ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 22 Сеп 2017, 05:47 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Залезът на Християнството

[ Facebook коментара]

Какво се случва в християнския свят.

Залезът на Християнството

Мнение Номер:#  Мнениеот garich » 17 Юли 2017, 17:46

Вместо да седим и да се драчим по форумите да помислим как можем да излезем (извън уеб-пространството) и да благовестваме на хората и близките около нас.

През 1900 година 80.66% от българите са се самоопределяли като православни (още 0.9 израилтяни, 0.8 католици, 0.4 армено-грегоряни и 0.1 протестанти)
През 2001 година статистиката изглежда по подобен начин: 82.6% православни (и още 1.2% други). За първи път обаче е дадена опцията "Не се самоопределям" което на практика означава "атеист" до мозъка на костите си защото знаем, че голяма част от тези близо 85% християни са по-скоро ВиК християни (ходят на църква по Възкресение и Рождество (Великден и Коледа)).

10 години по-късно е проведено последното засега официално преброяване. Вероятно с цел да не се засегне някой, е дадена възможност не само да "не се самоопределиш", а също така и възможност изобщо да не отговориш на въпроса. Нещо което за мен е равнозначно на това да не се самоопределиш или да бъдеш атеист. Един истински християни няма защо да се срамува да заяви че е такъв в едно допитване, което (засега) по никакъв начин не може да застраши сигурността му.

Та през 2011 година 21.8% са пропуснали този въпрос. От останалите 78.2% отговорили на въпроса, 76% са православни (и още 2% други). 4.7% са заявили че нямат религия и 7.1% не се самоопределят.

Ако включим и хората пропуснали въпроса процентите биха изглеждали така:
59.4% православни (и още 0.9% протестанти и 0.7% католици), 31.1% без религия. Това са и цифрите които бихте видели в Уикипедия. Данните са взети от НСИ.

Интересно ми е какво ще кажат резултатите на следващото преброяване.

Как стоят нещата в САЩ: 2007 година 78.4% от населението се самоопределят като християни (от които 51.3% протестанти и 23.9% католици) а само 7 години по-късно през 2014 - процентът пада до 70.6%

Някой ще каже, че тези които са "изпаднали" от статистиката всъщност не са били истински християни и изобщо не са ходили на църква, а са били нещо като периферия (и в България, и в САЩ). По-лошото е че не знаем и колко от тези които в момента се самоопределят като християни са една "периферия", която при най-малките трудности би изпаднала от Християнството.

Причините са многобройни, а една от тях аз виждам тук във форума: непрестанни боричкания между деноминации (това не означава, че съм на мнение от утре всички да се прегърнем в една обща религия). Други са критики към Църквата като цяло от светското общество, материализма, влиянието на медиите и слабото ученичество. Лошият пример от ръководителите на Църквата (без значение от деноминацията) също според мен е част от проблема.

А напоследък и все по-честите компромиси (най-вече от Евангелските църкви) с библейските учения.
"И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове" (1 Петр. 4:8)
Личният ми блог: http://www.garobg.wordpress.com
Аватар
garich
Редовен
Редовен
 
Мнения: 443
Регистриран на: 21 Авг 2015, 19:21
Has thanked: 17 times
Been thanked: 186 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Методистка църква

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Залезът на Християнството

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 17 Юли 2017, 18:39

Ами да,смятам че тази статистика що годе отразява правилно и достоверно днешното положение и състояние на вярващите.Ами последни времена живеем....отстъплението от Христа и от вярата е огромно. Малко стадо оставаме. И да бъдем твърди и непоколебими във вярата си. Мисля че и медиите са напълно в духа на антихриста и успешно обработват ума и духа на хората.Включително и с това проучване което ти внушава че за да си толерантен и модерен не е нужно да се декларираш и заявиш като християнин....лукавствата са навсякаде....води се усилена и скрита борба на антихристовите сили срещу Църквата Христова.....уви има много жертви паднали под напора и лукавствата на предтечите антихристови.....следващата статистика ще е с още по отчайващи резултати....колкото и да не искам да е така. Моля се на Бог да не ни оставя и да сме твърди във вярата си!
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3332
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 759 times
Been thanked: 511 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: Залезът на Християнството

Мнение Номер:#  Мнениеот garich » 17 Юли 2017, 19:01

Всъщност може би трябва да озаглява темата ''Залезът на Християнството в 'старите' Християнски държави'' защото в много Африкански и Азиатски държави християните нарастват като численост.
"И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове" (1 Петр. 4:8)
Личният ми блог: http://www.garobg.wordpress.com
Аватар
garich
Редовен
Редовен
 
Мнения: 443
Регистриран на: 21 Авг 2015, 19:21
Has thanked: 17 times
Been thanked: 186 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Методистка църква

Re: Залезът на Християнството

Мнение Номер:#  Мнениеот Милко » 17 Юли 2017, 20:54

За съжаление, най-голямо съживление (бързо нарастващо християнство) днес е в африканските републики, а най–голямо отстъпление от християнството е в Западна Европа. Там от където са се изпращали мисионери по целия свят сега владее с пълна сила атеизма. Там е насочен и стремежа на българските политици. с обещание за благоденствие без Бог, в „Голямото европейско семейство“. Не е далече времето когато цялото ни население ще бъде чипирано, християнството отживелица, човешките „права“ ще се изразяват предимно в близкородствени и гей бракове. Дори всеки ще има право да сключи брак и с домашния си любимец.

Такава е приблизително перспективата ако се джанкаме по форумите, кой е по- по-най, безразлични към Божия план за спасение на света, пасивни и толерантни към светското управление и образование, защото: „Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват“ :heart:
Аватар
Милко
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 841
Регистриран на: 19 Яну 2016, 15:17
Has thanked: 776 times
Been thanked: 466 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: смирен

Re: Залезът на Християнството

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 17 Юли 2017, 22:06

Благодаря на брат garich за точно и на време поставената тема. Всички, които са писали тук за мен са в правотата си, защото всеки от вас осветлява проблема в различен аспект. И така различните мнения на нашите съфорумници отразяват по-пълно, макар и не изцяло истината по този въпрос. Затова на всеки от вас аз съм благодарил. Има още много какво да се допълни и се надявам, че Теодора и други наши съфорумници ще го направят. Точно "ВиК" християни брат garich. Правилно си го казал. И те в статистиките се водят за православни християни, без въобще да познават същността и догматическото учение на Православието. Точно те, без да го съзнават дори уронват пред целия свят престижа на Православието, свеждайки го до една традиционалистка, формална и народностна вяра, сближавайки го по този начин до суеверността. За съжаление секуларния дух в България, пък и не само, вече блуждае по всички наблюдавани от мен християнски деноминации - включително и адвентистите... В петдесятната църква аз също наблюдавам "ВиК" християни. Такива по навик присъстват на службите най-вече когато се дава Господна вечеря/около 1 число на месеца/ или когато знаят, че ще има някаква църковна атракция, а когато все пак са удостоили службата с присъствието си вместо да престояват с внимание и молитвен дух се чудят с кого да се заговорят, коя нова клюка за братя или сестри да разпространят, или дори заспиват по време на проповедта с аргумента, че за толкова години преспиване под амвона били чували вече всичко и пасторът не им грабвал вниманието. Затова и разредили присъствието си на служба, понеже не църковната служба, но Господ ги спасявал. Тоест, могло и без да се посещава редовно християнското събрание, човек да се спаси. Така някак си сам, самодейно, извънцърковно. Оправданието, с което този път такива "ВиК" християни успиват съвестта си е, че според Словото спасението е било по благодат чрез вяра!!! Както вярващите можели да се спасят без църковен клир, понеже те били царство от свещеници, така близко до ума било, че човекът можело да се спаси и с рядко посещение или дори без посещение на църквата... Народеее???? Беше написал в тефтерчето си някога апостола на българската свобода Васил Левски... :friends:
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7741
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1488 times
Been thanked: 1315 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Re: Залезът на Християнството

Мнение Номер:#  Мнениеот garich » 18 Юли 2017, 00:36

Понеже имам възможността в момента да живея в родния град на К.С. Луис - Белфаст, да споделя впечатленията си от една от т.нар. Западни държави. Тук църкви има буквално на всеки ъгъл. Досега съм посещавал служби в три различни църкви - една презвитерианска и две англикански (тук ги наричат Чърч ъф Айрланд). Първото ми впечатление е че ги посещават много хора (в смисъл повече отколкото съм свикнал в БГ) - между 100 и 300 души. Дори на вечерните неделни смужби, каквито тук има почти навсякъде ходят между 50 и 100 души. Работата с деца е силно застъпена като има обикновено три групи: до 3, от 4 до 11 и тинейджъри. Има домашни групи за изучаване на Библията които се събират на две седмици веднъж. Има мисионери в различни държави: Молдова, Тайланд, Панама, Южна Африка и т.н. Дотук добре. И въпреки това голяма част от хората не ходят на църква.
Прословутото противошостасане католици срещу протестанти е само фасада. Всъщност борбата е между републиканци (предимно католици) и лоялисти. Т.е. хора които искат обедине ние на Ирландия и такива които са верни на кралицата.
Белфаст е доста разнообразен град като казват че в последните години се е разрастнал почти двойно. Естествено заради миграция - чужденците живеещи тук са нещо обичайно.
Още не съм видял джамии или други храмове освен християнските.

Една позната която живее тук 10 години казва: Не се заблуждавай от многото църкви и хора които ходят на служби. Духовността почти отсъства.

Вероятно до голяма степен това се дължи и на консуматорското общество към което за съжаление се числи и България - само вижте броя молове и заведения.
"И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове" (1 Петр. 4:8)
Личният ми блог: http://www.garobg.wordpress.com
Аватар
garich
Редовен
Редовен
 
Мнения: 443
Регистриран на: 21 Авг 2015, 19:21
Has thanked: 17 times
Been thanked: 186 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Методистка църква

Re: Залезът на Християнството

Мнение Номер:#  Мнениеот Милко » 18 Юли 2017, 01:06

Прав си брат. Има ревностни християни, но има и охладняващи, дори до отпадане. Днес не му се моли, утре не му се чате Слово, други ден не му се ходи на църква, изнемощява духовно и му е трудно да се противи на плътските страсти и греха и ако не се осъзнае, отново се връща в света за да се изпълни словото за кучето което се връща на бълвоча си окъпаната свиня в тинята.

Лошото е че именно такива отпаднали от вярата служат за съблазън на другите деноминации и на хората от света, защото все още се имат за вярващи но с поведението си само подбиват авторитета на обществото към което уж се числят. :heart:
Аватар
Милко
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 841
Регистриран на: 19 Яну 2016, 15:17
Has thanked: 776 times
Been thanked: 466 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: смирен

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

12 потребители са разглеждали темата: Galia (3), Hatshepsut (1), anah_su_namun (1), bolgaroliub (10), garich (4), lazarin1 (7), spravedliv (2), stucyte (10), Александър (2), Галя (1), Милко (3), Пламен79 (1)


Назад към Християнски Новини

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение