ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 28 Апр 2017, 22:44 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК
ЗА РЕКЛАМА КЛИК
2017 ГОДИНА НА МОЛИТВА! ДЕНОНОЩНА ХРИСТИЯНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ: КЛИК
Кампания: Дари Библия: КЛИК

АКЦЕНТИ

Демонично обсебване

ДА ОЧАКВАМЕ ГРАБВАНЕТО ИЛИ ПОЯВАТА НА АНТИХРИСТА?

Господ не ни забравя, а щедро ни благославя

Християни, спрете да се чувствате виновни

ЗЛАТНАТА РЕКА ОТ ПРЕСТОЛА НА НЕБЕСНИЯ ОТЕЦ

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЛУГУВА НА ДВАМА ГОСПОДАРИ


ВОДЕЩИ НОВИНИ

Откъде да научат българите истински важните неща?

100 хубави думи за България

БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

[ Facebook коментара]

БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 13 Май 2016, 22:22

ЕКЛЕСИОЛОГИЧНА ПОЗИЦИЯ
НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА
ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ


Еклесиологичното самосъзнание на Българската Православна Старостилна Църква се
гради върху следните основни положения в православната еклесиология:

• Основен критерий за принадлежност към Христовата Църква е „правилното и спасително изповядване на вярата” (преп. Максим Изповедник), истинската и точната вяра (св. Григорий Палама).

• Този критерий или принцип е валиден както за отделната личност по отношение на Църквата, така и за поместните църкви по отношение на Съборната (Католичната) Църква.

• Съборността (=католичността) на Христовата Църква е нейна качествена, а не количествена характеристика, нейно онтологично свойство, изразяващо целостта и пълнотата на проповядваната от нея истина. (На старобългарски и оттам на църковнославянски, руски и български език понятието „католична” като свойство на Църквата се предава съответно със словоформите „съборьна˙”, „собо 1рнаz”,, соборная”, „съборна”). Следователно католичността (=съборността)
на Църквата не зависи от количеството на нейните членове, от нейните териториални и географски мащаби и от каквито и да е други емпирични условия.

• Съборната (Католичната) Църква не може да се отъждестви с една конкретна църква, нито пък може да се разглежда – както прави това римокатолическата еклесиология – като съвкупност от всички поместни църкви, съставящи вселен- ската (т.е. повсеместно разпространената в географски смисъл) Църква. Това, което определя Църквата като съборна (=католична), е изповядването на православната вяра. Нещо повече – самата „католична Църква (καθολικὴ Ἐκκλησία) е правилното и спасително изповядване на вярата” (преп. Максим Изповедник). Следователно „правилното и спасително изповядване на вярата” в Бога (=Православието) е онтологична основа на католичността като свойство на Църквата
и тъкмо в него се осъществява църковното общение като общение с Христос и в Христос. Именно като общение със и във Католичната (Съборната) Църква църковното общение свидетелства за единството в Христос, в най-висока степен изразява това единство, но взето само по себе си, църковното общение не е условие за единството със Съборната (Католичната) Църква. Общението е израз на единството, а не средство за постигането му. Единството със Съборната (Католичната) Църква се обуславя не от общението, а от „правилното и спасително изповядване на вярата”.

• Оттук пребъдването в православната вяра и нейната защита не са просто идейно убеждение и отвлечен догматически спор, а въпрос от първостепенна екзистенциална значимост. Отците, които неустрашимо са изповядвали и защищавали
православната вяра, са правили това от името на Съборната Църква и в името на нейното съществуване: „Заради католичната и апостолска Църква” (καθολικ νὴκαὶ ἀ ὴ ποστολκ ν Ἐκκλησίαν) са се трудили „апостолите и по реда си светите
отци, учителите и мъчениците с дела и слова, с борби и пот, с мъки и кръв и накрая – с поразителната си смърт.” (преп. Максим Изповедник).

• От казаното дотук следва, че който изповядва православната вяра, той е член на Съборната Църква (или се присъединява към нея) и е в общение с нея, а който проповядва учение, несъобразно с православното, той се отделя от Съборната
Църква и от общението с нея. Това е в сила както за отделни лица, така и за отделни църковни организации дори те институционално да продължават да са църкви и да се самоназовават църкви. „Тези, които не принадлежат на истината,
не принадлежат и на Църквата; и това е така толкова повече, колкото те биха лъгали сами себе си, като се наричат или са наричани от своите си люде свещени пастири и архипастири; защото ние сме научени, че християнството се отличава не по това, което се вижда отвън, а посредством истинска и точна вяра” (св. Григорий Палама).

НАИМЕНОВАНИЕ


Наименованието „Българска Православна Старостилна Църква” не изразява точно нейната еклесиологична същност. То следва установила се традиция. Етническото определение „Българска” отразява исторически наложилото се институционално структуриране на поместните църкви по етнически (впоследствие национален) и държавно-териториален признак, което постепенно замества древното териториално структуриране на поместните църкви в пределите на мултиетническата Римска империя.

Определението „православна” е равнозначно на определението „съборна” („католична”). Неговата повсеместна употреба по отношение на едната, света, съборна и апостолска Църква датира от ХVІ-ХVІІ в. насетне.

Определението „старостилна” визира популярен у нас отличителен белег в литургичната практика на Църквата, която от VІІ в. до 20-те години на миналия век се осъществява повсеместно според календарно-пасхалистичната система на Великия индиктион. Макар и некоректни от строго еклесиологично гледище, допълнителни определения по отношение на Църквата се появяват в едно или друго историческо време. Както е известно, Католичната (Православната) Църква започва да се нарича „източна” в противовес на западната, т.е. Римокатолическата църква. През ХVІІІ-ХІХ в. Руската Православна Църква се назовава „Гръко-руска” „Източно-православна” и дори „Руска църква според гръцкия закон”.

Поместни църковни структури получават едни или други допълнителни определения и поради възникващи църковни проблеми, като се отчита политическата и правната ситуация в отделните страни. Например от 1996 г. в Естония съществуват успоредно две поместни православни църкви в рамките на т. нар. официално православие. Едната се нарича „Естонска православна църква” и е самоуправляваща се поместна църква в рамките на Московската патриаршия. Другата се нарича „Естонска апостолска православна църква” и е автономна поместна църква в състава на Константинополската
патриаршия; към нея се числят клирици и миряни, напуснали Естонската църква в юрисдикцията на Московската патриаршия.
И нямам страх от нищо, когато Ти си с мен!
Аватар
Theodora V
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2338
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 792 times
Been thanked: 889 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква
Характер: вярна

бyтoн зa coциaлни мpeжи

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 13 Май 2016, 22:40

Томина Неделя. Антипасха. Св.ап. и евангелист Марк, 2016 г.

http://hram-uspenie-bogorodichno.org/28 ... 1%80%D0%BA

Изображение

Изображение

Изображение
И нямам страх от нищо, когато Ти си с мен!
Аватар
Theodora V
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2338
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 792 times
Been thanked: 889 times
Автор на темата
Пол: Жена
църква: Православна църква
Характер: вярна

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 07 Апр 2017, 19:04

Лично на мен старостилците много ми заприличват на адвентистите. Едните са се хванали за съботата, а другите за календара. Сякаш не вярата, а дните и датите са от първостепенно значение.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3154
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 421 times
Been thanked: 295 times
Пол: Мъж

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 08 Апр 2017, 12:57

Александър » Вчера, , 19:04 написа:Лично на мен старостилците много ми заприличват на адвентистите. Едните са се хванали за съботата, а другите за календара. Сякаш не вярата, а дните и датите са от първостепенно значение.


Изобщо не може да се сравняват по тоя начин.


Освен това имат един аргумент, който макар, че не се знае точната дата на раждането на Исус, го цитират често, та и аз да го използвам сега като днес примерно да ви честитя рождения Ви ден братя Александър и stucyte, какво значение има за вас кога е точно, важното е да се отбележи и празнува...
Библията не е произволна съвкупност от истини, които да приемаме въз основа на авторитета на Църквата или на външни чудеса. Тя се доказва пред хората чрез чистата си осветеност, чрез отклика на осветената от Божия Дух душа на гласа на същия Дух, Който говори от страниците й.
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 2732
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1474 times
Been thanked: 1140 times
Пол: Мъж

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 08 Апр 2017, 13:14

Това са две съвсем различни неща, които не могат да се сравняват. Празнуването на рожденните дни, е светски обичай, традиция, и няма никакво отношение към живота ни като християни.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3154
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 421 times
Been thanked: 295 times
Пол: Мъж

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 08 Апр 2017, 13:21

Александър » преди 4 минути написа:Това са две съвсем различни неща, които не могат да се сравняват. Празнуването на рожденните дни, е светски обичай, традиция, и няма никакво отношение към живота ни като християни.


Така е, но има един свещеник от старостилна църква, който често използва това и в книгите му и в някое интервю.
Библията не е произволна съвкупност от истини, които да приемаме въз основа на авторитета на Църквата или на външни чудеса. Тя се доказва пред хората чрез чистата си осветеност, чрез отклика на осветената от Божия Дух душа на гласа на същия Дух, Който говори от страниците й.
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 2732
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 1474 times
Been thanked: 1140 times
Пол: Мъж

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

Мнение Номер:#  Мнениеот Cyril » 08 Апр 2017, 13:57

Проблема при старостилците е следния: искат те да са продължението на БПЦ и има много задкулисни истории за приватизации на имоти на Св.Синод от страна на старостилци и дори самите старостилци до известна степен ненавиждат обикновените православни само заради някакъв календар. Без значение е календара. За мене не е проблем дали сме 2017 според Грегорианския календар или 5777 според еврейския, няма значене.
„Не е велико дело да твориш чудеса, не е велико дело да виждаш ангели; велико дело е да виждаш собствените си грехове.” Св. Антоний Велики
Аватар
Cyril
Редовен
Редовен
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Яну 2017, 13:40
Has thanked: 124 times
Been thanked: 291 times
Пол: Мъж
Характер: Християнин

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 08 Апр 2017, 14:25

Не знам дали ненавиждат обикновените православни миряни; по-скоро ги считат за заблудени и се стремят да им докажат, че именно те, пазещите стария стил са "правоверните". Около техната регистрация и Росен Сиромахов,( понастоящем Триадицки епископ Фотий ) има доста мистерии в началото на 90-те години. Преди 1989 г. на разположение на "старостилците", които тогава не бяха отделени, но се ползваха с някакъв търпимост, беше само Княжевския манастир "Покров Богородичен". Явно около разкола ( макар, че това не беше разкол ) в БПЦ по това време, успяха да вземат някой имот.
Всъщност преди 1989 г. много хора бяха старостилци. Баба и дядо също бяха такива, празнуваха по стария календар. Например Рожедство в нашето семйство се отбелязваше на 7 януари Едва през 1990 г., когато стана официален празник и ние преминахме към новия стил.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3154
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 421 times
Been thanked: 295 times
Пол: Мъж

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 08 Апр 2017, 14:46

Истината е, че старостилците считат останалите православни християни за отстъпници, аргументирайки се с Даниил 7:25
"Той ще говори думи против Всевишния, ще изтощава светиите на Всевишния, и ще замисли да промени времена и закони; и те ще бъдат предадени в ръката му до време и времена и половина време."
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7318
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1198 times
Been thanked: 1072 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Re: БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА СТАРОСТИЛНА ЦЪРКВА

Мнение Номер:#  Мнениеот Cyril » 08 Апр 2017, 15:30

Същия стих, с който и адвентистите се аргументират за промяната от събота на неделя :D
„Не е велико дело да твориш чудеса, не е велико дело да виждаш ангели; велико дело е да виждаш собствените си грехове.” Св. Антоний Велики
Аватар
Cyril
Редовен
Редовен
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Яну 2017, 13:40
Has thanked: 124 times
Been thanked: 291 times
Пол: Мъж
Характер: Християнин

Следваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

16 потребители са разглеждали темата: Гост (2), Гост (2), AwarriorofChrist (1), Cyril (9), Hatshepsut (1), Theodora V (6), Todor Andonov (2), bolgaroliub (10), for_the_truth (2), garich (1), messianic (3), spravedliv (4), stucyte (12), Александър (11), Милко (4), Стефан Чаков (1)


Назад към Православна църква