ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 22 Окт 2017, 07:48 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

КАК ДА НАМЕРИМ ДОБРА ЖЕНА И ПРЕЗВИТЕРА?

[ Facebook коментара]

Дом и семейство

КАК ДА НАМЕРИМ ДОБРА ЖЕНА И ПРЕЗВИТЕРА?

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 25 Фев 2017, 01:56

Изображение

Автор: Протойерей Максим Козлов

Превод: Татяна Филева


Как да намерим жена, с която да прекараме щастливо целия си живот? От какви критерии трябва да се ръководят бъдещите свещеници при избора на презвитера? Въцърковеността и на двамата условие ли е за семейно щастие? На тези въпроси на семинаристи от гр. Коломна отговаря протойерей Максим Козлов.Архиереите си отиват, а жената остава!

Разводите, не само в православните, въцърковени, но дори и в свещеническите семейства са голям проблем в днешно време. През 80-те години в духовните семинарии се е постъпвало не веднага след училище, а най-рано след казармата. Много са идвали на 25, на 30 години, а средният учащ е бил много по-възрастен, отколкото днес, когато повечето семинаристи завършват семинарията на 22-23 г. Направо ще кажа, че тук не се налага да говорим много за духовното ръководство, духовното обгрижване и житейския опит. А и за създаването на семейство тази възраст е по-скоро начална, отколкото крайна, но випускникът на семинарията трябва да определи своя път. Някои дори казват: жени се или се постригвай, Църквата пет години те е учила, а ти сега се занимаваш с безполезни неща.

Но, каквито и проблеми от практическо естество да възникват, дори ако „архиереят се разсърди” – не бива да се жениш, за да угодиш на архиерея. Нали цял живот ще живееш не с този архиерей, а с тази жена! Архиереите идват и си отиват според възрастта и свещеноначалието, а тази жена остава с вас завинаги! Така че по-добре да проявите твърдост на характера.

Въцърковеността и на двамата = семейно щастие?

В този смисъл семинаристът по нищо не се отличава от обикновения младеж – и точно по същия начин може да сгреши. А ако изхожда от принципа „все едно за кого, важното е към септември”, в тази лотария рядко печели голямата награда.

Впрочем, в енорията проблемът е съвсем друг: при нас на пет девойки се пада по един православен младеж, повече или по-малко нормален, такъв, че на него да може да се гледа като на потенциален съпруг. Нямам пред вид онези специфични хора, които остават юноши до 55 и след които се влачи върволица.

Ще кажем и за критериите. Въцърковеността и на двамата съпрузи достатъчно условие ли е за семейно щастие? Не, разбира се! Защото ако на това основание се е образувал по-голям или по-малък свят на земята, то православните държави от ХV или ХІХ век биха били образец за такова райско съществуване. Чувствали ли са се жителите на Византия от ХІІІ век или в Русия от ХVІІІ в рая? Дори ако ни изглежда, че тогава е било МНОГО хубаво – то тяхното съществуване съвсем не е било безпроблемно. Да вземем и руската класическа литература за живота на хората през ХІХ век. Нито Евгений Онегин, нито Родион Разколников са живели без проблеми. А и реалните хора от онези времена много неща в живота не са ги устройвали, дори с намирането на съпруга е имало проблеми, въпреки всеобщата въцърковеност на населението.

Злата жена, която чете акатист

Необходимо е просто да търсим добър човек! Защото ако е добър човек, тя ще тръгне след своя вярващ жених, а той след своята въцърковена невеста. Душата на добрия човек се отваря за Бога, може би не винаги веднага. А виж, ако той е въцърковен, но лош, то е много по-сложно да го изправим. Случва се жената да е зла, въпреки че чете акатисти! Ако невъцърковената започне да чете акатисти – тогава има шанс за изправяне, а тук няма и тази възможност.

Ако ви харесва майката, дръжте се здраво за ръката на дъщерята!

Има два конкретни, стари, но добри съвета. Първият е: когато избирате съпруга, гледайте майка й. И се попитайте: „Искам ли да живея с такава жена след 25-30 години?” Ако майка й предизвиква у вас симпатия, това е силен (макар и не безусловен) довод в полза на вашата избраница. Нали, като правило, дъщерята ще прилича на майката. Не сега, когато е млада, красива и силно влюбена във вас. Но след 25 години – задължително. Ако ви харесва майката, дръжте се здраво за ръката на дъщерята!

И вторият съвет: наблюдавайте как вашата избраница общува с родителите си. Не пред вас, а в неофициална, непринудена обстановка. Точно така тя ще общува с вас след известно време. И ако присъстват любовта, уважението, умението да се владееш, почитта към родителите, значи тя ще успее да общува така и със своя мъж.

А ако няколко седмици, след като сте се запознали, ви разказва колко лоши са родителите й, как не я разбират, ако вие чуете, че тя им казва по телефона: „Мамо, остави ме, имам важен разговор!” ( – с вас!) – то бягайте! Не след дълго тя ще разговаря така с други, а с вас ще завършва разговора точно по същия начин. Това е много сигурен критерий.

Семейството не е трудов колектив

И още нещо. Когато сега чета как пишат за семейството нашите млади отци, в мен се създава впечатлението, че те говорят за създаването на нещо като трудов колектив за решаването на демографския проблем. Двама души се срещат по правилния начин, за да помогнат на президента Путин да реши проблема с раждаемоста, и повече нищо не искат един от друг. Но – уверявам ви – семейството е съюз между мъжа и жената по образеца на съюза между Христос и Църквата, и не е необходимо да го свеждаме само до демографията. По Божия милост, това е тайна, която е „велика” и в която са скрити толкова неща, че не трябва така да я опростяваме.

Твоята избраница трябва да ти харесва

Затова след възвишените неща ще кажа нещо съвсем обикновено – твоята избраница трябва да ти харесва! Не като единомишленичка и просто като православна девойка, а именно като девойка. Ти трябва да искаш да бъдеш с нея не само като с човек, с когото можете заедно да почетете акатисти и да се помолите.

http://www.bogonosci.bg/%D0%BA%D0%B0%D0 ... %80%D0%B0/
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3409
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Автор на темата
Пол: Мъж

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: КАК ДА НАМЕРИМ ДОБРА ЖЕНА И ПРЕЗВИТЕРА?

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 25 Фев 2017, 02:09

Ти да не си влюбен? Риторичен и леко шеговит въпрос. :)

Презвитерата ИМА СВОЕТО ПРИСЪСТВИЕ! То е В облика на самия свещеник. Презвитерата трябва да бъде ДОСТОЙНА! Това не значи кукуригалка, безмълвна и/или пр... Тя е ЛИЦЕТО на самия свещеник. Тя трябва прекрасно да СЪЗНАВА своята роля. Прекрасно. Иначе би било фарс.

Поздравления за хубавата тема.
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 550 times
Been thanked: 639 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: КАК ДА НАМЕРИМ ДОБРА ЖЕНА И ПРЕЗВИТЕРА?

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 25 Фев 2017, 22:15

Theodora Varbakova » Днес, , 02:09 написа:Ти да не си влюбен?


Постоянен в любовта!

Изображение
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3409
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Re: КАК ДА НАМЕРИМ ДОБРА ЖЕНА И ПРЕЗВИТЕРА?

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 25 Фев 2017, 22:23

Това е чудесно! :good:
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 550 times
Been thanked: 639 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: КАК ДА НАМЕРИМ ДОБРА ЖЕНА И ПРЕЗВИТЕРА?

Мнение Номер:#  Мнениеот Edi » 27 Фев 2017, 08:51

За да намериш добра жена, трябва Бога да ти покаже, че е добра и че ще остане такава през годините. Обща взето хората се променяме и дори като ученици на Помазания имаме задължение да се променяме постоянно, но само и единствено към добро, според Божието слово. За съжаление човешкото сърце е много болно, казват пророците и това означава, че в него са скрити много неща и всички те са зли:

Матей 12:34. Рожби ехидни! как можете да говорите добро, като сте лукави? Защото от препълнянето на сърцето говорят устата.

Матей 12:35. Добрият человек от доброто съкровище на сърцето изважда добрините; и злият человек от злото съкровище изважда злините.

Матей 15:8. Тези люде се приближават при мене с устата си, и с устните си ме почита, а сърцето им далеч отстои от мене.

Матей 15:19. Защото от сърцето излезват помисли лукави, убийства, прелюбодейства, блудства, кражби, лъжливи свидетелства, хули.

Марк 7:6. А той отвеща и рече им: Добре е пророкувал Исая за вас лицемерите; както е писано: "Този народ с устните си почита ме, а сърцето им далеч отстои от мене.

Марк 7:21. Защото от вътре от сърцето на человеците излезват злите помисли, прелюбодеяния, блудства, убийства,

Лука 1:66. И всички които чуха, туриха това на сърцето си и казваха: Какво ли ще бъде това отроче? И ръката Господня беше с него.

Лука 6:45. Добрият человек от доброто съкровище на сърцето си износя доброто; и злият человек от злото съкровище на сърцето си износя злото; защото от препълнянето на сърцето говорят неговите уста.

Един от най-изобличаваните модели на поведение от нашия Господар Исус е лицемерието или двуличието, и най-вече религиозното такова. Това означава, човек да се прикрива зад верните думи на благовестието, но в сърцето си да е друг човек. (Ясно, че всеки от нас се бори в това в един или друг смисъл). Това са скрити неща и те са открити само пред Бога. Това което моя опит с Бога и със Духът му ми показва е. че ако искаш да знаеш какво Бог мисли, стой близо до него и той ще ти открива чудни неща, които не знаеш, както е писано. Така ще бъде и на тема бъдещата ти жена, респективно мъж. И няма значение дали някой е свещеник ,пастор, дякон или каквото, щом си повярвал имаш достъп до божиите обещания, понеже всички те са да и амин в Помазания Исус. А Бог не гледа на лице.

Но внимавайте! Деноминациите са пълни с толкова много традиции, които не са от словото Божие! И ако човек се съобразява с традициите, а си мисли, че угажда на Бога, да не се окаже отпосле, че е угаждал на себе си и Бог не е останал доволен и не му е открил истината...
Аватар
Edi
Banned
 
Мнения: 148
Регистриран на: 20 Дек 2016, 19:48
Has thanked: 20 times
Been thanked: 78 times
Пол: Мъж
църква: Неденоминационна църква
Характер: ученик

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

21 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (2), Гост (2), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Edi (1), Hatshepsut (1), Theodora V (3), Todor Andonov (1), anah_su_namun (1), garich (2), spravedliv (2), stucyte (6), verdad (1), Александър (1), Галя (1), Милко (1), Стефан Чаков (1), Теодор77 (2)


Назад към Дом и семейство

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение