ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 21 Окт 2017, 09:54 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Молитвена нужда за християните от Индия, Ирак и Афганистан

[ Facebook коментара]

Пояснения и ръководства относно функциите на форума и сайта.

Re: Молитвена нужда за християните от Индия, Ирак и Афганистан

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 15 Апр 2017, 16:46

Theodora V » преди 13 минути написа:
Аз моя път към звездобройство, астрология (дали не се припокриват първите две), гадачество, врачуване, баячество, всякакви видове сметачество на числа и не само, и други такива отдавна съм го на-, пре-, по-, из- и т.н. секла.


изпонапресекла си ги :D

Едно време учителя ни по български език и литература, ни даваше за домашно да напишем дума с най-много представки, е думата: "изпонаприказвах" не я знаехме тогава, та сега ме подсети за нея :yes1: .
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3401
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Пол: Мъж

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Молитвена нужда за християните от Индия, Ирак и Афганистан

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 15 Апр 2017, 16:50

:yes1: :good:
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 550 times
Been thanked: 639 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Молитвена нужда за християните от Индия, Ирак и Афганистан

Мнение Номер:#  Мнениеот Теодор77 » 15 Апр 2017, 17:08

Theodora V написа:Аз моя път към звездобройство, астрология (дали не се припокриват първите две), гадачество, врачуване, баячество, всякакви видове сметачество на числа и не само, и други такива отдавна съм го на-, пре-, по-, из- и т.н. секла.


Тези неща са отдавна насечени от пътя на ''философията'' и поради това не ме разбра въобще.
Аватар
Теодор77
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 679
Регистриран на: 06 Дек 2016, 21:26
Has thanked: 0 time
Been thanked: 87 times
Пол: Мъж
църква: не посещавам

Re: Молитвена нужда за християните от Индия, Ирак и Афганистан

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 15 Апр 2017, 20:00

Теодоре, вместо да ми обясняваш на мен вземи и прочети какво е това махаяна, хинаяна, сарвастивада, тхарма, архат. Къде са разпространени тези течения, учения и школи, каква е разликата помежду им и т.н. Има мнооого написано за тях в интернет, само да има кой да се заинтересува и да прочете. А в каква връзка намесваш тук православието пък вервай ми - съвсем не разбирам...
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7769
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1261 times
Been thanked: 1108 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Re: Молитвена нужда за християните от Индия, Ирак и Афганистан

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 15 Апр 2017, 21:09

Теодоре, имаше тука една потребителка или май в по-висок ранг беше, дето все кански ревеше срещу философията, щото се опираше на едни думи на ап. Павел, които си интерпретираше както някой я е научил. Та, същата, като чуеше таз "скверна" думичка, не я поставяше просто като теб в кавички, а директно започваше да заплашва. Имаше си непоносимост жената - ми то всеки си има някакви... налудности, фобии, непоносимости и пр., от най-различно естество могат да бъдат.
Нямам идея какво толкова ви пречи философията, но явно ви е трън в очите. А всъщност всеки от нас е И философ, макар и преобладаващо непрофесионалните да са доста дървени... ;)
Сега се успокой и дори и отново да "не съм те разбрала", нямам намерение повече да уточнявам.
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 550 times
Been thanked: 639 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Молитвена нужда за християните от Индия, Ирак и Афганистан

Мнение Номер:#  Мнениеот Стефан Чаков » 15 Апр 2017, 21:48

Като гледам как вървят нещата няма да е далеч времето когато християните в западна и северна Европа също ще имат нужда от молитвена подкрепа.
http://bultimes.com/iznasilenata-shvets ... i-sindrom/
Аватар
Стефан Чаков
Редовен
Редовен
 
Мнения: 184
Регистриран на: 24 Май 2015, 02:08
Has thanked: 0 time
Been thanked: 75 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: ковач

Re: Молитвена нужда за християните от Индия, Ирак и Афганистан

Мнение Номер:#  Мнениеот Теодор77 » 01 Авг 2017, 06:18

stucyte » 15 Апр 2017, 20:00 написа:Теодоре, вместо да ми обясняваш на мен вземи и прочети какво е това махаяна, хинаяна, сарвастивада, тхарма, архат. Къде са разпространени тези течения, учения и школи, каква е разликата помежду им и т.н. Има мнооого написано за тях в интернет, само да има кой да се заинтересува и да прочете. А в каква връзка намесваш тук православието пък вервай ми - съвсем не разбирам...


Намирам в будизма много общо с разбиранията си. Препоръчвам ти ''Какво е преподавал Буда'' - на Валпола Шри Рахула и ''Дхамапада'' от Пали канона за да се запознаеш повърхностно с Терaвада будизма и истинския Иоасаф. След това може да прочетеш Диамантената сутра за да сравниш двата дяла (Махаяна, особено Зен има специфично виждане, че всичко има буда природа, което не се харесва на теравадините, вероятно заради монистичния, граничещ с пантеизъм възглед). Ваджраяна е езотерично учение, където е задължителен учител и посвещения. Въпреки това западният окултист може да припознае някои практики и учения, особено ако е посветен ''предварително''. Разликата между тантра и церемониалната магия е нищожна. Виж ''Коментарите на Цонкапа на Шесте Йоги на Наропа'' за Ваджраяна.

Изображение

Относно теченията и термините накратко:

1. Хинаяна - ''малка колесница'' е първият и широко разпространен дял в будизма, наричан така единствено от другите два клона - махаяна и ваджраяна. Южният будизъм е доста рационалистичен и често смятан за ''по-ортодоксален''.
2. Махаяна - ''голяма колесница'' е вторият и най-разпространен дял в будизма. Основна разлика между махаяна и хинаяна е целта на бодхисатва идеала вместо архатство и нирвана на архатите, което някои будисти виждат като егоистично.
3. Ваджраяна - ''диамантена колесница'' е разпространен предимно на север в Тибет, (където има 4 школи, една от които е Гелуг или жълтите шапки, където Далай Лама заема важен пост, теравадините не обичат особено ламите, това го споменавам, защото западните хора често погрешно смятат Далай Лама за глава на будизма, все едно е папата за католицизма, останалите три школи или червени шапки си имат свои лами, ринпочета, учения) но всъщност идва от Индия. Наричан също езотеричен будизъм, тантраяна, мантраяна. Имат езотерични практики и тантри, с които според тях получават просветление по-бързо от останалите два клона. Почти всички цели и практики на Махаяна са включени.
4. Сарвастивада е изчезнало учение, което се отличавало по това, че миналото, настоящето и бъдещето са три дхарми, които едновременно съществуват.
5. Дхарма е чистата истина, религия, път. Няма точен превод. Будадхарма - будизъм.
6. Архат е човек достигнал нирвана, но не и пълното просветление на Буда. Махаяна изтъква бодхисатва (просветление за доброто на всички същества, а не за просто лично освобождение) идеала като по-висш. Теравада будистите смятат, че това е неправилно виждане и не е учението на Буда.
7. Будизмът е доста сектариански, но не колкото християнството. Всичките държат на четирите благородни истини и имат еднакви правила за миряните и монасите (с незначителни разлики за вторите), каноните им не си противоречат в основните учения. Всеки дял признава останалите за будисти. Всяко учение е будадхарма, което приема:
1 - Непостоянството на всичко.
2 - Дукха.
3 - Всички феномени са без съществуване само по себе си.
4 - Нирвана е отвъд описание.

Между другото искам да ти покажа колелото на живота или бхавачакра в тибетски манастир. Ще ти е от помощ при интерпретирането на стенописите в православните църкви. viewtopic.php?p=95925#p95925

Офтопик:
Изображение

Изображение


Изображение

Изображение

Има няколко интересни прилики и разлики, които веднага се забелязват:

1. На тибетския стенопис, колелото се върти от демонична фигура (Яма или Мара), символизираща анитя (непостоянството), въпреки че българския стенопис напомня на същото чрез двамата служители, които обикновено въртят деня и нощта. Петте черепа символизират петте сканди - материя, чувства, възприятия, мислене и съзнание. Могат да се видят тигровата кожа, третото око, змиите, огнени вежди, мудрите и още няколко езотерични символи.

2. На тибетския стенопис обикновено присъстват Буда, Ваджрасатва и/или някой друг Бодхисатва обикновено посочващ луната или дхармачакра, показващ че има изход чрез буда-просветлениe за разлика от православния стенопис, където липсва такъв елемент или пък е поставена Фортуна или Слънцето в центъра.

3. На тибетския стенопис в центъра присъстват трите отрови - невежество, привързаност и омраза - свиня, змия и птица. Източния полукръг показва, хора изкачващи се през животинската сфера, човешката и достигайки райската сфера на боговете (девите). Западния полукръг показва хора, слизащи надолу през демоничната (асура) сфера, сферата на гладните духове (прета) към Нарака или ад - последното идентично с православния стенопис.

4. На тибетския стенопис в последния кръг се поставят 12-те нидани на взаимозависимото възникване (пратитясамутпада), няма творец или първопричина в будизма, само взаимозависима причина и следствие поради тези 12 нидани. Те се представят чрез различни символи.

Изображение

Една от трите отрови, една от шестте клеши, първата нидана авидя - невежество. Това е проклятието на фалшивото себе. Слепия човек.
Втората нидана самскара - образуване или образуващ. Грънчар.
Третата нидана виджнана - съзнание. Човек или маймуна докосващ дърво.
Четвъртата нидана намарупа - име и форма. Двама човека в лодка.
Петата нидана садаятана - шест сетива - зрение, слух, мирис, вкус, допир и мисъл. Място с шест вдовици.
Шестата нидана спарса - контакт. Любовници. (ср. шестицата в таро и питагорейството, също зодия близнаци на изток)
Седмата нидана ведана - болка. Стрела в окото.
Осмата нидана тришна - жажда. Пияница получаващ питие.
Деветата нидана упадана - привързване. Човек или маймуна откъсващ плод от дърво.
Десетата нидана бхава - превръщане. Двойка или мислещ човек.
Единадесетата нидана джати - раждане. Жена, която ражда.
Дванадесетата нидана джарамана - старост и смърт. Труп, който го носят.

5. Има още много символи в двата стенописа. Разбира се, тибетските будисти се занимават и с практична астрология (гадаене), както са се занимавали православните на много места. Все пак астролозите заемат съществена част в началото на живота на Буда и Иисус и освен астрологична, нумерологична, символична, естетична, зодиакът има и явна практическа полза.
Аватар
Теодор77
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 679
Регистриран на: 06 Дек 2016, 21:26
Has thanked: 0 time
Been thanked: 87 times
Пол: Мъж
църква: не посещавам

Предишна

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

21 потребители са разглеждали темата: Гост (3), Гост (2), AwarriorofChrist (1), Cyril (4), Theodora V (12), Todor Andonov (2), Watch (9), anah_su_namun (4), bolgaroliub (1), garich (2), lazarin1 (1), messianic (1), no-one (1), spravedliv (7), stucyte (21), Александър (2), Георги Георгиев (3), Милко (3), Пламен79 (2), Стефан Чаков (2), Теодор77 (78)


Назад към Как да използвам форума и сайта?

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение