ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 21 Сеп 2017, 13:20 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

[ Facebook коментара]

Форум за наука

Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 13 Сеп 2015, 23:21

Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

от Кайл Бът, магистър.

Вселената съществува и е реална. Всеки разумен човек трябва да признаe това. Ако тя не съществуваше, нямаше да сме тук, за да говорим за това. Така изниква въпросът: "Как Вселената стигна до тук?" Самосъздаде ли се? Ако не, то трябва да е имало причина.

Нека да разгледаме закона за причината и следствието. Доколкото на науката й е известно, природните (естествените - б. моя) закони нямат изключения. Това е определено валидно за закона на причината и следствието, който е най-универсалният и най-сигурният от всички закони. По-просто казано, съгласно закона за причината и следствието всяко всяко материално следствие трябва да има адекватна причина, която да съществува преди него. Не съществуват материални следствия без адекватни причини. Също така, причините никога не настъпват след следствието. В допълнение, следствието никога не е по-голямо от причината. Затова учените казват, че всяко материално следствие трябва да има адекватна причина. Реката не става кална, защото жабата е скочила в нея; книгата не пада от масата, защото мухата е кацнала върху нея. Това не са адекватни причини. За всички последици, които ние виждаме, трябва да представим адекватни причини.

Петгодишните деца са чудесни в използването на закона за причината и следствието. Можем да си представим как едно малко дете пита: „Мамо, от къде идват прасковите?” Майка му казва, че всички праскови идват от дърветата. След това детето пита от къде идват дърветата и майка му му обяснява, че те идват от прасковите. Можете да видите цикъла. Накрая детето иска да разбере как първото прасковено дърво се е появило тук. То може много добре да види, че трябва да е имало причина за това и иска да разбере каква е била тя.

Едно е сигурно: Вселената не се е самосъздала. Ние познаваме това като научен факт, защото материя не може да създаде материя. Ако вземем един камък, тежащ 1 паунд и направим 50 000 експеримента върху него, ние никога няма да можем да произведем повече от 1 паунд скала. Така че каквото и да е причинило Вселената, то не може да бъде материално.

От нищо се получава нищо

Зная, че е обидно за вашата интелигентност да трябва да се включи този параграф, но някои хора в днешни дни казват, че Вселената е еволюирала от нищото. Обаче, ако някога е имало време, когато нищо не е съществувало, тогава трябва сега да няма нищо, тъй като винаги е вярно, че нищото създава нищо. Ако нещо съществува сега, то нещо трябва винаги да е съществувало.

Библията говори за причината

Библията със сигурност не мълчи относно това, което е създало Вселената. В най-първия стих на първа глава в първата книга е казано: „В началото Бог сътвори небето и земята. В Деяния 17:24 е записано: „Бог, който направи света и всичко в него ... Той е Господ на небето и земята”. Изход 20:11 отбелязва: "Защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко, което е в тях."
Бог е несъмнено адекватна причина, тъй като е Всемогъщ. В Битие 17: 1 Бог казва на Авраам: "Аз съм Всемогъщия Бог." Той е дошъл преди материалния свят, което отговаря на критерия, че причината трябва да предхожда следствието. В Псалмите пише: „Преди да са родени планините или някога Ти да си образувал Земята и света, винаги от вечността до вечността ти си Бог (Псалм 90: 2). И Той определено е щял да внуши на човечеството понятието за морал, тъй като Той е Бог на морала. В Тит 1: 2 се казва, че Той не може да лъже. Само Бог покрива критериите за адекватна причина, която е била преди Вселената.

Защо Бог няма причина?

Чакайте малко! Ако твърдим, че всяко материално следствие трябва да има причина и кажем, че само Бог може да е създал Вселената, тогава очевидният въпрос е: „Какво е създало Бог?” Не се ли прилага причинно-следственият закон за Бог също? Има една единствена дума в причинно-следствения закон, която помага да се даде отговор на въпроса – думата материален. Всяко материално следствие трябва да има причина, която да съществува преди него. Учените формулират закона за причината и следствието на основа на това, което са наблюдавали докато са изучавали Вселената, която е съставена от материя. Нито един научен експеримент не може да се извърши върху Бог, защото Той е Вечен Дух, не материя (Йоан 4:24). Науката е далече от изучаването на всичко за материалния свят и това е още по-далече от разбирането на вечната природа на Бог. Там е трябвало да бъде Първата Причина и Бог е бил и Е Единствения, подходящ за тази работа.

Заключение

Причинно-следственият закон е добре установен закон, който няма /не притежава – б. моя/ всички познати изключения. Той не напомня на креационистката магическа шапка за доказването на Бог (въпреки че го прави доста добре). Доказателството е достатъчно да покаже, че материалната Вселена има нужда от нематериална причина. Тази нематериална причина е Бог. Ако естествените сили бяха създали Вселената, случайно селектирайки себе си, тогава моралът на хората никога не можеше да бъде обяснен. Защо тази Вселена е тук? Защото "в началото Бог ...".

https://www.apologeticspress.org/apcont ... rticle=879
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

Мнение Номер:#  Мнениеот Георги Георгиев » 14 Сеп 2015, 00:31

Truth, прекрасна статия. БОГ да те благослови.
Веднага, когато тръгнах да чета тази статия, се сетих за един научен филм, който искам да ви предложа да изгледате. Някои от вас вече са го гледали, може би.
Също в една част от филма, в продължение на няколко минути се говори точно във връзка с причинно-следствения процес, че за всяко нещо си има причина и може ли от нищо нещо да произлезне ?
Това е филма:

Християнски видеоклипове, филми и музика

Псалми 119:71 Добре ми стана, че бях наскърбен, За да науча Твоите повеления.
Аватар
Георги Георгиев
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 1929
Регистриран на: 09 Дек 2013, 12:08
Has thanked: 29 times
Been thanked: 43 times
Пол: Мъж

Re: Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 14 Сеп 2015, 00:51

Георги, благодаря на теб за видеото. :yes1:

Много хора не могат да разберат, че посредством натрапваното им във времето окомислие няма как да мислят безпричинната причина, т.е. Абсолютът, т.е. Бог. А те това искат. Е, не може...
Едно е, че няма подобна реална възможност, друго е обаче, че няма и желание поради робуване на идеологии. Но това е временно... няма как иначе. Въпрос на време. :friends:
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

Мнение Номер:#  Мнениеот Пламен79 » 14 Сеп 2015, 01:04

И аз два пъти изпратих един и същи пост :)
Последно редактиран от Пламен79 на 14 Сеп 2015, 01:14, редактиран 1 път общо.
"Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми рече: "Смирението." "
Св. Антоний Велики
Аватар
Пламен79
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2181
Регистриран на: 11 Дек 2014, 21:37
Has thanked: 953 times
Been thanked: 514 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: странен :)

Re: Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

Мнение Номер:#  Мнениеот Пламен79 » 14 Сеп 2015, 01:10

Добре е в такива философски разсъждения да се посочва кой бог се има предвид. Всички религии говорят за богове, дори видяхме че и в теистичния екзистенциализъм се говори за бог, но при по-задълбочен анализ се разбра, че става въпрос за обожествения АЗ. Теистични статии, в които не се среща Иисус Христос са под съмнение и това трябва да бъде първата сигнална лампичка за четящия.

Затова ви обаждам, че никой, който говори чрез Духа Божий, не казва анатема на Иисуса, и никой не може да нарече Иисуса Господ, освен чрез Духа Светаго. 1Кор.12:3
------------------------------------------------------------------------------------------------
Затова и Бог Го високо въздигна и Му даде име, което е по-горе от всяко име, та в името на Иисуса да преклони колене всичко небесно, земно и подземно, и всеки език да изповяда, че Иисус Христос е Господ, за слава на Бога Отца. Фил.2:9-11

Какъв е проблема на статията?

Truth написа:Ако твърдим, че всяко материално следствие трябва да има причина и кажем, че само Бог може да е създал Вселената, тогава очевидният въпрос е: „Какво е създало Бог?” Не се ли прилага причинно-следственият закон за Бог също? Има една единствена дума в причинно-следствения закон, която помага да се даде отговор на въпроса – думата материален.


Говори се, че причинно-следственият закон се отнася само за материята, как науката не може да се приложи за изучаване природата на Бога и от тук би следвало, че Бог не може да има причина. В следващия момент се прави извода:

Truth написа:Заключение
Доказателството е достатъчно да покаже, че материалната Вселена има нужда от нематериална причина. Тази нематериална причина е Бог.


От този извод аз си правя следните заключения:
1. Всичко нематериално е Бог, което не е така. Или пък единственото нематериално, което съществува е Бог. Но Бог създаде и небето - нещо което ти сама си цитирала още в началото на статията. Бог е дух, но и ангелите са духове. Означава ли че те също са богове, защото са нематериални?

2. Изнамирането на доказателства за съществуването на Бога по начин, изложен в тази статия е признак за слаба вяра. Защо е необходимо да се търсят други пътища за преоткриване на истината, след като тя ни беше явена още преди 2000 години? Явно има хора които още се съмняват в нея и продължават да търсят други доказателства. Ако авторът на статията не се съмняваше, а искаше на нас да засвидетелства вярата си, просто щеше да цитира някой стих от Библията.

Защото Законът бе даден чрез Мойсея, а благодатта и истината произлезе чрез Иисуса Христа. Бога никой никога не е видял. Единородният Син, Който е в недрата на Отца, Той Го обясни. Йоан.1:17-18

Освен това нашето учение се основава предимно на вяра, а не на доказателства, в противен случай щеше да се нарича наука или нещо друго.

Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а който не повярва, ще бъде осъден.
Марк.16:16

Въпреки всичко има свидетелства доказващи съществуването на Бога:

А повярвалите ще ги придружават тия личби: с името Ми ще изгонват бесове, ще говорят на непознати езици; ще хващат змии, и, ако изпият нещо смъртоносно, няма да им повреди; на болни ще възложат ръце, и те ще бъдат здрави. Марк.16:17-18

Но по-добре е да бъдем вярващи, а не невярващи:

. . . дай си пръста тук, и виж ръцете Ми; дай си ръката и тури в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ . . . ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали. Йоан.20:27-29
Последно редактиран от Пламен79 на 14 Сеп 2015, 01:52, редактиран 2 пъти общо.
"Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми рече: "Смирението." "
Св. Антоний Велики
Аватар
Пламен79
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2181
Регистриран на: 11 Дек 2014, 21:37
Has thanked: 953 times
Been thanked: 514 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: странен :)

Re: Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 14 Сеп 2015, 01:13

Неофит, в материала, който съм превела, става дума за Бог в контекста на сциентизма. Във всички научно-популярни текстове като този се третира Бог тъкмо в този контекст. Не съм го уточнила, защото текстът е преводен, а не мой и не съм поставяла мои разсъждения извън него. ;)
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

Мнение Номер:#  Мнениеот Пламен79 » 14 Сеп 2015, 01:18

Да, ясно ми е е че не е твой материала. Не се хващай буквално за думите ми, като казвам "написала" или "цитирала".

Truth написа: Във всички научно-популярни текстове като този се третира Бог тъкмо в този контекст.

И с това съм наясно. За това именно написах целия този пост, за да се замисляш от къде и какво четеш.
"Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми рече: "Смирението." "
Св. Антоний Велики
Аватар
Пламен79
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2181
Регистриран на: 11 Дек 2014, 21:37
Has thanked: 953 times
Been thanked: 514 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: странен :)

Re: Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 14 Сеп 2015, 01:26

Разбира се. Но при всички положения не смятам, че ще бъда анатемосана за това, че чета И научно-популярни текстове /освен научни и други/. :good: ;)
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

Мнение Номер:#  Мнениеот Пламен79 » 14 Сеп 2015, 01:33

Truth написа:Много хора не могат да разберат, че посредством натрапваното им във времето окомислие няма как да мислят безпричинната причина, т.е. Абсолютът, т.е. Бог. А те това искат. Е, не може...
Едно е, че няма подобна реална възможност, друго е обаче, че няма и желание поради робуване на идеологии. Но това е временно... няма как иначе. Въпрос на време. :friends:


Това не е християнско. Не пишеш, че Библията е идеология, но сякаш това трябва да подразбираме. А всъщност нейното слово най-добре учи, как трябва да мислим за "безпричинната причина". Най-вероятно този начин на мислене си нарекла "натрапено във времето окомислие". Може би под "във времето" имаш предвид от 2000 години насам.

Ако си имала предвид друго, кажи ми, ще се извиня.
"Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми рече: "Смирението." "
Св. Антоний Велики
Аватар
Пламен79
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2181
Регистриран на: 11 Дек 2014, 21:37
Has thanked: 953 times
Been thanked: 514 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: странен :)

Re: Причина и следствие - научно доказателство, че Бог съществува

Мнение Номер:#  Мнениеот Пламен79 » 14 Сеп 2015, 01:43

Truth написа:Разбира се. Но при всички положения не смятам, че ще бъда анатемосана за това, че чета И научно-популярни текстове /освен научни и други/. :good: ;)


Едно е да гледаш научно-фантастичен филм за удоволствие, без да оставиш нещо от него в сърцето си след като излезеш от киното (макар че и за това може да се спори), друго е да четеш такива текстове, които ти наричаш научно-популярни и те видимо да ти въздействат. Не съм аз този, който ще те анатемосва, просто исках да те предупредя да внимаваш какво влагаш при четене на такива писания. Аз също чета такива от любопитство, макар да знам че не е полезно, защото духът им е дух на заблуда. В предния пост дадох ясен пример.
"Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми рече: "Смирението." "
Св. Антоний Велики
Аватар
Пламен79
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2181
Регистриран на: 11 Дек 2014, 21:37
Has thanked: 953 times
Been thanked: 514 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: странен :)

Следваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

20 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Гост (5), Hatshepsut (2), Kolyo.Slavov (2), Theodora V (12), Watch (1), bolgaroliub (16), garich (13), lazarin1 (11), no-one (73), spravedliv (1), stucyte (29), Венци Тоневски (2), Георги Георгиев (13), Милко (29), Пламен79 (95), Теодор77 (126)


Назад към Наука

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение