ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 24 Окт 2017, 01:27 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Мария, майката на Исус

[ Facebook коментара]

Статии и дискусии на библейска тематика.

Мария, майката на Исус

Мнение Номер:#  Мнениеот Edi » 12 Фев 2017, 17:45

Когато стиктно проследим повествованието на Новия Завет за майката на Исус, не може да не ни направи впечатление незавършеността на разказа за нея. След като четирите евангелия говорят доста обширно, но не с много подробности за нея, то следващата и последна книга, в която тя е спомената е Деяния на апостолите. И то само в началото в първата глава, където се вижда, че тя се е била покорила на заповедта на своя син към учениците му да не мърдат от Ерусалим докато не приемат Святия Дух. След като е записано, че тя е приела Духа и е говорила на езици (!!!), разказът за нея прекъсва, точно както прекъсва повествованието за Петър, и по-късно за Павел.

Но нас в момента ни интересува как светото писание я нарича. И е много просто, ясно и балансирано бих казал. Нарича я Мария майката на Исус. Никаква богородица. Защо обаче е толкова важно да не се нарича богородица? Има ли нещо нередно в това? Ако е вярно не, но ако не е вярно абсолютно да. И първото и най важно е че Библията не я нарича така. За разумния човек авторитетът на всетите писания е достатъчен и абсолютен и не му трябват други доказателства. За тези, които не са утвърдени в писанията, трябва повече обяснения и убеждаване.
Разговорът ни отива направо в теологията, защото отиваме в описание на същността на самия Бог. Бог е вечен. Той не е бил роден в някакъв момент от битието на вселената, а сам той е неин създател. Преди него няма никой и след него няма да има никой . Той е началото, той е и краят навсичко видимо и невидимо. Това във всички случаи включва човекът като такъв. Писанието обаче отива още по- натам в описанието на твореца. В книгата Евреи ни се казва че чрез Божия Син е било направено всичко видимо и невидимо. Следователно преди да се роди от майка си Мария Исус вече е съществувал. Това е и което ни казват много места от писанията, както и думите на самия СПАСИТЕЛ : Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, аз съм.
Така достигаме до факта на неговото раждане от една девица сгодена за мъж от дома на Давид:. А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет,
27. при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам
Когато тя ражда Спасителя, той не започва своето божествено съществуване, а само получава своето човешко тяло плът и кръв. Той е вечносъществуващия, така че нищо не започва за него в дадения момент. Както е писано: ...приготвил си ми тяло.
Следователно да бъде наричана една дъщеря на Адам родител на Бога е много далеч от откровението, което ни дават светите писания. Бог е създателят и родителят на всеки човек и на всички хора. Никой не може да роди бог, бидейки просто обикновен човек. Това се случва само в гръцката митология.
Аз знам, че църквите, които обичат да се молят на една обикновена жена от Израел, вместо на Бога, ще кажат, че тя е дала човешкото естество на Божия Син и затова е родила Бога или нещо подобно. Но това е доста заблудително, понеже тя е родила бебе, досуш както всички жени раждат своите бебета. Родила е човек и в този човек божеството е обитавало в плът. Но не е родила Бога, тъй като той е вечен. Разбирам, че много хора харесват да й се молят, може би защото не ги чува, а те искат просто молитви но не и отговори. А е ясно че Мария не може да отговори на когото и да било. Така достигаме до заключението, че писанията не използват този или подобен на.него термин , защото той е погрешен и води хората в заблуда, да се молят на някой, който няма власт да ги чуе.
Нека да разгледаме последното съждение. Защо Мария няма власт да чува и отговаря на молитви? Преди всичко, защото е най-обикновена жена. Второ защото не е получила от Бога някакви специални обещания. Което означава следното: Ако някой има от Бога специални права или обещания, или откровения, това винаги бива записано от неговите пророци и пратеници. А за Мария нямаме нищо подобно. За Исус имаме много и различни обещания. Например: Поискай от мен и ще ти дам народите за твое притежание. И много други. Но за Мария нищо. Абсолютно нищо. Следователно каквато и да е молитва към нея е лишена от обещание, че тя може да я чуе и изпълни. Следователно е безсмислена. Молете се на Бога в името на неговия единствен Син Исус Помазания, за да получавате отговор на молитвите си.
Аватар
Edi
Banned
 
Мнения: 148
Регистриран на: 20 Дек 2016, 19:48
Has thanked: 20 times
Been thanked: 78 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Неденоминационна църква
Характер: ученик

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Мария, майката на Исус

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 12 Фев 2017, 20:33

Ясно и кратко. 1)Бог ли е Иисус или не е? 2)Роден ли е от жената Мария или не е? 3)Ако е роден, тогава жената Мария какво е родила - Бог, човек или Богочовек/едновременно Бог и човек/? 4)Роден ли е Иисус като всички хора или е въплътен по неестествен за човеците начин Бог 5)Ако жената Мария е родила Богочовек във времето и пространството това дава ли ни право да я наричаме Богородица?? Ако някой от отговорите на горните пет въпроса е отрицателен и това ми бъде доказано чрез Библията аз съм съгласен, че светата Майка не е Богородица и съм готов да си ревизирам мнението! Ще добавя, че същите въпроси са разглеждани още на Първия Вселенски Събор, занимаващ се с ерестта на Арии, когато светата Майка е титулувана в Църквата Христова за пръв път Богородица/Θεοτόκος/. Ние сега тук не откриваме топлата вода. Ако никой не е в състояние да докаже горното следва, че написаното по-горе, освен че е светотатство срещу Божията майка, но също си е чисто богохулство, дори хула срещу Светия Дух, защото е казано: "И ангелът в отговор й рече: Светият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; за туй, и светото Онова, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син"/Лука 1:35/... Също говори за степента на познание на Библията от Еди, който непрекъснато във форума тръби, че я чете денонощно от А до Я... Чакам да бъда оборен! Моля! :yes1:
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7774
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1268 times
Been thanked: 1108 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Re: Мария, майката на Исус

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 12 Фев 2017, 21:36

Всеки може да настоява, че чете ден и нощ Библията. Със сигурност има хора, които го правят, както и има хора, които имат собствено самочувствие за коректна, каквото и да значи това, интерпретация на основа на веднъж, дваж, триж или повече пъти прочетено.
Според мен няма особено значение колко пъти четеш един и същи текст. Прочети го и 100 пъти. Ако мирогледът е стационарен, то новост не може да има. А ако мирогледът се променя, то дори и веднъж да си чел, пак ще се върнеш и ще препрочетеш. Но тогава различно ще видиш.
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 550 times
Been thanked: 639 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Мария, майката на Исус

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 12 Фев 2017, 23:15

Аз направо бих нарекъл тези писаници абсолютни нелепости ,които може да напише само човек който никога не е чел Библията нито пък е прочел тълкувание по нея от учени и образовани хора и Боговдъхновени каквито са били светите отци на Църквата Христова.
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3367
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 659 times
Been thanked: 427 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: Мария, майката на Исус

Мнение Номер:#  Мнениеот Теодор77 » 13 Фев 2017, 17:20

stucyte » Вчера, , 20:33 написа:Ясно и кратко. 1)Бог ли е Иисус или не е? 2)Роден ли е от жената Мария или не е? 3)Ако е роден, тогава жената Мария какво е родила - Бог, човек или Богочовек/едновременно Бог и човек/? 4)Роден ли е Иисус като всички хора или е въплътен по неестествен за човеците начин Бог 5)Ако жената Мария е родила Богочовек във времето и пространството това дава ли ни право да я наричаме Богородица??


Важни въпроси. Но пък и Еди е прав, че в Писанията, можеше да бъде използвана титлата. Хм.
Аватар
Теодор77
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 679
Регистриран на: 06 Дек 2016, 21:26
Has thanked: 0 time
Been thanked: 87 times
Пол: Мъж
църква: не посещавам

Re: Мария, майката на Исус

Мнение Номер:#  Мнениеот Милко » 13 Фев 2017, 17:40

За ваше съжаление Еди е прав.

Именно за това не съм православен. Не мога да приема лъжата за истина .

Не мога да приема че приемайки човешка плът Бог всъщност се е родил и Мария е дала Неговото начало (Богородица), поради което заслужава поклонение равно а според католиците и по-голямо от това към Бога.

Не знам как ще се почувства самата майка на „Човешкият син“ както Сам Себе Си наричаше Иисус, ако научи че са я превърнали в майка (начало) на човекопоклонството което си е вид идолопоклонство.

Ако Иисус поне на едно място в Словото Си беше поне намекнал да служим и се покланяме на майка Му и да изпълняваме нейното слово, щях да съм от най-ревностните и поклонници. Но точно обратното чета, тя заръчва на учениците да вършат каквото Той каже.. Бог Отец също ни учи да сушаме Него а не майка Му


1 На третия ден имаше сватба в Кана галилейска и Исусовата майка беше там.
2 И Исус и учениците Му бяха поканени на сватбата.
3 И когато се свърши виното, майката на Исуса Му казва: Вино нямат.
4 А Исус й казва: Какво има между Мене и тебе жено? часът Ми още не е дошъл.
5 Майка Му казва на слугите: Каквото ви рече, сторете.

Марк 9:7
И яви се облак и ги засени; и глас дойде из облака, който каза: Този е Моят възлюблен Син; Него слушайте. :heart:
Аватар
Милко
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 19 Яну 2016, 15:17
Has thanked: 698 times
Been thanked: 324 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: смирен

Re: Мария, майката на Исус

Мнение Номер:#  Мнениеот for_the_truth » 13 Фев 2017, 18:44

Към Еди и Милко(и тия, които ги поддържат):

Искам да ви кажа, че Сам Господ Иисус Христос е открил на един проповедник(когото много хора не обичат, вкл. и тук), че никому няма да позволи да безчести името на Майка Му. И внимавайте да не кажете, че това откровение не е от Бога, за да не похулите Духа. Защото съм чувал, че хора, които са си позволили да говорят гнусотии по адрес на Светата Дева и да разпространяват ереси в тази връзка, са пострадали тежко. Де факто вторите са попаднали под казаното в Гал.1:8-9. Така че ви съветвам да се покаете и да се отречете от тези си думи и молете за прошка, за да не се чудите откъде идват шамарите.
Освен това, да ме поправят ако бъркам, но в миналото е имало една ерес - несторианство, осъдена от вселенски събор. Несторий също е учел Света Богородица да не бъде наричана такава.
И не, не е "обикновена жена от Израел". Не е както, някои превъзнесли се "сестри" казват, че е "една от нас".
Както каза същият проповедник с гняв(цитирам по памет, може и да бъркам някоя дума), "Когато от вас се роди безсеменно син, когото разпънат на кръст, умре и на третия ден възкръсне, тогава е "една от вас." "
Освен това, прилагам няколко стиха от Библията в защита на необикновения статут на Божията Майка.
Лука 1
"39 През тия дни Мария стана и отиде бързо към хълмистата страна, в един Юдов град,
40 и влезе в Захариевата къща и поздрави Елисавета.
41 И щом чу Елисавета Марииния поздрав, младенецът заигра в утробата й; и Елисавета се изпълни със Светия Дух,
42 и като извика със силен глас рече: Благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба!
43 И от какво ми е тая чест, да дойде при мене майката на моя Господ?

44 Защото, ето, щом стигна гласът на твоя поздрав до ушите ми, младенецът заигра радостно в утробата ми.
45 И блажена е тая, която е повярвала, че ще се сбъдне казаното й от Господа."
Като е "майката на моя Господ", макар и в плът, защо да не се нарича Богородица? Нали и Господ Иисус Христос е сам Бог.
И по-надолу:
"46 И Мария каза: - Величае душата ми Господа,
47 И зарадва се духът ми в Господа Спасителя мой.
48 Защото погледна милостиво на низкото положение на слугинята Си; И, ето, от сега ще ме облажават всичките родове."
Просто не знаете какво говорите. И съм сигурен, че не е угодно на Бога да пишете тези неща. Докъде може да стигнат гордостта и превъзнасянето. Споделяте ли Богочовешката същност на Господ Иисус Христос?
Защото Той е "Синът Божи, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове...роден, несътворен, единосъщен с Отца и чрез Когото всичко е станало...". Но "...и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек..."
Споделете, ако обичате, изповядвате ли основните положения и догмати от Никео-цариградския символ на вярата?
И не бъдете толкова сигурни и по отношение на молитвите към Пресвета Богородица. Аз по принцип споделям виждането, че(изхождайки и от Евреи 7:23-25; 10:19-22 и др.) можем да се молим директно на Господ Иисус Христос. Но това не означава, че трябва да бъдат презирани и осъждани и онези, които се молят на Майка Му и светците. Защото не знаем какво става в духовния свят, каква власт дава Господ на Своите от Небесната Църква, а според различни предания и разкази, Света Богородица се моли на Сина си за тези, които Я призовават и Я молят. Има един съвременен разказ - Велико чудо в Сирия. Вижте го и после се изказвайте. Вероятно Бог е извършил чудото, но Света Богородица е имала някакво участие в случая. Вземете и от Преданието понаучете малко за Света Богородица.
Последно редактиран от for_the_truth на 13 Фев 2017, 19:11, редактиран 12 пъти общо.
Аватар
for_the_truth
Inactive for 7 months
 
Мнения: 125
Регистриран на: 11 Ное 2016, 09:35
Has thanked: 72 times
Been thanked: 154 times
Пол: Мъж
Характер: Християнин

Re: Мария, майката на Исус

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 13 Фев 2017, 18:47

За мен всичко е повече от ясно и повече няма какво да обсъждам. То си го пише едно към едно, че света дева Мария е родила Иисус. Брат Милко, който от години е "яко накован" на пейките под петдесятния амвон, да ме извинява, но толкова е допуснал да му промият мозъка, че при очевидни неща той не можел да повярва, че Бог се бил именно "родил" - това е точната библейска дума, от земна жена. Дори едно време п-р Иван Зарев на Бачо Киро заменяше в проповедите си "раждане" с "въплъщаване" - дума която въобще не фигурира в Библията! Като че ли за Бога има нещо невъзможно. Невъзможното е в нечии рационалистически мозъци, а не за Бога: Мат. 1:25 "но не я познаваше докато тя роди/ἔτεκε/ [първородния си] син; и нарече го Исус." А ето как се изразява пророк Исаия още преди времето на Иисусовото раждане от земна майка: "Ето девицата ще зачне и ще роди син; И ще го нарекат Емануил" (което значи, Бог с нас)/Ис. 7:14 ./ Тук е използвано, и то в Стария Завет точно думата дева/ἡ παρθένος/.
Ето какво казва и ангелът на светата дева когато и благовестява за предстоящото й зачатие:
"И ангелът в отговор й рече: Светият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; за туй, и светото Онова, Което ще се роди от тебе/от твоя ген καὶ τὸ γεννώμενον/, ще се нарече Божий Син."/Лука 1:35/. По-ясно от това му кажи здраве. Който вярва в тия думи на Писанието Бог да го благослови, а който не вярва на толкова ясно написаното в Писанието да бъде според вярата му и Господ да не му вменява незнанието в грях... И да се казва на бялото черно, в действителност то си е бяло... Абе хора, отворете си библиите и препрочетете написаното там безпристрастно! Оставете кой какво до сега ви е набивал! Благодаря на Бога, че в младежка възраст показа милост към мен и ме освободи от тия бесовски заблуди! :thank_youthank_you: Какво друго да кажа и да мисля!!! :stars:
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7774
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1268 times
Been thanked: 1108 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Re: Мария, майката на Исус

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 13 Фев 2017, 19:14Брат Милко, моля те отдели време и прочети тези две теми, а и също който желае:

Мария за протестантите

http://harta-bg.info/statia/448

Мария между две традиции

http://harta-bg.info/statia/586


Защото погледна милостиво на низкото положение на слугинята Си; И, ето, от сега ще ме облажават всичките родове.

https://www.bible.com/bg/bible/23/luk.1.48

:heart:
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3421
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times
Пол: Мъж

Re: Мария, майката на Исус

Мнение Номер:#  Мнениеот for_the_truth » 13 Фев 2017, 19:26

stucyte написа:Оставете кой какво до сега ви е набивал! Благодаря на Бога, че в младежка възраст показа милост към мен и ме освободи от тия бесовски заблуди! :thank_youthank_you:

По принцип сатана не спи и "никога не е късно да станеш за резил". Но аз съм сигурен, че далеч не всички протестантски проповедници говорят от амвоните подобни небивалици. Защото съм чувал, че бащите на Реформацията са говорили в защита на Света Богородица относно един казус... stucyte спомена за п-р Иван Зарев. Тези, които проповядват такова принизяване на Божията Майка и светиите, явно го правят или от гордост и превъзнасяне, или имат общо с атеистическата репресивна машина. Защото сетете се по кое време са детронирали светците и защо например е махнато "св.св." пред паметника на светите братя пред Народната библиотека. И май още си стои така.
Последно редактиран от for_the_truth на 13 Фев 2017, 20:19, редактиран 1 път общо.
Аватар
for_the_truth
Inactive for 7 months
 
Мнения: 125
Регистриран на: 11 Ное 2016, 09:35
Has thanked: 72 times
Been thanked: 154 times
Пол: Мъж
Характер: Християнин

Следваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

22 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Гост (1), AwarriorofChrist (1), Blagovest Varbakoff (7), Cyril (44), Edi (16), Galia (4), Hatshepsut (2), Theodora V (52), Todor Andonov (19), bolgaroliub (41), for_the_truth (82), lazarin1 (3), messianic (24), spravedliv (37), stucyte (76), yasna (3), Александър (2), Милко (44), Пламен79 (71), Теодор77 (59)


Назад към Библия

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение