ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 23 Сеп 2017, 19:29 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Родопчанката, която стана Валиде султан

[ Facebook коментара]

За интересни материали

Родопчанката, която стана Валиде султан

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 17 Апр 2017, 17:55

Изображение

Соня, наричана още София, е родена през 1761 г. в Родопите, в едно от малкото села, в които хората са успели да запазят вярата си след масовото потурчване през 1670 г., а околните са с помашко население. Но се случва така, че тя попада в харема на султан Абдул Хамид І и там е насилена да приеме исляма, като променят и името й на Айше Сейепервер.

Българката ражда син, когото кръщават Мустафа. През 1789 г. Абдул Хамид І умира. На трона се възкачва посоченият от него наследник – Селим ІІІ, син на наложница, подарена му от татарския хан. Той има намерение да обуздае еничарите, които според него са превишили правата си и не зачитат достатъчно властта, включително и тази на султана. Когато решава да смени най-висшите им командири с верни на него хора, еничарите се вдигат на бунт и на 29 май 1807 г. свалят Селим ІІІ, като го изпращат на заточение в Египетската пустиня.

Както в случая с римския император Клавдий, те почти случайно откриват сина на Айше – Мустафа, и поради това, че е потомък на Абдул Хамид І, го възкачват на трона. Айше става Валиде султан, но само за 14 месеца. Еничарите са недоволни и от султан Мустафа, защото нередовно им дава заплатите. На 28 юли 1809 г. той е свален и затворен в подземието на крепостта. По заповед на новия султан Махмуд ІІІ, е убит чрез удушаване, защото според шериата е грешно да се пролее дори и капка кръв на бивш владетел.

Айше се опасява, че и нея може да я сполети такава участ, но най-вече е загрижена за живота на внука си Ахмед, който тогава е на 14 г. Затова отива заедно с него в Родопите. Там намира родното си село изгорено от турците, защото при нов опит хората в него да бъдат ислямизирани, те са отказали и поради това са избити поголовно, а селището е заличено.

Бившата Валиде султан се заселва в съседно село, в което живеят помаци. Това са хора, които насилствено са сменили вярата си, но са запазили езика и обичаите си. Тя има същата участ като тяхната и може би затова я приемат радушно.
Айше е успяла да вземе скъпоценностите си, както и не малко златни алтъни. През 1811 г. природни бедствия съсипват реколтата не само в селото, в което се е заселила, но и в околните населени места и настава поголовен глад.

Тогава тя купува храна и я раздава на хората, които я обявяват за своя благодетелка. Когато бедствията отминават, за благодарност й построяват двуетажна къща в центъра на селото, впоследствие наречена Айше конак.
За да се предпази от нарастващото влияние на еничарите, султан Селим ІІІ създава редовна войска, но му трябват млади мъже, за да я попълни, да я направи по-многобройна и силна. Тръгват да ги събират от всички краища на империята, стигат и до Родопите. Помаците са обзети от тревога – как да дадат най-работоспособните си хора за султанската войска, когато те им трябват да обработват земята, от която се хранят.

Има обаче възможност подлежащите на военна служба да се откупват с по 2 алтъна на човек, но те ги нямат. Понеже вече са разбрали, че Айше има пари, я молят да откупи синовете им. Според нея обаче трябва да се направи друго. Вместо за откуп, парите да се изразходват за купуване на пушки и патрони. И тя въоръжава 2500 момци, свързва се с Шабан войвода и се уговаря той и неговите четници да ги обучават на стрелба.

Когато до района се доближават двата табора, тръгнали да набират мъже за аскера или да събират откуп, проходите към него са затворени от гвардията на Айше. Облечена в мъжки дрехи, яхнала черен кон с бяло петно на челото, затъкнала в пояса си два сребърни пищова и сабя със златен обков, тя обикаля позициите и насочва действията на гвардейците си. След няколко сражения таборите се оттеглят, понесли много загуби.

Тогава в района се разчува, че Айше е била Валиде султан и първенците на 12 села, от името на всички техни жители, полагат клетва пред нея за вярна служба. От сега нататък нейната дума ще бъде законът в този край. Тогава тя обявява, че връща българското си име – Соня или София, но по-вероятно е да е първото, защото с него е описана в турските и арабските анали.

Славата на Соня султан се разнася и все повече хора искат да се присъединят към бунтовния район. При нея идват делегации от Югоизточна Македония и Беломорска Тракия, упълномощени да искат закрила от турци и разбойници, като в замяна на това обещават на нея да плащат данъците си.

Създава се държава в държавата. Соня султан обявява за своя столица град Кснати на брега на Бяло море. Сключва договори с Венеция и Генуа за взаимно изгодна търговия, но иска доставка най-вече на оръжие, защото нейната гвардия е нараснала на 6000 души, от които 1500 са конници. Оттам са й доставени 6 оръдия с по 300 гюлета за всяко от тях, а барута го произвеждат местни майстори. Има работилница за поправка на пушки и пистолети, и за изковаване на саби.

През 1828 г. започва поредната руско-турска война. Главнокомандващият руската армия ген. Дибич устремно настъпва и громи турците. Соня султан се възползва от положението, че цялата султанска войска е заета в битки с русите и разпростира владенията си до Дедеагач.

В Истанбул настъпва паника. Войсковите командири обвиняват султан Махмуд ІІІ за неспособен владетел и искат да се оттегли от власт, без да посочи свои наследници. Знае се, че синът на Мустафа – Ахмед, е жив, вече е на 24 г. и може да заеме престола. За този момент го е подготвяла баба му Соня-Айше. Към Истанбул тръгва бляскаво шествие от 500 конници и 800 пешаци с униформи, извезани със сърма.

Соня султан е вече на 67 г. Тя се движи в каляска, в която са впрегнати 4 бели коня. За зла участ, когато са на по-малко един ден път до столицата, получава силен сърдечен пристъп. Предсмъртните й думи са: „Ахмед, като станеш султан, дай свобода на българите. Аз съм българка, ти също имаш българска жилка, защото си мой внук“. Погребват я в джамията Еюп в Истанбул.

Когато през 1829 г. се подписва Одринският договор, с който Турция се признава за победена, султан Ахмед предлага в него да се включи създаването на свободна българска държава между Дунав и Стара планина, за да изпълни бабината си заръка. И е безкрайно изненадан, че ген. Дибич отказва, като се позовава на волята на императора, според която българите още малко ще трябва да почакат.

И така с Одринския договор се дава независимост на Гърция, васалитет на Сърбия, Черна гора, Влашко и Молдова. На българите се предлага неограничено преселение в пустеещите земи в Южна Украйна и Бесарабия, които те с кървава пот превръщат в плодородни поля и градини.

Източник: Десант
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=38389I
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Родопчанката, която стана Валиде султан

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 17 Апр 2017, 22:11

Интересно. За пръв път чета тази история. Благодарности!
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7745
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1490 times
Been thanked: 1316 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Re: Родопчанката, която стана Валиде султан

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 18 Апр 2017, 20:21

Благодаря, Стуци.
Аз също за първи път прочетох историята и реших да я кача, защото я намирам интересна. :) Иначе, определено си падам по четива за Османската империя. Преди няколко години гледах турския сериал на тази тематика. Отначало, като видях - А, турски сериал - АБСУРД! :) , но доста по-късно се загледах и започнах да навръзвам исторически факти, за които бях чела и тепърва започнах отново да чета. С удоволствие следях развитието на битките, както и политиката, провеждана от султана и заместниците му - това беше едно от водещите неща, които живо ме интересуваха в този сериал, на който името дори не мога в момента да си спомня. А сериите, които бях пропуснала, ги дръпнах от нета. После си купих книгата "Харем" - великолепна! Пресъздава същата история, но далеч по-сбито, разбира се, от сериала и с някои отлики... Великата Османска империя... Респект! Моля, тук да не бъда погрешно разбрана - на кое точно се възхищавам и в КАКЪВ контекст. :friends:
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Родопчанката, която стана Валиде султан

Мнение Номер:#  Мнениеот Милко » 19 Апр 2017, 02:16

И аз също не бях нито чел, нито чувал тази история. но тя потвърждава мнението ми за историята от учебниците, че е нагласена в угода на власт имащите. Тук ясно се казва че поробителите, в лицето на султана, се съгласяват да се създаде свободна и независима българска държава, а „освободителите“ поради несъгласието на руския император „цар освободител“ не са съгласни. Свободна българия наистина се създава но не благодарение а въпреки несъгласието на Русия. Даже предизвиквайки сръбскобългарската война се опитват с оръжие да унищожат вече новосъздадената свободна България.

Съжалявам че пак политизираме форума но макар и да не сме вече от света, все още живеем в него и не можем да останем напълно аполитични. Вярвам че и темата е подходяща за политическия раздел на форума. Бог със всички ни! :heart:
Аватар
Милко
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 843
Регистриран на: 19 Яну 2016, 15:17
Has thanked: 778 times
Been thanked: 466 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: смирен

Re: Родопчанката, която стана Валиде султан

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 19 Апр 2017, 18:38

Милко » Днес, , 02:16 написа: Свободна българия наистина се създава но не благодарение а въпреки несъгласието на Русия.


:good:
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Родопчанката, която стана Валиде султан

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 19 Апр 2017, 18:57

Описаната история най-вероятно е невярна, ако се направи справка за султан Махмуд II, а не III и управлявал от 1808 до 1839, не знам как през това време е управлявал и султан Ахмед.
Сериала за който става дума вероятно е "Великолепният век".
И Аз им давам вечен живот; и те никога няма да загинат, и никой няма да ги грабне от ръката Ми. Йоан 10:28
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3280
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1891 times
Been thanked: 1456 times
Пол: Мъж

Re: Родопчанката, която стана Валиде султан

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 19 Апр 2017, 19:01

spravedliv » преди 2 минути написа:Описаната история най-вероятно е невярна, ако се направи справка за султан Махмуд II, а не III и управлявал от 1808 до 1839, не знам как през това време е управлявал и султан Ахмед.
Сериала за който става дума вероятно е "Великолепният век".


Да, възможно е да има разминавания в хронологията, грешки и пр. Не е чудно.
Да, "Великолепният век". Заглавието ми бягаше... :thank_youthank_you:
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Родопчанката, която стана Валиде султан

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 19 Апр 2017, 19:26

Ейй ама какъв рахат сме си били ние...То Валиде ханъми, то везири, то Иванчо Хаджипенчовци, а пък Киряк Стефчовци с лопата да ги ринеш !
А сега ми кажете как да не намразиш Русия, и там онези хаймани дето чети правили та развалили целия този бейги гиби, който ни е подсигурил Високата порта ! Та и независима държава султана е искал да ни направи... Не, нямам думи, сълзите на умиление напират...
Затова предлагам всички паметници на руските агресори да бъдат прумахнати. Може да бъде оставен само "Руски паметник" в София, който разбира се да бъде преименуван на "Отомански паметник". От само себе си се разбира, че всички улици, булеварди и площади, ще носят имена на такива заслужили личностти за българския народ като Баязид, Сюлейман Великолепни, Сюлейман паша, Сен Клер, Дизраели.
А също така, по време на литургия, да не се казва "Да помене ГОСПОД в царство Свое, блаженнопочивший император Александър Николаевич", "Да помене ГОСПОД в царство Свое, блаженопочивший Абдул Хамид".
Нищо, че не е кръстен.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3352
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 556 times
Been thanked: 419 times
Пол: Мъж

Re: Родопчанката, която стана Валиде султан

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 19 Апр 2017, 21:15

Александър » Днес, , 19:26 написа:Ейй ама какъв рахат сме си били ние...То Валиде ханъми, то везири, то Иванчо Хаджипенчовци, а пък Киряк Стефчовци с лопата да ги ринеш !
А сега ми кажете как да не намразиш Русия, и там онези хаймани дето чети правили та развалили целия този бейги гиби, който ни е подсигурил Високата порта ! Та и независима държава султана е искал да ни направи... Не, нямам думи, сълзите на умиление напират...
Затова предлагам всички паметници на руските агресори да бъдат прумахнати. Може да бъде оставен само "Руски паметник" в София, който разбира се да бъде преименуван на "Отомански паметник". От само себе си се разбира, че всички улици, булеварди и площади, ще носят имена на такива заслужили личностти за българския народ като Баязид, Сюлейман Великолепни, Сюлейман паша, Сен Клер, Дизраели.
А също така, по време на литургия, да не се казва "Да помене ГОСПОД в царство Свое, блаженнопочивший император Александър Николаевич", "Да помене ГОСПОД в царство Свое, блаженопочивший Абдул Хамид".
Нищо, че не е кръстен.


Сашо, имаш страхотно чувство за хумор, наистина. :) :thank_youthank_you: :friends:
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Родопчанката, която стана Валиде султан

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 19 Апр 2017, 21:41

Ами от патологична русофобия, гарнирана с туркофилство, какво друго освен да ме напушва смях ?
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3352
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 556 times
Been thanked: 419 times
Пол: Мъж

Следваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

17 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Гост (3), Гост (1), Гост (1), Cyril (33), Theodora V (50), Todor Andonov (1), anah_su_namun (4), bolgaroliub (35), messianic (3), spravedliv (12), stucyte (19), Александър (46), Георги Георгиев (1), Милко (23), Теодор77 (7)


Назад към Интересни статии

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение