ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 22 Сеп 2017, 23:47 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

[ Facebook коментара]

Теми, за които няма отделен форум.

ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 02 Яну 2017, 15:22

Не ИД ще ни унищожи, най-големият враг на православието е самото православие


Изображение
Отец Никанор е монах в Църногорския манастир "Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян" в Гигинци. Завършил училище по мениджмънт, след това Международни икономически отношения.

Отец Никанор стана популярен в България с миналото си на брокер на "Уолстрийт". Той споделя, че решил да се замонаши, след като разбрал, че не може и не иска да мисли само как да печели пари.

Потърсихме отец Никанор, за да чуем мнението на един свещеник застрашена ли е християнската цивилизация от ислямизиране, след войната която ИД обяви на Европа, и защо светът ни се превърна в свят на безвластие, престъпност и безверие.


Интервю на Албена БОРИСОВА

- Живеем в смутни времена, отче. Убийствата станаха ежедневие, обири и побоища и се случват все по-често. И хората сякаш не се стряскат, свикнаха. Как стигнахме до тук?

- Причината е в нашето отстъпление от бога и вярата. В тази духовна слепота, в която сме изпаднали, не можем да си дадем сметка кое е ценно и кое - не. Това време е предсказано. Да отворим Новия завет, книгата "Откровения на Йоан". Там всичко е написано. Краят на света приближава. И не бива да обвиняваме само медиите, че излъчвали само лоши новини. Ха да видим кои са добрите и има ли ги?!

- Защо хората изгубиха вярата си? Къде по пътя към храма се отклониха?


- Не може да се даде еднозначен отговор. Това е дълъг процес, който има своите корени от преди около 200 г. за България. Охладняваме, самообожествяваме се, придаваме значение на преходните неща като на непреходни. Баби се разкрасяват като млади момичета, старци се правят на младежи. И в основата на всичко са гордостта и самолюбието. Ако живеехме със знанието, че ще се изправим пред бога и ще даваме отчет за своите грехове, нямаше да живеем по този начин.

- Западът, а то католиците и протестантите, искат все по-агресивно да ни наложат да узаконим гей браковете. Заплашено ли е християнството?

- Вината не е на католиците и протестантите. Гей браковете се налагат от либералния запад - от политиците, хората на изкуството, на науката... Човек, който одобрява гей бракове, е способен да убие милиони хора. Той не е по-различен от Хитлер и Сталин. Става дума само за различни проявления на злото. Щом като не прави разлика между мъж и жена, то тогава какво е ценното за него, няма такова. Защо да не започне и да убива?

- Русия в момента се изживява като стожер на православието и най-голям пазител на православните ценности?! Руснаците са религиозни хора. Успяха да запазят вярата си въпреки болшевизма...

- Не мога да приема тази теза, докато в Русия има град Екатеринбург, Свердловска област. Що за цинизъм и шизофрения?! Градът е наречен на света Екатерина, чието име е носела и императрицата. А Яков Свердлов е един от главните организатори на разстрела на царското семейство. Та Русия не осъди най-голямото световно зло - болшевизма. Какви са тези петолъчки, мавзолей на Ленин...

- Много наблюдатели предупреждават, че европейската цивилизация е пред унищожение заради новото преселение на народите от Близкия Изток и атентатите в континента. Съгласен ли сте с една такава прогноза?


- Най-големият враг на християнството и по-точно на православието е самото православие. Къде ни е молитвата, къде ни е държавата, къде са ни децата, които да ходят на църквата и да се възпитават в християнски ценности?! Ако го имаше всичко това, нямаше да има никаква опасност. Един хубав автомобил може да бъде шампион, но може и да се блъсне в първата мантинела. Зависи кой го кара. Християнството е имало врегове от първия миг. Не ме е страх от бежанци и от гей паради, ако имам вяра.

- Как да се върнем към тази вяра. Сам виждате, че християни бягат в Близкия изток и стават войни на "Ислямска държава", която се превърна в мода?!

- Връщането започва просто и лесно - от кварталния храм, от семейството и колегите. Няма нужда от велики преобразувания в държавата. Ние сами сме се поробили под желанието за удовлетворяване на страстите. Умираме в мрак. Болестта е твърде напреднала. Но винаги има едно "Но". Който се спаси, няма да вижда злото в живота, а ще му се радва, мисленето му ще е положително.

- Вие, свещениците, имате вина за това състояние. Младите хора не знаят как се влиза в църква, как трябва да се кръстят и какво въобще да правят в храма...

- Това е обща работа. Аз приемам критика. На такава държава, такава църква.

- Защо не ходите като апостоли сред народа да го просвещавате? Той няма как сам да влезе в църквата, след като не я познава?

- Къде е този народ, който ще ни държи сметка?! Той ни държи сметка за часовниците, за колите ни. А не иска от нас просвещение. Свещениците трябва да ходят сред децата и болните, да помагат, да просвещават, да си вършат мисията. Но никой не иска това от нас. Висим на косъм. Но трябва да се държим за него.

http://pik.bg/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA% ... 18923.html
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

Мнение Номер:#  Мнениеот Милко » 02 Яну 2017, 15:59

Де да имаха всички православни такива разбирания, ама една птичка пролет не прави. Най вероятно ще бъде отхвърлен като бунтар за да продължим да си я караме както си знаем и да се питаме , защо така? :heart:
Аватар
Милко
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 841
Регистриран на: 19 Яну 2016, 15:17
Has thanked: 777 times
Been thanked: 466 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: смирен

Re: ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 02 Яну 2017, 17:18

Милко » Днес, , 15:59 написа:Де да имаха всички православни такива разбирания, ама една птичка пролет не прави. Най вероятно ще бъде отхвърлен като бунтар за да продължим да си я караме както си знаем и да се питаме , защо така? :heart:

Какво имаш предвид че ще бъде отхвърлен като бунтар.....от кого ще бъде отхвърлен....та той е един от най известните млади иеромонаси заедно с отез Висарион понастоящем иероскимонах Димитрий....наясно ли си въобще какво си искал да речеш?
Последно редактиран от bolgaroliub на 02 Яну 2017, 17:31, редактиран 1 път общо.
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3332
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 759 times
Been thanked: 512 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

Мнение Номер:#  Мнениеот Милко » 02 Яну 2017, 17:25

Каквото писах писах за тези които разбират.
Аватар
Милко
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 841
Регистриран на: 19 Яну 2016, 15:17
Has thanked: 777 times
Been thanked: 466 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: смирен

Re: ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

Мнение Номер:#  Мнениеот Edi » 02 Яну 2017, 22:56

В Библията няма монаси нито манастири, нито храмове, тъй като ние сме храмът на Бога според Библията.

1 Коринтяни 3:16. Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че Божият Дух живее във вас?

1 Коринтяни 6:19. Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си,

Освен това Исус изпрати учениците си в света, а не по манастири. Това си е небиблейска практика, следователно форма на заблуда.

1 Коринтяни 5
6. Хвалбата ви не е добра. Не знаете ли, че малко квас заквасва цялото тесто?
7. Очистете стария квас, за да бъдете ново тесто, - тъй като сте безквасни; защото и нашата пасха, Христос, биде заклан [за нас].
8. Затова нека празнуваме, не със стар квас, нито с квас от злоба и нечестие, а с безквасни хлябове от искреност и истина.
9. Писах ви в посланието си да се не сношавате с блудници,
10. не че съм искал да кажа за блудниците на тоя свят, или за сребролюбците и грабителите, или за идолопоклонците, понеже тогава би трябвало да излезете от света, -
11. но в действителност ви писах да се не сношавате с някого, който се нарича брат ако е блудник, или сребролюбец, или идолопоклонник, или грабител; с такъв, нито да ядете заедно.
12. Защото, каква работа имам да съдя вънкашните човеци? Не съдите ли вие вътрешните,
13. докато вънкашните Бог съди? Отлъчете нечестивия човек изпомежду си.


Йоан 15
14. Вие сте Ми приятели, ако вършите онова, което ви заповядвам.
15. Не ви наричам вече слуги, защото слугата не знае що върши Господарят му; а вас наричам приятели, защото ви явявам всичко що съм чул от Отца Си.
16. Вие не избрахте Мене, но Аз избрах вас, и ви определих да излезете в света и да принасяте плод и плодът ви да бъде траен; та каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде.
17. Това ви заповядвам да се любите един друг.
18. Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил.
19. Ако бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази.
20. Помнете думата, която ви казах, слугата не е по-горен от господаря си. Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако са опазили Моето учение, и вашето ще пазят.
21. Но всичко това ще ви сторят поради Моето име, защото не познават Онзи, Който Ме е пратил.
22. Ако не бях дошъл и не бях им говорил, грях не биха имали; сега, обаче, нямат извинение за греха си.
23. Който мрази Мене, мрази и Отца Ми.
24. Ако не бях сторил между тях делата, които никой друг не е сторил, грях не биха имали; но сега видяха и намразиха и Мене и Отца Ми.
25. Но това става и да се изпълни писаното в закона им слово, "Намразиха Ме без причина".
26. А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, който изхожда от Отца, той ще свидетелствува за Мене.
27. Но и вие свидетелствувате, защото сте били с Мене отначало.
Аватар
Edi
Banned
 
Мнения: 148
Регистриран на: 20 Дек 2016, 19:48
Has thanked: 20 times
Been thanked: 96 times
Пол: Мъж
църква: Неденоминационна църква
Характер: ученик

Re: ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 02 Яну 2017, 23:15

Edi » преди 13 минути написа:В Библията няма монаси нито манастири, нито храмове, тъй като ние сме храмът на Бога според Библията.

1 Коринтяни 3:16. Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че Божият Дух живее във вас?

1 Коринтяни 6:19. Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си,

Освен това Исус изпрати учениците си в света, а не по манастири. Това си е небиблейска практика, следователно форма на заблуда.

1 Коринтяни 5
6. Хвалбата ви не е добра. Не знаете ли, че малко квас заквасва цялото тесто?
7. Очистете стария квас, за да бъдете ново тесто, - тъй като сте безквасни; защото и нашата пасха, Христос, биде заклан [за нас].
8. Затова нека празнуваме, не със стар квас, нито с квас от злоба и нечестие, а с безквасни хлябове от искреност и истина.
9. Писах ви в посланието си да се не сношавате с блудници,
10. не че съм искал да кажа за блудниците на тоя свят, или за сребролюбците и грабителите, или за идолопоклонците, понеже тогава би трябвало да излезете от света, -
11. но в действителност ви писах да се не сношавате с някого, който се нарича брат ако е блудник, или сребролюбец, или идолопоклонник, или грабител; с такъв, нито да ядете заедно.
12. Защото, каква работа имам да съдя вънкашните човеци? Не съдите ли вие вътрешните,
13. докато вънкашните Бог съди? Отлъчете нечестивия човек изпомежду си.


Йоан 15
14. Вие сте Ми приятели, ако вършите онова, което ви заповядвам.
15. Не ви наричам вече слуги, защото слугата не знае що върши Господарят му; а вас наричам приятели, защото ви явявам всичко що съм чул от Отца Си.
16. Вие не избрахте Мене, но Аз избрах вас, и ви определих да излезете в света и да принасяте плод и плодът ви да бъде траен; та каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде.
17. Това ви заповядвам да се любите един друг.
18. Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил.
19. Ако бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази.
20. Помнете думата, която ви казах, слугата не е по-горен от господаря си. Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако са опазили Моето учение, и вашето ще пазят.
21. Но всичко това ще ви сторят поради Моето име, защото не познават Онзи, Който Ме е пратил.
22. Ако не бях дошъл и не бях им говорил, грях не биха имали; сега, обаче, нямат извинение за греха си.
23. Който мрази Мене, мрази и Отца Ми.
24. Ако не бях сторил между тях делата, които никой друг не е сторил, грях не биха имали; но сега видяха и намразиха и Мене и Отца Ми.
25. Но това става и да се изпълни писаното в закона им слово, "Намразиха Ме без причина".
26. А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, който изхожда от Отца, той ще свидетелствува за Мене.
27. Но и вие свидетелствувате, защото сте били с Мене отначало.

обеждавам се за сетен път че ти както и мнозинството от западните протестантски деноминации единствено можете да се биете в гърдите колко много четет Библията а всъщност не я четете и не я разбирате въобще.....едно че не я четете е второ че не се ползвате от светоотческот тълкуване на Писанието....казано си и то на няколко места от Христа за монашеството ама ти вместо да се тупаш възгордяно в гърди какъв разбирач си на Библията вземи та наистина я прочети най после.
Матея19:10–12
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3332
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 759 times
Been thanked: 512 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 02 Яну 2017, 23:24

Ами св Йоан Кръстител не живееше ли като монах в пустинята....като енок облечен в камилска вълна само и хранещ се с дим мед и скакълци.....какво мислиш познавачо на БИБЛИЯТА
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3332
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 759 times
Been thanked: 512 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

Мнение Номер:#  Мнениеот Милко » 02 Яну 2017, 23:42

Брат " Българолюб" освен да следваш сляпо религиозните традиции силно повлиян от религиозна и политическа пропаганда защо не вземеш да потърсиш и Господа със същата ревност. Предполагам че ако си искрен Той ще ти се открие. Тогава може би ще можем да разговаряме на един по- нормален език, без омраза и предубеждения.
:heart: :heart:
Аватар
Милко
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 841
Регистриран на: 19 Яну 2016, 15:17
Has thanked: 777 times
Been thanked: 466 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: смирен

Re: ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 03 Яну 2017, 00:08

Брат Милко не съм достоен аз да ми се открие сам Бог....единствено се моля по Неговата велика милост да наследя Царството му....по милост не по заслуги като някой имащи се за живи светии.....за политическата пропаганда не знам какво имаш предвид.....не съм заявявъл политически пристрастия ни към леви ни към десни ни към либерали ни към комунисти,социалисти демократи и тн.....
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3332
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 759 times
Been thanked: 512 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: ЕКСКЛУЗИВНО! Отец Никанор със смразяващ коментар пред ПИК: Краят на света приближава...

Мнение Номер:#  Мнениеот Watch » 03 Яну 2017, 01:57

"Краят на света приближава"..... Ако някой се съмнява в това, нека види този клип : https://www.youtube.com/watch?v=6NCq_fPpkrk

Аватар
Watch
Любител
Любител
 
Мнения: 86
Регистриран на: 01 Апр 2015, 19:01
Has thanked: 65 times
Been thanked: 50 times
Пол: Жена

Следваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

26 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (3), Edi (3), Hatshepsut (2), NikolaV (1), Theodora V (9), Watch (1), anah_su_namun (1), bolgaroliub (12), for_the_truth (9), garich (3), lazarin1 (4), messianic (1), stucyte (7), Александър (4), Венци Тоневски (2), Георги Георгиев (1), Милко (6), Петьо (1), Пламен79 (9), Пресияна (2), Стефан Чаков (1), Теодор77 (8), стоян2 (1)


Назад към Общи християнски теми