ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 20 Сеп 2017, 12:17 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Разпознаване на духовете

[ Facebook коментара]

Re: Разпознаване на духовете

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 10 Дек 2016, 03:13

Ще си запазя правото тогава да коментирам загадъчността ти в последващи постове. ;) :)
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Разпознаване на духовете

Мнение Номер:#  Мнениеот Теодор77 » 10 Дек 2016, 03:58

Theodora-Theo » преди 3 минути написа:И хайде спри се да обиждаш Светите Отци, моля. Щото на такива сме се начели. Като на теб подобни.


И добре, че ги има! Защото мнозина (не всички) от тези ''светии'' не са никакви светци, нито отци, а измамници и лицемери. Защото ако снимковия материал посочен на по-предишните страници не ти докаже, че символиката ви е изцяло езическа и камъните да проговорят няма да повярваш. Но не това ме засяга, колкото факта, че след приемането на езически философии, символики, богове и т.н. вие проклинате всички вън от църквата - езичниците, евреите и еретиците (които включват всички протестанти, не се лъжете) на вечни мъки заедно с дяволите. Extra Ecclesiam nulla salus - мотото на сектариантството. Вие сте сектанти, а не протестантите, нищо че сте 300 милиона. Защото под Църква вие нямате предвид Невидимото тяло на всички вярващи, а задължително църкви, построени и освещавани върху кости на мъртъвци:

''Правило 7 на Седми Вселенски Събор
Божественият апостол Павел е казал: “Греховете на едни човеци са явни и ги предварят в съд, а на някои отсетне се явяват” (1 Тим. 5:24), понеже след допусканите грехове се явяват и други. След нечестивата ерес на клеветниците на християнството, последвали и други безчестия, защото те не само лишили църквите от украсата с пречисти икони, но са изоставили и други някои обичаи, които трябва да се възобновят, та по такъв начин да има сила и писаното законоположение, и неписаният обичай. Затова, ако някои честни храмове са осветени без мъченически свети мощи, определяме: да се извърши в тях полагане на свети мощи с обичайната молитва. Ако от сега занапред се окаже някой епископ, който освещава храм без свети мощи, да бъде низвергнат като такъв, който е престъпил църковните предания.''

Винаги с иконостаси, икони, олтари, светена вода, свещеници, папи, патриарси, светци, езически календар, стотици езически символи и това всичкото само в екзотериката. И вие не се досещате, че описвам езическа религия. И това не е лицемерие? Всичко, което изброих противоречи на Писанията стига да не го четете винаги чрез ''Светото'' Предание. Ще претендираш ли за необикновеност и неповторимост на религията си пред лутерана, баптиста или който и да е друг?

Аз нямам нищо против православието като религия дори към вашите езически практики, а само против онази сектариантска част, която аз с факти разкривам като лицемерна. Защото ако почнете да мислете и изпитвате за себе си, сами ще разберете кое е истинно и кое полезно, а то е вътре във всички. Още ли настоявате за превъзходство на религията ви?
Аватар
Теодор77
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 666
Регистриран на: 06 Дек 2016, 21:26
Has thanked: 0 time
Been thanked: 137 times
Пол: Мъж
църква: не посещавам

Re: Разпознаване на духовете

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 10 Дек 2016, 11:27

Natanel » Днес, , 03:58 написа:
И добре, че ги има! Защото мнозина (не всички) от тези ''светии'' не са никакви светци, нито отци, а измамници и лицемери.Приятелю, ако за теб църковните светии са измамници, лицемери и каквито и да са друга нископоставена измет, то за нас - православните християни, те са част от малкото стадо Христово, братя и сестри в Христа, които ни служат за пример на подражание и вяра. Като наши братя ние ги обичаме и уважаваме. Затова те моля да се съобразяваш с изказванията си, защото форумът е общохристиянски, а не протестантски, еретически, или окултистки. В процеса на дискусията да се критикува определен догмат - да. Но да се използват обидни думи в разрез с вярата на хората никой от тук пишещите ти съфорумници няма да бъде съгласен и ще търси сметка от администрацията защо не взима мерки! Моля те! Това е първата мярка - да се направи братска забележка. :friends:
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7739
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1488 times
Been thanked: 1309 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Re: Разпознаване на духовете

Мнение Номер:#  Мнениеот Пламен79 » 10 Дек 2016, 11:45

Natanel » Днес, , 00:54 написа:Ако ти си мързелив да го разбереш, то по-добре да остане загадка за теб. Това се отнася за всички, които могат да поглъщат единствено готови мисли на ''свети авторитети''.


Натанел,
смятам, че съм привел всички твои изречения, които имат връзка с отговора на моя въпрос към теб. Пак те моля, ако съм пропуснал нещо, свързано по този въпрос, и е толкова ключово, че възпрепятства да те разбера, приведи ми го измежду всичките ти останали постове. Но аз в тях видях единствено критика срещу всички деноминации и най-вече срещу православието. За деноминации и православие аз и дума не съм отварял. Как може да обясняваш на чия позиция си, чрез критика на останалите. Щом имаш послание към нас, излез на открито и ни го предай максимално ясно, без да го забулваш с такива похвати като критика към "останалите". Не разбирам защо с единствения, който те е разбрал и то частично, трябва да си пишете на "Лични". Ако ти не излезеш с ясна позиция по моя въпрос, то аз ще считам за напред, че твоето послание към нас е отвръщане от православието. Защото, докато правиш неуспешни опити, бегло и с намеквания да ми обясняваш от време на време уж за някаква религия, съвсем явно и открито във всеки твой пост критикуваш православието и изобщо не скриваш неприязънта си към него. Това ли Натанел (от Бога изпратен), е твоята мисия в този форум? Това ли е всъщност твоето послание до нас? Това ли е истинската и древна религия, която имперската Църква е заклеймила и, която е забулена в Тайна от "мъдреците", за да оцелее?
Последно редактиран от Пламен79 на 10 Дек 2016, 12:44, редактиран 1 път общо.
"Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми рече: "Смирението." "
Св. Антоний Велики
Аватар
Пламен79
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2181
Регистриран на: 11 Дек 2014, 21:37
Has thanked: 953 times
Been thanked: 514 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: странен :)

Re: Разпознаване на духовете

Мнение Номер:#  Мнениеот Пламен79 » 10 Дек 2016, 12:00

Natanel » Днес, , 02:09 написа:Пиша, колкото трябва, не желая резюмета, сбити разкази и ревюта, а разбиране от ответната страна. Но май и на теб написаното ти се струва загадъчно, поради което, неразбираемо за мен, обсъждаш само тривиума или моята личност, а не забелязваш големите въпроси и съждения, които съм изложил относно православието.


Започва да ми става ясно защо не желаеш резюметата и сбитите разкази. А именно, за да не бъде разкрита същността на "големите въпроси и съждения", които си изложил относно православието.
"Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: "Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?" Тогава чух глас, който ми рече: "Смирението." "
Св. Антоний Велики
Аватар
Пламен79
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 2181
Регистриран на: 11 Дек 2014, 21:37
Has thanked: 953 times
Been thanked: 514 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: странен :)

Re: Разпознаване на духовете

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 10 Дек 2016, 12:30

Знаеш ли каква е разликата между нас православните и вас, ама имам предвид под "вас" онези фанатизирани и мразещи протестанти, които нямат нищо общо с идеалите, които проповядват... Разликата е, че ние НЕ обиждаме и не използваме нецензурни фрази когато теглим черта на всичките ви измислени интерпретации на Словото. Докато вие сипете хули и обиди на килограм. Доколкото този факт може да говори сам за себе си... аз нямам какво да добавя.

И МНОГО МОЛЯ ДА ИЗБЯГВАШ КВАЛИФИКАЦИИ ОТ РОДА НА (ЦИТИРАМ ТЕ):

"Защото мнозина (не всички) от тези ''светии'' не са никакви светци, нито отци, а измамници и лицемери."
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 832 times
Been thanked: 958 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: Разпознаване на духовете

Мнение Номер:#  Мнениеот Милко » 10 Дек 2016, 14:07

Може би като придобили всяко знание, отново ще игнорирате моето мнение на лаик, но отново ще се реша да го изкажа.

Мисля си кое е по лошо и обидно: прикритата враждебност към правдата или явното изобличение на греха?

Обладаните от дух на идолопоклонство, себевеличаене и гордост просто не искат нито да видят нито да чуят и спора с тях е безмислен .освен:


Матей 17:21
[А тоя род не излиза, освен с молитва и пост].

Признавам си че до сега не съм бил особено старателен в поста и молитвата но обещавам да се коригирам и моля за духовна подкрепа. :heart:
Аватар
Милко
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 836
Регистриран на: 19 Яну 2016, 15:17
Has thanked: 768 times
Been thanked: 465 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: смирен

Re: Разпознаване на духовете

Мнение Номер:#  Мнениеот Теодор77 » 10 Дек 2016, 17:27

Понеже не прочетох никакви аргументи в защита, аз няма какво повече да допълня. Би трябвало да е станало ясно, че екзотеричното православие по нищо не се отличава от една екзотерична езическа религия. Ще трябва пак да отговоря на няколко ad hominem аргументи за да защитя себе си, с което рискувам отново да изглеждам като самоизтъкващ се.

stucyte написа:Приятелю, ако за теб църковните светии са измамници, лицемери и каквито и да са друга нископоставена измет, то за нас - православните християни, те са част от малкото стадо Христово, братя и сестри в Христа, които ни служат за пример на подражание и вяра. Като наши братя ние ги обичаме и уважаваме. Затова те моля да се съобразяваш с изказванията си, защото форумът е общохристиянски, а не протестантски, еретически, или окултистки. В процеса на дискусията да се критикува определен догмат - да. Но да се използват обидни думи в разрез с вярата на хората никой от тук пишещите ти съфорумници няма да бъде съгласен и ще търси сметка от администрацията защо не взима мерки! Моля те! Това е първата мярка - да се направи братска забележка. :friends:


Думата измет не присъства в поста. Аз посочих единствено обективния факт, че са постъпили измамно и лицемерно с догмата Extra Ecclesiam nulla salus. Отречете я.
Ересите включват протестантството, всяко християнско отклонение от догмите на православието се счита от вас за еретическо. Искаш ли да намеря цитати от старците, които се отнасят спрямо протестантите с обидният епитет ''еретик''? Защо ли често премълчаваш във форума този отличителен факт?

Пламен79 написа:Натанел,
смятам, че съм привел всички твои изречения, които имат връзка с отговора на моя въпрос към теб. Пак те моля, ако съм пропуснал нещо, свързано по този въпрос, и е толкова ключово, че възпрепятства да те разбера, приведи ми го измежду всичките ти останали постове. Но аз в тях видях единствено критика срещу всички деноминации и най-вече срещу православието. За деноминации и православие аз и дума не съм отварял. Как може да обясняваш на чия позиция си, чрез критика на останалите. Щом имаш послание към нас, излез на открито и ни го предай максимално ясно, без да го забулваш с такива похвати като критика към "останалите". Не разбирам защо с единствения, който те е разбрал и то частично, трябва да си пишете на "Лични". Ако ти не излезеш с ясна позиция по моя въпрос, то аз ще считам за напред, че твоето послание към нас е отвръщане от православието. Защото, докато правиш неуспешни опити, бегло и с намеквания да ми обясняваш от време на време уж за някаква религия, съвсем явно и открито във всеки твой пост критикуваш православието и изобщо не скриваш неприязънта си към него. Това ли Натанел (от Бога изпратен), е твоята мисия в този форум? Това ли е всъщност твоето послание до нас? Това ли е истинската и древна религия, която имперската Църква е заклеймила и, която е забулена в Тайна от "мъдреците", за да оцелее?


Човекът на ''лични'' не желае да се включи в дискусията. Не мога да ''прояснявам''повече позицията си, защото същевременно тя ще стане още по-неразбираема. Нямам неприязън нито към православните, нито към която и да е друга религия. Писах защо в по-предишни постове.

Пламен79 написа:Започва да ми става ясно защо не желаеш резюметата и сбитите разкази. А именно, за да не бъде разкрита същността на "големите въпроси и съждения", които си изложил относно православието.


Не ти е станало ясно. Точно обратното, за да се разкрие същността на ''големите въпроси и съждения'', които всеки трябва да приложи към религията си.

Theodora-Theo написа:Знаеш ли каква е разликата между нас православните и вас, ама имам предвид под "вас" онези фанатизирани и мразещи протестанти, които нямат нищо общо с идеалите, които проповядват... Разликата е, че ние НЕ обиждаме и не използваме нецензурни фрази когато теглим черта на всичките ви измислени интерпретации на Словото. Докато вие сипете хули и обиди на килограм. Доколкото този факт може да говори сам за себе си... аз нямам какво да добавя.


Аз не съм изложил едно измислено или необосновано съждение, а просто изложих факт. Нека всеки сам да си направи равносметка, лицемерно дело ли е да се смята за превъзходен, изключителен и ''единствено спасен''.

Theodora-Theo написа:И МНОГО МОЛЯ ДА ИЗБЯГВАШ КВАЛИФИКАЦИИ ОТ РОДА НА (ЦИТИРАМ ТЕ):

"Защото мнозина (не всички) от тези ''светии'' не са никакви светци, нито отци, а измамници и лицемери."


Квалификацията беше базирана на снимков, текстов и духовен материал, които всеки може да провери на по-предишните страници. Виждаш квалификацията, а не виждаш делата.
Аватар
Теодор77
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 666
Регистриран на: 06 Дек 2016, 21:26
Has thanked: 0 time
Been thanked: 137 times
Пол: Мъж
църква: не посещавам

Re: Разпознаване на духовете

Мнение Номер:#  Мнениеот stucyte » 10 Дек 2016, 18:38

Natanel » преди 31 минути написа:Думата измет не присъства в поста. Аз посочих единствено обективния факт, че са постъпили измамно и лицемерно с догмата Extra Ecclesiam nulla salus. Отречете я.
Ересите включват протестантството, всяко християнско отклонение от догмите на православието се счита от вас за еретическо. Искаш ли да намеря цитати от старците, които се отнасят спрямо протестантите с обидният епитет ''еретик''? Защо ли често премълчаваш във форума този отличителен факт?


То след епитети като "измамници" и "лицемери" по адрес на светите отци не е необходимо точно думата "измет" да присъства в контекста постинга, за да се подразбира!!! :roll_eyes11: Natanel отново ти припомням, че в дискусиите си трябва да бъдеш толерантен в изказа си спрямо съкровеното верско чувство на останалите твой съфорумници. Сам виждаш, че те реагират и започват да ме сигнализират на лични! Принципно за сега ти пишеш по чисто верски теми и това е правилно и добро за форума, за което ти благодаря! Препоръката ми обаче си остава. Във връзка с общохристиянската насоченост на форума бъди достатъчно тактичен в изказа си! За публично форумно клюкарстване на личностна основа, персонални нападки, личностни "определения" и "обсъждания", грубо отношение, обидни епитети и т.н. до този момент не съм се поколебавал, след като преди това съм давал устно предупреждение, да поставя на нарушителя БАН, което никак не ми е приятно!!! Тази препоръка е напомняне към всички наши съфорумници! Това все пак е най-авторитетния представителен християнски форум в българското нет пространство, а не махленска седянка и ако това се позволява в други форуми тук подобни изяви няма да бъдат толерирани! :thank_youthank_you:
Това, че извън църквата няма спасение е католически догмат, възприет като такъв от едно писмо на свети Киприан Картагенски във връзка с кръщението на еретици в края на 3-ти век. Повечето католически догматисти стигат и по-далеч с разбирането си, че "който не е във видимото католическо църковно общество е задължително проклет от Бога"... В Православието това кредо не е въздигнато в степен на догмат, но е позиционен извод от 9-тия член на Символ Верую. Така, че няма какво да отричам, както няма и причина да го отричам. Истината не се отрича. Дори ще добавя едно изречение от труда на проф. прот. Георги Флоровски от неговото съчинение "Соборност Церкви": "Извън Църквата няма спасение, защото спасението е Църквата." Професорът има в предвид, че Царството Божие ще бъде съставено от християни, членове на Неговата Църква, от което следва, че спасението означава вечен живот в Христовото Царство - Църквата. Дали и други, непредставени в Православието лица ще бъдат спасени и допуснати като граждани на Божието Царство е само Божия работа, а не човешка, защото Божите мисли и пътища не са като човешките. На база на някои библейски места повечето православни богослови не отричат съвсем и тази възможност, защото знаем, че за Бога невъзможно няма. Това обаче, също не е православен догмат, а богословско мнение. Въпрос на по-широки богословски разбирания или верско тесногръдие.
Цитат от светите отци за отнасянето на тази доктрина към протестантите не можеш да намериш, защото до края на вселенските събори, а това според повечето православни патролози е светоотеческия период, протестантизъм в света не е съществувал. За ересите и еретиците до тогава има - да: свети Викентий Лерински, свети Поликарп Смирненски, свети Ириней Лионски, св. Григорий Богослов, св. Кирил Йерусалимски и други.
А дали премълчавам нещо или не - това е въпрос на личен такт, продиктуван от любов към всички дългогодишни мой съработници в нашия форум, както и предстоящи такива, и е само в интерес на мира, и развитието на форума, за който като администратор нося отговорност, за разлика от обикновените потребители.
Специално за това, което по-горе ме осъждаш така категорично съм дал достатъчно ясни и категорични обяснения в: viewtopic.php?f=90&t=2929#p15927 ; viewtopic.php?f=23&p=30821#p30821 ; viewtopic.php?f=85&t=6859&p=41645#p41645 ; viewtopic.php?f=11&t=9419&p=69218#p69218
Това са по-големите, но не единствени места, където на фона на многоликостта на деноминираните християнски общества съм обсъждал уникалната и благодатна изключителност на православната еклесия/Църквата Христова/.
" И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него." /1Иоан 4:16/
Аватар
stucyte
Служител
Служител
 
Мнения: 7739
Регистриран на: 11 Окт 2012, 17:48
Has thanked: 1488 times
Been thanked: 1309 times
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: любопитен

Re: Разпознаване на духовете

Мнение Номер:#  Мнениеот Теодор77 » 10 Дек 2016, 20:45

stucyte написа:То след епитети като "измамници" и "лицемери" по адрес на светите отци не е необходимо точно думата "измет" да присъства в контекста постинга, за да се подразбира!!! Отново те призовавам да бъдеш тактичен в изказа си спрямо съкровеното верско чувство на останалите твой съфорумници. Ти иначе пишеш по чисто верски теми и това е правилно и добро за форума, за което ти благодаря! Препоръката ми обаче си остава. Във връзка с общохристиянската насоченост на форума бъди достатъчно тактичен в изказа си! За публично форумно клюкарстване на личностна основа, персонални нападки, личностни "определения" и "обсъждания", грубо отношение, обидни епитети и т.н. до този момент не съм се поколебавал след като преди това давал устно предупреждение да поставя на нарушителя БАН, което никак не ми е приятно!!! Тази препоръка е напомняне към всички наши съфорумници! Това все пак е най-авторитетния християнски форум в българското нет пространство, а не селска седянка!


Не ги възприемам като измет. Защото под думата ''измет'' повечето хора разбират ''утайка'' на обществото в смисъл на отхвърлени, а ''светите'' отци са били далеч от това определение. Те са били точно висшата класа на обществото по тяхното време - образовани и богати, а също така и много почитани. Империята е била принудена да им дава такива привелигии, че даже и императорите са били задължени да им се покланят, разбира се реципрочно и църквата на държавата с... молитви. Ако под ''измет'' имаш предвид морално деградирали, аз мога да се съглася донякъде с това определение, но само в частност някои (изпъкващите, които са запомнени) от присъстващите на съборите, тъй като съм много добре запознат с какви подкупи, мъчения, заточения, убийства и скандали се славят напр. ''св.'' Констанстин ''Велики'' или ''св.'' Кирил Александрийски (не и в житията ви, които днес всеки може да прочете и сравни истинската история от историческите данни и карикатурната, написана от агиограф).

Също така, не мога да не отбележа някои от техните постижения в използването на езически философии, науки и ритуали. Но измамата направена с разделението на клир и миряни е толкова изкривяваща, че православните днес мъчно ще се изправят. А невежеството за езотеричната доктрина постепенно е преминала и в клира, може би оттам идва недоразумението ви относно произхода на символите, светиите и ритуалите. Много от свещениците ви използват религията за собствени облаги, трудно ще си променят ''догмите'', тъй като рискуват да загубят прехраната си.

Стуците, то може и епитета ''рожби ехиднини'' да се е сторил на някои като необщоюдейски, ''клюкарски'' или ''селски'' през I-ви век, но това не променя истините, които са станали известни и освобождаващи. Защото едно е да клеветиш, а съвсем друго е да назовеш и опишеш. А аз направих второто. Дали ще ми сложиш бан е изцяло твой избор на администратор. Но ще те помоля, да не го сториш в стила на ''велик инквизитор'', а поне да запазиш постовете ми, защото могат да послужат на някого.

stucyte написа:Това, че извън църквата няма спасение е католически догмат, възприет като такъв от едно писмо на свети Киприан Картагенски във връзка с кръщението на еретици в края на 3-ти век. Повечето католически догматисти стигат и по-далеч с разбирането си, че "който не е във видимото католическо църковно общество е задължително проклет от Бога"... В Православието това кредо не е въздигнато в степен на догмат, но е позиционен извод от 9-тия член на Символ Верую. Така, че няма какво да отричам, както и причина да го отричам. Истината не се отрича. Дори ще добавя едно изречение от труда на проф. прот. Георги Флоровски от неговото съчинение "Соборност Церкви": "Извън Църквата няма спасение, защото спасението е Църквата." Професорът има в предвид, че Царството Божие ще бъде съставено от християни, членове на Неговата Църква, от което следва, че спасението означава вечен живот в Христовото Царство - Църквата. Дали и други, непредставени в Православието лица ще бъдат спасени и допуснати като граждани на Божието Царство е само Божия работа, а не човешка, защото Божите мисли и пътища не са като човешките. На база на някои библейски места повечето православни богослови не отричат съвсем и тази възможност, защото знаем, че за Бога невъзможно няма. Това обаче, също не е православен догмат, а богословско мнение. Въпрос на по-широки богословски разбирания или верско тесногръдие.


Свети Киприян Картагенски е и православен светец. Но не са католиците след схизмата, които първи приемат догмата за отнасяща се към видимата църква, а Киприян в писмо във връзка с кръщаването на еретици от еретици. А много (не всички) православни клирици настояват да се прекръщават всички протестанти и католици. Пример за това е следният сайт, който посочва цитат от свети авторитет за икономията, за която съм сигурен, че можеш да ми напишеш надълго и нашироко за нея:
http://true-orthodoxy-bulgaria.webs.com ... church.htm
“Наречената от тях чрез сатаната икономия ще бъде справедливо да се нарича предтеча на антихриста... Защото постоянно се разпореждат със свещените правила според своите си възгледи и произвол, като господари със слуги и роби”. - св. Теодор Студит

А сега виж какво могат да кажат светите авторитети относно кръщението от католици и протестанти:

''46 правило: “Заповядваме да се низвергват епископ или презвитер, които са приели кръщение или жертва на еретици, понеже: какво съгласие може да има между Христа и велиара? Или какво общо има верният с неверния?”
Тълкувания:
Зонара: Ако някой епископ или презвитер приеме кръстен от еретици... трябва да бъде низвергнат защото дава подозрение, че или мъдрува като тях, или пък до тогава не е бързал да поправи зломислието им.
Аристин: Епископ или презвитер, който не порицава кръщение, извършено от еретици, но го признава..., се низвергва...
Еп. Никодим Милаш: Според учението на Църквата, всеки еретик се намира вън от Църквата, а вън от нея не може да има... истинско кръщение...и изобщо никакви истински тайнства.
Протопр. Георги Граббе (еп. Григорий): Това правило като че директно е насочено срещу съвременните икуменисти, които признават кръщението на всички еретици, извършено даже от крайни протестанти. Такова учение сега се усвоява и от католическия икуменизъм... В коментара си на това правило еп. Йоан Смоленски пише: “Апостолското правило посочва едно важно основание за отхвърляне на еретическите свещенодействия: това, че в ересите няма и не може да има свещенство, а само лъже-свещенство. Това става защото с отделяне на другомислещите от Църквата в тях се прекъсва апостолското приемство на свещеноначалието, единствено истинското, а заедно с това се пресича и приемството на благодатните дарове на Св. Дух в тайнството свещенство; следователно служителите на ереста, тъй като нямат върху себе си благодат, не могат и да я преподават и на другите,... не могат и да направят истински и спасителни извършваните от тях обреди. Затова еретиците се кръщават, когато стават православни.”

47 правило: “Епископ или презвитер, ако отново кръсти някого, който е действително кръстен (т.е. кръстен е в истинската Христова Църква), или не кръсти осквернен от нечестиви (т.е. от еретици), да бъде низвергнат понеже се е надсмял над Кръста и смъртта Господни и не е различил свещеници от лъже-свещеници”
Тълкувания:
Зонара: Едно кръщение е предадено на християните. И така, който има кръщение според преданието на божествените апостоли и отци (защото това означава “действително”, слав. – по истине, гр. – kata alitheian), нечестиво е отново да се прекръщава. Също нечестиво е да не се прекръщават кръстените, които правилото нарича осквернени, защото еретическото кръщение е нечисто и подхвърля на голяма отговорност. Затова правилото и повелява да се подхвърлят такива на низвержение – един за туй, че въпреки църковното предание е извършил две кръщения, а друг за туй, че не е умил с божествената баня човека, осквернен с беззаконно кръщение... те се считат достойни за низвержение защото не различават благочестивите (православни) свещеници от лъже-свещениците (еретици)...
Еп. Никодим Милаш: ...От истинското кръщение, правилото различава лъжливото кръщение, което не е извършено от православен свещеник според учението на Църквата и което не само не очистя човека от греха, но напротив, осквернява го. (По-нататък в тълкуванието си, еп. Никодим изказва възгледа, че това правило счита за невалидно кръщението само на еретици от апостолско време, отхвърлящи основните истини на вярата и в никой случай то не може да се отнесе към кръщението на римокатолиците, например. Учудващо е, че такъв виден канонист не отчита не само изопачаването на формата на кръщението у римокатолиците – а именно чрез обливане или поръсване, но и съществените им отклонения от спасителните верови истини на Православната църква.)''

Изглежда има и снизходителност в някои случаи:

''7 правило на ІІ Вселенски събор: “Ония, които от еретици се присъединяват към православието..., приемаме по следния начин: ариани, македониани, саватиани, новациани (чисти), четиринадесетдневници и аполинариани, след като заявят писмено и прокълнат всяка ерес..., приемаме чрез запечатване, т. е. като помазваме със св. миро отначало челото, после очите и пр. и казваме “печат дара Духа Светаго”''

Има две противоположни мнения по един и същ проблем? Но “Наречената от тях чрез сатаната икономия ще бъде справедливо да се нарича предтеча на антихриста... Защото постоянно се разпореждат със свещените правила според своите си възгледи и произвол, като господари със слуги и роби”. - св. Теодор Студит
И аз оставам неразбрал, както и клира на православието, трябва ли да се кръщават еретиците. И трите ''апостолски'' правила са приети ''със Светия Дух'' или?

stucyte написа:Цитат от светите отци за отнасянето на тази доктрина към протестантите не можеш да намериш, защото до края на вселенските събори, а това според повечето православни патролози е светоотеческия период, протестантизъм в света не е съществувал. За ересите и еретиците до тогава има - да: свети Викентий Лерински, свети Поликарп Смирненски, свети Ириней Лионски и други.
А дали премълчавам нещо или не, е продиктувано от любов към всички дългогодишни мой съфорумници, както и настоящи такива и е само в интерес на мира и развитието на форума, за който като администратор нося отговорност, за разлика от обикновените потребители.
Специално за това, което по-горе ме осъждаш така категорично съм дал достатъчно ясни и категорични обяснения в: viewtopic.php?f=90&t=2929#p15927 ; viewtopic.php?f=23&p=30821#p30821 ; viewtopic.php?f=85&t=6859&p=41645#p41645 ; viewtopic.php?f=11&t=9419&p=69218#p69218
Това са по-големите, но не единствени места, където на фона на многоликостта на деноминираните християнски общества съм обсъждал уникалната и благодатна изключителност на православната еклесия/Църквата Христова/.


Е, всяка религия е различна с нещо, но кое е това, което трябва да ме накара да избера твоята? Страх от ада? Имах предвид Истина.
Аватар
Теодор77
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 666
Регистриран на: 06 Дек 2016, 21:26
Has thanked: 0 time
Been thanked: 137 times
Пол: Мъж
църква: не посещавам

ПредишнаСледваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

50 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Гост (1), Гост (2), Гост (3), Гост (1), Гост (14), Гост (2), Гост (3), Гост (2), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (50), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (3), Гост (1), Гост (3), Гост (1), Гост (2), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (3), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), ATOM (1), AwarriorofChrist (1), Barbed_Rose (1), Galia (12), Hatshepsut (1), Kolyo.Slavov (1), Kosta (1), ... [view more]


Назад към Евангелска Петдесятна църква