ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 19 Сеп 2017, 16:25 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Как четете електронни книги

[ Facebook коментара]

За всичко, за което няма отделен форум.

Re: Как четете електронни книги

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 27 Авг 2015, 21:19

Аз също предпочитам книга на хартия. Хартиената книга обаче в днешни дни се превърна в лукс... Не заради ценовата й стойност само. Поп-културата инициира и задълба размиването на ценностите, както знаем. То пък, от своя страна, повлия много аспекти на нашия живот. Непрекъснат е процесът и влече след себе си все повече и повече последствия. Дали можем да определим преобладаващата част от тях като негативни за личността, е друга тема.
Във връзка с конкретната тема, ще си позволя един цитат:

"Идва ли смъртта на книгата такава, каквато я познаваме? Ще я видим ли удавена в морето от електронни устройства, предлагащи все повече и все по-разнообразни забавления, включително и четене на книги? Какво ще стане с добрата, стара хартиена книга? Способни ли са новите технологии да я погребат изцяло в миналото?

Разбира се, това са само част, но най-често задаваните въпроси, пред които са изправени днес писатели, читатели, учители, ученици, преподаватели, студенти, журналисти, редактори, но също и компютърни специалисти, издатели, бибилотекари, социални изследователи, маркетолози, литературни критици, книгоразпространители... Различни хора, различни групи, различни интереси, което означава, че еднозначните отговори са невъзможни също толкова, колкото и категоричните, и че едва ли можем да направим друго освен да изброим и опишем повече факти, които да ни помогнат да наклоним везната в едната или другата посока. Но това означава също, че търсенето на отговорите не може да се основава само на една гледна точка или един единствен подход, а трябва да оставя винаги открита възможността и за алтернативни допускания. Т.е. че говорейки за книги, ние говорим същевременно и за Книгата с главно „к”, за историята, развитието и състоянието на един социокултурен феномен, който - както всеки социокултурен феномен - има своите различни аспекти като източник на познание, но и на власт, средство за забавление, но и за печалба, всеки един от които е бил повече или по-малко доминиращ над останалите според епохите и нравите.

Какво е знаковото днес, което определя отношението на съвременните хора към книгите? Дали това е зрелищната битка на световния книжен пазар, която се води срещу класическата книга, атакувана от всевъзможни устройства за четене и чиито изход ще покаже, дали хартиената книга ще бъде изтикана в маргиналиите на живота, така както навремето печатната книга изтиква ръкописите?
Преди това обаче стои въпросът, вещ ли е книгата, защото неговият отговор не зависи от четящите устройства и пазарните битки, които са само средства на целите, преследвани от хората, когато пишат и четат и на които са служили, служат или ще служат писането и четенето. В отговор на този въпрос историците на писмената памет ни предлагат своя разказ за книгата като натрупана през вековете мъдрост, но също и като пътуващо знание и уникат.

Книгата, такава, каквато я познаваме, възниква в ранните векове на християнството, като дом на Божието Слово, като място, в което се полага и съхранява единствената тогава възможна Истина. Книгата или Кодекса, както се е наричала тя през Средновековието се счита, че е феномен на християнството, макар че тази форма – блокче, комплектувано от дървени таблички, покрити с восък, съществува от Античността. Първите векове на християнството материалът (папирус), върху който са писали дотогава и формата му (свитъка) се сменя и се появява и познатата ни днес форма на книгата. Новият материал, направен от обработена кожа от различни животни е бил много практичен, гъвкав, не е попивал мастилото, давал е възможност да се пише двустранно, да се огъва листа няколко пъти и да се съединява в тетради, а когато текстът върху пергамента се е повреждал – да се изтрие и отново да се пише върху него. Тези пергаменти “втора употреба”, а понякога и “трета” са се наричали палимпсести. Пергаментът, по-късно хартията (след XII в.) осигуряват изключително продължителен живот на ръкописите, на този предмет, който се е възприемал като тяло, като дом на Словото (Логоса), живот извън нашите оскъдни представи. Книгите, най-ранните от които възлизат към I-II в. от н. е. скоро ще навлязат в своето трето хилядолетие. И ако ги погледнем с очите на тези, които са ги писали, за които създаденият от Бога свят се е възприемал и като “супер, хипер” текст, то казаното от Блажени Августин, че “Вселената е огромен текст, написан от Божията десница”, в действителност илюстрира основното предназначение на книгата – да носи, пази и препредава човешкия опит и мъдрост...(http://chetene.bnt.bg/bg/interview/view/9).

От друга страна, всяка писана на ръка книга е безценна, защото е уникат, представлява уникален предмет (уникум), тъй като никой друг не може да му прилича напълно и като всички редки предмети, е изключително скъп, луксозен продукт, както се казва днес, тъй като една голяма пергаментна книга (примерно 30 х 40) от около 400 страници е струвала от 14 до 26 златни монети.

(...) Самият аромат на хартия и печатарско мастило е приятен, опияняващ за мнозина, за които няма по-любимо нещо за четящата ни физика от твърдото тяло на книгата, извикващо асоциацията за четенето като за своеобразен ритуал и свещенодействие, за това, че ние имаме навика и обичаме да четем на определени места, по определено време, точно определени неща в зависимост от това, къде се намираме, как се чувстваме и от какво се нуждаем...От това гледище традиционната хартиена книга и издания изглеждат незаменими и незастрашени от технологиите, така както радиото, телевизията и вестниците продължиха да съсъществуват паралелно със своите електронни варианти, а дигитализацията доведе вместо до изчезването на хартията в офисите, както се очакваше, до по-доброто й рециклиране и до това, че сега можем да разпечатваме на хартия дори електронните си съобщения. Към това следва да се добавят резултатите от проучвания, според които четенето на електронна книга е по-бавно от четенето на хартиения й вариант. И не само, защото и усещането е различно: по различен начин ние попиваме съдържанието от хартиен носител и по друг - от трепкащ дисплей, макар че в класацията по приятност на усещането води четенето на iPad, а хартиената книга е едва на 3-то място. Причината: тяхната несетивност поради това, че са само сбор от бинарни единици и нули, превръщани в букви от софтуер, не позволява да бъдат пипнати и усетени, прави ги неспособни да създават спомени, така както хартиените.

(...) Книгата може да се даде на заем за четене на приятел, за разлика от електронните четци, които не могат да се препродават или дават под наем, освен ако наемателят им също не притежава електронен четец, който все още са скъпо удоволствие за мнозина. От друга страна, многобройните електронни формати предизвикват основателните подозрения, че и тях може да ги сполети краткия живот на mp3-ойките в резултат на бързия триумф на плейърите. При това книгите не са като музиката – свалянето на “нелегални” mp3-ойки популяризира изпълнителите и ги радва с повече печалби от концерти. Докато качената в интернет версия на писмено произведение издателите усещат като заплаха за печатния му оригинал.(...)"
Източник: http://spisanie.virtualna-kultura.com/s ... =11&id=315
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Как четете електронни книги

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 27 Авг 2015, 21:52

Йоланта, с всичко това, което изтъкваш като предимства на електронната книга, аз съм напълно съгласна. Както смятам, че и всеки ще се съгласи. Да, хартиените книги са тежки, заемат място, че дори и се "изхабяват", ако се предават от ръка на ръка. И т.н., и т.н.
Има и друго - в такъв случай ти си един от хората, на които четенето на екран не им пречи /за което аз най-благородно ти завиждам.../. Знаеш ли какъв проблем ми е на мен напр., както не съм особено добре с очите и ВЕЧНО имам проблеми - зачервяване, сълзене и какво ли още не, да чете от екран... Много е неприятно. Да не говорим, че понякога и глава ме е боляла след като съм се взирала в екрана часове наред.
Да, електронните четци имат екстри, не предразполагат към подобни неща. Аз също си купих Киндъл четец в 2011 г. с надеждата да ми замести хартиената книга. Четох известно време, но... не знам... Не ми е същото. Може и да се дължи на някаква закостенялост от моя страна, знам ли. Но просто не чувствам четенето /като ритуал да кажем/ по същия начин. Иначе да - по-практично е, разбира се, да се чете е-книга. В смисъл "по-спретнато" e, ако мога така да се изразя.
Аз обаче не и не. :) Все и все хартиени издания купувам. Явно е въпрос на вкус, да кажем... Иначе какво лошо да има - и в двата случая - няма какво. Може би някои хора по-бързо се приспособяват. При други не е така... Различно е просто. Така си мисля на основата на моя личен опит поне. :)
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Как четете електронни книги

Мнение Номер:#  Мнениеот Георги Георгиев » 27 Авг 2015, 22:02

Аз съм чел доста малко книги в живота си. Но ако мога да дам мнение, на мен също четенето на книга хваната в ръка, на хартия, е много по-приятно и хубаво от колкото човек да гледа в лаптоп/компютър. Не знам дали съм прав, но мисля и че е по-безвредно за очите четенето от хартия. Колкото за кое е по-удобно, според мен зависи. Например човек ако има Библията, може да си легне и да я чете легнал без никакъв проблем, но ако трябва да я чете от лаптоп/компютър това при много голяма вероятност би означавало, че трябва да чете седнал на стол, взиращ се в компютъра/лаптопа си. И като цяло някак си четенето на книга в хартиен вариант ми изглежда много по-истинско, от колкото четенето на книга от компютър/лаптоп - и това при положение, че почти цял ден и нощ не ставам от лаптопа ми.
Християнски видеоклипове, филми и музика

Псалми 119:71 Добре ми стана, че бях наскърбен, За да науча Твоите повеления.
Аватар
Георги Георгиев
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 1929
Регистриран на: 09 Дек 2013, 12:08
Has thanked: 29 times
Been thanked: 43 times
Пол: Мъж

Re: Как четете електронни книги

Мнение Номер:#  Мнениеот Георги Георгиев » 28 Авг 2015, 00:40

iolanta написа:Георги ,ако си ми син ,много ще те нахокам ,дето четеш Библията легнал.На моите съм казала ,че трябва уважение към Божието слово.Като го четат да не са легнали, нито да ядат. Все пак -респект към Бог да има.


Докато пишех горният ми коментар, ми мина през ума въпрос, дали това, че че съм чел Библията легнал е правилно и дали коментара, който написах (в койт описах, че съм чел Библията легнал) е правилен. Никога не съм се замислял сериозно относно това.
Християнски видеоклипове, филми и музика

Псалми 119:71 Добре ми стана, че бях наскърбен, За да науча Твоите повеления.
Аватар
Георги Георгиев
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 1929
Регистриран на: 09 Дек 2013, 12:08
Has thanked: 29 times
Been thanked: 43 times
Пол: Мъж

Re: Как четете електронни книги

Мнение Номер:#  Мнениеот garich » 28 Авг 2015, 15:28

Чел съм електронни книги на електронен четец, лаптоп и таблет, така че смея да твърдя мога да направя доста добро сравнение.
Първо трябва да отбележа, че хартиеният вариант на една книга е за предпочитане. Електронните книги имат някои предимства, но крайният резултат лично за мен винаги ще е в полза на хартията.

Най-много съм чел ел.книги на букридъри: Kindle и Nook (двата най-популярни в САЩ). Kindle имат предимството на по-голяма онлайн библиотека и като разработка са съвсем малко по-напред от Nook, но пък големият им недостатък е затвореният код (не четат .epub) което причинява неудобството да трябва да конвертираш някои книги с помощта на компютърен софтуер.
В момента ползвам Nook Simple Touch който има предимството на отворения код, но билблиотеката на Barnes & Noble е доста по-скромна от тази на Amazon, почти нямат безплатни и имат много малко евтини книги (под 3$). От Barnes & Noble не съм купувал нищо, от Amazon съм купувал няколко книги на обща ст-ст сигурно не повече от 10$ (+ още десетина безплатни).
Предимството на електронните четци пред всички останали варианти за четене на ел. книга са преносимост, сравнително дълъг живот на батерията (почна по-бързо да свършва, като чета повече и с остаряването на четеца), със сигурност ще ви изкара поне седмица с нормално четене и не на последно място щадящия очите екран с технологията на Adobe - E-ink.

На таблет не съм чел особено много, но е подходящ за книги, които имат приложения (android) за четене. Например много са подходящи любимите ми от едно време книги-игри. Ако книгата има подходящо приложение е къде къде по-голямо удоволствие да я четеш на таблет и да оставиш всички сметки на софтуера. Четенето на таблет е сравнимо с това на телефон, но с по-голям екран.

На компютър чета предимно в интернет-сайтовете. Дали ще четеш книга, интернет-сайт или форум - голяма разлика няма. Предимството е че се поддържат много формати, недостатък е преносимостта (дори и да ползваш лаптоп). Четенето на компютър не изключва четенето на книги под други форми. Естествено недостатък е и взирането в самия екран, което със сигурност уврежда очите.

Ами това е от мен за ел.книги, надявам се да съм бил полезен.
"И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове" (1 Петр. 4:8)
Личният ми блог: http://www.garobg.wordpress.com
Аватар
garich
Редовен
Редовен
 
Мнения: 442
Регистриран на: 21 Авг 2015, 19:21
Has thanked: 17 times
Been thanked: 183 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Методистка църква

Re: Как четете електронни книги

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 16 Май 2016, 22:01

Theodora-Theo написа:Да, електронните четци имат екстри, не предразполагат към подобни неща. Аз също си купих Киндъл четец в 2011 г. с надеждата да ми замести хартиената книга. Четох известно време, но... не знам... Не ми е същото. Може и да се дължи на някаква закостенялост от моя страна, знам ли. Но просто не чувствам четенето /като ритуал да кажем/ по същия начин. Иначе да - по-практично е, разбира се, да се чете е-книга. В смисъл "по-спретнато" e, ако мога така да се изразя.
Аз обаче не и не. :) Все и все хартиени издания купувам. Явно е въпрос на вкус, да кажем... Иначе какво лошо да има - и в двата случая - няма какво. Може би някои хора по-бързо се приспособяват. При други не е така... Различно е просто. Така си мисля на основата на моя личен опит поне. :)


:good:

Все още не съм си взел четец, но определено със телефон, таблет или компютър четенето на Библия и намиране на Книга и Стих от Библията става по-бързо и удобно, особено ако се ползва приложението YourVersion и могат да бъдат четени няколко превода.
Но и аз така, сякаш не чувствам четенето и не "участвам" в това което чета.Но ми се щеше с електронния четец да е по-бързо и удобно, точно както се отварят epub книги на телефон, но светлината от телефона е убийствена просто, само в по-сив фон и допълнителни настройки става за четене.
Изображение
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3251
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Местоположение: Исая 52:11
Has thanked: 1877 times
Been thanked: 1429 times
Автор на темата
Пол: Мъж
Характер: одобрен

Re: Как четете електронни книги

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 16 Май 2016, 22:20

spravedliv » преди 17 минути написа:
:good:

Все още не съм си взел четец, но определено със телефон, таблет или компютър четенето на Библия и намиране на Книга и Стих от Библията става по-бързо и удобно, особено ако се ползва приложението YourVersion и могат да бъдат четени няколко превода.
Но и аз така, сякаш не чувствам четенето и не "участвам" в това което чета.Но ми се щеше с електронния четец да е по-бързо и удобно, точно както се отварят epub книги на телефон, но светлината от телефона е убийствена просто, само в по-сив фон и допълнителни настройки става за четене.


Аз, като си взех, в началото си го ползвах с удоволствие. Но за кратко. Няколко месеца и оттам го съхраних в шкафа. Много рядко се сещам за него. За себе си мисля, че не ми е нужен. Сега, ако трябва да купувам, няма да го направя. :)
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Предишна

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

36 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Гост (2), Гост (2), Гост (2), Гост (1), Гост (3), Гост (1), Гост (2), Гост (9), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Hatshepsut (1), NikolaV (4), Theodora V (7), Watch (1), anah_su_namun (5), bolgaroliub (1), cool (1), garich (2), rex1978 (1), spravedliv (39), stucyte (12), Александър (4), Георги Георгиев (11), Пламен79 (7), Теодор (1)


Назад към Общ компютърен форум

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение