ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 24 Окт 2017, 01:37 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Ариведерчи, отец Паоло!

[ Facebook коментара]

Ариведерчи, отец Паоло!

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 10 Мар 2017, 19:23

Изображение

Ива Михайлова
10.03.2017

В живота не е като в приказките и историите не винаги завършват с щастлив край. Така е на път да приключи и случаят с отец Паоло Кортези, католическият свещеник от Белене, който реши да приюти семейство сирийци.

След като семейството бе принудено да напусне града, отец Паоло си заминава от България по заповед на началниците си от Ордена на пасионистите.

Един италианец, който обичаше родината ни, наравно със своята, беше по-голям патриот от много българи и направи толкова много за Белене, си тръгва огорчен, че българската действителност не подлежи на промяна.

Паоло Кортези пристига у нас през 2010 година и попада в Белене - един от градовете с най-голяма католическа общност в страната. Но Белене е известно и с друго - местните жители са прогонили няколко католически свещеници, а един епископ за малко да умре, защото му отказват лекарска помощ.


Но отец Паоло е твърдоглав и не се предава. Той вярва, че беленчани са най-добрите българи, а Белене - едно прекрасно място на брега на Дунава. Така представя новата си родина на всички свои приятели в Европа. Довежда стотици чужденци - именно там - в Белене, на брега на Дунава. Дестинация, която иначе не е сред най-посещаваните места от туристите.

Белене е малък град с висока безработица. Мнозина са отишли на гурбет. Много къщи са празни. На отец Паоло му се иска да направи нещо за това място, на което са останали само бабите и децата. Със скромните си възможности открива пицария, която се отварят няколко работни места. Не спира дотук - открива и фурна, за правене на пресен хляб с машини, докарани от чужбина.

В руините на прашните рафтове свещеникът намира стари писма - неиздавана кореспонденция между папа Йоан XXIII и католическия свещеник от Велико Търново отец Карло Раев. Отец Паоло издава писмата в Италия и книгата се превръща в хит на италианския религиозен пазар.

На метри от католическата църква в Белене е затворът - там свещеникът помага на лишените от свобода. Но Белене е и мястото, където хиляди невинни са намерили смъртта си, защото по една или друга причина са се оказали неудобни на комунистическия режим в страната. Място, което до скоро тънеше в треволяк и трънаци, а само враните идваха да отдадат почит на загиналите.

Отец Паоло не може да разбере как целият свят се покланя пред жертвите на тоталитарните режими, а в България стои въпросът имало ли е жертви или не, кой е виновен и трябват ли ни паметници за жертвите на комунизма.

Съвестта му не му дава мира. Пред очите му е образът на Евгени Босилков, който също като него е от ордена на пасионистите, но бива убит от режима заради отказа му да се подчини на комунистите. Името на Босилков, когото папа Йоан Павел II обяви за блажен през 1998 година, не му позволява да стои безучастен.

Така се ражда идеята за построяването на мемориален парк на остров Персин и музей в град Белене, посветени на жертвите на тоталитаризмите през XX век. Желанието е Белене да се превърне в град на паметта, посетителски и образователен център.

Отец Паоло основава фондация, която започва да набира средства за целта, обикаля институциите в България и търси дарители в Европа за осъществяването на проекта.

Боклуците и треволяка от бившите килии на политически затворници са махнати. Там вече има кой да носи цветя. Лека-полека от прахоляка излизат снимки, документи. "Всичко това, което може да помогне да не забравяме, защото народ без памет, е народ без бъдеще" - казва отец Паоло.

Той е убеден, че "страданията и смъртта на тези хора са безценен дар, който трябва да бъде съхранен и предаден на бъдещите поколения". Иска да влезе в контакт с различни фондации, асоциации, паметници, изследователски центрове, музеи в Европа и по целия свят, посветени на културата на паметта за невинните жертви.

Следват изложби, книги, филми... инициативите нямат край.

Отец Паоло докарва в Белене президента Росен Плевнелиев не за поредната първа копка на неосъществената АЕЦ "Белене", а да участва в конференция в памет на жертвите на тоталитаризма. В края на 2016-а Плевнелиев му връчи почетния знак на президента за „заслугите му към развитието на гражданското общество, за значимия му принос за предаването на знанието за тоталитарното минало и всеотдайната работа за почитане на паметта на жертвите на комунистическия режим".

Но малкото крайдунавско градче се оказа не за него. Не за първи път човешката злоба и завист, плюенето по добрите и способните, надделяват над добрите хора. Това българите най-добре го можем.

И не казвайте, че не всички сме такива, защото докато има хора, готови да слязат на площада, за да замерят другите с камъни, ние не можем да сме нация, а само мърша.

Отец Паоло си отиде. Сигурно ще се върне в любимата Италия, в родното Бергамо, където да си добър и честен, да спазваш закона, не е престъпление. И няма да те изгонят за това. Или в някоя енория в Милано, където хората ще могат да оценят свещеника.

А ние? Къде да отидем? Толкова много хора ги е срам от случилото се в Белене, от прогонването на сирийското семейство и от стъпканото с гумени ботуши на площада достойнство на отец Паоло Кортези.

Той си тръгва, след като направи за България много повече от стотици ура-патриоти, взети заедно. Ако те са силни на приказки и на площада, като опрем до делата, никакви ги няма.


Трябва да ни е мъчно за нас. Защото един италианец дойде да ни покаже, че в собствената ни държава честните и свободни хора нямат място. Побеждават тези, които обсебват телевизора и крещят "Смърт на предателите".

След гумите на колата, с която замина свещеника, остава мъглата над Белене. Тя се простира далеч надолу, чак до турската граница. Чака българите да се събудят и да разберат, че нито Европа, нито Русия ще оправят тази територия, наричаща се държава, ако те самите не го направят. За да не изгоним всички добри хора, останали по нашите ширини. Завинаги.


http://www.webcafe.bg/id_65331901_Arive ... tets_Paolo
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3421
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times
Автор на темата
Пол: Мъж

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Ариведерчи, отец Паоло!

Мнение Номер:#  Мнениеот Милко » 10 Мар 2017, 19:53

Не знам дали Ива Михайлова е наша сестра но писаното от нея би трябвало да засрами някои от нас, защото мисля че такова би трябвало да е становището по въпроса на всеки който се нарича с Христовото име.:

Матея 5
46 Защото, ако обичате само ония, които обичат вас, каква награда ви се пада? Не правят ли това и бирниците?
47 И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не правят ли това и езичниците?
48 И тъй бъдете съвършени и вие, както е съвършен вашият небесен Отец. :heart:
Аватар
Милко
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 19 Яну 2016, 15:17
Has thanked: 698 times
Been thanked: 324 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: смирен

Re: Ариведерчи, отец Паоло!

Мнение Номер:#  Мнениеот Александър » 10 Мар 2017, 23:33

Много се зарадвах се след като научих, че този екземпляр е напуснал България. Никога повече кракът му да не стъпи в тихия град край Дунав ! Браво на жителите на Белене !
Дано най-сетне да стартира проекта за АЕЦ-а, който единствено може да доведе до съживяване на региона.
Аватар
Александър
Активен Потребител
Активен Потребител
 
Мнения: 3359
Регистриран на: 13 Юли 2013, 19:24
Местоположение: София
Has thanked: 477 times
Been thanked: 328 times
Пол: Мъж

Re: Ариведерчи, отец Паоло!

Мнение Номер:#  Мнениеот garich » 11 Мар 2017, 00:50

Доса поляризирани мнения около отец Паоло. А истината може да е само една.
"И преди всичко, обичайте се истински един друг, защото любовта покрива много грехове" (1 Петр. 4:8)
Личният ми блог: http://www.garobg.wordpress.com
Аватар
garich
Редовен
Редовен
 
Мнения: 457
Регистриран на: 21 Авг 2015, 19:21
Has thanked: 17 times
Been thanked: 143 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Методистка църква

Re: Ариведерчи, отец Паоло!

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 11 Мар 2017, 03:08

Това е България, остава само да си сложите качулките господа ку-клукс клановци, пишман-социалисти и псевдопатриоти, да направите Второ Белене и да пратите там всички инакомислещи християни, нали това е огромното ви желание.

А преди 74 години нашите предци спасиха евреите, а сега техните деца изгониха едно семейство дошло с мир и един Християнин!

Комарницки добре ви е нарисувал!
Изображение
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3421
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Re: Ариведерчи, отец Паоло!

Мнение Номер:#  Мнениеот AwarriorofChrist » 11 Мар 2017, 13:38

Надявам се, че никога повече няма да се завърне в България и да трови съзнанието на българите с антибългарските си каузи. Моля те Господи Боже Наш, пази ни от козните на лъжесвещеника Кортези и неговите зломислия спрямо Родината ни. Амин!
„И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен Вашият Отец Небесен.“
Аватар
AwarriorofChrist
Редовен
Редовен
 
Мнения: 144
Регистриран на: 04 Мар 2017, 12:36
Местоположение: Пловдив, България
Has thanked: 10 times
Been thanked: 87 times
Пол: Мъж
църква: Евангелска Баптистка църква
Характер: Спокоен

Re: Ариведерчи, отец Паоло!

Мнение Номер:#  Мнениеот Cyril » 11 Мар 2017, 13:48

Тъжна история с този човечец... Това беше една история от категорията "Изключение". Хората които е приютил този човек са имали легален статут да останат и се е знаело кои са. Не са били от кой знае къде, не са били побойници или изнасилвачи. За такива хора няма проблем да бъдем толерантни, но за главорезите не трябва да бъдем.

Но историята с този човек ми напомня една анти-българска пропаганда от псевдо-патриотите на ВМРО, АТАКА и Патриотичен фронт които се опитват да нажежат обстановката още повече. Същите "българолюбци" които раздаваха 20 лева на тези които са готови да викат за тях един-два часа на техните митинги сега се изявяват по телевизиите като някакви месии които ще направят всичко само да се качат на власт.

Странното е че АТАКА тачат Русия като велика нация и плюят по комунистите, а именно същата нация "майка Расия", допреди няколко десетилетия беше виновна за геноцидния комунизъм който прати България в трета глуха... Лицемерието е просто огромно но както и да е, не ми се подхваща тази тема.

Обратно по тази тема, имаше случай на едно момиче от Иран, което дойде в България не отдавна - Захра, която се влюби в България като държава, и в последствие прие Християнството и поиска да живее в държавата ни, да работи, да се развива. Обаче искаха да я връщат обратно в Иран което в нейния случай беше все едно да водят човек на екзекуция защото в нации като Иран, вероотстъпничеството от Ислям в Християнство се наказва с смърт или по-олекотената версия - доживотен затвор.

Тогава БПЦ не се застъпи за момичето макар и много добре да се знаеше нейния случай и какъв ще бъде крайния изход на ситуацията ако тя бъде върната в Иран. Тогава нейната църква в Несебър се застъпи за нея. Тя посещава Евангелска Петдесятна Църква... Макар и да не са го казали в официално изявление, съм повече от 100% сигурен че причината тя да не получи защита и отклик от БПЦ е именно понеже не е православна, което за мене отново показва тази анти-българска и дори анти-православна пропаганда засадена в ума на българите.

В крайна сметка момичето беше спасено и до ден днешен си е във безопастност тук в България, за което казвам Слава на Бога.

Гледайки цялата тази ситуация се сещам за един стих от Библията където Исус упрекваше фарисеите че затварят Божието Царство пред човеците, защото нито те влизат, нито тези които искат да влязат ги пускат да влязат.

Ще затваряме ли и ние вратите на Царството за останалите хора, или ще се оставим в Божията ръка да води и нас и останалите хора по пътя към Царството?
„Не е велико дело да твориш чудеса, не е велико дело да виждаш ангели; велико дело е да виждаш собствените си грехове.” Св. Антоний Велики
Аватар
Cyril
Редовен
Редовен
 
Мнения: 346
Регистриран на: 01 Яну 2017, 13:40
Has thanked: 115 times
Been thanked: 259 times
Пол: Мъж
Характер: Християнин

Re: Ариведерчи, отец Паоло!

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 11 Мар 2017, 13:48

Няма смисъл да споменавате Името Божие и да се криете с Христови имена, вижда се че нямате общо нито с Исус, нито със заповедите Му!
Християните отново ще бъдем гонени, точно както го пише!
Скоро отново ще трябва да се крием, дано не е в катакомби.
Дано Бог ви отвори очите Духовни!
И апостолът на свободата, Български, щеше да се отврати от това поведение!
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3421
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Re: Ариведерчи, отец Паоло!

Мнение Номер:#  Мнениеот Cyril » 11 Мар 2017, 13:55

Един цитат на Васил Левски:
"Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!"
„Не е велико дело да твориш чудеса, не е велико дело да виждаш ангели; велико дело е да виждаш собствените си грехове.” Св. Антоний Велики
Аватар
Cyril
Редовен
Редовен
 
Мнения: 346
Регистриран на: 01 Яну 2017, 13:40
Has thanked: 115 times
Been thanked: 259 times
Пол: Мъж
Характер: Християнин

Re: Ариведерчи, отец Паоло!

Мнение Номер:#  Мнениеот spravedliv » 11 Мар 2017, 13:57

Така е брат Кирил, а дали знаят и за пастир Иводор Ковачев, Али Дини, Александър Урумов, църква Мисията, за бежанците приели Христос благодарение на тяхната благовестителска дейност.
Не знам защо те не взеха някакво отношение в случая, дали защото е католик отец Паоло, но може и да са имали, но да няма информация.
Да, ето нека не забравяме тези думи на Дякон Игнатий, нашия апостол на свободата!
Аватар
spravedliv
Модератор
Модератор
 
Мнения: 3421
Регистриран на: 14 Окт 2012, 19:13
Has thanked: 0 time
Been thanked: 13 times
Автор на темата
Пол: Мъж

Следваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

44 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (3), Гост (2), Гост (3), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (2), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (1), Гост (3), Гост (1), Гост (1), Гост (3), Гост (1), Гост (1), AwarriorofChrist (22), Blagovest Varbakoff (1), Cyril (34), Hatshepsut (14), Theodora V (9), Todor Andonov (12), anah_su_namun (4), bolgaroliub (19), cool (1), garich (9), messianic (2), no-one (1), spravedliv (40), stucyte (25), yasna (1), Александър (13), Милко (30), Стефан Чаков (2)


Назад към Взаимоотношения