ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 23 Окт 2017, 10:40 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

И днес има мъченици ради Христа

[ Facebook коментара]

И днес има мъченици ради Христа

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 02 Яну 2017, 15:14

Още през 1999 година започнаха масовите разрушения на християнски храмове
Георги Сенгалевич

Изображение
(Продължение )


В люлката на сръбското православие и народност до момента са убити над 1200 сърби, опожарени или напълно унищожени са над 200 църкви и манастири, някои от тях паметници на културата от XII – XIV в. Това са престъпления не само срещу един народ, но и срещу общочовешкото културно наследство. В столицата на областта – Прищина, до 2000 г. са живели над 40 000 сърби, от които днес са останали не повече от 100, изолирани в малко гето. Осквернени са десетки сръбски гробища, като много от гробовете са разкопани, а костите – разхвърляни незнайно къде. Надгробните плочи са изпотрошени, очите на фотографиите на покойниците – избодени. В този косовски ад дори мъртвите са подложени на насилиеЕдинственият сръбски вестник „Глас Jуга“ ежедневно публикува информации за изнасилвания на сръбски момичета, за жестоки убийства на православни духовници, за кланета, разстрели и бомбени атентати. Навсякъде цари страх и ужас пред албанския тероризъм, и то в ХХI век! Дори катедралната църква в Прищина е превърната в обществена тоалетна! Масовите разрушения на християнски храмове започват още през 1999 г. Тогава албанците опожаряват манастира „Св.Троица“ от XIVв., а през юли той е напълно разрушен с експлозиви. Тогава и манастирите „Св.св. Козма и Дамян“ в Зочище, „Успение Богородично“ край Сува река, „Св.Марко“ край Призрен – все паметници на православното изкуство от XIV век, представители на Рашката архитектурна школа. През 1999 г. е взривена и катедралата в Дяковица, а албанското население организира празненства в чест на това събитие. На 2 юли по време на митинг в Прищина, воден от терориста от АОК Хашим Тачи, е демонтиран и осквернен паметникът на сръбския възрожденец Вук Караджич.
Но най-страшен е погромът от 15 до 20 март 2004 г., когато озверелите албански тълпи убиват 19, раняват 900 и прогонват 4000 сърби. В сръбските анклави са опожарени 35 църкви и 1000 домове, както и няколко християнски села, без ефективна намеса от страна на „мироопазващите“ сили. Най-кошмарна е нощта на 17 срещу 18 март. Опожарен е шествековният манастир Девич, а албанските тълпи цяла нощ празнуват унищожението на манастира „Св.Архангели“ край Призрен. Църквата „Св.Богородица“ в Грачаница е изравнена със земята, а общината предвижда да превърне мястото в паркинг. В Призрен друга албанска тълпа опожарява епископската резиденция , храма „Св.Георги“от XIX век и православната семинария „Св.св.Кирил и Методий“. Наред с другите православни църкви е запалена и катедралата „Св.Богородица“- уникална трикорабна петкуполна базилика от X век. Тук през XIV в. твори византийският живописец и представител на Македонската стенописна школа Михаил Астрапас. Наред със силно застъпената византийска ренесансова тенденция впечатление правят изображенията на редица сръбски крале. Това, което дори турците не са посмели да докоснат, вече е унищожено от албанските вандалиНа 17 март албанците унищожават напълно сръбското село Свиняре. В град Косово поле пък албанска тълпа опустошава сръбското училище, болницата и десетки домове. Същото се случва в нощта на 17 срещу 18 март и в Гниляне. Някога тук са живели над 20 000 сърби, а към днешния момент градът вече е етнически прочистена зона. В град Косовска Митровица, поделен на северна сръбска и южна албанска част, също избухват сблъсъци около моста, свързващ двете части на града. Възпрепятствани от КейФОР да преминат в сръбската част, албанските тълпи се насочват към последният сръбски бастион от южната страна на река Ибър – църквата „Св. Сава“. Пред безучастните чуждестранни войници и тази църква влиза в черната статистика на опожарените храмове. На 21 март албанска озверяла тълпа от 500 души щурмува църквата в Подуево, унищожавайки всичко по пътя си, както свидетелства чешкият офицер Плешер. Той споделя, че веднага им е била издадена заповед за отстъпление. След това албанците се отправят към сръбското гробище, където оскверняват надгробните плочи и буквално вадят мъртъвците от гробовете им.
Въпреки тези нечовешки безчинства, които се извършват в сръбската провинция, международната общност, начело със САЩ и ЕС са твърдо решени да изменят статута на Косово и да го откъснат от Р Сърбия, като променят резолюция 1244 на СС на ООН.
Въпреки че Белград предложи компромисно решение с проекта „повече автономия, по-малко независимост“, западът е твърдо решен да прокара плана на бившия финландски премиер и специален пратеник на ООН Марти Ахтисаари за „контролирана независимост“ на Косово. Това на практика значи появата на ново мюсюлманско формирование в сърцето на Балканитеи на втора албанска държава, която ще бъде средище на албанската мафия и престъпността в Европа, както и разпределителен пункт в търговията с наркотици, оръжие, откраднати коли, трафик на хора и всякаква контрабанда. Така например съгласно меморандума на правителството на Югославия по изпълнението на резолюция 1244 от май 2000 г. през последните години като резултат от отворените граници с Македония и Албания в Косово са вкарани 250 хиляди коли без плащане на мита, повечето крадени от целия регион, които се легализирани от мисията на ООН ЮНМИК и после тръгват по пазарите на региона.
На този зловещ план се противопоставят Русия, Испания, Румъния, Словакия, Гърция, Куба и други. Много от тези държави съзнават, че даването на независимост на Косово е опасен прецедент, който може да предизвика сепаратизъм сред републиките на Руската федерация, баските, каталонците и андалусите в Испания, унгарците в Словакия и Румъния и осъществяване на отработения вече косовски сценарий в Гърция. Освен това тези страни съзнават, че Косово е сърцето на Сърбия. Именно тук е териториалното ядро на сръбската държава в нейния най-голям разцвет през XIV век. Косово е люлката на сръбското православие, на сръбската духовност. То е душата на Сърбия, без която тя не може да съществува като държаваа сръбският народ би загубил своята национална идентичност, защото именно тук са се случили знакови и съдбовни за него събития. Не случайно някогашният химн на страната започва с думите: „Христе Боже, Распети и Свети, сва Србиjа на Косово лети.“Ако тази сръбска провинция получи независимост, това означава не само разпадането на Сърбия като държава, но и отключване на кутията на Пандора и почти безпрепятствено осъществяване на плановете за ислямизация на Балканите. Ето защо е време всички православни страни да се противопоставят остро на геноцида над косовските сърби и удара срещу православието. България също трябва да подкрепи категорично западната са съседка в борбата й да запази 15% от своята територия. Всякаква друга позиция е самоубийствена за нашата страна. Веднага трябва да задвижим дипломатическите си лостове, или поне да се включим в една активна информационна кампания в Европейския парламент например. За да се спаси православието на Балканите е необходим един нов кръстоносен поход за разбиване на всякакъв сепаратизъм, който обаче да бъде насочен и към СС на ООН – там, където враговете на православието днес решават съдбата на южната сръбска провинция.
(Край)
https://sengalevich.wordpress.com/2010/04/page/3/
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3367
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 659 times
Been thanked: 427 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: И днес има мъченици ради Христа

Мнение Номер:#  Мнениеот for_the_truth » 02 Яну 2017, 16:57

bolgaroliub » преди 59 минути написа:За да се спаси православието на Балканите е необходим един нов кръстоносен поход за разбиване на всякакъв сепаратизъм, който обаче да бъде насочен и към СС на ООН – там, където враговете на православието днес решават съдбата на южната сръбска провинция.
(Край)
https://sengalevich.wordpress.com/2010/04/page/3/


Хайде, ако обичате, проверявайте малко какво публикувате. Това (подчертаното) не е ли призив са саморазправа? Това не е ли фанатизъм? И защо е публикувана статия от 2010 г.?? С каква цел? Въпросът е риторичен.
Естествено, че не одобрявам посегателствата и убийствата над християни. Вечна им памет на жертвите! Убийците и организаторите ще си отговарят. Но това ли е начина? Господ Иисус Христос не казва ли да обичаме враговете си, да се молим за тия, които ни пакостят, да правим добро на тия, които ни мразят? Какво пише в Матей 5:38-48?
И още в Евреи 10:30
"30 Защото познаваме Този, Който е рекъл: "На Мене принадлежи възмездието, Аз ще сторя въздаяние"; и пак: "Господ ще съди людете Си"."
И още в Римляни 12 е казано:
"16 Истото един към друг мъдрувайте: не мъдрувайте високи неща, но да се водите по смирените: не имайте себе си за мъдри.
17 Никому не въздавайте зло за зло; промишлявайте това което е добро пред всичките человеци.
18 Ако е възможно, колкото от ваша страна, имайте мир с всичките человеци.
19 Не си отмъстявайте, възлюблени мои; но дайте место на гнева; защото е писано: "Мое е отмъщението, аз ще сторя въздаяние, казва Господ."
20 И тъй, ако е гладен неприятелят ти, нахрани го; ако е жеден, напой го; защото това като правиш ще натрупаш жар на главата му.
21 Не се оставяй да те побеждава злото; но ти побеждавай злото чрез доброто."
В 1 Тимотей 2:1 пише да се молим за всички човеци.

Даже и в утренното правило на православния молитвослов има молитва за отстъпилите от православната вяра, а преди това и такава: "Спаси, Господи, и помилуй ония, които ме мразят и обиждат, които ми правят зло, и не ги оставяй да погинат заради мене грешния. Поклон. "
Защо да не се молим за мир по целия свят, за защита на християните? И на литургия знам, че има части от молитви за мир, но само свещеникът ли да се моли? Само хорът ли да казва "Господи, помилуй"? Не казвам, че абсолютно липсва молитвено участие и от страна на миряните.
Съжалявам, bolgaroliub, но това, което виждам в някои твои постинги, не е духът на Евангелието. Нищо лично. А тази статия според мен е и политическа пропаганда... С това ли трябва да се занимаваме християните? И моля този мой отговор да се приеме като градивна критика, а не заяждане. И искам да предупредя всички, които съзнателно или не, пораждат конфликти и разделения между християните, съзнателно или не служат на духа на антихриста. Трябва всеки от нас да го има в предвид. И с това не призовавам към икуменическо обединяване, а към разбирателство, мир и любов, без компромиси със здравото Христово учение.
Защото мерзост за душата на Господа са:
"17 Надменни очи, лъжлив език, Ръце, които проливат невинна кръв,
18 Сърце, което крои лоши замисли, Нозе, които бърже тичат да вършат зло,
19 Неверен свидетел, който говори лъжа, И оня, който сее раздори между братя."
Дори ако става въпрос за братя в родствен смисъл, то Спасителят казва вече според мен в християнски аспект:
1 Иоаново
"9 Който казва че е във виделина, а ненавижда брата си, в тъмнина е до нине. "
"11 А който ненавижда брата си в тъмнина е и в тъмнина ходи, и не знае къде отхожда, защото тъмнината му е заслепила очите."
3 глава "15 Всеки който ненавижда брата си человекоубийца е; и знаете че никой человекоубийца нема живот вечен да пребъдва в него."
4 глава "20 Ако рече некой: Любя Бога, а ненавижда брата си, лъжец е; защото който не люби брата си когото е видел, Бога когото не е видел как може да го люби?"
Последно редактиран от for_the_truth на 02 Яну 2017, 17:11, редактиран 4 пъти общо.
Аватар
for_the_truth
Inactive for 7 months
 
Мнения: 125
Регистриран на: 11 Ное 2016, 09:35
Has thanked: 72 times
Been thanked: 154 times
Пол: Мъж
Характер: Християнин

Re: И днес има мъченици ради Христа

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 02 Яну 2017, 17:04

152.jpg

как да сложа снимка като вече не може да се редактира освен в тоя пост......
Файлът е достъпен само за регистрирани потребители. За да се регистрирате кликнете тук: КЛИК.
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3367
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 659 times
Been thanked: 427 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: И днес има мъченици ради Христа

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 02 Яну 2017, 17:05

Великолепен пост на for_the_truth. :thank_youthank_you:
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 550 times
Been thanked: 639 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: И днес има мъченици ради Христа

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 02 Яну 2017, 17:13

for_the_truth ти като искаш обичай ги косоварите.......не ме карай и мене да ги обичам....ако е казано че трябва да обичаме враговете се то е казано за личните ни врагове дето ни сами сме си създали и мисля че не се отнася за враговете на Христа и Неговата Църква и за враговете на род и родина. С такива врагове се води битка и не се хленчи .....имаме примера на много светци-войни. Толкова от мен.
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3367
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 659 times
Been thanked: 427 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: И днес има мъченици ради Христа

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 02 Яну 2017, 17:14

iolanta » преди 3 минути написа:Сложих я аз, но ти добре знаеш, че предварително, още като пускаш такива исторически неща, снимката е важна ,даже ако я дадеш само като файл.

ОК-Благодаря.
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3367
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 659 times
Been thanked: 427 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: И днес има мъченици ради Христа

Мнение Номер:#  Мнениеот for_the_truth » 02 Яну 2017, 17:19

Theodora-Theo » преди 10 минути написа:Великолепен пост на for_the_truth. :thank_youthank_you:

Ама ако съм прав и ако Бог ме е употребил в случая, прославете Го, и въздайте Нему слава и благодарности. Аз не искам похвали.
Аватар
for_the_truth
Inactive for 7 months
 
Мнения: 125
Регистриран на: 11 Ное 2016, 09:35
Has thanked: 72 times
Been thanked: 154 times
Пол: Мъж
Характер: Християнин

Re: И днес има мъченици ради Христа

Мнение Номер:#  Мнениеот Theodora V » 02 Яну 2017, 17:29

for_the_truth » преди 5 минути написа:Ама ако съм прав и ако Бог ме е употребил в случая, прославете Го, и въздайте Нему слава и благодарности. Аз не искам похвали.


В този пост ти засегна и един много важен въпрос, а именно: каква е целта, за да се публикуват подобни материали. Българолюб е добър човек, ревностен християнин. Вярата му по всичко личи да е силна. Но, когато започне своята си "пропаганда", тогава вече... за вяра ли говорим... Много съм писала по това, и аз, и той, коментирали сме... До какъвто и да е консенсус не сме стигали. Аз си имам мнение, що се отнася до православна вяра и..., простете за парадокса, политическите и измерения. Но... това е. Мислим с него много различно. И виждаме различно също така.
Аватар
Theodora V
Deactivated
 
Мнения: 2450
Регистриран на: 24 Авг 2015, 11:37
Местоположение: София, България
Has thanked: 550 times
Been thanked: 639 times
Пол: Жена
църква: Православна църква

Re: И днес има мъченици ради Христа

Мнение Номер:#  Мнениеот bolgaroliub » 02 Яну 2017, 17:37

Теодорче много си миличка и ти благодаря за добрите думи....но за каква политическа пропаганда става въпрос тука като бяха съборени стотици православни храмове в Сърбия и бяха избити и продължават да биват избивани сърби заради вярата им....дразни те факта че тия косоварски ислямисти и терористи са подкрепени от така наречения "демократичен4 запад и САЩ и те съдействаха активно за геноцида над сърбите....нали това те дразни...само че аз не получавам заплата от НПО Америка за България и си казвам както мисля и не си кривя душата и съвеста.
Аватар
bolgaroliub
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3367
Регистриран на: 10 Мар 2014, 15:02
Has thanked: 659 times
Been thanked: 427 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Православна църква
Характер: твърд

Re: И днес има мъченици ради Христа

Мнение Номер:#  Мнениеот for_the_truth » 02 Яну 2017, 18:18

bolgaroliub » преди 28 минути написа:for_the_truth ти като искаш обичай ги косоварите.......не ме карай и мене да ги обичам....ако е казано че трябва да обичаме враговете се то е казано за личните ни врагове дето ни сами сме си създали и мисля че не се отнася за враговете на Христа и Неговата Църква и за враговете на род и родина. С такива врагове се води битка и не се хленчи .....имаме примера на много светци-войни. Толкова от мен.


bolgaroliub, понеже ти отдеве написа "толкова от мен" и не исках да те съблазня да пишеш, като ти отговарям. Но ти взе, че написа пост след това.
Затова:Христос призоваваше ли за саморазправа и кръстоносни походи да речем срещу фарисеите, садукеите и книжниците?
Един пример:
"52 И отпрати пред себе си вестители, които отидоха и влезоха в село Самарянско да му приготвят место.
53 Но там го не приеха, защото лицето му бе на пътуване към Ерусалим.
54 И като видеха това учениците му Яков и Иоан, рекоха: Господи, искаш ли да речем да слезе огън от небето и да ги изтреби, както стори и Илия?
55 А той се обърна, та им запрети, и рече: Вие на кой сте дух не знаете;
56 защото Син человечески не е дошел да погуби души человечески, но да спаси. И отидоха на друго село."
По въпроса за враговете - за да не би да бъркам, отворих тълкувания на Евангелията от Матей и Лука от един известен православен църковен писател. Не намерих там подобни разбирания, каквито ти имаш. И трябва да внимаваме кои считаме за врагове.
А Господ не случайно е казал да постъпваме с човеците, както искаме те да постъпват с нас. Сам Господ Иисус Христос, като го разпнаха, каза "Отче, прости им, защото не знаят що правят" (за това ме подсетиха въпросните тълкувания) И св. първомъченик архидякон Стефан се молеше за тия, които го замеряха с камъни.
Естествено, че сме предупредени да страним от еретици, като ги посъветваме веднъж и дваж. Ама не да се избиваме.

Както и да е. Прощавай, ако с нещо съм те засегнал, bolgaroliub. Днес 2 пъти се молих за теб.
Аватар
for_the_truth
Inactive for 7 months
 
Мнения: 125
Регистриран на: 11 Ное 2016, 09:35
Has thanked: 72 times
Been thanked: 154 times
Пол: Мъж
Характер: Християнин

Следваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

13 потребители са разглеждали темата: Гост (4), Hatshepsut (1), Theodora V (5), bolgaroliub (8), for_the_truth (30), garich (1), lazarin1 (14), stucyte (2), Александър (6), Милко (8), Пламен79 (11), Стефан Чаков (1), Теодор77 (3)


Назад към Православна църква

  • ВИЖТЕ ОЩЕ
    Отг.
    Прегледи
     Последно мнение