ХРИСТИЯНСКИ ФОРУМИ - ОЛЕКОТЕНА ВЕРСИЯ

Дата и час: 23 Сеп 2017, 19:21 Разширено търсене

Български християнски форуми е място за християнски дискусии, споделяне на видео или писмени свидетелства, насърчения и общение между вярващи в Бога.

Как да ни помогнете в развитието: КЛИК

Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

[ Facebook коментара]

Форум за библейски въпроси и отговори.

Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 23 Юни 2013, 23:28

Изображение

Нека започнем с I Тимотей 2:11-12: “Жената да се учи мълчаливо, с пълно подчинение. А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, а да бъде мълчалива.” Бог дава различни роли на мъжа и жената в църквата. Това е резултат от начина, по който е било създадено Творението (I Тимотей 2:13), както и от начина, по който грехът влиза в света (I Тимотей 2:14). Чрез апостол Павел Бог ограничава жените да не служат, като заемат роли, чрез които да упражняват духовна власт над мъжете, като ги поучават. Това изключва възможността жените да служат като пастори, тъй като този пост предполага проповядване, поучение и упражняване на духовна власт над мъжете.

Тук най-често в споровете попада служителката Джойс Маер, но обикновено противниците и не слагат под внимание факта, че тя никъде не споменява за пасторско или църковно служение, тя не изтъква себе си като пастор или лидер а просто като Божи инструмент, чрез своето лично свидетелство и мъдрост дадена и от Бог. Рядко се обръща внимание на хилядите спасени чрез Джойс и десетките обърнали се към Бог. За това нека гледаме плодовете преди да осъдим и четем с мъдрост Словото на Бог по даден въпрос.

Друга популярна тема за спор в християнските среди е, че Павел не позволява на жените да поучават, защото през първи век жените обикновено не били образовани. В I Тимотей 2:11-14 обаче никъде не се говори за образованието на жената. Ако образованието определя някого като годен за служение, болшинството от учениците на Исус нямаше да могат да отговарят на това изискване. Второто възражение, което често се среща, е че Павел не позволява да поучават само на жените в Ефес (това послание е написано към Тимотей, който тогава бил пастор на църкавата в Ефес). Град Ефес бил известен с храма си на Артемида – лъжлива гръцка / римска богиня. Жените заемали авторитетно място в поклонението на Артемида. В I Послание към Тимотей обаче никъде не се споменава Артемида, нито Павел посочва поклонението на Артемида като основание за ограниченията, които поставя в I Тимотей 2:11-12.

Третото от най-често срещаните възражения е, че Павел отнася тези си думи само към съпрузите и съпругите, а не към мъжете и жените по принцип. Възможно е гръцките думи в I Тимотей 2:11-14 наистина да се отнасят към съпрузите и съпругите. Основното значение на думите му обаче се отнася към мъжете и жените като цяло. Освен това същите гръцки думи се използват в 8-10 стихове. Само съпрузите ли трябва да издигат свети ръце в молитва без гняв и съмнения (8 ст.)? Само съпругите ли трябва да се обличат скромно, да вършат добри дела и да се покланят на Бога (9-10 ст.)? Разбира се, че не. Абсолютно ясно е, че 8-10 стихове се отнасят към мъжете и жените по принцип, а не към съпрузите и съпругите. Нищо в контекста не навежда на мисълта, че 11-14 ст. се отнасят само към съпрузите и съпругите.

Друго често срещано възражение на излаганото тук тълкувание относно жените-пастори / проповедници има връзка с Мариам, Дебора, Прискила, Фива и т.н. – жени, които са имали водаческа роля в Библията. Това възражение не обръща внимание на няколко важни фактора. Например, по отношение на Девора – тя била единствената жена-съдия сред 13 мъже-съдии. По отношение на Олда – тя е единствената жена-пророк сред десетките мъже-пророци, за които се говори в Библията. Единствената причина Мариам да има някаква връзка с водачеството е, че била сестра на Мойсей и Аарон. Двете най-значими жени по времето на царете били Готолия и Йезавел, които едва ли могат да бъдат наречени примери за благочестиви жени-водачи.

В Книгата Деяния, в 18-та глава Прискила и Акила са представени като верни Христови служители. Първо се споменава името на Прискила, което, предполага се, означава, че нейното място в служението било по-“важно” в сравнение с това на съпруга й. Никъде обаче не се посочва Прискила да е участвала в служение, което да противоречи на I Тимотей 2:11-14. Прискила и Акила довеждат Аполос в дома си и двамата го обучават, като му излагат по-точно Божието Слово (Деяния 18:26).

В Римляни 16:1, дори и ако приемем, че Фива е “дякониса”, а не “служителка”, това не означава, че Фива е била учител в църквата. “Способен да поучава” е характеристика, която се дава за стареите, а не за дяконите (I Тимотей 3:1-13; Тит 1:6-9). Стареи / епископи / дякони се описват като “съпруг на една жена”, “мъж, чиито деца са вярващи” и “мъж, достоен за уважение”. Освен това в I Тимотей 3:1-13 и Тит 1:6-9 се използват само местоимения в мъжки род, които се отнасят към стареите / епископите / дяконите.

Структурата на I Тимотей 2:11-14 много ясно посочва какво е “основанието” за твърдението, което се изразява там. 13 стих започва със “защото” и дава “причината”, която Павел излага в 11-12 стихове. Защо жените не трябва да обучават и да имат власт над мъжете? Защото “…първо Адам бе създаден, а после Ева. И Адам не беше измамен, а жената беше измамена и падна в престъпление.” Това е причината. Бог е сътворил Адам първи и след това е създал Ева да бъде “помощник” на Адам. Този ред на Сътворението има универсално приложение спрямо хората – както в семейството (Ефесяни 5:22-33), така и в църквата. Фактът, че Ева е била измамена, също се посочва като причина жените да не служат като пастори или да имат духовна власт над мъжете. Това кара някои да смятат, че жените не трябва да поучават, защото по-лесно се поддават на измама. Това разбиране е спорно…, но, ако наистина жените са податливи на измама, тогава защо да им се позволява да поучат деца (които също лесно се мамят) и други жени (за които можем да предположим, че са още по-податливи на измама)? Не това е смисълът на горния текст. Жените не трябва да поучават и да упражняват духовна власт над мъжете, защото Ева бе измамена. В резултат, Бог е дал на мъжете първостепенната власт да поучават в църквата.

При жените преобладават дарбите гостоприемство, милост, поучаване и помагане. Голяма част от служението в църквата зависи от жените. На жените в църквата не им е забранено да се молят публично или да пророкуват (I Коринтяни 11:5), а само да нямат духовна власт над мъжете, като ги поучават. В Библията никъде не се забранява на жените да упражняват дарбите на Святия Дух (I Коринтяни 12 глава). Жените са призовани да служат на другите, да проявяват плода на Духа (Галатяни 5:22-23) и да прогласяват евангелието на изгубените (Матей 28:18-20; Деяния 1:8; I Петрово 3:15) точно толкова, колкото и мъжете.

Бог е поставил мъжете да служат, като поучават, и им е дал духовен авторитет. Той постановява това не защото мъжете непременно са по-добри учители, или, защото жените са по-низши или по-малко интелигентни (което не е така). Това е просто начинът, по който Бог е определил църквата да функционира. Мъжете трябва да дават пример в духовното водачество чрез живота си и чрез думите си. Жените трябва да заемат по-малко авторитетна роля. Жените са насърчавани да поучават други жени (Тит 2:3-5). В Библията също така не се забранява на жените да поучават деца. Единственото нещо, което се забранява на жените, е да поучават мъжете и така да упражняват духовна власт над тях. По пътя на логиката това означава, че на жените не им е позволено да служат като пастори / проповедници. Това в никакъв случай не прави жените по-малко значими, а по-скоро ги насочва към служения, които съответстват на дарбите, които Бог им е дал.
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6537
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 431 times
Been thanked: 638 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

бyтoн зa coциaлни мpeжи

loading...

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 19 Юли 2013, 23:59

iolanta написа:Е ,на мен тия не ми минават ,защото съм я чувала да казва:" Сега ще ви проповядвам..." така ,че се слага в позиция на проповедник.Това че не води църква няма никакво значение-жената ПРОПОВЯДВА.И проповядва на едно голяяяямо множество жени ,МЪЖЕ ..е може да е имало и деца .Но мъже със сигурност има.На всеки клип се вижда.А това че слушайки ,мъже се спасяват ,нея не я ползва,тя си остава в нарушение на Божиите разпоредби.Освен това дава лош пример с това ,че проповядва на останалите жени.Аз примерно ,мога да си кажа -защо не! я виж Джойс Майер как проповядва ,значи и аз мога.Обаче е казано ясно: жената в църква да мълчи! Вече в една друга темичка споменах защо мисля че Бог е казал това .


Ти до вчера плюеше по Майка Тереза във фейса, днес гледам че Бени Хин е на "прицел". По миналия ден друг служител и т.н. докато не се усетиш, че този дух няма да те пусне лесно :)
Наистина ми става странно как аз говоря за църковно служение а ти ми опонираш думата проповядване :stars: Може би е по-добре да млъкнеш и да мислиш, а? Апостол Павел е бил доста прав явно. Джойс Маер проповядва и поучава а ти кълнеш и злословиш. Разлика -> от тук до небето, че и по нататък.
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6537
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 431 times
Been thanked: 638 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 20 Юли 2013, 13:43

Остави ме мен. Ми виж какво се казва в Евреи 10:31
Страшно е да падне човек в ръцете на живия Бог.
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6537
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 431 times
Been thanked: 638 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 20 Юли 2013, 15:51

Нямам време да ти търся постовете по интернет мрежите :) ти си знаеш най-добре къде какво си писала
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6537
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 431 times
Been thanked: 638 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 20 Юли 2013, 18:24

Като си спомня само колко хули и клевети изговорихте в pastir.org с останалата чета от библейски лелки към пастор Питър Уинс преди няма и два месеца започва да ми става странно защо отричаш :)
Да не говорим за п-р Пламен Петров, д-р Вениамин Пеев и даже Бени Хин в тази тема малко по-нагоре. Май трябва да ти цитирам заглавието на темата и съответно да ти отговоря на него?
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6537
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 431 times
Been thanked: 638 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 21 Юли 2013, 00:43

iolanta написа:П.П. Между другото само да спомена ,че г-н Вениамин Пеев се извини за всичко ,което наприказва тогава .Извинението му го имам.Простили сме си.


Дай ми линк да видя къде се е извинил и за какво по-точно.
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6537
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 431 times
Been thanked: 638 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот Венци Тоневски » 21 Юли 2013, 20:48

:D Всичко знаеш, кой на кого бил племеник, пък на какво пътешествие ходел и т.н. Не ми трябва нюслетър
Християнски видео портал: www.curkva.com
ПРОРОЧЕСТВАТА ИЗПЪЛНЕНИ!!: (ТРЕЙЛЪР)
ВАШИТЕ НОВИНИ: Български Репортер
Аватар
Венци Тоневски
Служител
Служител
 
Мнения: 6537
Регистриран на: 11 Авг 2011, 16:55
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 431 times
Been thanked: 638 times
Автор на темата
Пол: Мъж
църква: Евангелска Петдесятна църква
Характер: Служещ

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот zdravko1633 » 02 Юли 2015, 07:35

Жената трябва да мълчи, когато иска да говори, и да говори, когато Святия Дух я води да го прави, докато е в събранието на светиите. Защото за много жени приказването е любимо занимание, нека да го нарека бърборенето. Тази заповед по никакъв начин не отменя дарбите, които Бог раздава, понеже има ясни заповеди, за жените как да пророкуват например.

А че жена не може да е пастор е повече от ясно. Но причината е, че изобщо длъжността пастор е анти-библийска. В Библията има само един човек, който е лидер над събранието в даден град и той е порицан и писанието обявява, че той не познава Бога - 3 Йоан, 'служителят' Диотреф. Та затова не може да има и жена в тази позиция, а не защото жените не трябва да служат на Бога. На кого другиго да служат жените?

А Йоланта си противоречи в следното. Тук на форума говориш, а казваш, че жена трябва да мълчи. Тук е нещо като публично място, не амвон, но място в което други хора биха могли да те четат/слушат.

В Библията обаче много жени говорят и това, което са казали, е Божие слово не малко пъти. Жената не бива да командва мъжа, което е наистина повсеместна страст на повечето жени, повтарям страст, а не просто желание. Това отношение на жената е порицано в Библията. Общо взето жените се имат за по-умни от мъжете си и затова често си позволяват командоренето. Реално особено след критическата, жените още повече се пристрастяват към властта в семейството, като си мислят, че правят добро на някой или поне на себе си. Не малко от тях го правят с лукавство. С това не оправдавам никакви грехове на мъжете, затова моля жените да не спамите темата с ненужни обвинения на всякакви теми. Тук темата е защо жена да мълчи и къде.

Не малко жени обичат изявата, и биха застанали на публично място, просто за да са публични фигури, а защото Бог им е заповядал това. Но толкова много мъже го правят в днешно време, че... Затова има следното: На жената ѝ е отредена подчинена роля в семейството, ясно е записано. След това ѝ е забранено своеволно да господарува над мъжа си. Със сигурност на всички ни е забранено да господаруваме един над друг, но много религиозни лицемери обожават да го правят. В традиционните секти е почти невъзможно, но в по-новите жените са успели да завладеят позиции по амвоните, които са забранени от Библията. Но тази тема е тайна за повечето религиозни хора.

Много е отвратително в какво се превръщат жените, когато не се подчинят на заповедите за мълчаливост, покорство и подчинена роля в семейството. Което не означава, че жена не може да е дори президент на Щатите, просто духовно Бог си има ред. В този ред дори Божият Помазаник е подчинен. Та ако жените си знаят мястото, ще им бъде добре.

А това най-малко означава жената да не разбира истината, да не я защитава, да не я разпространява и да не я живее. Но по примера на нашия Господар, който бил кротък и смирен на сърце, да живеят тихо, кросто и без да се опитват да вземат власт над мъжете си, понеже последното не е по Бога. Днес много мъже са се превърнали в 'мухльовци' оставяйки на жените ролята, която Бог им е дал на тях. За това църквите са пълни с жени, а мъжете пият бира по кръчмите. - това е един от ясните синдроми на контрол у дома...
Аватар
zdravko1633
Inactive for 21 months
 
Мнения: 333
Регистриран на: 02 Мар 2015, 21:48
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times
Пол: Мъж
църква: не посещавам

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот zdravko1633 » 02 Юли 2015, 08:53

Не съм казал това , а точно обратното. Според мене жена трябва да служи на Бога. И дори реално погледнато днес много повече жени служат на Бога, отколкото мъже. Погледни внимателно какво точно съм написал. Според мене жена не бива да е пастор, както и мъж не бива да е такъв, но жена може да се е старейшина в събранието, което означава да е пратеник на Исус, пророк, благовестител, учител и пастир, не пастор, нито поп. Позицията на лидер е позицията на Святия Дух, а ние всички сме братя и сестри.

PP. Абсолютно не разбирам връзката на темата и горния линк??
Аватар
zdravko1633
Inactive for 21 months
 
Мнения: 333
Регистриран на: 02 Мар 2015, 21:48
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times
Пол: Мъж
църква: не посещавам

Re: Кога е редно жените да мълчат, и кога имат право да говорят?

Мнение Номер:#  Мнениеот zdravko1633 » 02 Юли 2015, 09:54

Не те упреквам в нищо. Имай мир.
Аватар
zdravko1633
Inactive for 21 months
 
Мнения: 333
Регистриран на: 02 Мар 2015, 21:48
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times
Пол: Мъж
църква: не посещавам

Следваща

Коментирайте

Потребители разглеждали темата?

30 потребители са разглеждали темата: Гост (1), Гост (22), Гост (1), Diana Dimitrova (10), Hatshepsut (2), Ochakvane (5), Vered (1), anah_su_namun (1), battle_joy (1), bogdan (1), cherryblossomangel (1), elisaveta (4), gogito (1), kalataable (2), messianic (9), reneta.k (1), smrt (1), sms (1), stelito (1), stucyte (2), verdad (3), zdravko1633 (5), Александър (2), Венци Тоневски (8), Елеонор (2), Елисавета (3), Йордан (1), Пламен79 (4), Праведен Мирянин (1), Стефан Чаков (1)


Назад към Защо и как?