ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 26 Юли 2017, 09:34 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК
ЗА РЕКЛАМА КЛИК
2017 ГОДИНА НА МОЛИТВА! ДЕНОНОЩНА ХРИСТИЯНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ: КЛИК
Кампания: Дари Библия: КЛИК

АКЦЕНТИ

Демонично обсебване

ДА ОЧАКВАМЕ ГРАБВАНЕТО ИЛИ ПОЯВАТА НА АНТИХРИСТА?

Господ не ни забравя, а щедро ни благославя

Християни, спрете да се чувствате виновни

ЗЛАТНАТА РЕКА ОТ ПРЕСТОЛА НА НЕБЕСНИЯ ОТЕЦ

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЛУГУВА НА ДВАМА ГОСПОДАРИ


ВОДЕЩИ НОВИНИ

Откъде да научат българите истински важните неща?

100 хубави думи за България

Спинери – полезни или вредни са?

[ Facebook коментара]

Здравен форум. Съвети и обмяна на опит за здравословен начин на живот.

Спинери – полезни или вредни са?

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 24 Юни 2017, 19:23

Изображение


Спинер вълната завладя и България. Ако се разходим из паркове и детски площадки ще забележим, че много деца въртят усърдно с ръцете си странни „пумпали“. Най-новата играчка навлезе на пазара в началото на пролетта и все повече малчугани искат да се сдобият с нея. Започнаха и първите оплаквания на родители и педагози, че много деца не се разделят с нея в детската градина, училище, дори в заведенията, където може да видим как се хранят играейки. Употребата на подобно устройство има своите ползи и вреди за здравето на децата. Ето кои са те.

Играчкaта Fidget Spinner или наричана още Hand Spinner е изoбpeтeнa oщe пpeз 90-тe гoдини нa минaлия вeĸ от Kaтpин Xeтингep. Жената, която имала тeжĸo aвтoимyннo зaбoлявaнe, пpичинявaщo xpoничнa yмopa в мycĸyлитe, не можела да играе активно със своето дете. Затова направила подобно средство. Оказало се, че то действа положително на мускулите на пръстите й. Години по-късно спинерът става популярно средство за борба със стреса, раздразнителността и агресията не само сред деца, а и много възрастни.

Спинерът има три разклонения и лагер в центъра си, с което лесно се завърта само с два пръста. Основата му е от метал. Редица публикации в Европа и Америка показват, че използването на играчката помага при концентрацията и действа успокояващо на малки и големи. Инерцията на странната джаджа развива сензорните умения на малчуганите тъй като те често си я прехвърлят много бързо между пръстите. Онлайн магазини у нас и в чужбина рекламират Hand Spinner-ите като средство за борба с тревожност, стрес, аутизъм и други състояния при децата и възрастните. Все още обаче няма научно доказателство за тяхното положително действие и много учени смятат, че твърденията за техните ползи върху здравето са преувеличени.

Въпросната играчка вече е забранена в много училища по света, след като зачестиха случаите на леки инциденти със спинери и най-вече поради това, че децата се разсейват с въртенето на устройството в ръцете си. "Хенд спинър струва няколко долара и несъмнено е сред предизвикващите най-голям интерес артикули тази пролет“, казва Фредерик Тът, който се занимава с продажби на играчки и определя спинъра като „въртяща се лудост“. Учителката Мередит Дейли е категорична, че играчката пречи на концентрацията на нейните ученици и затова е забранила да идват на училище с нея. „В началото не знаех какво да мисля по този въпрос. Тези играчки се ползваха с репутацията, че са мълчаливи. Скоро обаче се оказа, че децата в клас не свалят поглед от своя пумпал или от тези на съучениците си. Това направи обучението невъзможно. Тогава група учители, сред които и аз самата, реши да забрани на учениците да изваждат в час пумпалите от чантите си", казва жената, която преподава в предградията на Финикс, Аризона.

Учени, които са започнали проучване за ползите и вредите на спинерите изтъкват пред Live Science, че по-скоро в общественото пространство се говори как децата да станат по-концентрирани в училище след като вече имат играчката, отколкото кои са ползите й върху здравето им. "Използването на приспособлението, подобно на центрофуга, служи повече за разсейване, отколкото за средство, което помага при аутисти или болни от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност", смята Марк Рапорт, клиничен психолог от Университета в Централна Флорида.

Има много други играчки, които са полезни при деца с по-слаби сензорни умения и аутизъм, смятат психолози. Изследване от 2015 г., публикувано в „Journal of Abnormal Child Psychology“ обаче показва, че хиперативни деца, които имат по-голяма двигателна активност с ръцете и краката, се справят много по-добре от тези, при които е работено повече с упражнения за възприемане на информация, а не за движение. Учените смятат, че въртенето на спинери при такива малчугани може да подейства положително. Тепърва обаче ще проучват каква е ефективността. Някои психолози споделят това твърдение, но изтъкват, че не трябва да се прекалява с употребата на играчката.

Спинърът никога няма да навреди на едно дете, ако то си играе с него в рамките на нормалното. Около това се обединяват специалистите и съветват родителите да не оставят децата да ги държат в ръцете си повече от 1 час, нито да ги пускат с тях на детска градина или училище.

http://www.puls.bg/health/relax/news_27621.html
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 2938
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1665 times
Been thanked: 1275 times
Автор на темата
Пол: Мъж

бyтoн зa coциaлни мpeжи

Re: Спинери – полезни или вредни са?

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 24 Юни 2017, 19:26

Още една статия за спинера:

Спинерът – маняшка лудост или добре пресметнат търговски трик

Днес едно познато ми момиченце, току-що завършило първи клас, ме попита знам ли какво е спинер. Опитах се да се направя на умна и да му отговоря, но не се сетих да съм чувала за този термин. „Абе това е едно нещо, дето се върти“ - разясни ми детето, макар че пак нищо не ми стана ясно.

По-късно гледам един приятел във „Фейсбук“ писал: „Купихте ли си вече спинер?“.

Разбрах, че става въпрос за него важно и се притесних от невежеството си, та попитах чичко Гугъл що за чудо е това.

Оказа се, че е „антистрес играчка“, нещо като пумпал, който се върти. И в момента се вихри ревностна истерия сред малчугани и тинейджъри да я имат. Учители пищят по разни форуми, че много от възпитаниците им въртяли туй чудо в час и пречели за нормалното протичане на уроците.

Други пък – представящи се за ресурсни учители и училищни психолози, смятат, че спинерът можел да бъде част от успешна училищна стратегия за справяне с неприемливото и агресивно поведение на учениците с хиперактивност, лека умствена изостаналост и аутизъм и трябвало непременно да го има в класните стаи.

Рекламите позиционират спинера като „страхотна играчка, която ви помага да се концентрирате в нещо или да отклоните мислите си от лоши навици като пушене, потропване с крак или други подобни“.

За момента обаче няма тиражирано компетентно мнение на учен или специалист, който да привежда каквито и да било доказателства, че играчката оказва положителен или пък някакъв друг ефект в цитираните случаи. А и изобщо.

Което не пречи тя да бъде рекламирана, че е подходяща за всеки, който някога е изпитвал напрежение, тревожност или е имал нужда от начин да освободи енергията си, без тя да бъде разрушителна.

Антистрес джаджата, според търговските препоръки, била подходяща за деца над 8 години. Направо останах втрещена като прочетох това – откога пък осемгодишните страдат от стрес, та имат нужда от уред за релаксация?!

Не знам дали обитаваме една планета с тези, които са луднали по спинер манията, ама чета, че в по-голяма част от училищата в САЩ и Европа е забранено въпросната играчка, известна и като „fidget spinner", да бъде вкарвана в класните стаи. В българските училища такава забрана естествено няма.

Което пък радва търговците, които въртят алъш-вериш със спинерите. На пазара се предлага огромно разнообразие от тях – в различни цветове, светещи, писукащи или издаващи други звуци, силиконови, пластмасови, метални, двуосови, триосови, петосови, водоустойчиви, удароустойчиви и какви ли още не. Има и прости модели за около 3 лева, има и луксозни, чиято цена достига до... над 60 лева.

Ако спинерът е поредната налудничева мания, можем да сме спокойни – ще дойде време и тя ще остане в историята както тамагочито, Рубик кубът и прочее модни някога забавления.

По-страшно ще е, ако се окаже, че подрастващите – не само у нас, но и по света, са толкова празноглави, та се връзват на една такава чисто маркетингова щуротия – не по-различна от истерията по Хари Потър. Изпразваща главите на хлапетиите и пълнеща джобовете на търговците.

Щото 62-годишната Кетрин Хетингер от Флорида, която всъщност преди двадесетина години изобретява това заразно зло – въпросната играчка, взима само 3% от тези печалби и през 2005 г., по сведения на „Гардиън“, дори не е могла да си плати таксата от 400 долара за продължаването на патента.

Изображение
Изобретателката Кетрин Хетингер не е забогатяла от играчката си, но иначе алъш-веришът с джадата не секва

Автор: Яна Славянска

http://www.desant.net/show-news/39955
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 2938
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1665 times
Been thanked: 1275 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Re: Спинери – полезни или вредни са?

Мнение Номер:#  Мнениеот no-one » 25 Юни 2017, 16:33

Пускат ги родителите с тях на училище обаче. :)
Преди време аз попитах деца за какво точно им служат и те ми отговориха, че им гонели стреса. :=D
Шумни могат да бъдат спинерите когато ги въртят. Иначе, аз специално не съм наблюдавала до момента някакво особено пристрастяване към тях.
Мат.[7:7] Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори;
[7:8] защото всякой, който иска, получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори.
Аватар
no-one
Редовен
Редовен
 
Мнения: 206
Регистриран на: 17 Юни 2017, 03:09
Has thanked: 55 times
Been thanked: 84 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Спинери – полезни или вредни са?

Мнение Номер:#  Мнениеот garich » 25 Юни 2017, 18:35

И на това ще му мине модата. За първи път видях такова чудо у момчето на хазайката. Мислех си че в БГ не знаят що е това (за сведение аз съм в Белфаст в момента) но явно съм грешал.
"И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове" (1 Петр. 4:8)
Личният ми блог: http://www.garobg.wordpress.com
Аватар
garich
Редовен
Редовен
 
Мнения: 379
Регистриран на: 21 Авг 2015, 19:21
Has thanked: 9 times
Been thanked: 137 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Методистка църква

Re: Спинери – полезни или вредни са?

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 25 Юни 2017, 20:34

garich » Днес, , 18:35 написа:Мислех си че в БГ не знаят що е това (за сведение аз съм в Белфаст в момента) но явно съм грешал.


Е ние нали сме част от света, онзи ден в Америка, вчера в Англия и Германия, а днес и у нас, ама през Китай.
:yes1:
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 2938
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1665 times
Been thanked: 1275 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Re: Спинери – полезни или вредни са?

Мнение Номер:#  Мнениеот no-one » 25 Юни 2017, 21:39

Отдавна минаха времената, когато нещо го има едикъде си, пък другаде пристига със закъснение.
Няма такива неща днес.
Китай произвежда за всички - за цял свят и търси бърза реализация, скорострелна, както знаем.
Отделно, че като космополити нямаме никакъв проблем да си набавим каквото и да е от където и да е.
Мат.[7:7] Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори;
[7:8] защото всякой, който иска, получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори.
Аватар
no-one
Редовен
Редовен
 
Мнения: 206
Регистриран на: 17 Юни 2017, 03:09
Has thanked: 55 times
Been thanked: 84 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Спинери – полезни или вредни са?

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 25 Юни 2017, 22:24

Сега въртят спинери, някога са премятали броеници.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3253
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 505 times
Been thanked: 362 times
Пол: Мъж

Re: Спинери – полезни или вредни са?

Мнение Номер:#  Мнениеот garich » 26 Юни 2017, 13:06

Александър » Вчера, , 22:24 написа:Сега въртят спинери, някога са премятали броеници.


И аз си помислих, че много прилича на броеница. Поне като занимавка за пръстите. Но някак си не асоциирам децата с броеници.
"И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове" (1 Петр. 4:8)
Личният ми блог: http://www.garobg.wordpress.com
Аватар
garich
Редовен
Редовен
 
Мнения: 379
Регистриран на: 21 Авг 2015, 19:21
Has thanked: 9 times
Been thanked: 137 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Методистка църква

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

12 потребители са разглеждали темата: AwarriorofChrist (1), Hatshepsut (1), Natanel (5), Watch (2), anah_su_namun (1), garich (2), lazarin1 (1), no-one (5), spravedliv (7), stucyte (2), Александър (4), Милко (2)


Назад към Здраве