ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 26 Фев 2017, 06:11 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК
ЗА РЕКЛАМА КЛИК
2017 ГОДИНА НА МОЛИТВА! ВИЖ ПОВЕЧЕ ОТ ТУК: КЛИК
Кампания: Дари Библия: КЛИК

АКЦЕНТИ

Защо в молитвата „Отче наш” казваме „не ни въвеждай в изкушение“?

По-добро възкресение

Тръмп: Светът се превърна в бардак а Европа е катастрофа.

Самоубийствената спирала на Путин

Бог на първо място

Голямото нямане


ВОДЕЩИ НОВИНИ

Икуменизма - движение на светлината или тъмнината?

Треньорът на националите по карате стана иподякон

АМЕРИКАНСКИ АВИАТОРИ: Ти ще бъдеш ЛИДЕР! Нарекоха го МОЙСЕЙ

Седем жени ще се хванат за един мъж!

Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

[ Facebook коментара]

Форум за библейски въпроси и отговори.

Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 23 Юни 2013, 23:28

Изображение

Нека започнем с I Тимотей 2:11-12: “Жената да се учи мълчаливо, с пълно подчинение. А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, а да бъде мълчалива.” Бог дава различни роли на мъжа и жената в църквата. Това е резултат от начина, по който е било създадено Творението (I Тимотей 2:13), както и от начина, по който грехът влиза в света (I Тимотей 2:14). Чрез апостол Павел Бог ограничава жените да не служат, като заемат роли, чрез които да упражняват духовна власт над мъжете, като ги поучават. Това изключва възможността жените да служат като пастори, тъй като този пост предполага проповядване, поучение и упражняване на духовна власт над мъжете.

Тук най-често в споровете попада служителката Джойс Маер, но обикновено противниците и не слагат под внимание факта, че тя никъде не споменява за пасторско или църковно служение, тя не изтъква себе си като пастор или лидер а просто като Божи инструмент, чрез своето лично свидетелство и мъдрост дадена и от Бог. Рядко се обръща внимание на хилядите спасени чрез Джойс и десетките обърнали се към Бог. За това нека гледаме плодовете преди да осъдим и четем с мъдрост Словото на Бог по даден въпрос.

Друга популярна тема за спор в християнските среди е, че Павел не позволява на жените да поучават, защото през първи век жените обикновено не били образовани. В I Тимотей 2:11-14 обаче никъде не се говори за образованието на жената. Ако образованието определя някого като годен за служение, болшинството от учениците на Исус нямаше да могат да отговарят на това изискване. Второто възражение, което често се среща, е че Павел не позволява да поучават само на жените в Ефес (това послание е написано към Тимотей, който тогава бил пастор на църкавата в Ефес). Град Ефес бил известен с храма си на Артемида – лъжлива гръцка / римска богиня. Жените заемали авторитетно място в поклонението на Артемида. В I Послание към Тимотей обаче никъде не се споменава Артемида, нито Павел посочва поклонението на Артемида като основание за ограниченията, които поставя в I Тимотей 2:11-12.

Третото от най-често срещаните възражения е, че Павел отнася тези си думи само към съпрузите и съпругите, а не към мъжете и жените по принцип. Възможно е гръцките думи в I Тимотей 2:11-14 наистина да се отнасят към съпрузите и съпругите. Основното значение на думите му обаче се отнася към мъжете и жените като цяло. Освен това същите гръцки думи се използват в 8-10 стихове. Само съпрузите ли трябва да издигат свети ръце в молитва без гняв и съмнения (8 ст.)? Само съпругите ли трябва да се обличат скромно, да вършат добри дела и да се покланят на Бога (9-10 ст.)? Разбира се, че не. Абсолютно ясно е, че 8-10 стихове се отнасят към мъжете и жените по принцип, а не към съпрузите и съпругите. Нищо в контекста не навежда на мисълта, че 11-14 ст. се отнасят само към съпрузите и съпругите.

Друго често срещано възражение на излаганото тук тълкувание относно жените-пастори / проповедници има връзка с Мариам, Дебора, Прискила, Фива и т.н. – жени, които са имали водаческа роля в Библията. Това възражение не обръща внимание на няколко важни фактора. Например, по отношение на Девора – тя била единствената жена-съдия сред 13 мъже-съдии. По отношение на Олда – тя е единствената жена-пророк сред десетките мъже-пророци, за които се говори в Библията. Единствената причина Мариам да има някаква връзка с водачеството е, че била сестра на Мойсей и Аарон. Двете най-значими жени по времето на царете били Готолия и Йезавел, които едва ли могат да бъдат наречени примери за благочестиви жени-водачи.

В Книгата Деяния, в 18-та глава Прискила и Акила са представени като верни Христови служители. Първо се споменава името на Прискила, което, предполага се, означава, че нейното място в служението било по-“важно” в сравнение с това на съпруга й. Никъде обаче не се посочва Прискила да е участвала в служение, което да противоречи на I Тимотей 2:11-14. Прискила и Акила довеждат Аполос в дома си и двамата го обучават, като му излагат по-точно Божието Слово (Деяния 18:26).

В Римляни 16:1, дори и ако приемем, че Фива е “дякониса”, а не “служителка”, това не означава, че Фива е била учител в църквата. “Способен да поучава” е характеристика, която се дава за стареите, а не за дяконите (I Тимотей 3:1-13; Тит 1:6-9). Стареи / епископи / дякони се описват като “съпруг на една жена”, “мъж, чиито деца са вярващи” и “мъж, достоен за уважение”. Освен това в I Тимотей 3:1-13 и Тит 1:6-9 се използват само местоимения в мъжки род, които се отнасят към стареите / епископите / дяконите.

Структурата на I Тимотей 2:11-14 много ясно посочва какво е “основанието” за твърдението, което се изразява там. 13 стих започва със “защото” и дава “причината”, която Павел излага в 11-12 стихове. Защо жените не трябва да обучават и да имат власт над мъжете? Защото “…първо Адам бе създаден, а после Ева. И Адам не беше измамен, а жената беше измамена и падна в престъпление.” Това е причината. Бог е сътворил Адам първи и след това е създал Ева да бъде “помощник” на Адам. Този ред на Сътворението има универсално приложение спрямо хората – както в семейството (Ефесяни 5:22-33), така и в църквата. Фактът, че Ева е била измамена, също се посочва като причина жените да не служат като пастори или да имат духовна власт над мъжете. Това кара някои да смятат, че жените не трябва да поучават, защото по-лесно се поддават на измама. Това разбиране е спорно…, но, ако наистина жените са податливи на измама, тогава защо да им се позволява да поучат деца (които също лесно се мамят) и други жени (за които можем да предположим, че са още по-податливи на измама)? Не това е смисълът на горния текст. Жените не трябва да поучават и да упражняват духовна власт над мъжете, защото Ева бе измамена. В резултат, Бог е дал на мъжете първостепенната власт да поучават в църквата.

При жените преобладават дарбите гостоприемство, милост, поучаване и помагане. Голяма част от служението в църквата зависи от жените. На жените в църквата не им е забранено да се молят публично или да пророкуват (I Коринтяни 11:5), а само да нямат духовна власт над мъжете, като ги поучават. В Библията никъде не се забранява на жените да упражняват дарбите на Святия Дух (I Коринтяни 12 глава). Жените са призовани да служат на другите, да проявяват плода на Духа (Галатяни 5:22-23) и да прогласяват евангелието на изгубените (Матей 28:18-20; Деяния 1:8; I Петрово 3:15) точно толкова, колкото и мъжете.

Бог е поставил мъжете да служат, като поучават, и им е дал духовен авторитет. Той постановява това не защото мъжете непременно са по-добри учители, или, защото жените са по-низши или по-малко интелигентни (което не е така). Това е просто начинът, по който Бог е определил църквата да функционира. Мъжете трябва да дават пример в духовното водачество чрез живота си и чрез думите си. Жените трябва да заемат по-малко авторитетна роля. Жените са насърчавани да поучават други жени (Тит 2:3-5). В Библията също така не се забранява на жените да поучават деца. Единственото нещо, което се забранява на жените, е да поучават мъжете и така да упражняват духовна власт над тях. По пътя на логиката това означава, че на жените не им е позволено да служат като пастори / проповедници. Това в никакъв случай не прави жените по-малко значими, а по-скоро ги насочва към служения, които съответстват на дарбите, които Бог им е дал.
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6433
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 322 times
Been thanked: 462 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

бyтoн зa coциaлни мpeжи

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот iolanta » 15 Юли 2013, 22:19

love написа:.

Тук най-често в споровете попада служителката Джойс Маер, но обикновено противниците и не слагат под внимание факта, че тя никъде не споменява за пасторско или църковно служение, тя не изтъква себе си като пастор или лидер а просто като Божи инструмент, чрез своето лично свидетелство и мъдрост дадена и от Бог.

Е ,на мен тия не ми минават ,защото съм я чувала да казва:" Сега ще ви проповядвам..." така ,че се слага в позиция на проповедник.Това че не води църква няма никакво значение-жената ПРОПОВЯДВА.И проповядва на едно голяяяямо множество жени ,МЪЖЕ ..е може да е имало и деца .Но мъже със сигурност има.На всеки клип се вижда.А това че слушайки ,мъже се спасяват ,нея не я ползва,тя си остава в нарушение на Божиите разпоредби.Освен това дава лош пример с това ,че проповядва на останалите жени.Аз примерно ,мога да си кажа -защо не! я виж Джойс Майер как проповядва ,значи и аз мога.Обаче е казано ясно: жената в църква да мълчи! Вече в една друга темичка споменах защо мисля че Бог е казал това .
Аватар
iolanta
Супер Потребител
Супер Потребител
 
Мнения: 11238
Регистриран на: 23 Юни 2012, 15:18
Местоположение: Лече ,Италия
Has thanked: 259 times
Been thanked: 294 times
Пол: Жена

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 19 Юли 2013, 23:59

iolanta написа:Е ,на мен тия не ми минават ,защото съм я чувала да казва:" Сега ще ви проповядвам..." така ,че се слага в позиция на проповедник.Това че не води църква няма никакво значение-жената ПРОПОВЯДВА.И проповядва на едно голяяяямо множество жени ,МЪЖЕ ..е може да е имало и деца .Но мъже със сигурност има.На всеки клип се вижда.А това че слушайки ,мъже се спасяват ,нея не я ползва,тя си остава в нарушение на Божиите разпоредби.Освен това дава лош пример с това ,че проповядва на останалите жени.Аз примерно ,мога да си кажа -защо не! я виж Джойс Майер как проповядва ,значи и аз мога.Обаче е казано ясно: жената в църква да мълчи! Вече в една друга темичка споменах защо мисля че Бог е казал това .


Ти до вчера плюеше по Майка Тереза във фейса, днес гледам че Бени Хин е на "прицел". По миналия ден друг служител и т.н. докато не се усетиш, че този дух няма да те пусне лесно :)
Наистина ми става странно как аз говоря за църковно служение а ти ми опонираш думата проповядване :stars: Може би е по-добре да млъкнеш и да мислиш, а? Апостол Павел е бил доста прав явно. Джойс Маер проповядва и поучава а ти кълнеш и злословиш. Разлика -> от тук до небето, че и по нататък.
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6433
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 322 times
Been thanked: 462 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот iolanta » 20 Юли 2013, 12:12

А днес какви тояги си приготвил за гърба ми пак ? Освен това покажи къде кълна . Дай някои мои думи откъдето ще се види черно на бяло ,че кълна .
Аватар
iolanta
Супер Потребител
Супер Потребител
 
Мнения: 11238
Регистриран на: 23 Юни 2012, 15:18
Местоположение: Лече ,Италия
Has thanked: 259 times
Been thanked: 294 times
Пол: Жена

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 20 Юли 2013, 13:43

Остави ме мен. Ми виж какво се казва в Евреи 10:31
Страшно е да падне човек в ръцете на живия Бог.
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6433
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 322 times
Been thanked: 462 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот iolanta » 20 Юли 2013, 15:33

iolanta написа:.................... Освен това покажи къде кълна . Дай някои мои думи откъдето ще се види черно на бяло ,че кълна .

:) покажи де !Инак ..нали знаеш ,че ще го приема за лъжесвидетелство срещу мен .
Аватар
iolanta
Супер Потребител
Супер Потребител
 
Мнения: 11238
Регистриран на: 23 Юни 2012, 15:18
Местоположение: Лече ,Италия
Has thanked: 259 times
Been thanked: 294 times
Пол: Жена

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 20 Юли 2013, 15:51

Нямам време да ти търся постовете по интернет мрежите :) ти си знаеш най-добре къде какво си писала
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6433
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 322 times
Been thanked: 462 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот iolanta » 20 Юли 2013, 16:48

love написа:Нямам време да ти търся постовете по интернет мрежите :) ти си знаеш най-добре къде какво си писала

Да ,знам къде и какво съм писала.И ти казвам че никъде не пиша или говоря хули, клетви ( за разлика от Хин примерно,той прокле всеки ,който е против неговото помазание) и празни приказки по Словото .Особено пък да проклинам или нещо от тоя род-никога !.Защото знам силата на думите .И знам какво могат да предизвикат думите и ако нещо звучи като хула или обида ,или клетва-не го казвам.Не пиша и не казвам даже заплахи или нещо което звучи като заплаха. Няма да намериш нещо такова никъде от мен . И винаги внимавам защото могат да ме впримчат точно в думите ми-моите собствени!Защо го знам и откъде..? Е ..да речем ,че първо го знам от Библията ,после ...от това което съм учила . :)
Аватар
iolanta
Супер Потребител
Супер Потребител
 
Мнения: 11238
Регистриран на: 23 Юни 2012, 15:18
Местоположение: Лече ,Италия
Has thanked: 259 times
Been thanked: 294 times
Пол: Жена

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 20 Юли 2013, 18:24

Като си спомня само колко хули и клевети изговорихте в pastir.org с останалата чета от библейски лелки към пастор Питър Уинс преди няма и два месеца започва да ми става странно защо отричаш :)
Да не говорим за п-р Пламен Петров, д-р Вениамин Пеев и даже Бени Хин в тази тема малко по-нагоре. Май трябва да ти цитирам заглавието на темата и съответно да ти отговоря на него?
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6433
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 322 times
Been thanked: 462 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот iolanta » 20 Юли 2013, 20:34

И към нито един от тия цитирани от теб аз не съм казала хула нито обида ..макар на теб да ти се струва така .За това ,което на теб ти се струва ,не мога да отоварям.Аз отговарям само за това което наистина съм казала-има голяма разлика между понятията " казал съм " и "така съм го разбрал". Както ти казах и преди време - намери поне една хула от мен ,една обида от мен към някого .Всичко ,което съм казала отговаря на истината . Няма да се намери моя обида от рода на тия дето примерно Вениамин Пеев ги приказваше по целия нет,та се видяха и по целия свят ! Довлачи тук някоя моя обида и аз ще се извиня пред всички. Ако ,обаче това което намериш ,отговаря на истинската ситуация в която е попаднало лицето за което се предполага че съм казала обида ...тогава нека се прецени от всички дали съм казала обида или съм казала истината.

П.П. Между другото само да спомена ,че г-н Вениамин Пеев се извини за всичко ,което наприказва тогава .Извинението му го имам.Простили сме си.
Аватар
iolanta
Супер Потребител
Супер Потребител
 
Мнения: 11238
Регистриран на: 23 Юни 2012, 15:18
Местоположение: Лече ,Италия
Has thanked: 259 times
Been thanked: 294 times
Пол: Жена

Следваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

30 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (1), Diana Dimitrova (10), Hatshepsut (2), Ochakvane (5), Vered (1), anah_su_namun (1), battle_joy (1), bogdan (1), cherryblossomangel (1), elisaveta (4), gogito (1), iolanta (22), kalataable (2), messianic (9), reneta.k (1), smrt (1), sms (1), stelito (1), stucyte (2), verdad (3), zdravko1633 (5), Александър (2), Венци Тоневски (8), Елеонор (2), Елисавета (3), Йордан (1), Пламен79 (4), Праведен Мирянин (1), Стефан Чаков (1)


Назад към Защо и как?