Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Любопитни статии на библейска тематика.

Развод и повторна женитба II

Развод и повторна женитба II

Какво ни казва Библията за развода и за повторния брак?

Екип hristiqni.com


Приятелство по Божие подобие

Поради широкия интерес към статията, която получихме по email: “Развод и повторна женитба„ решихме да изложим и нашите виждания по тази тема.

Винаги когато стане дума за развод, ние християните се подсещаме за думите, записани в Малахия 2:16а: “Защото, казва Господ, Израилевият Бог, Аз мразя напускане (развода)...”. Наистина е важно да не забравяме тази заръка. Бог ни казва чрез Словото Си че, Неговото намерение е човеците, които се бракуват да останат посветени един на друг за цял живот. “Така че не са вече двама, а една плът. И така, онова, което Бог е съчетал, човек да не го разлъчва” (Матей 19:6).

Обаче Бог знае много добре, че след като в брака участват две грешни човешки същества, разводи ще има. За това и БОГ дава някои закони в Стария Завет, които биват в защита правата на разведените, и по-специално на жените (Второзаконие 24:1-4).

  • 1 Когато някой вземе жена и се ожени за нея, ако тя не придобие благоволението му, защото той намира в нея нещо грозно, тогава да й напише разводно писмо, и, като го даде в ръката й, да я изпрати из къщата си.
  • 2 А тя, като излезе из къщата му, може да иде и да се омъжи за друг мъж.
  • 3 Но ако я намрази и вторият мъж, та й напише разводно писмо, и като го даде в ръката й я изпрати от дома си, или ако умре вторият мъж, който я е взел за своя жена,
  • 4 то първият й мъж, който я е напуснал, не може да я вземе пак за жена, понеже е осквернена; защото това е мерзост пред Господа. Така да не навличаш грях на земята, която Господ твоят Бог ти дава в наследство.

Тук Исус отбелязва, че горепосочените закони са дадени в следствие коравосърдечието на хората, а не защото това е Божията воля (Матей 19:8) "Каза им: Поради вашето коравосърдечие Моисей ви е оставил да си напущате жените; но отначало не е било така."

Противоречията и препирните дали разводът и повторният брак се позволяват или не според Библията, идват най-вече от думите на Исус в Матей 5:32 „А пък Аз ви казвам, че всеки, който напусне жена си, освен по причина на прелюбодейство, прави я да прелюбодействува; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, той прелюбодействува.“ и Матей 19:9 „ И казвам ви: Който напусне жена си, освен за прелюбодейство, и се ожени за друга, той прелюбодействува; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, прелюбодействува.“. Изразът “освен по причина на прелюбодейство” е единственото място в Божието Слово, в което като че ли Бог ни дава разрешение за развод и повторен брак.

Много теолози твърдят, че под тази “фраза-изключение” трябва да разбираме “изневяра” в периода на “годеж”. Ако се допитаме обаче до еврейските обичаи ще открием, че мъжът и жената се считат за бракувани веднага след като се сгодят. Съдейки по това, единствената разумна причина за развод е аморална проява през този период на “годеж”.

Преведено от гръцки обаче, с думата за “съпружеска невярност”, може да се отъждестви всяка една форма на сексуална аморалност. Включвайки проституция, прелюбодейство, блудство и т.н. Затова трябва да тълкуваме думите на Исус, че разводът е позволен, ако е налице сексуална аморалност. Интимните сексуални контакти биват нерзделна част от съпружеската връзка – “двамата ще станат една плът” (Битие 2:24; Матей 19:5; Ефесяни 5:31).

Затова и разбиването на тази връзка чрез извънбрачни сексуални отношения може съвсем категорично да се смята като допустима причина за развод. Поради тези случаи Исус говори и за повторния брак. Фразата “и се ожени за друга” (Матей 19:9) ни показва, че разводът и повторният брак са позволени когато спадат към тази фраза-изключение. Тук трябва да подчертаем, че единствено несъгрешилият партньор може да се ожени/омъжи повторно. Въпреки, че не е отбелязано конкретно в текста, разрешаването на повторен брак след развод е Божия милост към нараненият, към този към когото е постъпено несправедливо, а не към онзи, когото е изневерил.

Дори и да има има случаи, в които на “съгрешилият партньор” се позволява да се ожени/омъжи повторно, тук не става дума за това.

Много християни тълкуват I Коринтяни 7:15 като още едно “изключение”, което ни позволява повторен брак – когато невярващ се разведе с вярващ. Ако изследваме този стих ще забележим, че в него не се споменава повторна женитба, а само се казва, че вярващият не е задължен да продължава брака, в случай че невярващият партньор желае да го напусне.

Често предубедени в собствените си тълкувания ние не обръщаме внимание на факта, че “съпружеската невярност” във всчките и аспекти позволява развода, но не го изисква. Даже и в случаи на прелюбодейство, е напълно възможно Божията благодат да се излее над разбитото семейство и брачните партньори да си простят, като започнат отначало изграждането на брака си. Бог е направил толкова повече за нас и ни е простил толкова повече съгрешения. От нас се иска до колкото е възможно да последваме примера Му и да прощаваме. Даже ако сме наранени от греха на прелюбодейството (Ефесяни 4:32) а бивайте един към друг благи, милосърдни; прощавайте си един на друг, както и Бог в Христа е простил на вас..

Доста често обаче брачният партньор на когото веднъж е простено, не се покайва и продължава с действията на сексуална аморалност/прелюбодейство. Тук е възможно да се приложи Матей 19:9 И казвам ви: Който напусне жена си, освен за прелюбодейство, и се ожени за друга, той прелюбодействува; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, прелюбодействува.. Друга грешка на наранените християни е, че желаят прекалено скоро да се оженят повторно, след развод, вместо да се отдадат на посвещение и молитва за мъдрост през ранните периоди след раздялата. Писанията ни казват, че е напълно възможно Бог да желае те да останат несемейни, макар и тези случаи да са голяма рядкост. Според I Коринтяни 7:32-35 Бог може да пожелае човек да остане несемеен и да се отдаде изцяло на Него, като това е голямо благословение. Не винаги е задължително да се бъде сключен повторен брак.

Това което трябва да ни притеснява обаче е, че в днешно време като процент; разводите сред вярващите е същият като този при невярващите. Като че ли все по малко се обръща внимание на факта, че Бог мрази развода (Малахия 2:16) и че животът на християнина трябва да се отъждествява с помирение и простителност (Лука 11:4; Ефесяни 4:32) да бъде за пример на невярващите (Матей 5, 13-16).

В заключение, Бог знае, че разводите са неизбежни – дори и сред Неговите деца. Разведеният и/или повторно сключилият брак вярващ не бива да се чувства по-малко обичан от Бога, вината е инструмент на дявола. Даже разводът и повторният брак да не са в следствие изключението - Матей 19:9 искреното покаяние и смирение ще отворят вратите на благословение. Много важно е да знаем, че Бог вижда сърцата и мотивите ни, няма начин както да Го надхитрим така и да не ни разбере ако искрено се покаем. Бог може и има мъдростта да използва всяко зло, за да направи от него добро.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
-1 #26 Филип 08-03-2014 09:23
Отново не успях! Пробвайте с този линк:
https://www.dropbox.com/s/kxvlqhvzhr7gbjm/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%20%D0%B8%20%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%20%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA.pdf
Цитиране
 
 
0 #25 Филип 08-03-2014 09:19
Ето нов линк към книгата, защото първия не работи:
https://drive.google.com/?usp=chrome_app#recent
Цитиране
 
 
0 #24 Филип 12-10-2013 14:17
Здравейте,
казвам се Филип Петков и съм автор на книгите "Двата пътя" и "Развод и повторен брак"
Ето линк към книгата "Развод и повторен брак":
http://www.ivan-avramov.eu/Razvod_i_povtoren_brak.pdf
Надявам се написаното да е от полза за тези, които търсят истината.
Цитиране
 
 
+1 #23 Dess 04-02-2013 05:01
Исус ни казва, че който се ожени за напусната, той прелюбодейства. ... Макар вината да не е в жената/мъжът които са напуснати, текста ясно показва, че нямат право на повторен брак, защото ще им се счете като прелюбодейство, дори повече, този, който се е оженил за напусната, се превръща в прелюбодеец ...
Цитиране
 
 
+1 #22 HTASTLIVKA 04-02-2013 04:15
ZDR! AZ PREGIVQX EDIN RAZVODMAZ BQX PRELUBODEIKATA TAM.BEZ DA OSAZNAVAM KAKVO VARHA I KAK NARUHAVAM ZAVETA SI PRED GOSPODA.BQX NEVQRVAHT 4OVEK.PORADI GREXA SI AZ BQX PREDADENA NA GITEISKI MA4ENIQ I RAZRUXA,VSI4KO DO KOETO SE DOKOSVAX BEHE PROVAL.GIVQX S VTORIQT MI VE4E SAPRUG BEZ BRAK.KOGATO BQX POSTAVENA SLED 7 GODINI NA KOLENE OT OBSTOQTELSTVATA I GRIGITE SI TOGAVA OTKRIX MOQT GOSPOD ISUS.ZAPO4NA MOHTNO DA PROMENQ GIVOTAT MI.SKLU4IXME VEDNAGA BRAK.SLED 1 GODINA VODENI OT SVQTIQT DUX I SLED OGROMNI TRANSFORMACII V GIVOTA NI BOG NI IZVEDE OT BALGARIQ.SEGA GIVEEM VE4E 10 MESECA V UK.AZ IMAM 2 DECA OT 1 BRAK,I REHIXME DA IMAME SAS SAPRUGA SI VE4E NAHE OBHTO DETE.MOLIXME GOSPOD ISUS DA NI GO DADE.DADENI BLAGATA VEST 4E SAM BREMENNA VEDNAGA.DORI I IMETO MI DADE YONATAN MOM4E.BQX PREIZPALNENA S RADOST.NA 6 TA SEDMICA OT BREMENNOSTA AZ PROKARVIX I ZAGUBIX BEBETO.PREZ CQLOTO VREME AZ GO PRIEMAX KATO BOGIQTA VOLQ I NE USPORVAX REHENIETO NA BOG.DOIDE EDIN MIR V MEN.NO OSTANA EDIN VAPROS.KAKVA E PRI4INATA GOSPODI.TI MI DADE IME DORI?HTE VI KAGA 4E OTGOVORA DOIDE OT 2-MA RAZLI4NI BRATQ PO EDIN I SAHTI NA4IN.V DUXOVNIQ SVQT AZ IMAM OHTE ZAVET S 1 VIQ MI MAG.BRATQTA MI KAZAXA DA ISKAM POKAQNIE OT GOSPODA I DA TARSQ 4OVEKA ZA PROHKA ZA DA IZLQZA OT TOZI SAD V KOITO VSEKI PAT KOGATO TOI SE SETI ZA MEN I ME PROKLINA.SLAVA NA GOSPODA 4E ME DOVEDE DO TOVA GADUVANO POKAQNIE.AZ POSTIX I SE MOLEX BOG DA GO IZVARHI V MEN.IMAHE I NE4ESTIV DUX KOITO PRETAPQVAHE 4USTVATA MI NA VINA I NEMOGEX SAMA DA STIGNA DO POKAQNIETO.NO SLAVA NA BOG TOVA SE SLU4I.SAMO BOG MOGE DA PREKASNE TEZI POSLEDICI OT GREXA.MOQTA GERTVA BEHE YONATAN PLODAT V MOQTA UTROBA.PLODAT S KOITO AZ PLATIX .GOSPOD NI PROHTAVA GREXOVETE NO NIE SI VADIM PLODOVETE OT SQTOTO KOETO SME POSQLI.ZNAETE LI PIHA TOVA ZAHTOTO ZNAM 4E OHTE IMA VQRVAHTI KOITO NE SA IZLEZLI OT PROKLQTIQTA V GIVOTA SI.ZATOVA E NEOBXODIMO DA TARSIM OT BOGA OSVO BOGDENIE OT VRAZKI I POSLEDICI V DUXOVNIQ SVQT.S POST I POST I POST I MOLITVI DA NI OSVOBODI.VSEKI ZAVET PRED BOGA E SAS SILA I NE TRQBVA DA SE POZVOLQVA DA SE RUHI.DQVOLA SAMO TOVA 4AKA.TOI DOIDE DA RAZROHI OGRABI UNIHTOGI.NO GOSPOD ISUS ME VODI TOI E S MEN SEGA I DEISTVA SAS SILA V GIVOTA MI ZA DA SE PROSLAVI IMETO MU .SLAVA NA GOSPOD ISUS ALELUQ
Цитиране
 
 
+2 #21 hristiqni.com 28-01-2013 16:08
Цитит от exena:
:Много е неприятно, това ограничено пространство на коментар, налага се да пиша по пет коментара, за да изкажа мисълта си.


Максимално позволените символи са увеличени от 1000 на 5000.
Цитиране
 
 
+2 #20 exena 28-01-2013 11:34
:Много е неприятно, това ограничено пространство на коментар, налага се да пиша по пет коментара, за да изкажа мисълта си. Нина, моля да ми отговорите последно на следното/пропус нала съм го одеве/ Пишете, че само ако съм сигурна, че оставането ми със съпруга ми/ да се грижа за него/, няма да е свързано с грях. Грях в смисъл, че няма да има никога между нас физически контакт? Това ли е прелюбодействот о, вече за не знам кой път питам. за мен прелюбодействот о е предателство към брака и включва и други грехове. По смисъла на цитатите от Вас, /не съм сведуща достатъчно,за това питам/ в Свещеното писание под прелйбодейство се има предвид само физически контакт. Ако го нямам в брака си,не прелюбодействам ?
Цитиране
 
 
+1 #19 exena 28-01-2013 11:30
И да,права сте. наистина искам да постъпя по най-правилния начин и угодя най-напред на Бога. Ако за целта, се налага да нараня и себе си, и съпруга си...Голямо престъпление е сторено към нашето поколение,като сме оставени в безпросветност и не сме обучавани в Божието слово от деца...Но и ние сме си виновни, че не четем правилно Божието слово. Аз чак от вашата статия се замислих и видях, че е на лице проблем...
Цитиране
 
 
0 #18 exena 28-01-2013 11:29
Благодаря за отделеното внимание и търпението с мен,Нина! Наистина не бях права, да ви нападам жлъчно и пренасям неутралния ни дебат на личностна основа. Моля да ме извините!
Благодаря Ви и за съвета,който ми давате. Да, за това, да остана да се грижа за него/или той за мен, кой знае,какво му готви утрешният ден?/
Моля Ви за още едно уточнение- пишете, ако съм сигурна, че оставането ми с него няма да доведе до грях.
Първата му съпруга е жива обаче, и доколкото знам, е сама/няма съпруг/. Ако той се събере с нея, има кой да се грижи за него, има и голямо дете от брака с нея.
Съпругът ми не е на легло, но е на години вече, и със сигурност в близките години ще се нуждае от човек, който да му помага...
Цитиране
 
 
+1 #17 Nina Busari 28-01-2013 10:23
Аз не се крия под псевдоними и всеки, който иска да знае за мене повече - има Гугъл.
Аз съм авторът на тази статия и съм я писал преди повече от 15 години. Една сестра, която я е пуснала тук, ме помоли да взема отношение.
Иначе съм твърде заета, за да си губя времето в интриги.

Наистина, това е последния ми коментар по темата.
Покайте се, защото Божието царство наближи!
Цитиране
 
 
+1 #16 Nina Busari 28-01-2013 10:17
И, понеже няма да срещнете много разбиране от братя, сестри и пастори, можете да почерпите духовно насърчение от материалите, които ще намерите на страницата на нашата църква, за да не Ви излъже дявола, че сте сама на света с това убеждение. И като казах "убеждение", преди всичко друго изследвайте тази тема в Библията и получете убеждението си от Бога. Тогава, с убеждението, Бог дава и сила, за да могат децата Му да вършат Неговата воля.

"А на онези , които Го приеха, даде СИЛА (на английски POWER) да се нарекат Божии чада"

уеб сайта ни е: dclm-bulgaria.o rg
Цитиране
 
 
-2 #15 Nina Busari 28-01-2013 10:16
Виждам, че действително търсите истината и искате да постъпите правилно, затова ще пропусна язвителните Ви подмятания по мой адрес.

Разбирам, че питате, дали може да останете лична болногледачка, готвачка и придружителка на човека, с когото сте живели в грях през последните 20 години.

Ако жена му е невярваща, омъжена повторно и т.н... а той е болен и няма кой да се грижи за него - не е човешко да го изоставите, но ... САМО ако сте сигурна, че наистина това общуване няма да Ви доведе до грях. Разберете се с него. Нека той знае също истината. НУЖНО Е ДА ПОЛОЖИТЕ НОВО НАЧАЛО ЧРЕЗ ПОКАЯНИЕ И НАПУСКАНЕ НА ГРЕХА.
Цитиране
 
 
-1 #14 exena 28-01-2013 10:07
нина, а случайно не се ли подвизаваш по разни други сайтове с пъстри като дъгата никове, да сееш назидания и тревоги сред християните?
Тук в този сайт, не сеаш ли същите избирателни трактовки под псевдонима Ochakvane?
Нещо ми зазвуча мнооого познато. Синдромът " винаги прав" струи от всяка твоя дума. Също и избирателността в отговорите. Въртиш,сучеш, едно и също си говориш, независимо,какв о те питат или контрааргументи рат отсреща...
И като е елементарен казусът ми, защо не го разреши, с един замах?Помолих те,като по-сведуща, ти взе да усукваш. Нали стоиш на твърд постамент, защо избегна прекия отговор?
Цитиране
 
 
0 #13 exena 28-01-2013 09:57
нина, а чии са думите..." няма грях,който Бог да не прости, никой грях не е по-високо от Божието милосърдие"...
И защо Вие тълкувате Покаянието като непременно връщане на съпруга обратно,като вещ. да, покаяние без дела е недействително. но къде пише, че делото,което трябва да се извърши в случая, е да "върнеш" мъжа */жената си?
Не ми отговорихте, вие самата омъжена ли сте, или разведена?
Цитиране
 
 
0 #12 Nina Busari 28-01-2013 09:45
exena, Няма да кажа, че случаят Ви е елементарен, но всичко може да бъде решено с Божия благодат по правилен начин. Какъв е смисълът от проява на плътско "съчувствие" да скрия истината от вас? Истината, чиято цена е кръвта на Исус.
А пък, от друга страна, ако Вие сте убедени от Словото, че постъпвате правилно, как се поддавате просто на някакво влияние от цитати "оттук-оттам". Искам да Ви кажа - положете увереността си на твърда скала - Божието Слово. Човешките мнения не значат АБСОЛЮТНО нищо.

"Моето учение не е Мое, а на Онзи, Който Ме е пратил.
Ако иска някой да върши Неговата воля, ще познае дали учението е от Бога, или Аз от Себе Си говоря. Който говори от Себе Си търси своята Си слава; а който търси славата на Онзи, Който Го е пратил, Той е истински, и в Него няма неправда"
Цитиране
 
 
-1 #11 exena 28-01-2013 09:25
Всъщност, на мен не ми е съвсем ясен този термин "прелюбодейство ". Зададох въпроса си на админите, публикували горната статия, но никой не ми отговори. Обръщам се към Вас, нина,като всезнаеща и сведуща. Прелюбодействот о само в смисъл на физически контакт ли е? Ако в един повторен брак няма физически контакт, и той е само формален, да си помагат в трудни моменти и се гледат взаимно на старини,това прелюбодейство ли е пак?
Цитиране
 
 
+2 #10 exena 28-01-2013 09:05
Нина, значи да сторя втори грях, като се разведа? да разбия сърцето на съпруга си,точно когато има нужда от мен?
Нали поради нашата немощ ни е дадено да се женим повторно,правос лавната църква разрешава до три или четири брака,мисля.
Вие вадите думи тук-там, от Писанието, цитирате, разстроихте ме, изгубих съня и спокойствието си заради Вашата статия и натрапеното тълкуване на Свещеното Писание. И като се разведа,каква полза, мъжът ми няма да се върне при първата си жена,не аз съм причината да се разведат/нито пък той, за моя развод/. И като се разведа, къде да се дяна,като първият ми съпруг почина?Тук някъде някой сполучливо ви беше апострофирал, че Покаянието не включва да върнеш мъжа си, като вещ или вол, или теле...Как да разбера, къде е правдата, с моят немощен човешки ум? 20 години мъжът ми ме обрижва. Сега да го хвърля като парцал, точно когато трябва аз да си върна "платата"?
Цитиране
 
 
+1 #9 Нина Бусари 27-01-2013 14:03
Римляни 11:22:
"Виж, прочее, благостта и строгостта Божия: Строгост към падналите, а божествена благост към тебе, ако останеш в тая благост; иначе, и ти ще бъдеш отсечен"

EXENA: не бягай от истината, дори и много да боли. Само тя спасява и изцелява.
към падналите има СТРОГОСТ, към оставащите в благодатта - БЛАГОСТ.
Цитиране
 
 
0 #8 Нина Бусари 27-01-2013 13:55
Ако жената на Пламен случайно се обърне към Бога и се покае за греховете си, следва ли да си остане с втория мъж, за да не направи "втори грях" като се "разведе" пак?

Въпросът е риторичен, разбира се?

Това ми прилича на израилтяните, които не повярваха на Исус Навиев и Халев и се отказаха да завладеят земята, а отпосле, когато Господ се отдръпна от тях, решиха да вършат "правилното". Ама погинаха...

Като си отпаднал от вярата, живеейки в грях (не в свещен брак, ако и да е "осветен" от някакъв "свещеник"), не можеш да се върнеш изобщо към общение с Бога, докато не оставиш греха. А пък ако за удобство наричаш греха брак и лицемерно "вършиш правилното" - ще загинеш като множеството в пустияната (рано или късно).

Братя и сестри, отрезнейте за истината и вършете правда.
Цитиране
 
 
0 #7 exena 27-01-2013 13:44
[quote name="пламен петков"]хора,ил и братя и сестри,вече не се учудвам какви тези се прокрадват м/у християните в църквите.скоро очаквам и бисексуалните- с извинение - гейовете и ........ да са в църквите само и само да са пълни салоните без да се говори за грях и вечно осъждение.ИСУС Е КАТЕГОРИЧЕН ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ И НЕДЕЙТЕ ОМАЛОВАЖАВА ДУМИТЕ МУ СЪС ДОВОДИ КАТО "МИЛОСТТА МУ Е БЕЗКРАЙНА',няко га се.вече малко хора проповядват за носене на КРЪСТ,ЗАШОТО НИКОЙ НЕ МУ СЕ НОСИ,не се говори и за отлъчване от тялото и малко водачи имат смелостта да се изправят и да заемат позиция по този въпрос понеже и някой от тях са под същото осъждение
НАПОМНЯМ ВИ ДУМИТЕ КОЙТО ПРОЧЕТОХ В ПО ГОРНО МНЕНИЕ,ВЪН ОТ ЦАРСТВОТО СА ПРЕЛюБОДЕЙЦИТЕ....
Твърде много суровост. А Вие не омаловажавате ли милостта Божия?
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови