ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 22 Сеп 2017, 05:40 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Математиката в Библията

[ Facebook коментара]

Статии и дискусии на библейска тематика.

Математиката в Библията

Мнение Номер:#  Мнениеот kalataable » 30 Ное 2011, 16:12

Изображение
Преди много години един велик математик на име Иван Панин направи някои впечатляващи открития относно библейската математика. Панин беше гений в математиката. Той беше признат за един от десетте мъже в неговата област по целия свят на времето си. През 1882 година той се дипломирал в университета Харвард. Малко след дипломирането си станал християнин. Знаел перфектно гръцки и еврейски език. Нито гръцкият, нито еврейският имат числа, но вместо това използват букви от азбуката си, за да представят цифрови стойности. Знаейки това, Панин започнал да замества цифрови стойности с букви, докато изучавал Библията.

Докато изучавал заместените числа, той бил учуден от невероятно детайлният математически дизайн, който изпъквал пред него. Запленен, той продължил изучаванията си! Колкото по-дълбоко навлизал в Библията, толкова повече бил убеден, че математиката би могла да отключи някои дълбоки тайни в тази велика Книга. Стих по стих, глава по глава, книга по книга, цялата Библия е написана със същия невероятен математически дизайн, който стои много над способността на физическия ум да го създаде. Този вид дизайн вероятно не би могъл да бъде завършен от човешкия ум.

Тогава Панин започнал да проучва спорните стихове в Библията. Стихове, които някои учени отхвърлят въз основа на твърдението, че някои „прекалено усърдни” преписвачи са ги добавили. Много библейски учени например отхвърлят пасажа Марк 16:9-20, защото смятат, че тези стихове липсват в някои главни манускрипти. Според изследването на Панин тези стихове съдържат същия невероятен математически дизайн. Панин свидетелства, че неговата работа без съмнение доказва, че Библията е написана по разработен математически модел, който изключва всякакъв шанс или случайност. От тогава насам, до неговата смърт през 1942 година, Панин прекара времето си, доказвайки чрез математиката истинността на Библията. Всички знаем, че математиката е точна наука. Тя не може да бъде фалшифицирана!

Базирайки се на проучването си, Панин направи следните твърдения:

№ 1: Нито едно човешко същество не би могло да напише Библията!

№ 2: Математическият дизайн на самото Писание е бил извън досега на човешкия ум. Той бил награден от Фондация ”Нобел Рисърч” за математическото му проучване на Библията. За да подкрепи твърдението си пред Фондацията, той представил 43 000 листа с доказателства, съдържащи неговата работа! Твърдението му пред същата фондация било следното: „Святата Библия е непогрешимото Божие Слово!”

От Фондация ”Нобел Рисърч” му отговорили: „Колкото по-дълбоко навлизаме в нашите изследвания, ние намираме поразителни доказателства в полза на вашето твърдение!”

След това Панин отправил предизвикателство чрез нюйоркския вестник „Сън” към девет известни „библейски критици” по негово време публично да опровергаят неговото твърдение. Когато абсолютно никой не приел предизвикателството му, той отправил същото предизвикателство посредством всички водещи вестници по света, за да може всеки публично да опровергае неговото твърдение! Предизвикателствата бяха отправени преди повече от 60 години, но до днес никой не се е появил да опровергае тези твърдения. Доктор Панин твърдеше, че математически” доказва, че всичките 66 книги от нашата Библия са написани от Бог! Независимо, че човешка ръка е написала думите в Библията, Бог е Този, който ги диктува! Нашата Библия твърди същото: „…защото никога не е идвало пророчество от човешка воля, но светите човеци са говорили от Бога, движени от Святия Дух” (ІІ Петрово 1:21).

Д-р Иван Панин доказва в трудовете си, че числата са методът, който Бог използва, за да защити истинността на Своето Слово, Библията. След дългогодишна работа д-р Панин доказа, че Библията е защитена от система от числа, и ако Словото се промени по някакъв начин, системата ще бъде прекъсната, което ще покаже, че се извършва фалшификация.

Д-р Панин каза: „Библията е конструирана по чудесен числов дизайн във всеки възможен детайл; така че този дизайн не може да произхожда от човек, нито пък може да бъде осъществен от човек; числовата система, по която е изградена, е подобна на математическата схема, наблюдавана в природата, в небесата горе, или на земята около човека. И този числов дизайн застрахова текста от грешки и прибавяне; твърде подобно на начина, по който дизайнът на банкнотите е защитен от фалшификация. И както монетоброячната машина автоматично пресмята монетите, така и числовата система автоматично проверява собствената си сметка.”

През 1908 година пастор А. Б. Кинг каза относно работата на д-р Панин: „Един факт, скрит през вековете от църквата, сега е открит на д-р Иван Панин и изисква признание от вселенската Църква като най-важният. Тези, които са били наскърбени от многото атаки срещу Писанието, могат сега, предвид това откритие, да се присъединят в хваление към Бог.

Врагът дойде като потоп, но Господ постави знаме в ръцете на нашия брат и всички християнски войници трябва да се обединят около него. Веднъж видях голямо цъфтящо дърво край коритото на една река. Водата беше измила достатъчно от коритото, за да изложи на показ мрежата от преплетените корени, подкрепящи гигантското дърво. Библията е величествено Дърво на живота, посадено край поток от жива вода. Копаейки дълбоко за истини от Писанието, г-н Панин открил, че колкото повече копаел, толкова по-сигурен ставал, че скъпоценната почва, която преобръщал, била изцяло изпълнена с корени, които той нарекъл библейски числа.

Той открил, че отделно от нейните открити факти и поучения, Библията, като истинско здание, има математическа основа и надстройка, която лежи върху основата и прониква във всяка една от 66-те книги, във всяка глава, често дори и в отделните стихове в еврейския език. Само изреждането на числовите примери, които г-н Панин привежда от еврейски и гръцки език, дава доказателства за неговите томове от факти, като буйната бучаща Ниагара.”


Д-р Панин научно доказа, че не е възможно Библията да бъде написана само от обикновени човешки същества, но че тя е свръхестествена, боговдъхновена, дадена от Бога книга! Д-р Панин доказа, че Библията има печат, който е предпазва от подправяне. Ако подправите Библията под каквато и да е форма, вие ще разчупите печата. Печатът е поставен в самата Библия, под повърхността, извън обикновеното око. Печатът има предназначението на воден знак. Под повърхността на голяма част от произведената хартия хората поставят невидим воден печат.

Водният печат не може да бъде видян с просто око. Той се показва само, когато някой го освети с инфрачервени лъчи. Бог постави невидим воден знак, или печат под повърхността на Своето Слово и математиката е инфрачервената светлина, която го излага пред нашите очи. Печатът или водният знак е ЧИСЛОТО СЕДЕМ (7). Числото седем е наречено „съвършеното число”. Същият печат е скрит под повърхността на гръцкия и еврейски текст на Библията не само на няколко места, но буквално навсякъде. Стих след стих, глава след глава, където и да се погледне, се вижда свидетелство, че Библията е неоспоримото Божие Слово.

Когато се огледаме около нас, виждаме същия печат в творението. Бог подпечати работата Си върху творението с печат, или воден знак – същото число седем и кратни на седем. Например, развитието на човешкия ембрион е в точни периоди от седем. Забележете, десет периода от 28 дни, което е 4 х 7. Проверете и ще бъдете учудени от точността на този закон. Пълното нормално време е 280 дни, или 40 х 7. Библията казва, че човекът беше създаден от пръстта на земята. Човешкото тяло се състои от 14 елемента, или 2 х 7, също както земята, или пръстта! Медицината ни казва, че човешкото тяло подновява всяка клетка на всеки седем години, също така пулсът пие по-бавно на всеки седми ден. Дори слънчевата светлина е направена от седем различни цвята. Още примери.

Земята е само 49 пъти, или 7 пъти по 7 по-голяма от луната. Луната завършва обиколката си около земята на 28-я ден, което е 4 х 7. Погледнете малките птици: защо яйцата на домашната кокошка - в инкубатор или под кокошката в гнездото, се излюпват на 21-я ден, или 3 х 7. Канарчето - за 14 дни, или 2 х 7. Патицата - на 28-я ден, или 4 х 7. Друг вид патица - на 35-я ден, или 5 х 7. Златният орел - на 35-я ден, или 5 х 7. Петнистият орел - на 21-я ден, или 3 х 7. Царският орел - на 35-я ден, или 5 х 7. Някои разновидности на пъдпъдъка - за 21 дена, или 3 х 7, други разновидности - за 28 дена, или 4 х 7. Соколът - за 28 дена, или 4 х 7. Ястребът - за 21 дена, или 3 х 7.

Проверете и ще видите, че всяка от следните птици мъти яйцата си за брой дни, които са кратни на седем. Големите разновидности на совата - за 28 дни. Другите за 21 и 14 дни. Императорският пингвин - 49 дни, другите пингвини - за 42 дни. Някои щрауси за 56 дни, други - 63 дни, но всички са кратни точно на седем. Белочелата водна кокошка 14 дни, паунът 28 дни, морската птица 21 дни, бялата яребица 21 дни, жеравът 28 дни, глухарът за 21 дни и така нататък; можем да продължим, но мисля, че схванахте картината досега. Бог постави печата си, или водния знак върху цялото творение. За да не се чувстват пренебрегнати, нека да видим какво Бог направи за някои животни. Погледнете малката мишка. Периодът на бременност за това семейство е само 21 дни, или 3 х 7. Заекът и плъхът 28 дни, или 4 х 7. Котката 56 дни, или 8 х 7. Кучето 63 дни, или 9 х 7. Лъвът 98 дни, или 14 х 7. Овцата 147 дни, или 21 х 7.


След като видяхме тези факти, може ли някой да се съмнява, че Бог е поставил печата Си дори и върху творението? Ако Бог пази творението Си с невидим печат и воден знак, няма ли да направи същото за Словото Си? Тези неща не се случват просто така при все, че няма значение за птицата, или животното, за инкубационния период, или периода на бременност, това са брой числа, кратни на седем, но има значение за Бог. В Писанията забелязваме, че Бог работи с човека също с периоди по седем. Когато погледнете разпределението в Библията, можете да видите седем различни периода от Божията работа с човека. Сега ние се намираме в края на шестия период. Седмият и последен период хлопа на вратата. Идващият седми период ще доведе Исус обратно на земята. Бог дори обяви седмия ден за почивка. Забележете, Божието Слово твърди, че обхватът на човешкия живот ще бъде „70 години”, тоест десет по седем.

Да се върнем обратно и да погледнем развитието на човешкия ембрион и да го видим в десет различни периода от 28 дни, или четири по седем, което прави точно нормалното време от 280 дни, или 40 по седем, или 40 седмици. Числото 40 също има значителна роля в Писанието. В цялата Библия това е Божието число на изпитание. Потопът продължи 40 дни и 40 нощи, Мойсей беше 40 дни на планината, Израел беше 40 години в пустинята, Ниневийците имаха 40 дни, за да се покаят, Христос беше 40 дни в пустинята и беше 40 дни на земята след възкресението Си.

Сега забележете как числото седем е използвано на повърхността на Писанието. На прокажения беше казано да се потопи седем пъти в реката Йордан. Ако той беше спрял на шестия път, нямаше да бъде изцелен. На децата на Израел беше заповядано на седмия ден да маршируват около Ерихон седем пъти. Поглеждайки в книгата Откровение какво виждаме? Седем църкви, седем Божии духове, седем светилника, седем звезди, седем печата, седем ангели, седем тръби, седем гърма, 42 месеца, или 6 по седем и т. н. На науката е добре известно, че има числова схема в творението и че всичко се движи по математически закони. Чрез самия закон на математиката д-р Панин доказа, че Библията е цялостното и завършено Божие Слово. Настоящата ни Библия не е книга, която съдържа Словото на Бог, тя е Божието Слово!

Говорихме за това как числото седем беше използвано на повърхността на Писанието, но сега нека да погледнем как е използвано под повърхността, или как е използвано като печат, или воден знак, който не се вижда. Трябва да изследваме еврейския и гръцкия текст, за да видим този превъзходен печат. Те са тайнствено скрити от простото око под повърхността на оригиналния текст. Следват няколко примера, но не абсолютно всички, за тези скрити печати.

Погледнете пасажа Битие 1:1. Числото на еврейските думи е точно седем. Сега пребройте числото на еврейските букви в тези седем думи и ще откриете, че броят на буквите се разделя съвършено на седем и се умножават точно по седем. Броят на буквите в седемте думи е 28, или четири по седем! В тези примери всеки числов „факт” или „седем”, който се появява в структурата на текста, е наречен „числово свойство”.

ПЪРВО: както вече казах, числото на еврейските думи в този стих е седем.

ВТОРО: броят на буквите в седемте думи е 28, или четири по седем.

ТРЕТО: първите 3 от тези 7 думи съдържат подлога и сказуемото на изречението. Тези три думи се превеждат: „В началото Бог създаде”. Броят на буквите в тези три еврейски думи е 14, или 2 по 7. Последните четири от тези седем думи са допълнението на изречението. Те са преведени така: „небето и земята”. Броят на буквите в тези последни 4 еврейски думи е точно 14, или 2 по 7.

ЧЕТВЪРТО: последните четири еврейски думи се състоят от две допълнения. Първото е „небето”, второто е „земята”. Броят на буквите в първото допълнение е 7. Броят на буквите във второто допълнение е 7.

ПЕТО: трите водещи думи в този стих от седем думи са „Бог”, подлогът, и „небето” и „земята” – допълненията. Броят на буквите в тези три еврейски думи е точно 14, или 2 по 7. Броят на буквите в другите четири думи на стиха е 14, или 2 по 7.

ШЕСТО: най-кратката дума е в средата. Броят на буквите в нея и думата отляво на нея е 7.

СЕДМО: броят на буквите в средната дума и думата отдясно на нея е 7.


Сега, за да покажем същия вид печат и воден знак в гръцкия език, нека да отидем при книгата на Матей и да изследваме част от нея. Ще погледнем Матей 1:1-17. Първите 17 стиха в книгата на Матей формират сами по себе си естествено логично разделение, защото се занимават с един определен предмет - родословието на Христос. Тези първи 17 стиха от гръцкия Нов Завет се състоят от две главни части. Първата обхваща стихове 1-11, а втората - от 12-17 стих. Всяка част съдържа удивителни числови свойства в структурата на текста си.

ПЪРВО: броят на гръцките речникови думи, използвани в първите единадесет стиха, е 49, или 7 по 7. Речниковите думи могат да бъдат различни от общите думи. Например думата „и” може да бъде използвана 3 или 4 пъти в пасажа, но ще бъде броена само веднъж, защото се повтаря.

ВТОРО: броят на буквите в тези 49 думи е 266, или 38 по 7.

ТРЕТО: от тези 266 букви гласните са 140, или 20 х 7, а съгласните - 126, или 18 х 7.

ЧЕТВЪРТО: от тези 49 думи броят на думите, които започват с гласна, е 28, или 4 по 7. Броят на думите, които започват със съгласна е 21, или 3 по 7.

ПЕТО: от 49-те гръцки речникови думи, броят на съществителните е 42, или 6 по 7. Думите, които не са съществителни са седем.

ШЕСТО: от 42 съществителни в първите единадесет стиха броят на собствените съществителни е точно 35, или 4 по 7. Броят на нарицателните съществителни е 7.

СЕДМО: броят на гръцките букви в тези 7 нарицателни съществителни е 49, или 6 по 7. Удивително е да се забележи, че в тези 7 нарицателни съществителни има повече от 20 числови свойства.

Можем да продължим в този дух, но мисля, че вече схванахте идеята. Тези числови свойства се намират в цялата Библия, втъкани по такъв начин, че нито едно човешко същество не е способно да постави началото им. Изброих само няколко примера от две глави в Библията. Помислете сега, тези свойства се намират във всеки стих в Писанието.

Невъзможно е за никой, освен за Бог, да създаде такова нещо! Числови стойности. И в еврейския, и в гръцкия език всяка буква, дума, изречение и пасаж имат определена „числова стойност”, или „математически сбор”. Хиляди от тези „по седем”, или „свойства” се намират в числовите стойности и математическия сбор на структурата на Святото Писание.

Евреите и гърците не са използвали цифри като 1, 2, 3, 4 и т.
Изображение
н., за да изразят числа, защото в техните езици нямат числа. Всяка буква в азбуката им има числова стойност. Например, ако един евреин, или грък иска да напише „1”, той ще напише първата буква от азбуката си. Ако е искал да напише „2”, ще напише втората буква от азбуката си, и така нататък. Такава е била аритметиката в еврейския и гръцкия. С други думи и в еврейския, и в гръцкия език всяка буква в азбуката замества число, като в същото време си е и буква.

Тъй като всяка буква има числова стойност, подобно всяка дума има числова стойност, защото всяка дума е съставена от две, или повече букви. За да научите числовата стойност на дадена дума, просто съберете числовите стойности на всички букви в думата и общият сбор ще образува числовата стойност на тази дума. Точно както всяка дума има числова стойност, такава имат и всеки параграф, изречение и книга. Нека да погледнем някои числови стойности на известни имена в Писанието. Знаем, че числовата стойност на Антихрист е „666”: „Тук е нужна мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест” (Откровение 13:18).

Сега нека да съберем буквите в името ИСУС и да намерим Неговата числова стойност. В гръцкия език „Исус” се буквува „I-E-S-O-U-S”. „I” означава „10”, „E” символизира „8”, „S” символизира „200”, „O” означава „70”, „U” - „400” и „S” - „200”. За да видим кое е числото, стоящо зад името на Исус, ние прибавяме тези стойности и събираме общата сума, или числото на името на Исус е „888”. Сега сравнете числото на Исус с това на Антихрист, което е „666”.

Това странно сравнение ни кара да се чудим и изумяваме. Сега нека да се върнем за момент и да погледнем 1-я стих от Битие. В стиха има 3 важни съществителни - „Бог”, „небето” и „земята”. Числовите стойности на тези три съществителни са съответно 86, 395, 296. Когато съберем тези три цифри, откриваме, че общата им стойност е 777, или 111 по 7.

Други числа в Библията също са използвани от Бог като печати, или водни знаци. След внимателно изследване можем да открием числа в Писанието, които представят различни неща. Те са числата от 1 до 13. Също така има няколко други големи числа, като числата 40 и 37, които имат важно значение. Сега ще изброим какво замества всяко от посочените числа в Писанието.

1: Единство, или цяло.

2: Раздяла, или свидетелстване.

3: Божествено съвършенство на Божеството.

4: Творческа работа, или света.

5: Благодат, безплатен подарък от Бог.

6: Човекът (под греха).

7: Божият печат, често наричано „съвършеното число”.

8: Възкресение, или ново начало.

9: Завършеност.

10: Числово съвършенство.

11: Дезорганизация.

12: Съвършено управление.

13: Грях, или бунт.

37: Живото Божие Слово.

40: Изпитание.

Вземете числото осем, което замества „възкресение, или ново начало”, и го разгледайте в Писанията. Осем човека бяха спасени от потопа. Всяко бебе момче трябваше да бъде обрязвано на осмия ден. Това бележеше новото им начало под Божия Завет. Витлеем Юдейски, родното място на Христос, е споменат осем пъти в Новия Завет. Забележете също, че в Писанието е споменато осмо земетресение, което ще стане при Христовото завръщане, отбелязвайки новото начало. Христос възкръсна от гроба на осмия ден. Църквата беше основана на осмия ден. „И в първия ден на седмицата, когато бяхме събрани за разчупването на хляба, Павел беседваше с тях, понеже щеше да отпътува на сутринта и продължи Словото си до среднощ” (Деяния 20:7).

Спомнете си, че числото на Исус е 888. Исус обикновено наричаше Себе Си „Човешкият Син” - този израз се появява 88 пъти и неговото произведение е 2960, което е 370 по 8. Той също каза: „Аз Съм Истината”, което е 64 по 8. Той е наречен „Христос” и произведението на числото на „Христос” е 1480 - 185 по 8. Можем да продължим нататък и да покажем, че произведението на числата на „Спасител”, „Месия” и „Господ” е умножение по осмици. По този начин имаме нашия числов дизайн, който сам по себе си е великолепно свидетелство за факта, че Исус Христос наистина е Възкресението и Божият Син.

ИСУС: числова стойност 888 = 111 х 8

ХРИСТОС: числова стойност 1480 = 185 х 8

СПАСИТЕЛ: числова стойност 1408 = 176 х 8

ГОСПОД: числова стойност 800 = 100 х 8

МЕСИЯ: числова стойност 656 = 82 х 8

ЧОВЕШКИЯТ СИН: числова стойност 2960 = 370 х 8

ИСТИНАТА: числова стойност 64 = 8 х 8

Нека погледнем за момент числото 13 и как то представлява греха. В Откровение 12:9 четем следната фраза: „И беше свален големия ЗМЕЙ, онази старовременна ЗМИЯ, която се нарича ДЯВОЛ и САТАНА…”

ГОРНАТА ФРАЗА: числова стойност 2197 = 13х13х13

ЗМЕЙ: 975 = 75х13

ИЗКУСИТЕЛ: 1053 = 81х13

ВЕЛИАЛ: 78 = 6х13

УБИЕЦ: 1820 = 140х13

ЗМИЯ: 780 = 60х13

Можем да продължим нататък и да покажем примери от Писанието как всеки посочен цитат е описан чрез числовата му стойност. Ние изброихме само малка част от числата, които д-р Панин използва в работата си, за да докаже, че Библията е цялото и истинско живо Божие Слово.

Ако се нуждаете от повече доказателства, спомнете си, че д-р Панин представи над 40000 страници от труда си пред комитета за Нобелова награда. Няма да ми стигнат останалите години от живота ми, за да изброя томовете доказателства, които д-р Панин изнесе в изследователската си работа относно библейските числа.Автор: Ернст Енгли
Източник: сп. „Братска любов”, брой 7 (155), 2004 г. и http://pavelcho.narod.ru
С Исус ти си в добри ръце!
Изображение
Аватар
kalataable
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 26 Авг 2011, 16:46
Has thanked: 56 times
Been thanked: 45 times
Автор на темата
Пол: Жена

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Математиката в Библията

Мнение Номер:#  Мнениеот konstanca » 09 Фев 2014, 20:55

Интересно :vish30:
Аватар
konstanca
Inactive for 20 months
 
Мнения: 353
Регистриран на: 15 Ное 2012, 11:16
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Пол: Жена
църква: Българска Божия църква

Re: Математиката в Библията

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 10 Фев 2014, 19:48

Идеята да се изучава и тълкува Библията чрез математиката, според мен е несъстоятелна. Математиката сама по себе си не е наука, защото мерило за нейната истинност не е опитът. Вземете, който и да било друг текст, почнете да замествате буквите с числа и ще получите чудесии.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3352
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 556 times
Been thanked: 419 times
Пол: Мъж

Re: Математиката в Библията

Мнение Номер:#  Мнениеот Jelezni_krile » 29 Авг 2015, 17:58

За мен е изключително интересно, знаех, че 7 е Божието число и се моля ако имам дете да се роди по Волята му на 7. Но видях за 13- не е добро число, или на Дявола. Моя приятел е роден тогава и винаги се бунтува иможе да оспори всичко. Хич не ми харесва. Явно родените на 13-ти са лоши:)
Аватар
Jelezni_krile
Inactive for 25 months
 
Мнения: 61
Регистриран на: 10 Юни 2014, 15:12
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Пол: Жена
църква: Православна църква
Характер: добра

Re: Математиката в Библията

Мнение Номер:#  Мнениеот garich » 30 Авг 2015, 00:08

Jelezni_krile написа:За мен е изключително интересно, знаех, че 7 е Божието число и се моля ако имам дете да се роди по Волята му на 7. Но видях за 13- не е добро число, или на Дявола. Моя приятел е роден тогава и винаги се бунтува иможе да оспори всичко. Хич не ми харесва. Явно родените на 13-ти са лоши:)


Със сигурност числата значат нещо (666, числовата ст-ст на еврейските букви и т.н.), но да се надяваш нещо да се случи на определена дата, само заради самото число, както и всички хора, които се женят на дати с повтарящи се числа или числа, които значат нещо - не ми се струва много християнско.
"И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове" (1 Петр. 4:8)
Личният ми блог: http://www.garobg.wordpress.com
Аватар
garich
Редовен
Редовен
 
Мнения: 443
Регистриран на: 21 Авг 2015, 19:21
Has thanked: 17 times
Been thanked: 186 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Методистка църква

Re: Математиката в Библията

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 30 Авг 2015, 00:17

Ами не е било нужно мисля този др Панин да предоставя 43 хиляди листа с математически изчисления върху Библията и нейните текстове за да разберем че тя е Словото Божие....ами нашите предци и свети отци са го знаели много преди др Панин и неговите пресметания ,аретметически уравнения формули и тн.... ами че те светите отци не са имали компютри а ма са знаели :D
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3332
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 759 times
Been thanked: 511 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: Математиката в Библията

Мнение Номер:#  Мнениеот Теодор77 » 06 Юли 2017, 13:55

Този ''математик'' (или начинаещ окултист?) не е открил нищо ново.

Евреите от най-древни времена се занимават с това. Те имат 3 основни метода на търсене на кодове и значения:
1. Гематрия - това, което прави авторът - замества буквите с числата на които отговарят, например חי = 18 и поради това имат ''суеверия'' около това число, защото означава живот
2. Нотарикон - два метода, първият използва всяка буква от дума за да сформира ново изречение или думи, вторият използва само някои букви, като първите и последните или средните
3. Темурах - няколко метода при които се заместват буквите с други спрямо система – шифър

Някои от отците са се занимавали с гръцкия вариант на гематрия - исопсефия, останалите са абсурдни с езици, които не са абджад (които ползват предимно съгласни). Примерно Иполит ни съобщава, че намерили много възможни имена на Антихриста:

''Що се отнася до неговото име, то ние не можем да кажем с точност, как именно е мислил и знаел за него блажения Иоан; за това можем да предполагаме. Когато се появи антихристът, тогава времето ще ни покаже търсеното сега. Ще кажем, обаче, каквото мислим сега. Защото намираме много имена, равни на това число, като например: Титан — древно и славно име, или Епанфас, защото то прави същото число; можем да дадем и много други имена. На това сме обръщали внимание и преди, казвайки, че раната на първия звяр е изцелена, и той, антихристът, дава на образа възможност да говори, тоест му прелива сила; но на всеки е известно, че властимащите и до днес са латини и ако преведем името на един човек, то той ще излезе латинец.''

Източник - http://www.pravoslavieto.com/docs/sv_ot ... hrista.htm

Александър написа:Идеята да се изучава и тълкува Библията чрез математиката, според мен е несъстоятелна. Математиката сама по себе си не е наука, защото мерило за нейната истинност не е опитът. Вземете, който и да било друг текст, почнете да замествате буквите с числа и ще получите чудесии.


Дали ''кодовете'' се получават, защото писателите ги слагат, поради окултен нумерологичен закон или просто сме суеверни? Не всеки текст показва ''чудесии'', трябва да отбележим, че иврит е специален език, защото позволява нотарикон и темурах, въпреки че дори не са споменати в статията, а съм виждал невероятни примери.

kalataable написа:Печатът или водният знак е ЧИСЛОТО СЕДЕМ (7). Числото седем е наречено „съвършеното число”.


Много свещено число сред всички народи - 7 планети, 7 дни, 7 небеса, 7 стълба, 7 църкви, 7 духове, 7 печата, 7 архангели, на изток 7 риши или саптариши (отговарящи на 7 звезди от съзвездието Голямата мечка, които оцеляват през всеки потоп), 7 главни чакри (в някои течения), 7 татви (в някои течения), 7 е доста често срещано число навсякъде като 7-те периода.
Числата за древните били ''магически'', 7 е едно от перфектните числа, защото комбинира духовното 3 (произлизащо от Едно, което е Духът, Монада, Единство и Хармония, не е число според древните) и 4 (произлизащо от 2 - Диада, Материя, Конфликт). Няма разлика между числовата символика на Библията и тази във всяка друга религия.

За 4 и 7 виж също, (Скорпион от 12-те знаци е лош и сменен - позната символика от евангелията)
viewtopic.php?p=95975#p95975
viewtopic.php?p=97829#p97829

Евреите добре знаели специалното значение на Луната и лунния месец.

kalataable написа:Сега нека да съберем буквите в името ИСУС и да намерим Неговата числова стойност. В гръцкия език „Исус” се буквува „I-E-S-O-U-S”. „I” означава „10”, „E” символизира „8”, „S” символизира „200”, „O” означава „70”, „U” - „400” и „S” - „200”.


Изображение

Ι - 10 + η - 8 + σ - 200 + ο - 70 + υ - 400 + ς - 200 = 888

Α Иполит стига до Τ - 300 ε - 5 + ι - 10 + τ - 300 + α - 1 + ν - 50 = 666, но с иврит или гръцки може да получиш Нерон, Наполеон, Мухаммад, а разбира се и е магически квадрат на Слънцето и мистичното число 36.

Откровение е книга с най-различни интерпретации за всеки християнин, дори между тези в една деноминация. Ако някой мисли, че св. Йоан използва 4, 7 и 12 просто като числа, не разбира нищо от числа.
Аватар
Теодор77
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 674
Регистриран на: 06 Дек 2016, 21:26
Has thanked: 0 time
Been thanked: 138 times
Пол: Мъж
църква: не посещавам

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

28 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Гост (5), All For Christ (1), Jelezni_krile (1), Rumiana Stamova (1), Teodor1989 (1), Theodora V (3), bolgaroliub (1), cool (4), djindjer81 (1), garich (5), ivankara (2), kalataable (5), konstanca (4), lazarin1 (1), marianapee (1), mirelkaaaaa (2), sms (1), soul (1), stucyte (2), Александър (4), Венци Тоневски (2), Георги Георгиев (1), Йордан (2), Милко (6), Пламен79 (12), Теодор77 (12)


Назад към Библия

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение