Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Защо християните, които постоянно спорят в социалните мрежи, не трябва да се наричат християни

Защо християните, които постоянно спорят в социалните мрежи, не трябва да се наричат християни

Венци Тоневски за християни.com

християни.ком

християни.ком

Библията е категорична, че Бог не обича раздори в църквата и мрази "боеве" сред децата Си.

Защото тогава българските християнски социални мрежи и форуми са пълни със словестни битки, караници, раздори а дори и обиди между хора, наричащи се християни?

Първата, и най-широкоразпространявана от конфликтните личности теория е, че по този начин те всъщност "разискват" различни теологически и богословски въпроси. Нека видим обаче какво казва Библията за светската мъдрост, че "истината се раждала в спора":

Галатяни 5:15 "Но ако се хапете и се ядете един друг, пазете се да не би един друг да се изтребите."

Бог ни дава и мъдростта как като Негови деца трябва да се държим един с друг:

"Не правете нищо от партизанство или от тщеславие, но със смиреномъдрие нека всеки счита другия по-горен от себе си. Не гледайте всеки само за своето, но всеки и за чуждото." (Филипяни 2:3-4)

Всяко едно противоречие, независимо дали е от междуденоминационен отенък или просто спор върху дадена доктрина, е твърде вероятно да завърши с раздор. Ето защо е толкова важно още преди да започнем дискусия, убедени в правотата на собствените си разбирания, да си припомним горепосочените пасажи. Нека не забравяме също, че Бог оприличи човешката правда с дрипава риза.

Дори и да сме прави по даден въпрос, трескавото защитаване на собствената ни теза няма да доведе до положителни резултати. Емоционалността обикновено пречи на добрия подход, чрез който християните трябва да дискутират помежду си - чрез търпение, благост, любов и снизходителност един към друг. Родителите читатели знаят, че никак не е приятно децата им да се карат или да спорят, Бог не прави изключение.

За това и ни предупреждава в 2 Коринтяни 12-20: "Защото се боя да не би, като дойда, да ви намеря не каквито ви желая, и аз да се намеря за вас не какъвто ме желаете, и да не би да има между вас раздор, завист, гняв, партизанства, одумвания, шушукания, големствувания, безредици;"

И все пак.. защо толкова голяма маса от хора, наричащи се християни, имат подобно поведение? Истината е, че повече от българите, които всекидневно участват в "словестни сражения", стигайки до грозни сценки, заяждания и дори обиди в християнските групи и страници, всъщност не са християни. Християнинът е човек, който е погребал своето старо егоистично, вулгарно и себично естество. Християнинът е човек, от който извира благост, дълготърпение и любов към хората.

Голяма част от хората, които влизат в социалните мрежи само, за да "поспорят" са неспасени човеци, които се представят за вярващи. Човек може да чете и познава Библията, но делата, думите и поведението му да бъдат по-зли и от на най-върлия атеист. Още по-лошо, тези хора не използват Словото за самоизобличение (каквато е и главната цел на Библията), а за да спорят и "изобличават" своите опоненти. Така, както едно малко детенце с оръжие в ръцете си би направило неописуема катастрофа, застрашавайки и собствения си живот.

Друг често срещан аргумент от конфликтните личности е, че те всъщност "търсят истината". Това е точно толкова невярно, колкото и егоистично. Истината е една и тя е събрана в книгите на Свещените Писания. Чрез одумване на други хора, спорене, препиране и провеждане на редица словестни полемики, не само че няма да намерим истината, но и ще отблъснем всеки невярващ, попаднал случайно на дадената дискусия. Нека разгърнем обзора си и да помислим за общата картина и впечатления, които правим. Защото християните са наблюдавани. Независимо дали от атеисти, гностици или невярващи; християните са наблюдавани.

В днешно време има най-различни християнски църкви, деноминации и общества, което е предпоставка за разискване на различните доктрини между християните. Но нека не забравяме, че това трябва да става чрез благ дух, смирение, любов и поставяйки ближния по горе от нас.

Матей 12:36 ни предупреждава, че "за всяка празна дума, която кажат човеците, ще отговарят в съдния ден." Ето колко е важно да смиряваме ежедневно езиците си и най-вече да мислим преди да кажем или напишем нещо в социалните мрежи.

Библията е категорична - Ако нямаме любов, ние сме НИЩО (1 Коринтяни 13:2). Запишете си и си припомнете (1 Йоан 4:20-21) преди да атакувате "изобличително" поредния лидер, пастор или човек, повлияни от духът на препирнята:

"Ако рече някой: Любя Бога, а мразя брата си, той е лъжец; защото, който не люби брата си, когото е видял, не може да люби Бога, Когото не е видял. И тая заповед имаме от Него: Който люби Бога, да люби и брата си."

Бог да ви благослови и дари с мъдрост.

Всички права запазени © 2014. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Венци ТоневскиВенци Тоневски е създател и главен редактор на християнския уеб портал - християни.ком. От 2010-та г. започва да изследва и изучава Библията. Допреди това е бил ортодоксален (православен) християнин. Има техническо образование в областта на уеб дизайна, компютърните системи и компютърните мрежи. Поддържа и развива десетки уеб прооекти, по-популярни от които Християни.ком, Българско Семейство, Топ видео портал - PIKFun и Български Християнски Форуми.
От 2012-та година е главен уеб дизайнер и консултант по интернет присъствието на електронното издание Свобода за всеки.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
+1 #1 Orhi Dea 19-04-2014 23:26
Много добре казано за тази важна и съществена страна от християнското ни поведение.
Нека внимаваме как и какво говорим и какви са мотивите ни..
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови