ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 22 Сеп 2017, 05:45 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Самоубийствената спирала на Путин

[ Facebook коментара]

Разговори, новини, дискусии.

Самоубийствената спирала на Путин

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 03 Яну 2016, 15:07

Изображение
Сегашната вражда с Турция е само един епизод от нарастващото противопоставяне между Русия и външния свят. Всеки може да стане следващ "враг", твърди в коментара си за ДВ Игор Айдман.

Едно от последните знакови събития през изминалата година бе поредното обтягане на отношенията с Турция. Руснаците вече свикнаха с безкрайната серия от санкции и контрасанкции. Конфронтационната политика на путиновото ръководство вкарва все нови страни в списъка на държавите, противостоящи на Русия. При това всеки външнополитически конфликт незабавно се превръща в инструмент за въздействие върху руското обществено мнение. Държавата дава заповед на медиите "Дръж!", след което те зареждат населението с ненавист към поредния "коварен противник".

Резултатите от проучване на "Медиалогия" показват, че в края на 2015 година Турция е изместила Украйна и е застанала начело в списъка на враговете на Русия. Тази ситуация веднага се отрази и на резултатите от социологическите допитвания. Почти една трета от руското население е започнала да се отнася по-лошо към турците в последно време. Така например 70 процента от анкетираните одобряват забраната за наемане на работа на турски граждани.

Доскоро Русия поддържаше напълно приятелски отношения с Турция. Турският бизнес присъстваше в много ключови отрасли на икономиката - от строителството, та чак до автомобилната индустрия. Сравнително евтините турски стоки се търсеха от населението. Русия и Турция планираха мащабни съвместни проекти в газовата сфера. Турция беше предпочитана туристическа дестинация за руската средна класа. И само за няколко седмици, в резултат на путиновите санкции, всичко стана на пух и прах.

Русия ще загуби повече от Турция

При положение, че руската икономика и така страда от санкциите на западните страни, е абсурдно тя да се отказва от такъв важен външнотърговски партньор като Турция. Разривът в руско-турските отношения донесе на руснаците повече проблеми, отколкото на турците. И защо беше нужно това странно икономическо самоубийство?

Изображение
Разбира се, че за разрива има и ирационални причини, като например имперската надменност на руското ръководство и путиновият хулигански морал. Нали си спомняте думите на Путин, че "трябва да удариш пръв", "да режеш из корен, така че нищо да не поникне", "да вкараш противника в ъгъла" и т.н. Това обаче не е главното. "Турският гамбит" на Путин е част от съзнателната политика за създаване в страната на усещане за "обсадена крепост". Можем да определим тази политика като "самоубийствена спирала, водеща страната към катастрофа": материалните проблеми на населението заставят Кремъл да се хвърля във външнополитически авантюри - за отвличане на вниманието от вътрешните проблеми, а те пък, от своя страна, водят до влошаване на икономическото положение и изискват нови военно-патриотични маневри за заблуда. Руското ръководство стана заложник на тази последователност. Ако то се откаже от тази стратегия, ще загуби поддръжката на обществото и ще се сблъска с масовото недоволство на "обезкуражените" от патриотичната зараза. Затова властта има нужда от все нови авантюри.

Не е задължително Турция да остане единствен обект на тези авантюри. Възможно е руското ръководство да се примири с факта, че не може да постави турците на колене. А нов враг може да стане всеки. Достатъчно е някое действие на международната арена да не се понрави на режима на Путин и всяка страна може да бъде нарочена от медиите за враг на Русия. Съдейки по пропагандата, сред кандидатите за врагове се нареждат Полша, балтийските държави и всеки съюзник на САЩ, които обаче си остават главното световно зло в шизофренната представа за света, налагана на руските граждани. Нали и турците, по думите на Путин, преди всичко "лижели з...а на американците".

Край на режима или катастрофа за страната?

Изображение
Какво може да спре катастрофата за страната? Изборите не са в състояние да променят нищо. Очевидно Кремъл ще допусне до избори само удобните му спаринг-партньори. Хлъзгайки се по путиновата спирала, падащият жизнен стандарт на населението не води до увеличаване на неговия протестен потенциал. Затова са малко вероятни и масови протести. Според анкетите, почти три четвърти от руснаците не вярват, че може да се стигне до масови протести.

Не може да се очакват и действителни реформи "отгоре", въпреки че Кремъл имитира реформа с връщанато на Кудрин в правителството, например. Но при тази власт реалната политика принципно не може да се промени. Всякакви демократични реформи са проява на слабост за управляващата чекистка върхушка. А "пътят на Горбачов" водел до колапс на държавата и капитулация пред Запада. Руските управници ще продължат да вървят по пътя на нарастващо противопоставяне с външния свят, поне докато не изпитат голямо венно поражение или икономически колапс. Само в такъв случай "спиралата" може да бъде прекъсната. Тогава Путин ще изгуби харизмата си на победител, елитите ще се разцепят, а населението ще се освободи от зомбиращото въздействие на пропагандата.

*Игор Айдман е социолог и публицист. Автор е на книгите "Социология на интернет-революцията" и "Новата национална идея на Путин".

http://www.dw.com/bg/%D1%81%D0%B0%D0%BC ... a-18954046
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 03 Яну 2016, 15:47

Хуморески. :lol:
Въпросният автор разглежда Русия от позицията на една средностатистическа европейска държава, чиято икономика е силно зависима от международните пазари.
Но положението при Русия е съвсем друго, защото 90% от прозведенаната промишлена продукция например, отива за вътрешния пазар. Същевременно страната е напълно суровинно и енерго обезпечена, тако, че не се нуждае от техния внос, както почти всички европейски държави, вкл. и България. С други думи тези санкции не засягат чак толкова руската икономика. Русия до голяма степен е една самодостатъчна икономическа система. Дори могат да имат обратен ефект, стимурилайки допълнителното собственото производство.
Освен това Русия и Китай подържат много добри икономически и политически отношения. Двете свръхсили си партнират чудесно в редица области като енергетика, високи технологии и др.
Разбираеми са желанията на Запада, Русия да изчезне, но мераците им удариха на камък. Русия днес не е онази западаща държава от 90-те години. Икономическия подем се усеща навсякъде, заплатите и пенсиите растат, а за последните три години в странат има и положителен естествен прираст.
Такова е положението при Русия на Путин.
За разлика от България на Боко, чието пропадане ще продължи и през новата 2016 г.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3352
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 556 times
Been thanked: 419 times
Пол: Мъж

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 03 Яну 2016, 16:05

Блажени са вярващите, Сашо. Блажени са вярващите... :=D
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 03 Яну 2016, 16:09

Извинете! Точно щях да ви направя поредната забележка за политиканстване във форума, но в последния момент забелязах, че си коментирате политиката във форумен раздел "Политика"! Хубаво. Тук може. :D :D :friends:
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7741
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1488 times
Been thanked: 1315 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 03 Яну 2016, 16:18

Theodora-Theo написа:Блажени са вярващите, Сашо. Блажени са вярващите... :=D


Само, че това не е вяра, а факт. Съжалявам, че не се вписва в мантрата на "Америка за България", за вечно лошата Русия и винаги добрата Америка. :roll_eyes11:
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3352
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 556 times
Been thanked: 419 times
Пол: Мъж

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Мнение Номер:#  Мнениеот Ochakvane » 03 Яну 2016, 16:49

Theodora-Theo написа:
Изображение
Сегашната вражда с Турция е само един епизод от нарастващото противопоставяне между Русия и външния свят. Всеки може да стане следващ "враг", твърди в коментара си за ДВ Игор Айдман.
Изображение
Фил.4:13. За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме укрепява.
Аватар
Ochakvane
Супер Потребител
Супер Потребител
 
Мнения: 5244
Регистриран на: 25 Яну 2012, 09:44
Местоположение: http://www.etoidaskoro.com/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 40 times
Пол: Мъж
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Характер: Очакване

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 03 Яну 2016, 17:47

Еее, Очакване, защо не го постна поне, де... ;)
http://www.poslednitedni.info/105310861 ... ok2DrZ95kg


Да, всеки си носи последствията. За добро или лошо.

Офтопик:
Междувременно се сетих за Хитлер...
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Мнение Номер:#  Мнениеот Ochakvane » 03 Яну 2016, 19:03

Theodora-Theo написа:Еее, Очакване, защо не го постна поне, де... ;)
http://www.poslednitedni.info/105310861 ... ok2DrZ95kg


Да, всеки си носи последствията. За добро или лошо.

Офтопик:
Междувременно се сетих за Хитлер...


Всичко, което става, е план за Новия световен ред. Но малцина разбират това. Още по-малко е ясно, че зад него стои силата, наречена Малък рог.
Фил.4:13. За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме укрепява.
Аватар
Ochakvane
Супер Потребител
Супер Потребител
 
Мнения: 5244
Регистриран на: 25 Яну 2012, 09:44
Местоположение: http://www.etoidaskoro.com/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 40 times
Пол: Мъж
църква: Църква на Адвентистите от седмия ден
Характер: Очакване

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 03 Яну 2016, 20:15

Ochakvane написа:
Всичко, което става, е план за Новия световен ред. Но малцина разбират това. Още по-малко е ясно, че зад него стои силата, наречена Малък рог.


Добре, а би ли изказал своя позиция по въпроса? :)
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Самоубийствената спирала на Путин

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 04 Яну 2016, 22:20

Само като му видя на тоя типично руската фамилия и хазарския нос реших, че няма нужда да чета измишльотините му. Това си е някакво типично такова масонско суеверие, че като дърдориш на всеслушание определени небивалици, които би искал да се реалност и те стават реалност..., но цък...не става така нищо, колкото и да им се иска на западните шамани....., та за пояснение на Тео без да съм чел статията....Беше свален подло и в гръб руски боен самолет и то над Сирийска територия...по спиралата пое Ердоган и беше дори скастрен от западните си партньори и дори от кандидат президента Тръмп, който го нарече направо Хитлер, и че виновни за тежката ситуация са виновни Хилари и обамба обамма :D
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3332
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 759 times
Been thanked: 511 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Следваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

50 потребители са разглеждали темата: Гост (2), Гост (1), Гост (1), Гост (20), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Гост (2), Гост (2), Гост (3), Гост (11), Гост (1), Гост (4), AwarriorofChrist (6), BgCatholic (1), Blagovest Varbakoff (1), Cyril (7), Hatshepsut (2), Luiz (5), MelvinMi (1), NikolaV (11), Ochakvane (12), Presianka (1), Theodora V (110), Todor Andonov (3), Watch (4), anah_su_namun (1), blag (1), bolgaroliub (63), for_the_truth (5), garich (14), lazarin1 (11), messianic (6), no-one (17), rex1978 (2), spravedliv (38), stucyte (58), yasna (1), zdravko1633 (1), Александър (31), Венци Тоневски (8), Виринея (4), Галя (1), Георги Георгиев (2), Кузен (1), Милко (46), Петьо (1), Пламен79 (35), ... [view more]


Назад към Политика

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение