ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 19 Сеп 2017, 20:04 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш - една истинска история в България

[ Facebook коментара]

Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш - една истинска история в България

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 24 Авг 2015, 22:11

Източник: в-к СЕГА
http://www.segabg.com/article.php?id=766437
Човечеството открива планети на хиляди светлинни години. НОИ още се учи да работи с имейли

Доротея Дачкова


Изображение
СНИМКА: ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Когато стигнах до правилната сграда на "Социално подпомагане", трябваше да зарежа количката отвън. Няма асансьор за инвалиди и за майки с бебета.


България е уредена държава. Всичко е ясно, без значение какво човек смята да направи или прави. Ако опре до администрацията, ясно е, че ще си скъса нервите. Ако опре до църквата, принуждават го да се замисли дълбоко за християнските ценности. И започва да гледа философски на злобата на деня. Това важи със страшна сила, ако стане родител. Държавата някак му се разкрива още по-пълно в цялата си прелест. Принципът е - един ЕГН повече, един проблем отгоре. Само църквата е на кяр, защото работи в кеш.

В началото е НОИ

Колкото невероятно прекрасно е да си майка, толкова невероятно абсурдно се чувстваш при сблъсъка с Националния осигурителен институт. И няма как да избягаш. В ръцете им си. Излязох в болнични преди раждането в началото на юни. Сега е краят на август. Пари от болнични не съм видяла, но разбрах доста неща за НОИ.

Парите от майчински са единственият доход за повечето майки. Те са особено важни за жените, които сами отглеждат децата си. Представете си - току-що сте се сдобили с дете, шокът е голям, няма как да ходите на работа. Доходът е от голямо значение. Да, ама той не идва. НОИ изплаща парите 15 работни дни след изпращането на болничния от работодателя. И то, ако всичко е окей. Електронен болничен сме въвели, казват те. Не са го въвели, казвам аз. НОИ получава по електронен път болничния от лекаря веднъж, но чака същият този болничен да бъде донесен на крака от работодателя. Същата хартия два пъти. Смисъл няма и пари няма. Държавата си прави майтап с теб, когато си най-уязвима.

В моя случай тези 15 работни дни изтекоха отдавна, стана началото на август. Звъннах в НОИ. Чух: "Вашето обаждане е важно за нас". Помислих си: "Да видим". Успях да се свържа с оператор след всекидневни опити в продължение на три седмици. Явно не е толкова важно моето обаждане. Служителката в колцентъра ме пита за имената ми. Каза ми, че работодателят ми не е представил банкова сметка, по която да си получавам парите. Питам работодателя си. Банковата сметка е изпратена. От НОИ обясняват, че са пратили писма, за да ми кажат, че нямат банковата ми сметка. Едно писмо на моя адрес и едно до работодателя ми. Това се е случило преди 15 дни. Писмата, разбира се, не сме ги получили.

Пак звъня в НОИ. Отсреща вдигат с тежко нежелание, може чак да се пипне. Не ме питат за името ми, но ми казват, че са запознати с моя случай. Информират ме, най-общо, че не им пука за входящия номер, който работодателят е получил, когато им е занесъл на място номера на банковата ми сметка. Щом са ми пратили писмо, че я нямат, значи я нямат. За какво са тия входящи номера? Писмата още ги чакаме. Пари също няма. НОИ ми предлага да се свържа с фирмата за пощенски услуги, с която има договор. Явно от тях трябва да си искам болничния или там да си излея нервите.

Отказвам. Питам ги какъв е тоя електронен болничен, дето съществува в някакво квантово състояние. От болницата е електронен, от работодателя не е, но иначе си е електронен. Колцентърът на НОИ се опитва да ми затвори телефона, аз не се давам. Така чувам още, че тях не ги интересува, че сама си гледам детето, защото мъжът ми поне трябва да ходи на работа и докато аз или работодателят не им занесем сметка на крака, пари няма да видя.

Няма начин да представя сметката си по електронен път, нищо че имам ПИК (персонален идентификационен код), нещо като електронен подпис, който ме идентифицира пред НОИ. С ПИК в НАП можеш да подадеш данъчната си декларация, но не и номера на банковата си сметка в НОИ! Годината е 2015-а. Предстои референдум за електронното гласуване. Човечеството открива планети като Земята на хиляди светлинни години. НОИ още се учи да работи с имейли (не им пишете на посочените в сайта им, никой няма да ви отговори).

Втори тур - Дирекция "Социално подпомагане"

Опитвам да взема полагаемите ми се 250 лева еднократна помощ за първо дете. Все са нещо - 10-15 пакета памперси. Необходими документи на сайта на Агенцията за социално подпомагане - молба-декларация по образец, акт за раждане и лична карта. Всичко си имам. Офисът на дирекцията е на съседната пряка. Какъв късмет, мисля си, докато бутам количката по разбитите тротоари натам. Работното време е от 9 ч. В 9.20 ч. заковавам пред сградата, където ме посрещат две любезни служителки. Питат какво ми трябва. Казвам им. О, на този адрес бил само директорът на дирекцията. Директорът си има цяла сграда. Молбите се подавали другаде на други служители, различни от директора. Да, могат и те да ми я вземат, но щяло да стане много сложно. Пък и щяло да ми е по-трудно да се кача до директора на третия етаж с количката, отколкото да я избутам до правилното място. Няма асансьор. Директорът е недостъпен за хора без крака или с бебета. А и той още не е пристигнал на работа. Лято е.

Служителките на директора ме съветват първо да отида до общината, защото трябва да нося и удостоверение за семейното ми положение, нищо че според сайтовете на институциите то не ми е нужно. С него трябва да докажа, че това е първото ми дете, тъй като помощта зависи от поредността на отрочетата. "Защо ви е тая хартия, питам, нали всички регистри са електронни, сигурно имате достъп до ГРАО". Така е, имат, но трябвало аз да им я дам на хартия. Така ставали нещата тука. И в съда им я искали на лист, нищо че имат достъп до системата. А, още нещо, казват ми те. "Нали не сте си ламинирали акта за раждане, защото е голям проблем". Причината - когато държавата отпусне колосалната сума от 250 лв., това се пише на гърба на акта за раждане. Така синът ни цял живот ще знае кога е роден и кога родителите му са взели 250 лева за него от държавата. Помнете тия пари вечно, това е посланието на България във века на електронните регистри.

Канонът работи само в брой

Държавата за кратко ни пусна, но ни пое църквата. На 40-ия ден на детето го заведох в кварталния храм. Не знам канона, нямах намерение да искам свещеникът да ни чете молитва. Само да запаля свещичка за здраве. Бебето точно сладко е заспало в количката, ще мога да го направя на спокойствие. Клисарката обаче ме фиксира и се досеща защо съм там. Обяснява ми, че имам право да остана само в преддверието на църквата. Извика веднага попа. Той трябвало да ни пречисти, като ни попее. Само така получаваш достъп до храма. Нещо като НОИ, но софистицирана версия.

Няма как да откажа и на тази институция. Докато чакаме попа, клисарката ми обяснява, че такса за тази молитва няма. Но да дам на човека, колкото преценя сама. Той идва, чете ни молитвата, надвиквайки се със сина ми, който вече реве с пълно гърло. Акустиката е чудесна. Явно свещеникът бързаше - или съжали плачещото пеленаче, или му писна да го слуша. Когато приключи, не се наложи да търся начин как да му предложа пари за неуточнената им такса. Той стои и си чака. Вадя една банкнота от портфейла си, нямах дребни за символично плащане. Попът извади Библията и ми я подаде, за да сложа парите вътре. В Библията. След година същото ще е и с кръщенето. В България, за да бъдеш християнин, трябва да си платиш. Всичко е уредено.
Изображение
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3251
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Местоположение: Исая 52:11
Has thanked: 1877 times
Been thanked: 1429 times
Автор на темата
Пол: Мъж
Характер: одобрен

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш - една истинска история в България

Мнение Номер:#  Мнениеот hans » 24 Авг 2015, 22:33

spravedliv написа:
.......Няма как да откажа и на тази институция. Докато чакаме попа, клисарката ми обяснява, че такса за тази молитва няма. Но да дам на човека, колкото преценя сама. Той идва, чете ни молитвата, надвиквайки се със сина ми, който вече реве с пълно гърло. Акустиката е чудесна. Явно свещеникът бързаше - или съжали плачещото пеленаче, или му писна да го слуша. Когато приключи, не се наложи да търся начин как да му предложа пари за неуточнената им такса. Той стои и си чака. Вадя една банкнота от портфейла си, нямах дребни за символично плащане. Попът извади Библията и ми я подаде, за да сложа парите вътре. В Библията. След година същото ще е и с кръщенето. В България, за да бъдеш християнин, трябва да си платиш. Всичко е уредено.


Има 2-ри вариант за кръщене. Ако авторката на статията държи да е в православна църква, да провери цената в най-близката арменска църква. Кръщенетата, които се издават там важат при църковен брак в българска православна църква, но цената е леко надолу. Пиша от собствен опит.
Не съм сигурен дали протестантска църква ще кръсти детето, но може и да опита. При всички случаи няма да и вземат пари, а ще и се зарадват заради вярата.
Аватар
hans
Нов Потребител
Нов Потребител
 

Re: Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш - една истинска история в България

Мнение Номер:#  Мнениеот garich » 25 Авг 2015, 00:13

Полезно, скоро ще ходим да си вземаме и ние еднократната помощ за бебе. Роди ни се на 1-ви август.
Да се заредим с търпение значи. Добре, че за разлика от самотната майка по-горе, бащата е в бащински, а майката получава редовно майчински.

А за кръщене ни е рано да мислим, тъй като и двамата с жена ми сме Методисти.
"И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове" (1 Петр. 4:8)
Личният ми блог: http://www.garobg.wordpress.com
Аватар
garich
Редовен
Редовен
 
Мнения: 442
Регистриран на: 21 Авг 2015, 19:21
Has thanked: 17 times
Been thanked: 183 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Методистка църква

Re: Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш - една истинска история в България

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 25 Авг 2015, 19:36

hans написа:
Не съм сигурен дали протестантска църква ще кръсти детето, но може и да опита. При всички случаи няма да и вземат пари, а ще и се зарадват заради вярата.


В повечето не кръщават деца на такава възраст, но може да се занесе за благословение.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3352
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 556 times
Been thanked: 419 times
Пол: Мъж

Re: Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш - една истинска история в България

Мнение Номер:#  Мнениеот hans » 25 Авг 2015, 19:54

garich написа:Полезно, скоро ще ходим да си вземаме и ние еднократната помощ за бебе. Роди ни се на 1-ви август.
Да се заредим с търпение значи. Добре, че за разлика от самотната майка по-горе, бащата е в бащински, а майката получава редовно майчински.

А за кръщене ни е рано да мислим, тъй като и двамата с жена ми сме Методисти.


Честито бебе, да сте живи и здрави, много да ви слуша. Спокойно, статията е тенденциозна. Няма да чакате дълго парите, от НОИ навреме изплащат обезщетенията, когато всички документи са налични. :con39:
Аватар
hans
Нов Потребител
Нов Потребител
 

Re: Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш - една истинска история в България

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 25 Авг 2015, 20:10

Е накрая сценката с клисарката и надвикващия се поп с детето и забраната да се влезе в храма е като скеч от шоуто на телевизионния шут слави трифонов и отец нафарфори.....измислица някаква . В никой храм няма такива измишльотини да не пусксат млади майки или който и да било в храма а само до притвора и накрая и сценката с библията и парите ми дойде вече в по вече......айде да каже госпожата кой е храма и на коя дата се е случило това...аз твърдя че тази история не е вярна
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3327
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 755 times
Been thanked: 507 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш - една истинска история в България

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 25 Авг 2015, 21:15

bolgaroliub написа:айде да каже госпожата кой е храма и на коя дата се е случило това...аз твърдя че тази история не е вярна


Свържете се с нея чрез вестник "Сега" и лично я попитайте дали е истина или не...

Изображение

http://www.segabg.com/article.php?id=704370
24 Юни 2014

Всичко тече и се променя, нищо не остава неизменно.

И нашата колежка - съдебният репортер Доротея Дачкова, оня ден беше мома, днес е солидна омъжена дама. Дороти се бракосъчета с дългогодишния си приятел Красен Николов, колега от Mediapool.

Двамата се взеха законно на тайно място в малка община. Брачното им свидетелство е с номер 001 - първо за тази година в съответното населено място. Обстановката - тесен кръг около огъня и танци до зори.

Читателите на Доротея няма да бъдат затруднени от новата й фамилия, защото Дачкова е бащиното й име, с което ще продължи да подписва материалите си.

Сферата на професионалните интереси на младоженците е обща - съдебната система на Република България. Тъй че казусът им е ясен - събрали се покрай работата. И както пчеличките събират цветен прашец, така двамата по цял ден събират параграфчета, алинеи и нормативни ченгелчета, които подреждат и превеждат на неюридически език.
Изображение
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3251
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Местоположение: Исая 52:11
Has thanked: 1877 times
Been thanked: 1429 times
Автор на темата
Пол: Мъж
Характер: одобрен

Re: Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш - една истинска история в България

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 25 Авг 2015, 21:58

Ами от този материал става ясно че жената е семейна.....а в горния тя твърди че е самотна майка?????? Кога казва истината дамата дето не са я пуснали в храма щото било против канона ?????
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3327
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 755 times
Been thanked: 507 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш - една истинска история в България

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 25 Авг 2015, 22:30

bolgaroliub написа:Ами от този материал става ясно че жената е семейна.....а в горния тя твърди че е самотна майка?????? Кога казва истината дамата дето не са я пуснали в храма щото било против канона ?????


Цитат 1:
Парите от майчински са единственият доход за повечето майки. Те са особено важни за жените, които сами отглеждат децата си.

Тук не пише, че тя е самотна майка!

Цитат 2:
Така чувам още, че тях не ги интересува, че сама си гледам детето, защото мъжът ми поне трябва да ходи на работа и докато аз или работодателят не им занесем сметка на крака, пари няма да видя.

Тук вече пише, че тя си гледа сама детето, защото мъжът и е на работа.

Както и да е, ако аз ти напиша какво ми се е случвало в столичен православен храм няма да ми повярваш, но същата случка (става дума за купуване на свещи и книги) в малкия ни град в православен храм е точно на 180 градуса.
Хора работещи там в София, не от свещениците, се държат отвратително с хората за разлика от хора работещи в православните църкви в малките градове.
Изображение
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3251
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Местоположение: Исая 52:11
Has thanked: 1877 times
Been thanked: 1429 times
Автор на темата
Пол: Мъж
Характер: одобрен

Re: Вие имате дете, държавата има проблем, а църквата има кеш - една истинска история в България

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 25 Авг 2015, 23:07

Йоланта аз не съм родилка и никога не съм бил....което касае мене го знам и ми стига...а и ако внимателно си чела госпожата не е отишла в храма за причастие а за да палне свещ,така че не и виждам какъв и е проблема...както и да е....
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3327
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 755 times
Been thanked: 507 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Следваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

22 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Гост (5), Гост (1), Гост (14), Watch (1), anah_su_namun (1), bolgaroliub (12), elisaveta (5), garich (6), gorki (1), konstanca (2), lazarin1 (3), plamendrums (1), spravedliv (3), stucyte (2), zdravko1633 (1), Александър (7), Венци Тоневски (2), Галя (2), Георги Георгиев (2), Пламен79 (6)


Назад към Взаимоотношения