ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 25 Сеп 2017, 09:21 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Какво представлява реформираното богословие?

[ Facebook коментара]

Анкети на тема БИБЛЕЙСКО БОГОСЛОВИЕ

Какво представлява реформираното богословие?

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 28 Сеп 2016, 23:09

Изображение

Въпрос: Какво представлява реформираното богословие?

Отговор: Най-общо казано, реформираното богословие включва всяка система на вярвания, която води произхода си от протестантската Реформация през 16 век. Разбира се, самите реформатори вземат своето учение от Писанието, както се вижда от тяхното верую „sola scriptura”, затова реформираното богословие не е „нова” система от вярвания, но такава, която се стреми да продължи апостолската доктрина.

Общо взето реформираното богословие се придържа към властта на Писанието, суверенитета на Бога, спасението по благодат чрез Христос и необходимостта от евангелизиране. Понякога то се нарича заветно богословие, защото набляга върху завета, който Бог прави с Адам и новия завет, който идва с Исус Христос (Лука 22:20).

Авторитет на Писанието.
Реформираното богословие учи, че Библията е боговдъхновеното и авторитетно Слово на Бог, достатъчно по всички въпроси на вярата и практиката.

Суверенитетът на Бога.
Реформираното богословие учи, че Бог управлява с абсолютен контрол над цялото творение. Той е предопределил всички събития и по тази причина Неговото намерение никога не може да бъде осуетено от обстоятелствата. Това не ограничава волята на творението, нито прави Бог автор на греха.

Спасение по благодат.
Реформираното богословие учи, че в своята благодат и милост Бог е избрал да изкупи хора за себе си, като ги избавя от греха и смъртта. Реформираната доктрина на спасението често се представя чрез акростиха TULIP (известен също като петте точки на калвинизма). В превод на български те са:

Пълна поквареност.Хората са напълно безпомощни в своето греховно състояние и са под Божия гняв и не могат по никакъв начин да угодят на Бога. Пълната поквареност означава също, че хората обикновено не се стремят да познаят Бога, освен ако Бог не ги милостиво не ги подтикне към това (Битие 6:5; Еремия 17:9; Римляни 3:10-18).

Безусловен избор.От вечността Бог е избрал да спаси голямо множество грешници, които никой не може да изброи (Римляни 8:29-30; 9:11; Ефесяни 1:4-6,11-12).

Ограничено изкупление.Наречено също „конкретно изкупление.” Христос понесе върху Себе Си присъдата за греха на избраните и по този начин плати със смъртта Си за техния живот. С други думи, Той не просто направи спасението „възможно”, но действително го спечели за тези, които Той е избрал (Матей 1:21; John 10:11; 17:9; Деяния 20:28; Римляни 8:32; Ефесяни 5:25).

Неустоима благодат.
В своето греховно естество човек се противи на Божията любов, но благодатта на Бог, която работи в сърцето му, го прави да пожелае това, на което се е противил преди това. Т.е., Божията благодат няма да се провали да постигне своето спасително дело в избрания (Йоан 6:37,44; 10:16).

Устояване на светиите.Бог защитава Своите светии от това да не отпаднат; затова спасението е вечно (Йоан 10:27-29; Римляни 8:29-30; Ефесяни 1:3-14).

Необходимост от евангелизиране.
Реформираното богословие учи, че християните са на този свят, за да го променят – духовно чрез евангелизиране и обществено чрез свят живот и хуманитарна дейност.

Други отличителни черти на реформираното богословие включват като цяло спазването на двете тайнства (кръщението и причастието), възглед за духовните дарби, според който те престават (духовните дарби вече не се дават на църквата) и недиспенсационален възглед за Писанието. Силно уважавани от реформираните църкви са трудовете на Жан Калвин, Джон Нокс, Улрих Цвингли и Мартин Лутер. Уестминстърската изповед на вярата въплъщава богословието на реформираната традиция. Съвременни реформирани църкви са презвитерианските, съборните и някои баптистки църкви.

https://www.gotquestions.org/Bulgarian/ ... ology.html
И Аз им давам вечен живот; и те никога няма да загинат, и никой няма да ги грабне от ръката Ми. Йоан 10:28
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3301
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1908 times
Been thanked: 1465 times
Автор на темата
Пол: Мъж

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Какво представлява реформираното богословие?

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 29 Сеп 2016, 14:47

Не е написано съвсем точно. Бих казал, че е написано твърде общо. Има съществени разлики в протестантските доктрини при "ранното" и "късното" протестантство особено в: пълната поквареност, безусловния избор, неустоимата благодат и устояването на светиите. Също по отношение на солото "Само Писанието!" и особено във връзка с преосвещаването на Господната вечеря. Има и съществени разлики между някои от доктрините, изповядвани от Лутер, Меланхтон, Цвингли и Калвин. Дори са описани богословски спорове между тях.
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7748
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1493 times
Been thanked: 1318 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Re: Какво представлява реформираното богословие?

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 10 Окт 2016, 20:08

Не откривам нищо ново в така нареченото реформирано богословие
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3332
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 759 times
Been thanked: 512 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

21 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), bolgaroliub (1), garich (1), spravedliv (2), stucyte (4), Александър (3), Милко (2)


Назад към БИБЛЕЙСКО БОГОСЛОВИЕ

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение