ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 22 Сеп 2017, 05:39 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Наборната армия - робство и позор

[ Facebook коментара]

Наборната армия - робство и позор

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 08 Юни 2017, 21:27

Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3272
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1884 times
Been thanked: 1447 times
Автор на темата
Пол: Мъж

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Наборната армия - робство и позор

Мнение Номер:#  Мнениеот AwarriorofChrist » 09 Юни 2017, 15:20

Казармата трябва да е професионална, а не наборна. На войниците трябва да се плаща за това, че служат на родината. Срамно е, че лекарите, полицаите, чиновниците в държавните институции взимат заплати, а онези които бранят родината не получават нищо. Ако толкова много им се искат на лъженационалистите от Батака, МВРО, Отечественият фронт на Балевски и пр. ченгета да върнат набора да преминат те и техните близки още веднъж през казармата с всичките й простотии и тогава ще ги видим дали биха вардили държавата за без пари.
„И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен Вашият Отец Небесен.“
Аватар
AwarriorofChrist
Редовен
Редовен
 
Мнения: 144
Регистриран на: 04 Мар 2017, 12:36
Местоположение: Пловдив, България
Has thanked: 13 times
Been thanked: 105 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Баптистка църква
Характер: Спокоен

Re: Наборната армия - робство и позор

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 09 Юни 2017, 22:50

Тук трябва да се прави разлика между задължителна наборна служба и доброволна такава. За първата съм против, за втората съгласен. В съвременните условия основата на едни модерни въоръжени сили е професионалната армия. Доброволната наборна служба подготвя резервисти за спомагателни дейности. Разбира се доброволците, които искат да преминат през военна подготовка също трябва да бъдат платени.

P.S.
Вече се съмнявам дали т.нар. "патриоти" наистина искат връщането на задължителната служба, или само така си говорят, за да привличат тази част от избирателите, които желаят нейното възстановяване. Както е известно Волен Сидеров не е служил, а до колкото има информация също и Ангел Джамбазки от ВМРО.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3352
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 556 times
Been thanked: 419 times
Пол: Мъж

Re: Наборната армия - робство и позор

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 09 Юни 2017, 23:28

Не се срамувам и не се чувствам опозорен от това че съм служил в българската армия като наборен войник.....напротив. И тук да вметна старата българска поговорка7 Мъж койта не е бил войник не е мъж и тн...България пада под турско робство именно когата старата българска традиция всеки български поданик да служи като войник когато се налага е заменена и започва да се набират наемници падаме под робство....същото се отнася и за Византия....Рим също пада превзет от германците когато вече легионите са набирани от наемници а не от грждани. филма просто е една гадна соросова антибългарска и антиправославна пропаганда....
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3332
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 759 times
Been thanked: 511 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: Наборната армия - робство и позор

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 10 Юни 2017, 11:01

bolgaroliub » Вчера, , 23:28 написа:Не се срамувам и не се чувствам опозорен от това че съм служил в българската армия като наборен войник.....напротив. И тук да вметна старата българска поговорка7 Мъж койта не е бил войник не е мъж и тн...


"и тн е: и жена която не е раждала не е...", само че това не е стара българска поговорка, а долна комунистичска пропаганда имаща за цел да унизява мъжете освобождавани от военна служба заради здравословни проблеми, а също и унижение и подигравки за нераждалите жени!Така че брате ти който недолюбваш комунизма не знам как се връзваш на тези думи.

Исус дали беше служил войник, а и мнозина негови събратя.Войниклъка е професия, може на определени места армията да калява, да създава характери, но и много отнема.
Ти вероятно си се заклел да защитаваш социалистическата родина, понеже не си имал избор, възпитаван си по това време, служил си тогава, но ето че по-късно си станал ревностен християнин и би трябвало да осъзнаваш че "Мъж който не е ходил войник и жена която не е раждала" е най- долната и отвратителна глупост която може да се роди в нечий болен мозък и да бъде повтаряна като мантра през толкова много години, защото сега много хора осъзнават това, но едно време не беше така.

Нашия общ приятел, да не споменавам сега името му, също не е служил войник, това прави ли го да не е мъж?

Най-силното оръжие на един мъж е словото, всеки може да се научи да стреля, да се бие и т.н., но не всеки иска да убива, да наранява, защо насила трябва да бъде заставян да служи като наборен войник, а ако един мъж с думи и преговори може да предотврати какъвто и да е конфликт, то той е истинския мъж!

Хайде припомни си това, вероятно си го чел:
viewtopic.php?f=101&t=7757&p=54067#p54067

Според житиеписеца, агаряните сарацини, надменни поради своите военни успехи, се осмелили да хулят едното Божество на Св.Троица и пратили да кажат в Цариград: “Как вие, християните, като говорите за един Бог, Го делите на три, казвайки, че има Отец, Син и Дух? Ако сте в състояние да докажете това пратете при нас такива мъже, които могат да говорят по това и да ни оборят!”.
Императорът свикал съвет, на който магнаурският философ Константин бил определен да отиде при сарацините. Забележителен е отговорът, който солунчанинът дал на императора, щом научил какво му се възлага: “С радост ще отида за християнската вяра. За мене има ли на тоя свят друго по-приятно нещо от това — да живея и умра за Св.Троица!”. Ние подчертаваме готовността на Философа да умре за вярата си, защото в целия си по-нататъшен живот и дейност той се проявява все като такъв ревностен мисионер и безкомпромисен проповедник, верен на учителя си Фотия.

А и тук съм пускал тема за служенето на християни в армията:
viewtopic.php?f=55&t=8119&p=56341#p56341
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3272
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1884 times
Been thanked: 1447 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Re: Наборната армия - робство и позор

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 10 Юни 2017, 19:23

Времената се менят. Ще уточня, че наборната армия съвсем не е социалистически патент, тъй като до края на XX в почти всички държави, вкл. и западни съществуваше задължителна военна служба. В някои ( Норвегия, Дания, Финландия, Австрия, Швейцария, Гърция ) още не е премахната. С уточнението, че в Скандинавските държави не е точно казарма от познатия ни тип, ами няколко месечно военно обучение, като продължение на средното училище.
С развитието на технологиите и оръжейното дело се промени самата същност на военния конфликт. Вече почти не съществува опастност ( поне в Европа ) от пряк сблъсък между две армии на терен. За сметка на това нарастна неимоверно много опастността от терористичен конфликт, в който успех се постига не с числено превъзходство. Всъщност и в истинските конфликти, които наблюдаваме в Близкия Изток и Украйна, в прякото военно протипоставяне участват сравнително малко на брой хора, но побеждава по-добре обучения и модерно воъръжен. Ето защо огромните наборни армии от миналото вече не вършат своята работа. Анализът показва, че 95 % от жертвите са цивилни. Ето защо при един евентуален конфликт, сравнително малко ще са тези, които ще има нужда да държат оръжие. За сметка на това много повече ще се наложи да оказват първа помощ на масово поразени. Така, че по-скоро доброволния резерв ще трябва да се подготвя в тази насока.
Приказката, че не служил мъж не е мъж и нераждала жена не е жена, също не е социалистическа. Тя е била разпространена далеч преди 1944 г. Дядо ми я знаел още от малък. Между другота, подобни изрази има и у другите народи. Което е доста обидно за мъже, които по здравословни причини не могат да служат, или жени, които по биологични причини не могат да имат деца.
Колкото за отбраната на сраната, не съм съгласен, че това е задача само на професионалния войник. Това е задължение на всички, и при нужда всеки български гражданин трябва да се вкючи в това дело. Не всичко е пари, суверенитета и националната държава нямат цена.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3352
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 556 times
Been thanked: 419 times
Пол: Мъж

Re: Наборната армия - робство и позор

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 10 Юни 2017, 20:06

Александър » преди 31 минути написа:Ще уточня, че наборната армия съвсем не е социалистически патент, тъй като до края на XX в почти всички държави, вкл. и западни съществуваше задължителна военна служба. В някои ( Норвегия, Дания, Финландия, Австрия, Швейцария, Гърция ) още не е премахната. С уточнението, че в Скандинавските държави не е точно казарма от познатия ни тип, ами няколко месечно военно обучение, като продължение на средното училище.

Приказката, че не служил мъж не е мъж и нераждала жена не е жена, също не е социалистическа. Тя е била разпространена далеч преди 1944 г. Дядо ми я знаел още от малък.


Да, наборната армия не е соц. патент, но едни от най-големите извращения в армията са точно в соц. армиите, а наборната армия у нас е след 1880 г.

А израза не съм убеден, че е от преди 1944 г., защото преди тази дата да служиш на Бога, царя и отечеството е било чест и подобни извратености от помийния социализъм, не е имало.
Моя дядо е служил 12 г. в царско време и подобен израз не е споменавал никога.
Освен това, от това, което съм чел, пише само, че това е народна поговорка, ама от кога, е неясно, а самия Иван Хаджийски не споменава нещо такова в неговата "Оптимистична теория за нашия народ" в частта "Психология на военната дисциплина".
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3272
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1884 times
Been thanked: 1447 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Ре: Наборната армия - робство и позор

Мнение Номер:#  Мнениеот garich » 27 Юни 2017, 11:06

bolgaroliub » 09 Юни 2017, 23:28 написа:Не се срамувам и не се чувствам опозорен от това че съм служил в българската армия като наборен войник.....напротив. И тук да вметна старата българска поговорка7 Мъж койта не е бил войник не е мъж и тн...България пада под турско робство именно когата старата българска традиция всеки български поданик да служи като войник когато се налага е заменена и започва да се набират наемници падаме под робство....същото се отнася и за Византия....Рим също пада превзет от германците когато вече легионите са набирани от наемници а не от грждани. филма просто е една гадна соросова антибългарска и антиправославна пропаганда....


А войник хомосексуалист - мъж ли е?
"И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове" (1 Петр. 4:8)
Личният ми блог: http://www.garobg.wordpress.com
Аватар
garich
Редовен
Редовен
 
Мнения: 443
Регистриран на: 21 Авг 2015, 19:21
Has thanked: 17 times
Been thanked: 186 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Методистка църква

Re: Наборната армия - робство и позор

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 27 Юни 2017, 18:40

Брат garich, добър въпрос зададе, дано получим отговор, защото до известно време проблем беше дали тези можеха да бъдат войници, но проблема им е разрешен, могат и хомо и транс и всякакви такива хора с което се и доказва, че казармата не прави мъже, а войници, защото в Израел примерно и жените служат.
Да си войник е професия, как не искат някои хора да го възприемат!?
Един войник професионален, добре обучен и мотивиран за тая професия е в пъти по-добър от един насила обучаван човек, но явно обществото, уж християнско не желае да изпълнява Словото Божие и да оре, а желае да върти "меча" по какъвто и да е начин.
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3272
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1884 times
Been thanked: 1447 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

13 потребители са разглеждали темата: Гост (1), AwarriorofChrist (5), Hatshepsut (5), Watch (1), anah_su_namun (1), bolgaroliub (4), garich (1), lazarin1 (1), spravedliv (12), stucyte (9), Александър (11), Милко (4), Теодор77 (5)


Назад към За всеки ден