ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 22 Окт 2017, 07:48 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Празнувате ли Деня на Благодарността?

[ Facebook коментара]

Анкети на тема "Църква"

Празнувате ли Деня на Благодарността?

Да
3
43%
Не
3
43%
Друго
1
14%
 
Total votes : 7

Re: Празнувате ли Деня на Благодарността?

Мнение Номер:#  Мнениеот стоян2 » 21 Окт 2015, 19:44

По принцип ,а и дефакто в светлината на новия и съвършен завет в Христа има само един упоменат празник и това се намира в Лук 15/7.

Ние от небето ли сме или от земята.
Аватар
стоян2
Inactive for 6 months
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 18 Май 2014, 12:46
Has thanked: 5 times
Been thanked: 74 times
Пол: Мъж
църква: Неденоминационна църква
Характер: стоящ

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Празнувате ли Деня на Благодарността?

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 21 Окт 2015, 21:47

bolgaroliub написа:
Офтопик:
не е ли по добре снягОфтопик:
Все още не, защото вегетацията не е приключила.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3359
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 477 times
Been thanked: 328 times
Пол: Мъж

Re: Празнувате ли Деня на Благодарността?

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 04 Дек 2016, 23:10

25.11.2016 - Деня на Благодарността. На този ден почивах, тоест за мен беше неработен, тъй като институцията, за която работя, празнува всички официални празници на САЩ. На този ден се омъжих също така.
Иначе - не бих го празнувала, но бих го отбелязала - у мен си, така да се каже - тоест, макар и символично... Хубави са подобни празници дори и откъм нагласа само. Настроение, празничност, респект, благодарност. Пък нека си е де факто обикновен делничен ден примерно.
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 550 times
Been thanked: 639 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Празнувате ли Деня на Благодарността?

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 05 Дек 2016, 01:50

Отбелязва се в САЩ за първи път през 1621 г., Линкълн го обявява за официален празник

Деня на благодарността отбелязаха в четвъртък в САЩ. Празникът е сред любимите на американците заедно с приближаващата Коледа. Пуйката е традиционният специалитет, който присъства на трапезата във всеки дом. Денят на благодарността традиционно се отбелязва в последния четвъртък на месец ноември.

През 1620 г. кораб, пълен с повече от 1000 английски преселници, преминава Атлантическия океан и акостира в Новия свят. Пилигримите се установяват в района, където днес се намира щата Масачузетс. Първата зима, която изкарват в Америка, била доста трудна, тъй като пристигнали доста късно и нямали време да засадят плодове и зеленчуци. Липсата на прясна храна довела до разпространението на болести, които повалили заселниците и голяма част от тях починали. В този труден момент на помощ на пилигримите се притекло местното индианско племе - ирокезите. В началото на пролетта те научили новите заселници как се отглежда царевица и други растения, които се използвали за храна. Индианците им разкрили и тънкостите при лова на дивеч и риба. Благодарение на наученото от индианското племе, през есента на 1621 г. пилигримите се радвали на изобилна реколта от царевица, тикви и др., която им осигурила прехраната през годината. Колонизаторите били много щастливи от постигнатото и решили да организират специален празник, за да благодарят на ирокезите. Пилигримите поканили вожда на индианците заедно с най-близките му хора, за да им благодарят и да ги нагостят с природните дарове. Местните жители от своя страна пък донесли дивеч и така трапезата била претрупана с храна. Така бил отбелязан първият Ден на благодарността в Америка през 1621 г. С течение на времето колонизаторите се научили да приготвят различни специалитети с плодовете и зеленчуците по рецепти на индианците.

След отбелязването на първия Ден на благодарността празникът става популярен и в останалите части на страната, но заселниците си избирали различни дни, в които го отбелязвали. След като САЩ станали независима държава, Конгресът препоръчал този празник да се празнува само един ден в годината от цялата нация. През 1789 г. Джордж Вашингтон, първият президент на Америка, обявява официално 26 ноември за Деня на благодарността. Празникът обаче продължава да се чества в САЩ на различни дати в различните щати, докато с проблема не се заема Сара Джоузеф Хейл, редактор на изданието "Гуди'с Лейди'с Бук". Повече от 30 години тя пише писма на губернаторите и президентите, като им предлага Денят на благодарността да бъде признат за национален празник.

Накрая, през 1863 г., US президентът Ейбрахам Линкълн официално обявява, че Денят на благодарността ще бъде честван в последния четвъртък на ноември във всички щати и от всички вярващи.

През 1939 г. тогавашният американски президент Франклин Рузвелт изтегля с една седмица напред празника. Идеята била по този начин да се увеличи със седмица времето, през което американците купуват подаръци за Коледа. Въпреки това в някои щати денят се чествал на новоопределената дата, а в други - продължавали да празнуват в последния четвъртък на ноември. Две години след изтеглянето на празника седмица напред обаче е решено Денят на благодарността се върне в последния четвъртък на ноември, като продължава да бъде отбелязван и до днес.

Денят на благодарността не минава без традиционното хапване на пуйка. Този обичай е поставен от Бенджамин Франклин, който искал да направи животното национален символ на Америка. Той избрал птицата, защото тича бързо, хитра е, с остро зрение, а има и величествена осанка. Така постепенно пуйката се превръща в задължителната храна за празника. Прието е да се гарнира и със сос от боровинки.

http://chicago.start.bg/%D0%9F%D1%80%D0 ... %D0%B0+(bg)-7074
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 550 times
Been thanked: 639 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Празнувате ли Деня на Благодарността?

Мнение Номер:#  Мнениеот Милко » 05 Дек 2016, 20:07

Моето мнение по въпроса е че всекидневно имаме повод да благодарим на Бога. Дори и да имаме повод за особено благодарение, това си е между Бога и благодарящия. Мисля че Бог ни освободил от силата на закона, не за да се обвързваме със задължителни ритуали и чествания и церемонии,нямащи стойност пред Бога. Макар че някои от тях(като „кьор софрата“ например) не са чак толкова досадни . :D
Римляни 14
5 Някой уважава един ден повече от друг ден; а друг човек уважава всеки ден еднакво. Всеки да бъде напълно уверен в своя ум.
6 Който пази деня, за Господа го пази; [а който не пази деня, за Господа го не пази]; който яде, за Господа яде, защото благодари на Бога; и който не яде, за Господа не яде, и благодари на Бога. :heart:
Аватар
Милко
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 911
Регистриран на: 19 Яну 2016, 15:17
Has thanked: 694 times
Been thanked: 324 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: смирен

Re: Празнувате ли Деня на Благодарността?

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 05 Дек 2016, 20:44

Theodora-Theo » Вчера, , 23:10 написа:25.11.2016 - Деня на Благодарността. На този ден почивах, тоест за мен беше неработен, тъй като институцията, за която работя, празнува всички официални празници на САЩ. На този ден се омъжих също така.
Иначе - не бих го празнувала, но бих го отбелязала - у мен си, така да се каже - тоест, макар и символично... Хубави са подобни празници дори и откъм нагласа само. Настроение, празничност, респект, благодарност. Пък нека си е де факто обикновен делничен ден примерно.


В България повечето класически Евангелски църкви го отбелязват в третата неделя на месец октомври.

На този ден заедно ще започнем богослужението със следната благодарствена молитва:

П: Отче небесен, с благодарност заставаме пред една богата трапеза. Ти си благословил усилията ни. Ти си подарил една добра реколта. От година на година Ти извършваш това чудо и отново потвърждаваш истината на Твоето бащино обещание, че сеитба и жътва, студ и горещина, лято и зима, ден и нощ няма да се прекратят, докато съществува земята.

Ц: Затова ние Те славим.
П: Помогни ни не само да се наслаждаваме с благодарни сърца на получените блага, но и да виждаме нуждите и потребностите на нашите ближни. Научи ни все по-добре да разбираме, че Твоите дарове се приемат правилно само тогава, когато са споделени с другите.
Ц: Ние Ти благодарим чрез Исус Христос, нашия Господ. Амин.

http://russeumc.blogspot.bg/2013/10/blog-post.htmlАватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3409
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Пол: Мъж

Предишна

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

40 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (2), Гост (7), Гост (3), Гост (2), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Гост (1), Гост (3), Гост (1), Гост (2), Гост (2), Гост (1), Гост (3), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Hatshepsut (2), Kolyo.Slavov (1), Theodora V (4), anah_su_namun (1), bolgaroliub (9), elisaveta (2), for_the_truth (2), garich (9), lazarin1 (1), spravedliv (23), stucyte (3), Александър (20), Галя (2), Георги Георгиев (2), Милко (3), Пламен79 (3), Стефан Чаков (2), стоян2 (1)


Назад към Църква

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение