ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 22 Окт 2017, 07:46 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Спортно радиоориентиране

[ Facebook коментара]

Всичко на спортна тематика.

Спортно радиоориентиране

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 19 Фев 2017, 15:20Изображение

Спортното радиоориентиране (радиозасичане, на английски: Amateur Radio Direction Finding, съкратено ARDF) е технически спорт, който обединява умения за радиозасичане — откриване на радиопредаватели, посредством използването на апаратура (радиоприемник) за локализирането им — и умения за боравене с карта и компас и ориентиране.

Това е времево ориентирано състезание, в което състезателите се състезават помежду си, като този който е избрал най-бързият маршрут по който би могъл да намери ("събере") всички предаватели (наричани още "лисици", от където идва и другото име на спорта "лов на лисици") печели. Спортът е най-популярен в Европа, Китай, Казахстан, Япония, като в голяма част от тези страни е част от физкултурната програма на образователната система.

История

Радиоориентирането възниква като спорт в страните от Източна Европа в края на 1950-те. Популярността на спорта расте лавинообразно, като до 1970 г. вече има проведени няколко европейски първенства, а през 1980 г. се провежда първото Световно първенсто в Полша, където участие взимат състезатели от цяла Европа и Азия. През 1990 г. САЩ се присъединяват към голямото семейство на радиоориентирането, а през 2000 г. се състои и първото Световно първенстово проведено извън Европа - в Китай. С всяка година расте броят на състезателите на големите форуми, като на Световното първенсто през 2004 г. в Чехия участие вземат 400 човека от 29 страни, а на Световно първенство в България през 2006 г. участие вземат над 500 състезатели от 32 държави на четири континента.

Описание на правилата


Правилата на спорта са еднакви във всички страни, с малки промени в някои от тях, които са одобрени от работната група на Международния радиолюбителски съюз (International Amateur Radio Union, IARU).

Състезанията по радиоориентиране се провеждат както в пресечен терен, така и в градски паркове включително и населени места (основно с цел популяризиране на спорта). Всеки състезател получава подробна топографска карта на района на състезанието с отбелязани на нея единствено позициите на старта (отбелязан на картата с триъгълни) и финала (отболязан на картата с два концентрични кръга). Местоположението на предавателите ("лисиците") не е отбелязано на картата и не е известно на състезателите. Всеки предавател излъчва сигнал в Морзова азбука, като сигналът на всеки предавател е различен и по този начин състезателите разграничават и разпознават отделните предаватели.

В стандартните правила предавателите са пет на брой (и един финален, намиращ се в началото на финалния коридор) и работят последователно в петминутен цикъл: всеки предавател излъчва 1 минута, след което почива 4 минути преди отново да започне излъчване, като в тази пауза излъчват последователно останалите предаватели. В зависимост от възрастовата група, състезателят трябва да намери 2, 3, 4 или всичките 5 предавателя и след това по възможно най-краткия път да достигне до финалната линия.

Състезанието се провежда на два различни обхвата в различни дни - "два метра" 144 MHz и "осемдесет метра" 3,5 MHz, като за различните обхвати се използват различни приемници.

Възрастови групи

Състезателите се разделят на следните възрастови групи и търсят съответният брой предаватели:

М19 - мъже на възраст 19 г. и по-млади, 4 предавателя
М21 - мъже на всяка възраст, 5 предавателя
М40 - мъже на възраст 40 г. и по-възрастни, 4 предавателя
М50 - мъже на възраст от 50 г. и по-възрастни, 4 предавателя
М60 - мъже на възраст 60 г. и по-възрастни, 3 предавателя
М70 - мъже на възраст 70 г. и по-възрастни, 3 предавателя
Ж19 - жени на възраст 19 г. и по-млади, 4 предавателя
Ж21 - жени от всяка възраст, 4 предавателя
Ж35 - жени на възраст 35 г. години, 4 предавателя
Ж50 - жени на възраст 50 г. и по-възрастни, 3 предавателя
Ж60 - жени на възраст 60 г. и по-възрастни, 3 предавателя

Организират се и т.нар. младежки (юношенски) състезания, като условието за участие е състезателите да не са навършили 19 г.

Оборудване

Предаватели ( "лисици" )

Излъчващите устройства ( предаватели ; "лисици" ) имат ниска изходна мощност и могат да излъчват и на двата обхвата 144 MHz и 3.5 MHz. Предаванията се извършват посредством Морзова азбука. Всеки предавател излъчва уникален идентификационен код, лесен за разпознаване, дори от хора незапознати с телеграфната азбука. Всички предаватели работят на една честота, като продължителността на тяхното излъчване е по 1 минута за всеки, след като всеки е работил по 1 мин. се затваря 1 цикъл след което започва нов такъв ( при започване излъчване на предавател номер 1 ). При откриване на предавателя, в радиус на 1-2 метра около него има контролен знак ("фенер"), към който е закрепено маркиращо устройство или перфоратор чрез който състезателя удостоверява, че е открил дадения предавател.

Приемници

Приемника е устройството посредством което състезателя приема сигнала изпратен от предавателите и намира тяхното местоположение чрез пеленговане. За различните обхвати 144 MHz и 3.5 MHz се използват различни приемащи устройства, различни както по честота на засичане така и по форма и големина.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0 ... 0%BD%D0%B5

България има световен шампион по радиоориентиране
05.09.2016
Българинът Иван Сираков спечели световната титла по радиоориентиране на започналото в Албена 18-то Световно първенство по радиоориентиране/радиозасичане.
Първенството се организира от Българската федерация на радиолюбителите, като в него взимат участие над 400 състезатели от 33 държави от Европа, Азия, Северна Америка и Австралия.
http://darikradio.bg/balgaria-ima-sveto ... ent=search
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3409
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Автор на темата
Пол: Мъж

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Спортно радиоориентиране

Мнение Номер:#  Мнениеот Пламен79 » 19 Фев 2017, 15:28

Като човек, завършил образованието си в областта на комуникационната техника и технологии ми стана интересно за това радиоориентиране. За пръв път чувам сега от Справедлив за този спорт. Прочетох в уикипедиа и се оказва, че е възникнало още през 50-те години. Само не ми стана ясно какви са тези приемници и как точно с тях се извършва пеленговането на сигнала от предавателя.
"Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми рече: "Смирението." "
Св. Антоний Велики
Аватар
Пламен79
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2181
Регистриран на: 11 Дек 2014, 21:37
Has thanked: 861 times
Been thanked: 415 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: странен :)

Re: Спортно радиоориентиране

Мнение Номер:#  Мнениеот Пламен79 » 19 Фев 2017, 15:51

spravedliv » преди 24 минути написа:Не може да не си чувал, не е възможно около теб да не е имало радиолюбители, макар че те по-скоро си говорят за радиовръзки, конструкции, схеми, антени, но може да са споменавали и за "лов на лисици".


Да, сега след като изгледах клипа добих представа за приемниците. Наистина е интересно. Всъщност не е чак толкова лесно, изискват се доста умения - минимални познания в радиоелектрониката, ориентиране на местността с карта и компас, познаване на морзовата азбука най-малко заради поредния номер на "лисицата", ловкост и физическа издръжливост, и може би и др. имения.

Да, бил съм в кръга на радиолюбителите. Аз самият бях радиолюбител на 22-23 годишна възраст. Не бях чувал обаче за този спорт.
"Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми рече: "Смирението." "
Св. Антоний Велики
Аватар
Пламен79
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2181
Регистриран на: 11 Дек 2014, 21:37
Has thanked: 861 times
Been thanked: 415 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: странен :)

Re: Спортно радиоориентиране

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 19 Фев 2017, 16:46

Пламен79 » преди 43 минути написа:
Да, сега след като изгледах клипа добих представа за приемниците. Наистина е интересно. Всъщност не е чак толкова лесно, изискват се доста умения - минимални познания в радиоелектрониката, ориентиране на местността с карта и компас, познаване на морзовата азбука най-малко заради поредния номер на "лисицата", ловкост и физическа издръжливост, и може би и др. умения.


Да, бил съм в кръга на радиолюбителите. Аз самият бях радиолюбител на 22-23 годишна възраст. Не бях чувал обаче за този спорт.


Тук на тая страница има една книга, надолу е, на книги с буква "р":
http://lz4ny.eu/knigi/
Радиозасичане – ръководство за радиолюбители
От стр. 122 до 145 е описано как става пеленговането и всичко за подготовката и уменията.
Книгата е в djvu формат, трябва програма или плъгин към браузъра за четене, ако не си ползвал тоя формат.
Страницата има реклами и изскачат прозорци и излиза една страница:
http://adf.ly/1gqZSf , като се кликне на хикса горе вдясно тръгва свалянето.

Имаш ли радиолюбителски клас и инициал, може да си поговорите с отец Сава на някой местен симплекс?
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3409
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Re: Спортно радиоориентиране

Мнение Номер:#  Мнениеот Пламен79 » 19 Фев 2017, 19:16

Да, от клипа схванах вече за приемниците. На мен малко ми трябва, само метода, оттам нататък подробностите са ми ясни. Като радиолюбител имах клас и инициали. Още като завърших не съм продължавал с радиолюбителството. То стана като спорта, особено сега - всичко е реклами и комерсиализъм. Веднага се ориентирах към компютрите, понеже специалността ми включва и компютърни системи. Към момента и с тях не ми се занимава. Всъщност всичко, което е в повече, е суета. Границата между нормалното и "в повече" е много рязка. Само да речеш да се занимаваш с нещо и то веднага става в повече, дори да е на ниво хоби или любител. Изброих ти колко качества се иска да притежава човек само за един такъв спорт като радоориентиране. Дори да са на ниво любител, броят им е достатъчен, че да ти отнемат всичкото свободно време. На мен работата ми идва в повече като време, а какво остава да се занимавам с радиолюбителство. Да не говорим пък за компютрите. Те са такава техника, че изискват непрекъснато да си в крак с техните технологии и системи. При тях или си "в повече" или не се занимаваш. Не стига това, ами жертваш и здравето си - пълно обездвижване и окьорвяване. Добре заплатено е, но не всичко дори и на този свят е пари. А всичко "в повече" е суета и отклонение от Обожението като цел на човешкия живот
"Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми рече: "Смирението." "
Св. Антоний Велики
Аватар
Пламен79
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2181
Регистриран на: 11 Дек 2014, 21:37
Has thanked: 861 times
Been thanked: 415 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: странен :)

Re: Спортно радиоориентиране

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 19 Фев 2017, 19:35

Пламен79 » преди 15 минути написа:Да, от клипа схванах вече за приемниците. На мен малко ми трябва, само метода, оттам нататък подробностите са ми ясни. Като радиолюбител имах клас и инициали. Още като завърших не съм продължавал с радиолюбителството. То стана като спорта, особено сега - всичко е реклами и комерсиализъм. Веднага се ориентирах към компютрите, понеже специалността ми включва и компютърни системи. Към момента и с тях не ми се занимава. Всъщност всичко, което е в повече, е суета. Границата между нормалното и "в повече" е много рязка. Само да речеш да се занимаваш с нещо и то веднага става в повече, дори да е на ниво хоби или любител. Изброих ти колко качества се иска да притежава човек само за един такъв спорт като радоориентиране. Дори да са на ниво любител, броят им е достатъчен, че да ти отнемат всичкото свободно време. На мен работата ми идва в повече като време, а какво остава да се занимавам с радиолюбителство. Да не говорим пък за компютрите. Те са такава техника, че изискват непрекъснато да си в крак с техните технологии и системи. При тях или си "в повече" или не се занимаваш. Не стига това, ами жертваш и здравето си - пълно обездвижване и окьорвяване. Добре заплатено е, но не всичко дори и на този свят е пари. А всичко "в повече" е суета и отклонение от Обожението като цел на човешкия живот


Така е, дори и на ниво любител всяко едно хоби води до пристрастяване и ангажира цялото ти време.Направо ти става идол.А когато ти е и професия, тогава пък всячески се стремиш извън работата да се занимаваш с някаква практика свързана с нея, но все има нужда на някого да се помогне с нещо, така че понякога е неизбежно.
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3409
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Re: Спортно радиоориентиране

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 19 Фев 2017, 20:20

Пламен79 » преди 57 минути написа: Като радиолюбител имах клас и инициали. Още като завърших не съм продължавал с радиолюбителството.

А всичко "в повече" е суета и отклонение от Обожението като цел на човешкия живот


Класа си го имаш, би трябвало да имаш някакъв документ за него, инициала също, ако си подавал заявление за регистрация в КРС, а не си ползвал клубна радиостанция.

И във форума има една тема пусната от мен за обожението, която е редактирана част от твоята препратка, но понеже предизвика конфликт, няма да ѝ слагам линка тук.
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3409
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

24 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Гост (2), Гост (2), Гост (2), Гост (3), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Гост (2), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Гост (3), bolgaroliub (2), garich (1), spravedliv (12), stucyte (3), Александър (3), Пламен79 (11)


Назад към Спорт