ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 24 Окт 2017, 01:34 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Защо да ходиш пеш?

[ Facebook коментара]

Здравен форум. Съвети и обмяна на опит за здравословен начин на живот.

Защо да ходиш пеш?

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 19 Фев 2017, 17:51

Изображение

ИЗГЛЕЖДА милиони хора смятат, че единственият начин да извлекат полза от физическите упражнения е да тренират дълго в някой фитнес център. Това обаче не е вярно. Д–р Ръсел Пейт от университета в Южна Каролина казва: „Според мене официално трябва да признаем за вярно твърдението, че приятната, спокойна разходка из квартала след хранене е много полезна.“

Наистина ли обаче разходката ще ти се отрази толкова добре? Дали ходенето пеш действително е полезно за здравето?

Ходи за здраве

Гръцкият лекар Хипократ гледал на разходката като на „най–доброто лекарство за човека“. Всъщност една древна поговорка гласи: „Имам двама лекари — левият и десният ми крак.“ Наистина ли е толкова здравословно да ходим пеш?

Според някои проучвания хората, които редовно ходят пеш, се разболяват по–рядко от хората, които водят заседнал живот. Тези проучвания показват, че разходките намаляват риска от сърдечни заболявания и мозъчен удар. Те могат да предпазят от диабет, като подобрят способността на тялото да използва инсулина. Освен това поддържат костите здрави и предпазват от остеопороза. Хората, които ходят пеш, стават по–силни, подвижни и издръжливи. Те отслабват и поддържат теглото си по–лесно. Освен че подобряват качеството на съня, разходките повишават умствената активност и дори помагат в борбата с депресията.

Преди няколко години изследователи от Южнокалифорнийския университет установиха, че петнайсетминутната разходка намалява тревожността и напрежението повече от слабо успокоително. Подобно на други физически дейности, тя води до освобождаване на ендорфини — химични съединения в мозъка, които облекчават болката и подпомагат отмората, като подобряват тонуса и създават чувство на спокойствие.

Според канадското списание „Медицински вести“ дори бавната разходка е здравословна. Едно проучване, публикувано в „Новоанглийски медицински журнал“, разкри, че човек може да удължи живота си, ако върви дори само по 800 метра на ден. Според други неотдавнашни проучвания десетминутната гимнастика три пъти дневно е почти толкова здравословна, колкото физическите упражнения в продължение на трийсет минути без прекъсване. Затова може да решиш да паркираш колата си по–далече от мястото, където отиваш, и да стигнеш дотам пеш. Или може да си направиш кратка разходка през деня.

Ако ходиш бързо, ще извлечеш дори още по–голяма полза. Д–р Карл Касперсън от Американските центрове за профилактика и контрол на болестите в Атланта казва: „Ако вместо да водиш заседнал живот, ходиш бързо по половин час няколко дена в седмицата, значително ще намалиш риска [да се разболееш].“ Най–хубавото е, че хора от всички възрастови групи и с всякакво здравословно състояние могат да ходят пеш. Те дори не се нуждаят от специални тренировки и атлетически умения, а само от чифт удобни обувки.

Наслаждавай се на приятната разходка

Носи удобно, свободно облекло. За да ти е топло, облечи дрехи, които лесно можеш да свалиш. Обуй удобни, леки обувки без ток, които са достатъчно широки отпред. Добре е да са малко по–големи от обувките, които обикновено носиш. Ако плануваш да ходиш повече от половин час и знаеш, че никъде по пътя няма да има къде да пиеш вода, може да вземеш малка бутилка вода. За да загрееш, през първите пет минути ходи бавно. Върви изправен, като държиш лактите и коленете си леко свити, а ръцете — отпуснати, а не стиснати в юмрук.

След като загрееш, започни да ходиш с естествена, бърза крачка, като стъпваш първо с петата, след това със стъпалото и накрая само с пръстите. Затова са ти нужни обувки с мека подметка. Струва ли ти се, че трябва да помниш много неща? Не се безпокой — повечето хора по принцип ходят така. Трябва да вървиш така, че да можеш да говориш спокойно, без да се задъхваш. Ако досега не си правил това, постепенно увеличавай времето, разстоянието и скоростта. Към края на разходката намали темпото, като забавиш крачка.*

Когато се напрягаш физически, е нормално пулсът и дишането ти да се учестят и да се изпотиш леко. През първите няколко дена може да имаш мускулна треска. Обърни внимание как реагира тялото ти. Ако чувстваш, че се напрягаш прекалено много, намали темпото или си почини за малко. Но ако усетиш стягане или болки в гърдите, сърцебиене, затруднено дишане, световъртеж или гадене, спри и незабавно потърси помощ*.

Разходката наистина има предимства пред други физически занимания, като например бягане или аеробика, тъй като не натоварва тялото прекалено. В резултат на това вероятността от травми на ставите и мускулите е по–малка. Наистина, специалистите в областта на фитнеса казват, че да се ходи пеш е най–доброто физическо упражнение. Ето защо, ходи за здраве!Хората, които искат да отслабнат, трябва да знаят, че ще изгарят 30 процента повече калории на минута, ако увеличат темпото си на ходене и изминават един километър за 9 минути, вместо за 12. Ако обаче изминават това разстояние за 7 минути, вместо за 9, ще изгарят 50 процента повече калории на минута. Много хора, за които ходенето пеш е спорт, минават един километър за 7–9 минути.

Преди да започнеш да тренираш редовно, е добре да се посъветваш с лекар, особено ако страдаш от сърдечно заболяване, високо кръвно налягане или имаш друг здравословен проблем.


КАК ДА ХОДИШ ПРАВИЛНО

● Ходи изправен, като държиш брадичката си успоредно на земята и съсредоточаваш погледа си шест метра напред

● Ходи с умерено темпо, а не толкова бързо, че да се задъхваш, когато говориш

● Не прави прекалено големи крачки. За да увеличиш скоростта, върви по–бързо с по–малки крачки

● Дръж лактите към тялото, като движиш ръцете напред–назад, а не наляво–надясно

● Не стъпвай на цялото стъпало, а първо с петата, след това със стъпалото и накрая само с пръстите

● Не е нужно да носиш тежести. Те пречат на естествените движения при ходене и така може да разтегнеш връзка или сухожилие

http://wol.jw.org/bg/wol/d/r46/lp-bl/102004129#h=2
http://static.framar.bg/snimki/lubopitn ... e-pesh.jpg
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3421
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times
Автор на темата
Пол: Мъж

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Назад към Здраве

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение