ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 24 Сеп 2017, 17:09 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Есе Христология и Сотириология

[ Facebook коментара]

Всичко за Спасителя

Есе Христология и Сотириология

Мнение Номер:#  Мнениеот pl.amen » 13 Мар 2017, 13:00

Има някои граматически грешки.

Христология и Сотириология

Кой е Иисус Христос?
Евангелист Йоан в своето евангелие описва същността на Иисус Христос.

Той прави това във въведението на своето евангелие (Йн.1: 1-18). Неговото евангелие е било написано за християните, които са живеели сред гностиците, за да се укрепи тяхната вяра; било е написано за гърците, които са последователи на различни философи и за последователите на гностицизма. Използвал е гръцката дума "логос", придавайки и нов смисъл. Логосът като идея, космическото съзнание, висшето благо е присъствал в различните древногръцки философски системи.
Евангелието според Йоан е било написано също за евреите, които са били запознати с премъдростната литература от Старозаветните писания. Защото премъдростта от Стария Завет е предобраз на въплътеното Слово Божие.
Дори и днес е актуално да се знае кой е Иисус Христос.

Евангелист Йоан пише за Словото Божие, че то има живот още от вечността, със същите качества на Бога. Пише ,че чрез Логосът е бил сътворен света и този Логос е източника на живота "зое", на светлината "фос".

В този пролог на своето евангелие, авторът написва съвсем различна концепция за Словото "логос", в сравнение с тогавашните еврейски разбирания за Месия, древногръцките разбирания за "логос" и гностическите вярвания.

Иисус Христос е наречен в евангелието според (Йн. 1: 9) "...светлина, която просветява всеки, човек, идващ на света".

Иисус Христос е роден в плътта на грешни човеци. Роден е напълно човек, но Той си е останал напълно Бог.

Светите Отци от първия и втория вселенски събор са използвали Свещеното Писание и Свещеното Предание, за да напишат символа на вярата, изреченията изповядващи Иисус Христос за Господ и Спасител.

(Йн. 1: 18) в този стих се пише, че Бога никой никога не го е виждал. Иисус Христос ни показва истинския образ на Бога. Той е казал на апостол Филип, като отговор на неговия въпрос "Който е видял Мене, е видял Отца" (Йн. 14: 9). Каквото е казал Иисус "аз съм пътят, истината и животът" (Йн. 14: 6); "аз съм лозата, вие пръчките" (Йн. 15: 5); "аз съм хлябът на живота" (Йн. 6: 48) и др. Същото това се отнася за цялата Света Троица. Следователно цялата Света Троица е "пътят, истината и животът"; "хлябът на живота"; "светлината на света" и др.

Защо и за какво се е родил Иисус Христос на земята?
Можем ли ние самите да спасим себе си?
Иисус Христос възстановява нашето общение с Бога.

Разбирането за спасението в римокатолическата църква и сред протестантските общества има юридически смисъл. Бог като юрист е разгневен съдия, Иисус Христос като жертвено агне, умилостивява Божия гняв.

Православното разбиране за спасението е различно. Според православната сотириология Иисус Христос е като лекар, който изцелявала от греха, болестите, страстите и смъртта цялото човечество. Но нещо повече, Иисус Христос ни води до обожението "теозис". Светиите са достигнали до това обожение. Спасявайки и изцелявайки човека от греха и смъртта, заедно с човека се спасява и изцелява цялото творение.

Иисус Христос като наследник на една юдейска религиозна традиция, противоречи ли на Закона и Пророците? Не, той не противоречи. Но открива пълното Божие Откровение сред народа, където е роден. Иисус Христос в проповедта на планината казва, че не е дошъл да нарушава закона и пророците, а да изпълни (Мт. 5: 17). В (Мт. 7: 12) Лекарят казва, каквото искате да правят хората на вас, правите и вие това на тях. Защото това са законът и пророците.

Иисус Христос ни дава вечен живот, правилната посока на живота, изцеление от болести, надежда, мир в душата, победа над смъртта и греха. Той ясно ни посочва какви са причините за страданията и нещастията в живота. Според учението за спасението се спасява цялата човешка личност в пълнота, не само душата или тялото. Учението на Иисус Христос за спасението е универсално, засяга цялото творение.

Според (Йн. 3: 16) вярата в Иисус е определяща за спасението и вечния живот. Тук възниква въпроса само вярата в сърцето достатъчна ли е както твърдят християните протестанти, за да бъдем спасени или трябва да имаме външни граници, които ни направляват конкретно как да вярваме и по-какъв начин (църквата, вселенски събори, канони, догматика, апостолски правила, църковно право, духовния отец- изповедник, Свещеното Писание и Свещеното Предание и др). Можем така да отговорим на този въпрос: гностиците и различните ереси вярват в сърцето си по свой собствен начин в Иисус Христос. Да не забравяме, че съществува Сатаната и неговите демони. Дори дяволът се опитва да ни заблуди, че вярваме в Иисус Христос. Христос ни предупреждава в (Мт. 7: 13), че широк е пътят, който води към погибел и мнозина са, които минават по него. Затова само простата вяра в сърцето не е достатъчна. Нужни са външни граници, ръководство, догматика, правила и канони и др., които да ни водя по тесния път на спасението.

Смирението е вратата към спасението и вечния живот. Св. Апостол Павел наставлява църквата във Филипи, че те трябва да имат мисленето на Иисус Христос, да бъдат смирени като Него (Филип. 2: 6- 11). Това да бъдем смирени като Иисус Христос, да имаме ум Христов е много актуално за съвременното хедонистично и консуматорско общество. Епископите, свещениците, дяконите и миряните трябва да живеят в единодушие и единомислие. Клира да не се превъзнася над миряните,че са по-големи по сан, че имат по- голяма благодат или че са по-силно вярващи. Епископите и свещениците трябва да бъдат подобни на Христос, със смирение и любов да се грижат за своето стадо.

Нашата собствена съдба за живот или смърт, ще зависи изцяло от нашия отговор към Христа. Да ли ще се смирим и ще се предадем на Неговото ръководство или ще отхвърлим Неговата спасителна покана за изцеление, спасение и вечен живот. Иисус, цялата Св. Троица имат любов към нас грешните човеци. Но понякога Бог, който е любов, проявава своят Божествен гняв със страдание и любов към грешните човеци. Защото Бог не може да насилва никого, не е тиранин. Той ни е сътворил със свободна воля и всеки от нас решава как ще живее и какво да прави.
Аватар
pl.amen
Inactive for 5 months
 
Мнения: 9
Регистриран на: 21 Дек 2016, 19:51
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: Интроверт

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Есе Христология и Сотириология

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 13 Мар 2017, 19:07

pl.amen » Днес, , 13:00 написа:Разбирането за спасението в римокатолическата църква и сред протестантските общества има юридически смисъл. Бог като юрист е разгневен съдия, Иисус Христос като жертвено агне, умилостивява Божия гняв.

Православното разбиране за спасението е различно. Според православната сотириология Иисус Христос е като лекар, който изцелявала от греха, болестите, страстите и смъртта цялото човечество. Но нещо повече, Иисус Христос ни води до обожението "теозис". Светиите са достигнали до това обожение. Спасявайки и изцелявайки човека от греха и смъртта, заедно с човека се спасява и изцелява цялото творение.Странно твърдение за протестантите и римокатолиците, само така ли го разбират, нима това което е православно разбиране не е и тяхно?
И Аз им давам вечен живот; и те никога няма да загинат, и никой няма да ги грабне от ръката Ми. Йоан 10:28
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3293
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1894 times
Been thanked: 1465 times
Пол: Мъж

Re: Есе Христология и Сотириология

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 13 Мар 2017, 23:15

Брат pl.amen, от сърце се радвам, че си се регисрирал в нашия форум! :good: Бих желал този форум за в бъдеще да се превърне и в твой! Форумът е с общохристиянска насоченост, за разлика от многото деноминационни форуми. Освен православни християни тук пишат протестанти, католици, а понякога и чисти атеисти. Всичко при нас подлежи на дискусия, стига да е изказано по културен, толерантен начин, от възпитан и любящ ближните си християнин. Добре е понякога да се препрочитат "Правилата на форума"!!! Всяко твое мнение и изказване, което е според Свещените Писание и Предание тук ще срещне подкрепата и одобрението от твойте православни съфорумници. Естествено не всички от останалите християни ще се съгласяват винаги с теб и ще се предизвикват дискусии, но всъщност това е целта на този форум - братско дискусионно общение между християните. Желая ти благословени и полезни за теб и останалите дискусии! :friends:
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7748
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1492 times
Been thanked: 1318 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

19 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (3), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Cyril (2), for_the_truth (1), pl.amen (2), spravedliv (3), stucyte (3), Александър (1), Милко (2)


Назад към Исус Христос

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение