ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 21 Сеп 2017, 02:48 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Съвременните еничари на българския език

[ Facebook коментара]

Съвременните еничари на българския език

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 17 Юли 2017, 22:06

Изображение

Отново малко ще се отклоня от обичайната тематика на блога си и ще представя на читателите си нещо по-различно, но все пак свързано със словото, макар и не Божието.

Иде реч за бруталното навлизане в езика ни на чуждици, най-вече англицизми, през последните 15-20 години на прехода, което лично мен силно ме терзае и не ми дава покой. В някаква степен даже се чувствам безсилен, че не мога по никакъв начин да повлияя на този процес, но все пак си струва да опитам от трибуната на блогърското пространство чрез тази статия. Езикът ми този път ще е по-остър и рязък от обичайното. Обстоятелствата го налагат.

Проблемът с чуждиците всъщност не е толкова нов за нас българите. Още в периода на турското робство много думи навлизат в бита на българина – чешма, тенджера, чорап, диван, чеиз, сандък. А след Освобождението започва навлизането на францизми, продължило и след това, та до днес – бордюр, тротоар, гардероб, коридор, гараж, паваж, асансьор, фоайе, бюфет и т.н. През социализма имаше опит да се вкарат русизми в езика ни, но като цяло това се провали в голяма степен. В следвоенната техническа и инженерна литература пък има доста германизми. Обаче период като сегашния струва ми се не е имало, когато действащи и съществуващи български думи се заменят с чуждици, от които на практика няма нужда, а е по-скоро израз на позьорство и келешлък. Или на обикновена тъпота и стремглаво опростачване на населението.

Хората, използващи съвсем целенасочено чуждици без грам уважение към българския език, наричам “еничари”. Защо? Защото еничарът е човек, който е обучен и накаран да тръгне срещу собствените си корени и близки. Знаете как е било по турско, когато еничарите са клали собствените си родители при отказ да приемат "турската вяра" (разбирай ислям) и така да си сменят не само вярата, но и народността. Днешните еничари на езика ни, (които също като предците си произхождат от този народ, но доброволно са избрали да служат на чуждоземни господари,) пък “колят” родния си, майчин език, заменяйки го с друг.

Цялата тема прочетете тук:
http://pentecost.blog.bg/lichni-dnevnic ... ik.1552375
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3263
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1883 times
Been thanked: 1441 times
Автор на темата
Пол: Мъж

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Съвременните еничари на българския език

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 17 Юли 2017, 22:53

Още една актуална тема. Благодаря ти брат spravedliv. :thank_youthank_you:
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7740
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1488 times
Been thanked: 1312 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Re: Съвременните еничари на българския език

Мнение Номер:#  Мнениеот garich » 18 Юли 2017, 00:56

Елементарно Уотсън: езикът търпи промени. Дори самият автор на блога използва чуждици без да се замисля: "брутално навлизане", "позьорство и келешлък" и т.н. В днешния компютъризиран свят термините навлизат по-бързо отколкото експертите в БАН могат да обновяват речника на българския език :)
"И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове" (1 Петр. 4:8)
Личният ми блог: http://www.garobg.wordpress.com
Аватар
garich
Редовен
Редовен
 
Мнения: 443
Регистриран на: 21 Авг 2015, 19:21
Has thanked: 17 times
Been thanked: 184 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Методистка църква

Re: Съвременните еничари на българския език

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 18 Юли 2017, 21:08

garich » Днес, , 00:56 написа:Елементарно Уотсън: езикът търпи промени. Дори самият автор на блога използва чуждици без да се замисля: "брутално навлизане", "позьорство и келешлък" и т.н. В днешния компютъризиран свят термините навлизат по-бързо отколкото експертите в БАН могат да обновяват речника на българския език :)


И тези думи си имат съответните на български, ама така е, човек свиква и неусетно си ги използва, друго си е да кажеш примерно: кибрит, а не "драсни пални клечица" или паличе :) .
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3263
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1883 times
Been thanked: 1441 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

8 потребители са разглеждали темата: Galia (1), Hatshepsut (2), anah_su_namun (2), garich (2), lazarin1 (4), spravedliv (6), stucyte (4), Милко (1)


Назад към Взаимоотношения

cron