересен. Няма спорове , няма противопоставяне на аргументи. Що за поведение на някакви си потребители ? Имаше днес хубави нови теми за това , как поведението ни влияе на самите нас, за поведението на истинския христинин-също. Едно е да се заявява принадлежност към деноминация , друго е самонадеяни християни да демонстрират без никаква причина лична вендета. Срам и позор!
от yasna
17 Яну 2017, 20:39
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Анкета: Да бъдат ли свалени правата на модератор във форума?

И аз смятам анкетата за излишна. В момента един "правослвен богослов" , дошъл тук от два месеца , държал се неуважително , цинично и демонстратинво / незнайно защо / , си позволява да държи сметка за действия или бездействия , съществували много ПРЕДИ появата му. Ако има грозни обиди , писане с капс лок и клевети , хули и безсмислени постове / не по темите/ , то могат да се преброят. Както и кой е техният автор. Тук не визирам изтритите теми , инициирани пак от определени потребители с определени лични нападки. Ако това ще е тонът тук , то този форум с история и традиция , няма бъдеще. Теодора съсипа един форум по същия начин , форум с повече от десетгодишна история. Същото поведение демонстрира и тук. Ако такъв тип поведение ще се толерира , наистина нормалните хора ще си тръгнат. Форумът е образователен , но авторитетът му може да бъде запазен при спазване на добрия тон.
от yasna
17 Яну 2017, 21:35
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Изтрит профил и мненияЯсна, следи развоя на темата тук и кажи на всички нас такива мнения като на Еди ли искаш да четеш и не искаш да бъдат потушавани от православните?
http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=11781&start=50
Ами от кой друг да се потушават, след като на никой друг не му правят впечатление нехристиянските теми на Еди? Ако е така, то аз предпочитам да чета само Стуцито и никой друг, дори и да не ми харесва стила му на изказване, примерно.
Аз чета всички мнения с еднакво уважение. Всеки , решил да сподели тук , го прави с вяра , чувство и настроение. Отношение си е. Естествено , че можеш да имаш личните си пристрастия. Въпрос на позиция. Дадох само някакъв пример , и то е свързано с конкретиката на темата , тенденциите във форума, нагласите. Нищо лично нито към теб , нито към Стуците. Чета си . И си коментирам. Дори като гост чета постоянно. Уютно ми е в този сайт. Не искам да загубя това усещане. Та затова взех , че се изказах.
от yasna
01 Мар 2017, 21:33
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Изтрит профил и мнения

Стуци беше наказан, а грешката коригирана. Помисли сега ти - ако направиш форум и имаш потребител с хиляди мнения от 2012та година насам. После друг реши ей така да го изтрие.. Влез в някой форум и потърси опцията - изтриване на профил с мнения, има ли такава?
Венци , ужасно е и вече го написах. Просто си направи общите условия такива , че този прецедент да не се повтаря.
от yasna
02 Мар 2017, 00:50
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Изтрит профил и мнения

Аз не мога да разбера какво толкова се е случило?


Тука такива излишни драми станаха че не знам какво да кажа просто.. Нека не се излагаме хора..
Излагацията , според мен е в това , че пострада модератор, който е уважил желанието на участник да напусне по своя воля. Наистина нямам обяснение защо така е отлюспен. Какви точно злоупотреби е извършил.
от yasna
02 Мар 2017, 00:25
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Организират акция в подкрепа на отец Паоло Кортези – неделя, 12 ч. пред президентството

Сестра yasna, преди да се изказва мнение е хубаво човек да се запознае с конкретните обстоятелства.
Наистина България е една от страните с най-висок процент мюсюлманско население в Европа. Но българските мюсюлмани са коренно различни от тези в Западна Европа, защото живеят по нашите земи от векове. По манталитет те не се отличават от българското население. С малки изключения, ги няма тези фанатизирани затворени гета, които могат да се видат в Белгия, Германия или Франция.
Така, че сравнението е неуместно.
За едно и също говорим. Аз имах предвид , че не може да ни се вменява нетолерантност като народ , защото не приемаме бежанците /настоящите/. И че никой чужденец , та бил той и отец , не може да проявява такива инициативи спрямо бежанците. Изобщо не мога да оправдая постъпката му.
от yasna
18 Мар 2017, 22:46
 
Jump to forum
Jump to topic

Вие не можете да четете този форум
от yasna
26 Мар 2017, 10:11
 
Jump to forum
Jump to topic

Вие не можете да четете този форум
от yasna
26 Мар 2017, 09:25
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: БРАК ЛИ Е ГРАЖДАНСКИЯ БРАК?

Стуци , интересна тема си поставил за дискусия , но се питам, защо преди време , в качеството ти на модератор , по тема и мой опит да дискутираме с другите съфорумци Наредбата -закон за брака от 1945 година , директно ме възпря с мотив , че това не е форум за консултации по бракоразводни дела. Сега охотно излагаш становища по същите въпроси. Както и да е , ето един линк по темата :
https://dveri.bg/x9wf
Според мен, хора , които се наричат християни , или са със собствено убеждение за такива , би следвало да спазват гражданските закони след християнските , и то по подразбиране. Водеща е вярата.
Изобщо , за какви християни иде реч , отнесено към хора , които се бракосъчетават и развеждат като "здравей- здрасти". Хора , които употребяват обществените порядки и правила с пренебрежение и безпардонност, как да бъдат приети като убедени вярващи. Ами- не са.
от yasna
14 Юни 2017, 15:22
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: В подкрепа на традиционното семейство


Да видим все пак кой толерира този така наречен упадък аз му казвам содомия...
Ето кои посланици от ЕС + САЩ подкрепиха горещо “София прайд” Парадът изпраща важно послание към хиляди гейове и лесбийки в цялата страна, че не са сами, посочват дипломатите
“Отстояването на принципа за равно третиране на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните (ЛГБТИ) хора е важен аспект на толерантното и уважаващо общество”, се казва в писмото, цитирано от "Труд". “София прайд” е възможност за подкрепа на човешките права и за изтъкване на разнообразието, усилията и постиженията на българската ЛГБТИ общност. Прайд парадът изпраща важно послание към хиляди гейове и лесбийки в цялата страна, че не са сами”, пише още на сайта на американското посолство. Под текста стоят подписите на посланици на Австрия, Белгия, Бразилия, Хърватия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Израел, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия и Испания, Великобритания, Швеция и САЩ.


Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/eto-koi-poslanitsi-ot-es-sashch-podkrepikha-goreshcho-sofiya-prayd_news420964.html
Ами да видим. Размиването на границите между нормално и неприемливо е удобна теза за всякакъв вид идеологии. Отклоняването от догмите се толерира , за да може да се заличат ценностите , създавани откакто свят светува.
Целта е ясна- анархия и произвол. Идеологически се толерират и противопоставят нормалност на ненормалност , заради сблъсъка. По -"напредншичавите " ще прегърнат еврогейските ценности , за да се покажат напредничави. Другите да мълчат :o Направо сме за шкафа на баба. Когато инфантилността завладее света , ще се сетим да извадим реликвите. Сега е времето на всевъзможните извращения , облечени в удобната форма на демокротичното приемане. Опасността я виждат малцина.
от yasna
14 Юни 2017, 16:15
 
Jump to forum
Jump to topic

Re: Осъдиха богословка на Св. Синод за насаждане на омраза и враждаВидя ли сега кои са гурутата?!
http://bg.srichinmoycentre.org/sri_chinmoy/biography_of_sri_chinmoy


Това обаче, ако някой ми го разтълкува ще съм му много благодарен:
"липсата на събрани доказателства за претърпените от единия ищец неимуществени вреди не е основание за отхвърляне на иска му като недоказан, тъй като самото осъзнаване от физическо лице, че негово право е нарушено, е отрицателно преживяване, което подлежи на обезщетяване."
Ще се опитам да ти го разясня. Следващите ви предположения с Пламен са донякъде правилни. Но самите мотиви на съда, според мен- не. Ако има правосъдие , това тълкуване на съдията за неимуществените вреди , без събрани доказателства , трябва да бъде прието за незаконосъобразно , тъй като противоречи на основни правни понятия относно обезвредата за неимуществени вреди , която се доказва . В случая, съдията е направил волно предположение , че някой си е претърпял вреди , само заради "осъзнаването за нарушеното му право". Ако се създаде такъв преценеднт , става лошо за самата съдебна практика по множеството дела , които се водят за обезщетяване на неимуществени вреди. От това би следвало ,че всеки може да си мята в съда молби , че е претърпял вреди от действие или бездействие на някого и , без да ги доказва , съдията да си осъжда ответника на база предположения за "осъзнаване".
По същество- обезщетяват се доказани неимуществени вреди, а съдията определя техния размер по справедливост. Но за наличието им , е работа на ищеца, да ги докаже. Защото за някого един шамар , или грозна обида , може да не произведе субективни негативни последици , но за друг- да промени коренно светоусещането му. Затова , в случай на вреди , те се доказват-как са се отразили в живота на пострадалия. Това става със свидетели , експертизи , медицински документи. Преценява се степента на психичното въздействие и времетраенето на отшумяването на негативните преживявания от определени увреждащи действия, било то думи , физически актове, или разпространяване на клеветнически твърдения.
Съдията не може да предполага . Той работи само с факти и доказателства.
Неправилно е това решение с тези мотиви . Трябва да бъде отменено от въззивната инстанция. В тази част. Не съм запозната с целия казус, за да тълкувам правилността на решението в останалите му части.
от yasna
29 Юли 2017, 08:09
 
Jump to forum
Jump to topic
cron