Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Делото и отговорността на църквата пред БОГА

Из Славната ЦЪРКВА - Уочман Ни

Уочман Ни

Делото и отговорността на църквата пред БОГА

В книгата Ефесяни е описана църквата, която Бог е предопределил във вечността. В пета глава се казва, че църквата ще бъде славна църква, без петно или бръчка, или нещо подобно... свята и непорочна.

В шеста глава се говори за практическата работа на църквата, духовната война.

Когато четем Ефесяни 6:10-12, си даваме сметка, че работата и отговорността на църквата е духовната война. Противниците ни в тази война не са от плът и кръв, а духовни същества, обитаващи духовния свят. Да прочетем стихове 13 и 14:

"Затова, вземете си Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и като надвиете над всичко, да устоите. Стойте...".

Tук ни се казва, че трябва да стоим, не да атакуваме. Духовната война е отбранителна, не нападателна, защото Господ Исус вече е водил битката и е спечелил победата. Работата на църквата на земята е просто да поддържа победата на Господа. Господ вече е спечелил битката и църквата е тук, за да отстоява Неговата победа. Работата на църквата не е да побеждава дявола, а да се противопоставя на него, който вече е бил победен от Господа.

Делото и отговорността на църквата пред БОГА

Нейната работа не е да връзва силния човек-силният човек вече е бил вързан. Нейната работа е да не го оставя да се освободи. Не е необходимо да атакуваме, достатъчно е да се отбраняваме. Отправната точка на духовната война е да застанем твърдо на победата на Христа-това означава да видим, че Христос вече е победил. Не да се разправяме със Сатана, а да се доверим на Господ. Не да се надяваме да спечелим победата, защото победата вече е била спечелена. Дяволът не може да направи нищо. Задачата и отговорността на църквата е да води духовната война.

Става въпрос за конфликт между властта на Бога и силата на Сатана. Сега виждаме каква е връзката между църквата и Божието царство. Някои хора свързват Божието царство само с награди. По този начин много подценяваме Божието царство. Господ Исус веднъж обяснява какво прдставлява Божието царство. Той казва:

"Но, ако Аз, чрез Божия Дух изгонвам бесовете, то Божието царство е дошло върху вас" (Мат.12:28).

Какво представлява Божието царство? Това е събаряне господството на Сатана и установяване господството на Бога. Когато дяволът не може да отстои дадена територия, значи Божието царство е стигнало до нея. Божието царство е там, където е прогонен врагът, където действието на врага е било премахнато чрез Божията сила. Работата на църквата на земята е да установява Божието царство. Когато дойде Господ, световното царство ще стане царство на нашия Господ и на Неговия Помазаник. (Откр.11:15).

Тък като делото на църквата е да стои за Бога и да не отстъпва никаква територия на Сатана, как иска Бог от нас да живеем, за да изпълняваме тази задача? ТОЙ ИСКА ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ГРЕХОВЕТЕ И НЕПРАВЕДНИЯ СИ НАЧИН НА ЖИВОТ, И ДА СЕ ПОСВЕТИМ НАПЪЛНО НА БОГА, ДА ПРЕДАДЕМ НА СМЪРТ ЕСТЕСТВЕНИТЕ СИ ПРЕДПОЧИТАНИЯ И ПРИСТРАСТИЯ И ДА НЕ ДАВАМЕ ГЛАС НА ПЛЪТСКИЯ ЧОВЕК В НАС.

"Азът" не може да се съпротивлява на Сатана. Трябва да се освободим от "aза". Когато "aзът" излезе от сърцето ни, в него влиза Господ Исус. Влезе ли "aзът", има духовно поражение. Влезе ли Господ Исус, има победа. Сатана познава само една личност - Господ Исус. Без Господа не можем да се съпротивляваме на Сатана. Огнените стрели на Сатана пронизват нашата плът, но слава на Бога, ние можем да се облечем с Христа, Който е спечелил победата!

Моралната отговорност е снета от плещите на човека чрез Кръста, но проблемът с властта на Сатана трябва да се разреши чрез установяване на Божието царство. Главното предназначение на ИЗКУПЛЕНИЕТО е свързано с човека, докато главното предназначение на ЦАРСТВОТО е да осигури победата над Сатана. Изкуплението възстановява онова, което човекът е изгубил; Царството ще унищожи онова, което е придобил Сатана.

О, Бог да отвори очите ни, за да не считаме себе си за център на вселената! Защо сме били спасени? Дали само за да не отидем в ада? Не. Това не е главното. Защо тогава Исус Христос е искал да ни спаси? На този въпрос можем да отговорим от две гледни точки

  - от гледна точка на човека и от гледна точка на Бога.

Иисус Христос

Когато разглеждаме едно и също нещо от различна перспектива, го виждаме в различна светлина. Ние не трябва да разглеждаме този въпрос само от човешка, но и от Божия гледна точка. Всъщност човешката загуба се възстановява, за да може да се възстанови Божията загуба. Божията загуба трябва да се възстанови чрез Божието царство. Бог ни е дал възможност да споделим победата на Господ Исус. Там, където се изявява победата на Господ Исус, Сатана трябва да напусне. Ние просто трябва да стоим твърдо, защото Господ Исус вече е спечелил победата. Посредством Изкупителното Си дело Господ Исус е разрушил цялата законно придобита територия на Сатана. На законното господство на Сатана е сложен край чрез Изкуплението. Изкуплението е присъдата, която лишава Сатана от неговата законна позиция. Сега, обаче отговорността по изпълнението на тази присъда лежи върху плещите на църквата. Когато Бог види, че църквата в достатъчна степен е изпълнила тази задача, Царството ще дойде и ще бъде последвано от новото небе и земя. Новото небе и новата земя от книгата на Исая ще доведат до новото небе и новата земя от Откровение.

Днес ние сме преполовили пътя между Изкуплението и установяването на Божието Царство. Като гледаме назад, виждаме Изкуплението; като гледаме напред, виждаме Царството. Нашата отговорност е двояка. От една страна трябва да водим хората от света към спасение, а от друга - да стоим здраво за Царството. О, да можем да имаме в сърцето си това видение, за да видим отговорността, която Господ е възложил на църквата!

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
+2 #1 milosurdie 20-11-2012 22:11
Ето тук давам сайт, на който са качени много книги на Уочман Ни за прочит онлайн, вкл. и тази тук - "Славната Църква", извадка от която е цитирана: http://bvadim.narod.ru/wnee.htm
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови