ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 26 Фев 2017, 06:15 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК
ЗА РЕКЛАМА КЛИК
2017 ГОДИНА НА МОЛИТВА! ВИЖ ПОВЕЧЕ ОТ ТУК: КЛИК
Кампания: Дари Библия: КЛИК

АКЦЕНТИ

Защо в молитвата „Отче наш” казваме „не ни въвеждай в изкушение“?

По-добро възкресение

Тръмп: Светът се превърна в бардак а Европа е катастрофа.

Самоубийствената спирала на Путин

Бог на първо място

Голямото нямане


ВОДЕЩИ НОВИНИ

Икуменизма - движение на светлината или тъмнината?

Треньорът на националите по карате стана иподякон

АМЕРИКАНСКИ АВИАТОРИ: Ти ще бъдеш ЛИДЕР! Нарекоха го МОЙСЕЙ

Седем жени ще се хванат за един мъж!

Защо трябва да четем Библията / да изучаваме Библията?

[ Facebook коментара]

Статии и дискусии на библейска тематика.

Защо трябва да четем Библията / да изучаваме Библията?

Мнение Номер:#  Мнениеот iolanta » 21 Май 2015, 23:50Простичко казано ние трябва да четем и изучаваме Библията, защото тя е Божието слово към нас.

Изображение
2 Тимотей 3:16 казва, че Библията е „боговдъхновена”. С други думи тя е Божието Слово към нас. Има толкова много въпроси, които философи и хора са питали, на които Бог отговаря на нас в Писанието: Каква е целта на живота? Откъде идвам? Има ли живот след смъртта? Какво се случва след смъртта? Как да отида в рая? Защо светът е пълен със зло?
Защо не е лесно да правя добро?

В допълнение към тези „големи” въпроси, то дава множество практически съвети в области като:
Какво да търся в партньора си? Как мога да имам успешен брак? Как мога да бъда добър приятел? Как мога да бъда добър родител? Какво е успех и как да го постигна? Как мога да се променя? Какво наистина има значение в живота? Как мога да живея така, че да не гледам назад със съжаление? Как мога да удовлетворя Бог? Как мога да получа прошка? Как мога да управлявам несправедливите обстоятелства и лоши събития от живота победоносно?

Ние трябва да четем и изучаваме Библията, защото тя е напълно надеждна, без грешка. Библията е единствена сред т.нар. „святи” книги в това, че тя не дава само морално учение , не казва, „довери ми се.”
Вместо това, тя ни дава способността да я изпитаме като проучим стотиците подробни предсказания, които тя прави, като проверим историческите разкази, които тя е записала и като сверим научните факти, които тя обяснява.

Онези, които казват, че Библията има грешки, са затворили ушите си за истината. Исус веднъж попита кое е по-лесно да се каже, „Греховете ти са простени” или „Стани, вдигни постелката си и ходи.” Тогава Той доказа, че имаше способността да прости греховете (нещо, което ние не можем да видим с очите си) като излекува паралитика (нещо, което онези около него можеха да тестват с очите си). По същия начин, на нас ни е дадена гаранция, че Божието Слово е истина, когато то дискутира духовни области, които ние не можем да тестваме с нашите сетива, като се показва вярно в онези области, които ние можем да проверим (историческа точност, научна точност и пророческа точност).

Ние трябва да четем и изучаваме Библията, защото Бог не се променя и защото човешката природа не се променя – тя е точно толкова приложима за нас, колкото и когато беше написана. Макар че технологията се променя около нас, човешките желания и природа не се променят. Откривате, четейки страниците библейска история, че независимо дали говорите за взаимоотношения един с друг или в обществото, „няма нищо ново под слънцето”.

И докато човечеството като цяло продължава да търси любов и удовлетворение във всички погрешни места, Бог, нашия добър и благ Създател, ни казва кое ще ни донесе ТРАЙНА радост. Неговото открито Слово, Писанията, са толкова важни, че Исус каза за тях „Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божиите уста.”(Матей 4:4) С други думи, ако искате да живеете живот в пълнота, както Бог беше планирал, слушайте се и вслушвайте в Божието писано слово... то е дори по-важно от яденето!

Ние трябва да четем и изучаваме Библията, защото има толкова много лъжливи учения. Библията ни дава мярката, с която ние можем да определим истината от грешката. Тя ни казва какъв е Бог. Да имаш погрешна представа за Бог е да се покланяш на „идол” или „лъжлив бог.” Ние се покланяме на нещо, което Той не е! Библията ни казва как човек наистина отива в рая... и то не е като бъдеш добър или кръстен, или чрез нещо друго, което ние ПРАВИМ (Йоан 14:6; Ефесяни 2:1-10; Исая 53:6; Римляни 3:10 и следващите, 5:8; 6:23; 10:9-13). По тази линия Божието Слово ни показва колко много Бог ни обича (Римляни 5:6-8; Исая 53:1 и надолу.). И то е в научаването на това, че ние в отговор сме привлечени да Го обичаме (1 Йоан 4:19).

Библията ще ви екипира да служите на Бог (2 Тимотей 3:17; Ефесяни 6:17; Евреи 4:12). Тя ще ви помогне да знаете как да бъдете спасени от греха си и неговото най-крайно последствие (2 Тимотей 3:15). Размишляването върху нея и подчиняването на нейните учения ще носи успех в живота (Исус Навин 1:8; Яков 1:25). Божието Слово ще ви помогне да видите греха във вашия живот и ще ви помогне да се отървете от него (Псалом 119:9,11).То ще ви даде упътване в живота, правейки ви по-мъдри от вашите учители (Псалом 32:8; 119:99; Притчи 1:6).
Библията ще ви попречи да прахосате години от вашия живот за онова, което не е трайно и няма значение (Матей 7:24-27).

Четенето и изучаването на Библията ще ви помогне да видите зад привлекателната „примамка” към болезненото „улавяне” в греховни изкушения, така че да можете да се поучите от грешките на други, а не да ги правите. Опитът е голям учител, но когато става дума да се учиш от греха, той е ужасно суров учител. Толкова е по-добре да се учиш от грешките на други. Има толкова много характери в Библията, от които да се поучим, и положителни и отрицателни ролеви модели, и двете често идващи от живота на един и същ човек в различни моменти. Например Давид, в поражението си на великана, Голиат, ни учи, че Бог е по-голям от всяко нещо, пред което Той ни казва да застанем (1 Царе 17). Давид, с предаването си на изкушението да извърши прелюбодеяние с Витсавее, просто разкрива колко продължителни и ужасни могат да бъдат последствията от „моментното удоволствие” (2 Царе 11). Познаването на Библията ни дава истинска надежда и мир, когато всичко около нас изглежда, че се разпада (Римляни 15:4; Псалом 112:7; Авакум 3:17-19).

Библията е книга, която не е за обикновено четене. Тя е книга за изучаване, така че да може да бъде прилагана. В противен случай, тя е като гълтане на храна без дъвчене и връщането и обратно навън... никаква хранителна стойност не е спечелена от нея. Библията е Божието Слово. Като такова, то е толкова обвързващо, колкото и природните закони. Вие можете да я пренебрегнете, но това е във ваша вреда, точно както би станало, ако игнорирате закона за гравитацията. Не може да бъде наблегнато достатъчно силно на това колко важна е Библията за нашия живот. Изучаването на Библията може да бъде сравнено с търсене на злато. Ако направите малко усилие и само „пресипвате камъчетата в потока”, ще намерите само малко златен прах.

Но колкото повече правите усилие наистина да „копаете в него”, толкова по-голяма награда ще спечелите за усилието си.


източник: http://www.gotquestions.org/Bulgarian/B ... study.html
Аватар
iolanta
Супер Потребител
Супер Потребител
 
Мнения: 11238
Регистриран на: 23 Юни 2012, 15:18
Местоположение: Лече ,Италия
Has thanked: 259 times
Been thanked: 294 times
Автор на темата
Пол: Жена

бyтoн зa coциaлни мpeжи

Re: Защо трябва да четем Библията / да изучаваме Библията?

Мнение Номер:#  Мнениеот zdravko1633 » 02 Юли 2015, 21:25

Днес Библията е презирана повече от всякога, особено в Западния свят, в който попаднахме по някакви причини. Тя не само е подлагана на ежедневна критика и злословене от атеистите, но и практически целия научен свят счита за особено прогресивно да отрича Библията като форма на участие в научната секта. Практически научните елити на западните държави са противници на благовестието, с редки изключения. Дори родните православно-славянски държави са с елити както научни, така и политически, които най-малкото се разграничават от религията. Училищата изучават теорията на атеистите, като да е доказана наука, а останалите им ръкопляакат, може би защото се радват на някаква мнима свобода. Дълго време комунистическите режими предпочитаха да крещят ''Слава на БКП'', отколкото да се опитат да разберат има ли Бог или не. Все още хората от онова време са тези, които диктуват накъде върви държавата. Сега това се смеси с евроатлантическите либерални ценности, които са далеч от Библията.


Въпреки това днес има повече информация за Библията, отколкото през всички поколения досега. Навсякъде може да се купи Библия, да се намерят коментари, да се четат форуми, блогове, сайтове с тази цел.

От друга страна лъжеученията са се разпространили сред нас християните толкова много, че са се появили хиляди и хиляди различни църкви. Всяка от тях претендира да познава Библията и да има правилното учение.

Но как да разпознаем истинското учение на Библията и как да различим заблудите? Абсолютно невъзможно е без Святия Дух на Бога. Затова е наложително след като повярваме да приемем Святия Дух. За това ще срещнете не малко пречки, защото много от деноминациите имат объркващи учения относно какво е кръщение в Светия Дух, но ако внимателно прочетете края на всяко едно от четирите евангелия и след това Деяния на апостолите и след това 1 Коринтяни 12-14 глава, сами ще можете да си направите изводи. Да не забравя, евангелието от Йоан още от 13 глава.
Аватар
zdravko1633
Inactive for 14 months
 
Мнения: 333
Регистриран на: 02 Мар 2015, 21:48
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Пол: Мъж
църква: не посещавам

Re: Защо трябва да четем Библията / да изучаваме Библията?

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 02 Юли 2015, 21:32

zdravko1633 написа:За това ще срещнете не малко пречки, защото много от деноминациите имат объркващи учения относно какво е кръщение в Светия Дух, но ако внимателно прочетете края на всяко едно от четирите евангелия и след това Деяния на апостолите и след това 1 Коринтяни 12-14 глава, сами ще можете да си направите изводи. Да не забравя, евангелието от Йоан още от 13 глава.


Сами?
Сами може да си правим всякакви изводи особено такива каквито ни харесват и ни карат да сме уверени, че сме прави в абсолютно всичко което кажем или напишем...


30 И Филип се завтече та го чу като прочиташе пророка Исаия, и каза: Ами разбираш ли каквото четеш?
31 А той рече: Как да разбера, ако ме не упъти някой? И помоли Филипа да се качи и да седне с него.
Насочи сърцето си към учение и ушите си – към думи, изпълнени със знание. Притчи 23:12
Сърцето на благоразумния придобива знание, а ухото на мъдрите търси още знание. Притчи 18:15
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 2390
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Местоположение: http://www.youtube.com/watch?v=XwV5CeWGtwo
Has thanked: 1108 times
Been thanked: 912 times
Пол: Мъж

Re: Защо трябва да четем Библията / да изучаваме Библията?

Мнение Номер:#  Мнениеот iolanta » 02 Юли 2015, 22:23

Нека аз да кажа моите преживявания с Библията.

Аз повярвах ,но твърде не ми се четеше Библията в началото. Ми не знам ама ...такова ми беше едно. А Бог ме прати на едно място ...дори и дарба говорене друг език ми даде! Но четенето ми куцаше ,а и в допълнение с това ,че там нямаше църква ,но само катедрали на Католиката ...и ...

После ...отпаднах ! И то сериозно отпаднах , по време на отпадането си започнах отново да пътувам и работя в чужбина , нямах Библия ,не ми и трябваше ...така мислех.

Обаче дойде време ,когато се осъзнах ,след много страдание!

В оня момент съжалих ,че нямам Библия. Дори се питах ,как е възможно аз да не си нося Библията ! Къде е моята Библия?
Не знаех..нямах .
Дойдох си в Бг именно за да си купя Библия, купих си и се върнах .
После четях ,...ама четях ви казвам -такъв глад за Божие слово ,че направо няма как да го опиша.
После реших да прочета всички пасажи дето пише за ада ,ей така -беше ми нужно да знам какво е там ! Кои души отиват там ,кои демони са там ,какво ще да е устройството на тоя ад- нали все това се говореше на службите я , нали все това чувах в Католиката ,при придружаването на старците на службите.Кое и къде е чистилището ?

Но...прочетох веднъж Библията от кора до кора-не намерих ни чистилище ни устройство на ада ,ни нищо.
Позвъних на свекърва ми да я питам -еди кое си издание на Библията ,истинско ли е и да пита там пастора дали това е цялата Библия.
Тя каза-това е цялата Библия.
ОООкк ..ма как тъй я ! Няма и не пише за ада ??

А хората имат видения , сънища ! Проповеди ! Чудесии, Молитви да се избавят души от Чистилището...ми аз не знаех че протестантите не вярват в Чистилища де...нали бях отпаднала , та и дори това не знаех.
После реших да търся за седемте смъртни гряха -ми и това не знаех ,че е само и единствено католическо!
Но...пак не намерих -ама четох от кора до кора !
Ма как тъй ? И това излезе невярно!

После потърсих за безсмъртната душа !

Тук четох два пъти -пак от кора до кора !
Хехехе ! И това се оказа ,че го няма !

После видях ,че и за десятък не пише да са давали учениците на Исус !
ДААМ много проповядвани неща ги няма в Библията !
Четете ,да видите сами!
Аватар
iolanta
Супер Потребител
Супер Потребител
 
Мнения: 11238
Регистриран на: 23 Юни 2012, 15:18
Местоположение: Лече ,Италия
Has thanked: 259 times
Been thanked: 294 times
Автор на темата
Пол: Жена

Re: Защо трябва да четем Библията / да изучаваме Библията?

Мнение Номер:#  Мнениеот Jelezni_krile » 29 Авг 2015, 17:30

Така е, и при мен приятеля ми е вярващ, но само опровергава библията и казва че е изислена от мноо хора, тоест е неточна и невярна. веднъж като му прочетох дин силен стих, а той беше се оказалв точната ситуация повярва че е така, че Библията е права и няма лъжа от до кора.
Благодаря на Йоланта за споделеното.
Аватар
Jelezni_krile
Inactive for 18 months
 
Мнения: 61
Регистриран на: 10 Юни 2014, 15:12
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Пол: Жена
църква: Православна църква
Характер: добра

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

21 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Jelezni_krile (1), Luiz (2), berbatovisthebest (1), bolgaroliub (2), elisaveta (1), garich (1), iolanta (7), konstanca (3), lazarin1 (1), marnest (1), messianic (3), spravedliv (5), stucyte (2), verdad (2), zdravko1633 (1), Георги Георгиев (1), Елисавета (1), Пламен79 (5), Теодора (1)


Назад към Библия